Het ADH hormoon voor een monogame relatie

Het ADH hormoon voor een monogame relatie In ons lichaam is het ADH hormoon actief, waarmee de stemming kan worden beïnvloed. Indien het in normale waarden aanwezig is voelen we ons prettig binnen een relatie en gaan we respectvol met elkaar om. Toch zijn er omstandigheden, waardoor de aanmaakt tijdelijk of chronisch wordt verstoord. Daardoor kan een relatie onder druk komen te staan. Wat voor invloed heeft het ADH hormoon op de psychische gesteldheid en wat voor effect heeft alcohol daarbij?

ADH hormoon


Wat is het ADH hormoon?

ADH wordt geproduceerd door de hypothalamus en wordt aan de bloedstroom toegevoegd via de hypofyse. Het staat voor het anti-diuretisch hormoon en heeft een aantal typerende eigenschappen. Zo stuurt het:
  • hergebruik van vloeistof via de nieren aan, zodat we niet continu water moeten blijven innemen;
  • de mate van empathie aan. Medeleven en het steunen van anderen in moeilijke situaties terwijl jij het beter hebt, maar ook in hoeverre men monogaam is of blijft;
  • de bloeddruk aan waarnaast het invloed heeft op adrenaline en agressie.
Het zorgt er dus voor dat we ons op een bepaalde manier gaan gedragen en heeft invloed op wat we doen binnen een relatie. Maar wat gebeurt er als er iets aan de hand is met de hormoonwaarde?

Invloed van alcohol

Wordt er alcohol ingenomen dan heeft dit een iets bedwelmend effect, waardoor de hersenen juist dit hormoon tijdelijk niet meer of in mindere mate aanmaken. Door de uitschakeling van het hormoon worden de nieren niet meer aangestuurd om vloeistof te recyclen met als gevolg dat we vaker een volle blaas hebben. Iedereen die weleens drink kent het wel dat men vaker naar het toilet moet gaan. Indien er echter sprake is van chronisch alcoholmisbruik dan kan de aanmaak van hormonen langdurig in onbalans terechtkomen, waardoor de persoon stemmingswisselingen kan hebben. De rustgevende bedwelming kan dus plotsklaps omslaan naar agressiviteit.

Een relatie onder druk

Indien er sprake is van een chronisch tekort danwel bij alcoholmisbruik dan heeft dit zo zijn effecten. Een relatie kan ernstig onder druk komen te staan indien de hormoon aanmaak op een laag pitje staat. Het kan leiden tot:
  • desinteresse voor de partner en seksuele prestatieangst;
  • drastische stemmingsvariaties;
  • agressiviteit waardoor mogelijk de partner wordt geslagen;
  • vreemdgaan. De spanning in de relatie is er niet meer en door desinteresse kijkt de partner naar anderen. Dit kan resulteren in het hebben van meerdere relaties op hetzelfde moment.

Zoek hulp

Omdat het ADH hormoon naast agressie ook empathie reguleert ontstaat er een desinteresse voor de relatie. Het lijkt er dan op dat die persoon meer met zichzelf bezig is dan met de problemen in een relatie of gezin. Het gevaar daarbij bestaat dat er niet meer goed wordt gewerkt aan de verstandhouding met alle gevolgen van dien. Indien er geen professionele hulp wordt gezocht is de kans reëel dat de relatie tot een einde komt. Staat jouw relatie ook onder druk doordat er geen interesse meer is, dan kan het worden veroorzaakt door een ADH-tekort. Het is dan van belang om hulp te zoeken zodat:
  • de alcoholverslaving wordt stopgezet door daartoe de Anonieme Alcoholisten te benaderen;
  • de gevolgen van een tumor aan de hypofyse of hypothalamus medicinaal worden aangepakt.
Op die manier kan een hormonale onbalans worden hersteld zodat daarmee de relatie wordt versterkt.

Aanvullende fysieke problemen

Indien er sprake is van een ontregelde hormoonhuishouding dan kan dit ook leiden tot aanvullende condities:
  • voelt men zich depressief dan wordt er eerder naar de fles gegrepen om toch een mate van tevredenheid te bereiken;
  • het lichaam kan vloeistof niet meer vasthouden (polyurie) met als gevolg dat er veel vocht moet worden ingenomen. Denk aan extreem veel flessen water per dag (polydipsie);
  • bedplassen (incontinentie).

Is er sprake van een te hoge hormoonwaarde in het lichaam dan kunnen andere complicaties van toepassing zijn zoals:
  • stevige toename van het gewicht wat leidt tot zwaarlijvigheid;
  • hyponatriëmie waardoor het lichaam een te laag natriumgehalte heeft. Dit kan leiden tot spierslapte, duizeligheid, verwardheid, vermoeidheid, hoge bloeddruk, enzovoorts.
Zowel bij te lage als te hoge waarden is het van belang daartoe medische aandacht te geven.

Beperk alcoholinname voor een monogame relatie

Je gaat al zolang met elkaar om en dus is het noodzaak om een relatie binnen een gezin gezond te houden. Uiteraard mag je het gezellig houden door af en toe alcohol in te nemen. Het kan zonder meer de relatie verbeteren door gezamenlijk ervan te genieten. Voorkom dat je dagelijks grote hoeveelheden alcohol inneemt, omdat daarmee het hormoon in mindere mate wordt aangemaakt met alle gevolgen van dien. Zorg ervoor dat je een gezonde balans vindt tussen hoeveel alcohol je inneemt en een goede relatie. Ook jij kunt er voor zorgen dat je ogen op je partner gericht blijven zodat je een duurzame monogame relatie kunt onderhouden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het antidiuretisch hormoonHet antidiuretisch hormoonHet antidiuretisch hormoon (ADH), ook bekend als vasopressine, is een neurohormoon dat wordt geproduceerd in de hypothal…
Oxytocine zorgt voor monogamie bij mannenOxytocine zorgt voor monogamie bij mannenOnderzoekers van de universiteit van het Bonn Medical Center hebben een biologisch mechanisme ontdekt dat de aantrekking…
Vreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesVreemdgaan: ontlading tijdens het verwerkingsprocesEr zijn echtparen die vrezen dat ze het vreemdgaan nooit kunnen verwerken. De agressie en de kwaadheid die bij de vaste…
Nieren en urinewegen: antidiuretisch hormoon (ADH)Nieren en urinewegen: antidiuretisch hormoon (ADH)De nieren hebben meerdere belangrijke functies. Ze halen afvalstoffen uit het bloed en voeren die af via de urine. Ook m…

'Natuurlijk' schoonmaken'Natuurlijk' schoonmakenMensen die bewust proberen om te gaan met hun gezondheid en van daaruit weer met voeding zullen naar alle waarschijnlijk…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Antidiuretisch_hormoon
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Hyponatremia#Signs_and_symptoms
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 08-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.