Huiduitslag in de hals: oorzaken, behandeling en preventie

Huiduitslag in de hals: oorzaken, behandeling en preventie Een huiduitslag in de hals is een reactie van de huid in het halsgebied, meestal gekenmerkt door roodachtige plekken op de huid, jeuk en pijn. Huiduitslag in de hals verschilt in uiterlijk en symptomen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Huiduitslag in de hals komt veel voor bij acne, dermatitis, allergische reacties en ontstekingen. De meeste vormen van huiduitslag in de hals veroorzaken geen blijvende schade en gaan vanzelf weg of gaan weg na behandeling met een door de huisarts voorgeschreven smeerseltje. Sommige vormen van huiduitslag kunnen echter een symptoom zijn van een ernstige ziekte, zoals meningitis of ernstige allergie en anafylaxie. In het laatste geval zwelt het gezicht snel op en/of wordt ademhalen bemoeilijkt. In dat geval is direct medische noodhulp geboden.

Huiduitslag in de hals

Een huiduitslag in de nek is een reactie van de huid op verschillende mogelijke oorzaken. Stress, allergie, acne, bacteriële of virale infecties en nog veel meer kunnen huiduitslag veroorzaken.

Netelroos en verkleuring van de huid op de rug van iemand met anafylaxie / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Netelroos en verkleuring van de huid op de rug van iemand met anafylaxie / Bron: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Oorzaken van uitslag in de hals

Mogelijke oorzaken

Typische aandoeningen of ziekten met uitslag in de hals zijn:

Beschrijving

Een huiduitslag in de nek kan door veel factoren worden veroorzaakt. Deze omvatten: infecties, ontstekingen, allergische reacties, huidaandoeningen en auto-immuunreacties. Een acute uitslag kan worden veroorzaakt door een allergie of is een gevoeligheid voor een bepaalde stof, zoals in sieraden, voedsel of medicijnen. Een langdurige uitslag kan het gevolg zijn van een ontstekingsziekte.

Infectieuze oorzaken van huiduitslag in de nek zijn: bacteriële infectie, waterpokken, folliculitis, ringworm, herpes, impetigo (krentenbaard), mazelen, gordelroos. Allergische reacties treden vaak op bij het dragen van bepaalde metalen sieraden (bijvoorbeeld nikkel).

Een allergie voor bepaalde voedingsmiddelen (noten, lactose, enz.) of medicijnen. Maar zelfs acne, stress of hitte (warmtebultjes) kunnen huiduitslag veroorzaken. Levensbedreigende oorzaken zijn: meningitis, ernstige allergische reacties, ernstige reacties op medicijnen.

Onderzoek en diagnose

Vraaggesprek met de arts

Om de oorzaak van de huiduitslag in de hals te diagnosticeren, zal de arts je een aantal vragen stellen met betrekking tot de symptomen. Door volledige en gedetailleerde antwoorden op deze vragen te geven, kan de arts een juiste diagnose stellen. Vragen kunnen onder meer zijn:
 • Wanneer begin de uitslag?
 • Heeft de uitslag zich snel of langzaam ontwikkeld.
 • Is de huiduitslag constant of fluctueert deze in intensiteit?
 • Gaat de uitslag van de hals naar andere regio's?
 • Verhoogt de uitslag bij bepaalde activiteiten (zoals het eten van bepaald voedsel)?
 • Heb je ooit eerder deze uitslag gehad?
 • Heb je andere symptomen?
 • Ben je onlangs in contact geweest met een ongebruikelijke omgeving of materialen, planten of chemicaliën?
 • Was je in een ander land of nam je nieuwe medicijnen of supplementen?

Lichamelijk - en ander onderzoek

Daarna volgt lichamelijk onderzoek en zo nodig wordt er vervolgonderzoek gedaan, zoals bloedonderzoek of het onderzoekje van een stukje weefsel onder microscoop.

Behandeling van huiduitslag in de hals

Behandeling van uitslag in de nek is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Een geïrriteerde roodheid kan de reactie van het lichaam zijn op een stressvolle situatie. Indien mogelijk moet je het rustiger aandoen en meer ontspannen. Wanneer de stress is overwonnen, verdwijnt de uitslag meestal vanzelf. Diepere psychische problemen kunnen ook huiduitslag veroorzaken, zoals een depressie of angst. Dit kan worden behandeld middels psychotherapie, vaak in combinatie met medicijnen.

Als de huiduitslag in de hals een symptoom van anafylaxie is, verschijnen meestal ernstiger symptomen. Deze moeten zo snel mogelijk medisch worden behandeld, omdat ze in het ergste geval tot de dood kunnen leiden. Aangezien zich binnen enkele minuten na het begin van de allergische reactie een acute vernauwing van de luchtwegen kan optreden, is het van levensbelang direct hulp in te roepen om hersenletsel door zuurstofgebrek te voorkomen.

Als de uitslag acne blijkt te zijn, kan de huisarts of dermatoloog een aantal mogelijke behandelingen voorschrijven die de talgproductie van de huidklieren normaliseren. In geval van een allergische reactie is het raadzaam om het allergeen op te sporen en contact daarmee te vermijden.

Preventie

Als je gevoelig bent voor huiduitslag in de hals, dan is voorkomen beter dan genezen. Bij een voedselallergie is het belangrijk om het allergeen te vermijden. Het kan zinvol zijn om een diëtist in te schakelen om je daarin te begeleiden, zeker als je meerdere voedingsmiddelen tegelijkertijd moeten vermijden.

Als je negatief reageert op het contact met bepaald metaal, is de enige preventieve methode om het contact met dit metaal te vermijden. Hetzelfde geldt voor stress. Bacteriële of virale oorzaken zijn echter moeilijk te voorkomen; hierbij is een snelle herkenning en behandeling nodig.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roseola: de zesde ziekte (kinderziekte)Roseola: de zesde ziekte (kinderziekte)Roseola, ook wel de zesde ziekte genoemd, is een veel voorkomende virusinfectie bij kinderen. Na een symptoomloze incuba…
Hoe draag je een V-hals shirt?Als de zomer aanbreekt en het warmer begint te worden, halen we de slippers uit de kast, onze rokjes beginnen korter te…
Jeukende uitslag in nek en hals: symptomen en oorzakenJeukende uitslag in nek en hals: symptomen en oorzakenEr kunnen zich allerlei huidaandoeningen manifesteren in de hals en de nek(-regio). Dit kan gepaard gaan met een scala a…
Rode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisRode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisJe bent wezen zwemmen in een subtropisch zwemparadijs en 6 tot 48 uur later ontstaan er rode, jeukende bultjes. Grote ka…

Scleroedema diabeticorum: Verharde en verdikte huidScleroedema diabeticorum: Verharde en verdikte huidScleroedema diabeticorum is een bindweefselaandoening die optreedt bij sommige patiënten met slecht gecontroleerde diabe…
Afgebroken tand: oorzaken, behandeling, prognose & preventieAfgebroken tand: oorzaken, behandeling, prognose & preventieEen gebroken tand komt relatief vaak voor. Alle tanden kunnen afbreken. De breuk is duidelijk zichtbaar of voelbaar. In…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Albina Glisic/Shutterstock.com
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Anafylaxie
 • https://www.mdedge.com/familymedicine/article/140009/dermatology/itchy-rash-neck
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/317999.php
 • https://www.medicinenet.com/heat_rash/article.htm
 • https://www.diakonessenhuis.nl/allergiecentrum/preventiepoli-voorkomen-van-voedselallergie
 • https://www.voedselallergie.nl/wat-is-voedselallergie.html
 • Afbeelding bron 1: James Heilman, MD, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

De Backer, 19-08-2020
Ik heb sinds enkele dagen uitslag in mijn nek en hals. Blaasjes, verschrikkelijke jeuk en pijn. Ik dacht eerst dat het kwam van de warmte van de afgelopen dagen en ik had een natte handdoek in mijn nek /hals gelegd. Volgens mijn schoonzus zou het niet door mijn handdoek komen. Ik ben bij de apotheek zinkzalf gaan halen, heb een laag aangelegd maar moest de zalf er af doen door de jeuk en de pijn. Vandaag heb ik nivea in mijn nek gesmeerd maar terug hetzelfde liedje : verschrikkelijke jeukende pijn. Naar de huisarts gaan is geen optie want mijn huisarts is op verlof en zijn vervangster wil ik niet contacteren. Reactie infoteur, 24-08-2020
Toch is het verstandig om een arts te raadplegen zodat er een diagnose gesteld kan worden en op basis daarvan de juiste behandeling ingezet kan worden.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.