Jeukende uitslag in nek en hals: symptomen en oorzaken

Jeukende uitslag in nek en hals: symptomen en oorzaken Er kunnen zich allerlei huidaandoeningen manifesteren in de hals en de nek(-regio). Dit kan gepaard gaan met een scala aan klachten van de huid, zoals roodheid, jeuk (irriterende of jeukende uitslag), pijn, zwelling of schilfering. Er bestaan heel veel verschillende aandoeningen van de huid. Een aantal daarvan kunnen zich ook in de nek of hals (en kin) voordoen, en in sommige gevallen is dit gebied een voorkeurslocatie. In de meeste gevallen kan er met de juiste behandeling heel goed wat aan gedaan worden.

Huiduitslag in hals en nek

Huidproblemen zijn voor de meeste mensen een veel voorkomend probleem. Er zijn allerlei soorten huidaandoeningen, de ene ernstiger dan de andere. Een van de meest voorkomende huidveranderingen, is rode uitslag of rode vlekken, wat al dan niet gepaard gaat met jeuk. Je kunt rode uitslag op het gezicht, nek, buik, armen, benen en zelfs de hoofdhuid ontwikkelen. Wat zijn de meest voorkomende huidaandoeningen die zich (ook) in hals of nek kunnen manifesteren?

Acanthosis nigricans onder de oksel / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Acanthosis nigricans onder de oksel / Bron: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Acanthosis nigricans: zeldzame huidaandoening

Acanthosis nigricans is een huidaandoening die niet zo vaak voorkomt en wordt geassocieerd met obesitas en insulineresistentie. De aandoening kenmerkt zich door hyperpigmentatie met een versterkt huidreliëf, waarbij donkere huidverkleuringen en een dikke, fluweelachtige huiduitslag voorop staan. Het wordt vooral gezien in de oksels, nek/hals en het genitale gebied, onder de borsten en lies.

Folliculitis

Folliculitis duidt op een ontsteking van het bovenste deel van het haarzakje of haarfollikel. Vaak ontstaat de ontsteking als gevolg van een infectie met een bacterie, een schimmel, een virus of een gist. Ter plekke van het haarzakje verschijnt vaak een ontsierend puskopje. Veelal gaat het gepaard met een jeukende, irriterende of pijnlijke huid. Een folliculitis gaat meestal spontaan over.

Folliculitis keloidalis

Folliculitis keloidalis is een zeldzame, chronische, niet-besmettelijke huidaandoening, waarbij de haarzakjes op het behaarde hoofd (specifiek in de achterste haargrens in de nek) ontstoken raken. Dit leidt vaak tot ernstige littekenvorming. De aandoening wordt vooral gezien bij jongvolwassen negroïde mannen, maar ook anderen kunnen het krijgen. De oorzaak is (nog) onbekend. Ondanks allerlei behandelingen, blijft deze aandoening vaak persisteren.

Atopisch eczeem bij een kind met krabeffecten / Bron: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Atopisch eczeem bij een kind met krabeffecten / Bron: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Rode jeukende vlekken in nek door atopisch eczeem

Atopisch eczeem (ook bekend als 'constitutioneel eczeem') is een vorm van eczeem die vooral optreedt op de kinderleeftijd. Het treedt meestal op voor het tweede levensjaar en wordt vooral gekenmerkt door hevige jeukende uitslag. Het kind krijgt last van roodheid en schilfering van de huid en er kunnen kleine bultjes ontstaan. Soms zijn er ook blaasjes zichtbaar met vochtafscheiding. De gehele huid is droog en voelt vaak wat ruw aan. Bij een deel van de volwassen met atopisch eczeem, is het eczeem vooral aanwezig in het gezicht (de oogleden en bovenlip) en in de hals en de nek.

Dermatomycose

Er is sprake van een dermatomycose als schimmels of gisten zichtbare huidafwijkingen veroorzaken. Het gaat vaak om ronde of ringvormige, rode huidafwijkingen met schilferende, verheven rand. Centraal bleker aspect; dat is het deel dat is genezen. Behandeling bestaat vaak uit ene lokaal antimyoticum.

Epidermale naevus (naevus verrucosus)

Een epidermale naevus is een aangeboren wratachtige huidafwijking, waarbij bruine wratachtige plekken optreden. De afwijking zit er reeds vanaf de geboorte maar wordt pas tijdens de kinderleeftijd zichtbaar. Het ontstaat tijdens de embryonale ontwikkeling als gevolg van een 'weeffoutje' bij de aanmaak van de huid. Therapie is niet vereist.

Erythrosis interfollicularis: kan zich voordoen in hals en nek

Erythrosis interfollicularis (poikiloderma van Civatte) is een chronische, goedaardige huidaandoening, welke zich voordoet op zonbeschenen huidgedeelten als de nek/hals, soms ook richting de kaakranden naar de wangen, en op de borst. De roodbruine huidafwijkingen worden veroorzaakt door chronische UV-lichtexpositie. Het gevolg is een pigmentstoornis in combinatie met verouderingsverschijnselen en schade aan de huidstructuren. Behandeling is niet vereist, maar kan desgewenst behandeld worden met lasertherapie.

Steenpuist / Bron: El Pantera, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Steenpuist / Bron: El Pantera, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Karbonkel in de nek

Een karbonkel (ook wel 'negenoog' genoemd) is een groepje kleine en ondiepe furunkels of steenpuisten die onder de huid met elkaar zijn verbonden. Hierbij kan pus vrijkomen. Een karbonkel is meestal een door de huidbacterie Staphylococcus aureus veroorzaakte infectie van de haarfollikel met abcesvorming.

Lymfangioom

Een lymfangioom (lymfatische misvorming) is een soort zwelling in de huid, welke wordt veroorzaakt door een ophoping van verwijde lymfevaten. Ze komen niet vaak voor en verschijnen meestal na de geboorte, in ieder geval vóór het tweede levensjaar. Ze kunnen kleine huidkleurige tot beigebruine bultjes vormen of grote, misvormende gezwellen. Je hebt geen last van jeuk of pijn.

Huidafwijkingen bij pseudoxanthoma elasticum (PXE) / Bron: Kilbad, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Huidafwijkingen bij pseudoxanthoma elasticum (PXE) / Bron: Kilbad, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Pseudoxanthoma elasticum

Pseudoxanthoma elasticum (PXE) is een zeldzame genetische aandoening, met een incidentie van 1:150.000. Deze huidaandoening wordt gekenmerkt door rijtjes met huidkleurige tot huidknobbeltjes, welke soms samenvloeien tot plaques.

Urticaria

Urticaria (netelroos of galbulten) is in feite een overgevoeligheidsreactie van de huid. Het komt vaak snel opzetten en je herkent het aan de rode of bleek-roze, jeukende huiduitslag. Vaak wordt er geen oorzaak gevonden. Normaal gesproken is de huiduitslag slechts kortdurend aanwezig, waarna het spontaan weer verdwijnt.

Lees verder

© 2013 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?Witte vlekjes op de huid: wat kan het zijn?De huid is het grootste orgaan van de mens. De huid kan gevoelig zijn voor plekken en vlekken. Sommige plekken zijn over…
Bruine vlekken op de huid: nek, hand, gezicht, schouder, armBruine vlekken op de huid: nek, hand, gezicht, schouder, armBruine vlekken op de huid kunnen ontstaan als gevolg van een overproductie van melanine (pigment). Pigment kleurt de hui…
Rosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, halsRosacea: rode vlekken in gezicht, rode vlekken in nek, halsRosacea is een frequent voorkomende chronische huidaandoening, met als belangrijkste symptomen: een brandend of tintelen…
Rode vlekken op de borst: oorzaken van vlekjes op de borstRode vlekken op de borst: oorzaken van vlekjes op de borstRode vlekken op de borst zijn meestal een symptoom van huiduitslag of een andere huidaandoening. Het gevoelige gebied of…

Problemen om vocht vast te houden: diabetes insipidusProblemen om vocht vast te houden: diabetes insipidusHet menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit vloeistoffen om goed te functioneren en om uitdroging te voorkomen…
Gescheurde kruisbandGescheurde kruisbandEen gescheurde kruisband is erg pijnlijk en wordt veroorzaakt door het plots draaien van de knie, bijvoorbeeld tijdens s…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/dolgachov
  • Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.
  • Woundcaresociety.org. What does a red rash around your neck mean? http://woundcaresociety.org/what-does-a-red-rash-around-your-neck-mean (ingezien op 6-8-2017)
  • Afbeelding bron 1: Madhero88, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Eisfelder, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: El Pantera, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Kilbad, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Reageer op het artikel "Jeukende uitslag in nek en hals: symptomen en oorzaken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Anonymous, 16-06-2019 20:36 #5
Ik heb al ongeveer een week last van jeuk bij hals, armen en benen. Ook is het rood en voelt het warm aan. wat kan ik er aan doen of moet ik raadplegen bij een huisarts?

Emmie, 03-02-2018 20:32 #4
Ik heb al enkele weken op bijna mijn hele hals een soort rode eczeemplek met bultjes.alleen op mijn hals.wat is het en wat kan ik er aan doen.plek is droog maar niet schilfering. Reactie infoteur, 13-02-2018
Dit kunt u het beste door uw huisarts laten beoordelen.

A., 06-09-2015 23:51 #3
Enig idee waar informatie te binden is over kinderziektes en hoe die eruit zien bij negroïde kindjes? Ze had griep verschijnselen en jeuk. Meerdere plekken beetje eczeem achtig, maar ik kan natuurlijk niet zien of ze rode vlekjes heeft. Reactie infoteur, 23-09-2015
Ook dan zijn vlekjes vaak wel waar te nemen, alleen minder duidelijk en de precieze kleur kan vaak moeilijker worden vastgesteld.

Bram, 19-03-2015 11:27 #2
Ik ben geboren met een hele gevoelige huid (ook een soort exceem) en heb al best lang rood op me hals. Het juikt niet, geen bultjes, geen pus, ook niet echt droog ofzo. Ik rook wel. Wat kan het zijn? Reactie infoteur, 29-03-2015
Dit kunt u het beste laten beoordelen door de huisarts of dermatoloog.
Roken is schadelijk voor elk orgaan, inclusief je huid. Stoppen met roken is daarom sowieso aan te raden.

Pascal Schuermans, 11-12-2013 13:49 #1
Ik heb rode vlekjes in mijn nek. het jeukt af en toe lichtjes. de vlekjes worden niet groter maar gaan ook niet weg. de ene dag heb ik het feller dan de andere dag. wat zou het kunnen zijn? Reactie infoteur, 29-12-2013
Ik raad u aan dit te laten beoordelen door de huisarts.

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 27-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Huidziekten
Bronnen en referenties: 7
Reacties: 5
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!