Problemen om vocht vast te houden: diabetes insipidus

Problemen om vocht vast te houden: diabetes insipidus Het menselijk lichaam bestaat voor een groot deel uit vloeistoffen om goed te functioneren en om uitdroging te voorkomen. Om op een gezonde manier te kunnen blijven doorgaan moeten we per dag circa twee liter vloeistof innemen. Er zijn echter omstandigheden, waarbij er veel meer vloeistof ingenomen moet worden om uitdroging te voorkomen. Wat houdt diabetes insipidus in en wat zijn de veroorzakers van problemen bij het vasthouden van vocht?

Diabetes insipidus


Verschillende vormen

De aandoening heeft geen relatie met normale suikerziekte, maar heeft een vergelijkbare naam. Het is een zeer zelden voorkomende aandoening waarbij het volgende onderscheid wordt gemaakt:
  • de door de persoon zelf opgewekte variant. Hoeveel vocht we innemen hangt deels af van hoeveel vloeistof we denken nodig te hebben. Door een snelle droge mond denken we dat we te weinig vocht innemen, terwijl dit niet zo hoeft te zijn. Het af en toe bevochtigen van de mond en/ of lippen kan reeds voldoende zijn, in plaats van overvloedig water in te nemen;
  • overmatige dorst gedurende de zwangerschap;
  • een beschadiging aan de hersenen door erfelijke factoren, operatie of kanker waardoor hormoonaanmaak is verstoord;
  • een verstoorde nierfunctie.

Aan deze verschillende vormen liggen diverse redenen ten grondslag, waardoor het lichaam minder vocht kan vasthouden. Het resulteert in een toename van vochtinname. Wat kunnen de hieraan gerelateerde oorzaken zijn?

Verstoorde gedachte en vochtverslaving

We bepalen zelf hoeveel vocht we innemen, echter er kan een onjuiste balans qua tevredenheid ontstaan. Een droge mond is voor iedereen een teken dat er iets moet worden gedronken. De continue gedachte dat er sprake is van een droge mond of te weinig wateropname kan tot overvloedigheid overgaan. Pas dan wordt het lichaam tevredengesteld. De conditie dient zo snel als mogelijk doorbroken te worden, omdat het potentieel levensgevaarlijk kan zijn.

Hormonale wijzigingen

Raakt de vrouw zwanger dan verandert de hormoonhuishouding compleet ten gunste van de groei van het kind. Belangrijk aspect is de sterke toename van het HCG hormoon, waardoor een scheiding tussen voeding voor het kind en de vrouw wordt gelegd. De vrouw moet teren op de opgeslagen vetten, waarnaast het kind energie en stoffen krijgt uit vers ingenomen voeding. Er kan een mate van verzouting optreden (deels veroorzaakt door vetverbranding), waartegen de ongeboren vrucht moet worden beschermd. Het lichaam wil meer stoffen (zout, gif, zuren en andere mineralen) afvoeren, waardoor de vloeistofvraag toeneemt. Het zorgt ervoor dat ongewenste mineralen effectief worden afgevoerd. Deze aandoening kan van kracht blijven tot enkele weken na de bevalling.

Invloed van albumine

Een belangrijk onderdeel van bloed is albumine. Het heeft de belangrijke functie om vloeistoffen aan bloedcellen gekoppeld te houden. Bloed is vloeibaar indien er voldoende vloeistof in het bloedplasma aanwezig is, zodat het lichaam daarop goed kan functioneren. Het heeft tot doel om alle spieren, weefsels en organen van voldoende zuurstofrijk bloed te voorzien. Bij een onbalans hierin (micro-albuminurie) kan vocht deels uittreden, waardoor de vraag naar vochtinname toeneemt. Overmatig vocht wordt afgevoerd en dient te worden aangevuld met nieuwe vloeistoffen. Meerdere ziekten kunnen aanleiding zijn voor een abnormale afvoer, waarbij de nierfunctie wordt aangetast. Verlies van hergebruik leidt tot meer vochtinname.

Verstoorde ADH hormoongehalte

Aan voorgaande is ook het ADH hormoon gerelateerd. De hypothalamus gelegen aan de onderzijde van de hersenen maakt dit hormoon aan. Indien aan het orgaan een probleem ontstaat kan de ADH balans verstoord raken. Het is dan vergelijkbaar als met alcoholinname, waarbij het hormoon wordt uitgeschakeld. Het zorgt ervoor dat de nieren vocht niet meer recyclen, waardoor een toename van vochtafvoer ontstaat.

Aanvullende problemen bij diabetes insipidus

Het bewust of onbewust teveel innemen van vocht en/ of drank zorgt ervoor dat stoffen in het lichaam worden weggespoeld. Er worden meer vitaminen en mineralen op een natuurlijke manier afgevoerd, waardoor het lichaam onvoldoende stoffen kan opnemen. Dit uitspoelen zorgt ervoor dat vele processen minder goed worden ondersteund, waardoor met de tijd het aandeel onverklaarbare aandoeningen kan toenemen. Ook bloedarmoede kan door micro-albuminurie worden veroorzaakt met alle gevolgen van dien.

Moet je per dag veel vocht innemen dan kan er sprake zijn van een dringende omstandigheid. Het lichaam houdt onvoldoende vocht vast en dat moet medisch worden beoordeeld. Ga naar de huisartsenpost voor aanvullend advies omtrent jouw specifieke klachten.
© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nieren en urinewegen: antidiuretisch hormoon (ADH)Nieren en urinewegen: antidiuretisch hormoon (ADH)De nieren hebben meerdere belangrijke functies. Ze halen afvalstoffen uit het bloed en voeren die af via de urine. Ook m…
Diabetes insipidus: symptomen, oorzaak en behandelingDiabetes insipidus: symptomen, oorzaak en behandelingDiabetes insipidus symptomen bestaan uit heel veel plassen en daardoor veel dorst hebben. Diabetes insipidus, ook wel 'w…
Hypernatriëmie: een teveel aan natriumHypernatriëmie: een teveel aan natriumNatrium is een van de belangrijkste zouten die nodig zijn voor een gezonde werking van het lichaam. Natrium speelt een b…
Diabetes insipidus: Symptomen van veel dorst en veel plassenDiabetes insipidus: Symptomen van veel dorst en veel plassenDiabetes insipidus is een zeldzame aandoening waarbij het regelmechanisme voor vochtopname en vochtuitscheiding van het…

Als je te weinig slaap krijgtAls je te weinig slaap krijgtEr zijn nogal wat mensen die te weinig slapen. Enerzijds is het van tijdelijke aard als je iets specifieks moet doen wat…
Jeukende uitslag in nek en hals: symptomen en oorzakenJeukende uitslag in nek en hals: symptomen en oorzakenEr kunnen zich allerlei huidaandoeningen manifesteren in de hals en de nek(-regio). Dit kan gepaard gaan met een scala a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lusi, Rgbstock
  • http://www.diabetesfonds.nl/artikel/diabetes-insipidus
  • http://www.gezondheidsrisicotest.nl/onderzoek/urine-albumine
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Antidiuretisch_hormoon
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.