Hypernatriëmie: een teveel aan natrium

Hypernatriëmie: een teveel aan natrium Natrium is een van de belangrijkste zouten die nodig zijn voor een gezonde werking van het lichaam. Natrium speelt een belangrijke rol bij de water- en zouthuishouding in het lichaam. Ook speelt het een belangrijke rol bij de regulering van de bloeddruk.

Wat is hypernatriëmie?

Hypernatriëmie betekend letterlijk teveel natrium. Men spreekt van hypernatriëmie wanneer de natriumconcentratie hoger is dan de referentiewaarden 135 - 145 mmol/L in bloedplasma. Een hypernatriëmie kan ontstaan door een teveel aan natrium of een tekort aan water.

Symptomen

De mogelijke symptomen van hypernatriëmie zijn:
  • Sufheid
  • Algehele zwakte
  • Insulten
  • Coma

Oorzaken van hypernatriëmie

Te veel natrium

Een overschot aan natrium kan het gevolg zijn van te veel zout eten, toedienen van zout via infuus of doordat er te weinig natrium uitgescheiden wordt door het lichaam.

Te weinig water

In veel situaties treedt er zowel verlies van water als natrium op. Hierdoor blijven de verhoudingen ongeveer het zelfde en zal er dus geen verschil te merken zijn. Er zijn ook situaties waarbij het lichaam meer water dan zouten verliest. Door het waterverlies zal het bloed door de uitdroging als het ware indikken met als resultaat dat de concentratie natrium en daarmee de osmolaliteit van het bloedplasma stijgt. De belangrijkste oorzaak van deze vorm van hypernatriëmie is te weinig drinken.

Een andere oorzaak is de ziekte diabetes insipidus, niet te verwarren met diabetes mellitus (suikerziekte). Deze ziekte wordt gekenmerkt door overmatig plassen waardoor er veel waterverlies optreedt.

Verlies van waterOverig
Buiten de nier
  • Brandwonden
  • Zweten
  • Diarree
  • Braken

Via de nier
  • Sommige diuretica
  • Chronische nierinsufficiëntie
  • Verhoogde urine uitscheiding
  • Diabetes insipidus
  • Tekort inname water
  • Infusie of inname van hyperrone vloeistoffen

Gevolgen van hypernatriëmie

De hoge osmolaliteit zal op haar beurt het dorstcentrum in de hersenen activeren en de concentratie van ADH laten stijgen. Het hormoon ADH zorgt ervoor dat er dorst ontstaat en dat het lichaam meer water vast houdt. Hypernatriëmie kan leiden tot verminderde bloedvolume, waardoor het hart sneller zat moeten pompen om alle organen van voldoende zuurstof te voorzien.

Het tegenovergestelde van hypernatriëmie: hyponatriëmie.
© 2011 - 2024 Saskiac, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hyponatriëmie: een tekort aan natriumHyponatriëmie: een tekort aan natriumNatrium is een van de belangrijkste zouten die nodig zijn voor een gezonde werking van het lichaam. Natrium speelt een b…
Hypernatriëmie: Te veel natrium in het bloedHypernatriëmie: Te veel natrium in het bloedDoor een tekort aan water, een verlies van water of een overmatige toediening van natrium, krijgt een patiënt hypernatri…
Natriumtekort: symptomen van tekort aan natrium en voedingNatriumtekort: symptomen van tekort aan natrium en voedingNatriumtekort symptomen bestaan vooral uit spierkrampen en spierzwakte. Natrium is een belangrijk onderdeel van keukenzo…
Chloride, natrium en kalium: drie belangrijke mineralenChloride, natrium en kalium: drie belangrijke mineralenOm gezond te blijven heeft ons lichaam verschillende voedingstoffen nodig. Vitamines en mineralen ondersteunen de werkin…

Retinitis pigmentosaRetinitis pigmentosaRetinitis pigmentosa is de naam die wordt gebruikt voor een aantal erfelijke aandoeningen van het netvlies in het oog, w…
Pijn in je gewrichten in de winter: tips tegen gewrichtspijnPijn in je gewrichten in de winter: tips tegen gewrichtspijnDe winter is voor een heleboel mensen geen seizoen om naar uit te kijken: het is donker, koud en slecht weer. Zeker mens…
Bronnen en referenties
Saskiac (16 artikelen)
Laatste update: 01-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.