'Natuurlijk' schoonmaken
Mensen die bewust proberen om te gaan met hun gezondheid en van daaruit weer met voeding zullen naar alle waarschijnlijkheid ook geïnteresseerd zijn in schoonmaakproducten die zo min mogelijk schadelijk zijn voor mens en milieu. Al snel kom je dan terecht bij schoonmaakproducten die de meeste mensen al snel ‘ouderwets’ zouden noemen. En toch zijn het deze ouderwetse middelen die prima schoonmaken én onschadelijk zijn.
Goed en goedkoop schoonmaken
Terug naar de tijden van schrobben met een stuk zeep op de wasplank? Nou, zo ver hoeft niemand te gaan gelukkig. Maar dat stuk zeep kunnen we zeker ook in onze moderne tijd nog steeds goed gebruiken. Neem bijvoorbeeld de huishoud zeep die al sinds 1901 in ons land verkocht wordt. Dit is echte onvervalste huishoudzeep die je voor de was maar ook voor andere huishoudelijke schoonmaakklussen kunt gebruiken. En dat werkt nog steeds prima. Maar ook middelen als azijn, soda en citroen kunnen allemaal ingezet worden. Natuurlijk zijn ze niet in mooie verpakkingen te krijgen en ja, inderdaad ruiken ze ook niet naar roosjes of lelietjes van dalen maar wat ze wel doen is schoonmaken met het grote voordeel dat er geen chemische bestanddelen aan zijn toegevoegd en dat is belangrijk als je naar alternatieven op zoek bent. Bijkomend voordeel is dat deze simpele schoonmaakproducten heel weinig kosten. Een zak soda heb je al voor een euro en een fles schoonmaakazijn kost iets van 49 cent.
Nadelen
Zijn er nadelen? Nou, je zou het een nadeel kunnen noemen dat het vuil en vet niet gelijk van de ondergrond die je wilt schoonmaken afvliegt want er zitten geen chemische bestanddelen in die het vet vanzelf laten wegbruisen. Je zult er weer wat moeite voor moeten doen. Een kraan die je kalkvrij wilt maken zul je een nachtje moeten laten trekken met een lap azijn er om heen gewikkeld en je zult waarschijnlijk iets harder moeten boenen om vuil en vlekken te verwijderen. Tja…weer net als vroeger.
Basispakket met natuurlijke schoonmaakartikelen
Wanneer je zelf producten wilt gaan gebruiken of maken zoals zeep, wasmiddel, reinigingsmiddel e.d. dan heb je een soort van basispakket nodig. Maar natuurlijk kun je deze artikelen ook enkel gebruiken. Zoals ramen zemen met een scheutje azijn in het water of citroen om je magnetron te ontvetten. Een bakje met soda in de koelkast om vieze geurtjes weg te nemen. Het zijn simpele producten die gemakkelijk te verkrijgen zijn in iedere supermarkt (behalve borax en zuiveringszout).Het basispakket bestaat uit:
- Groene zeep
- Baksoda
- Witte azijn
- Citroen
- Borax
- Citroen
- Zuiveringszout
- Wassoda
- Sunlightzeep
Tip
Gebruik nooit azijn en soda bij elkaar. Deze twee heffen elkaar op dus is er geen werking meer.
Groene zeep
- Groene zeep kun je voor veel dingen gebruiken. Om te beginnen kun je vlekken op kleding of een kraag van een overhemd insmeren met wat groene zeep. Daarna in de wasmachine.
- Wat je ook kunt doen is een mengsel maken van gekookt water, groene zeep en soda. Langzaam loskloppen, in een lege fles gieten en laten afkoelen. Je kunt dit als allesreiniger gebruiken. (Maak het niet te dik want dat krijg je het niet meer uit het flesje). Het simpelste is het om een doorschijnende flacon te gebruiken. Staat nog leuk ook op je aanrecht.
- Uiteraard kun je ook alleen groene zeep met water mengen en als schoonmaakmiddel gebruiken of, met de toevoeging van wat citroen om een ontvettende werking te krijgen.
Azijn
Azijn is eigenlijk een wondermiddel. En, een heel goedkoop middel bovendien. Je kunt er aangekoekte pannen mee schoonweken, de ramen mee lappen, of beslagen glazen weer helemaal mee stralen. Azijn is een zuur dat vet oplost. Normale azijn en schoonmaakazijn zijn in principe hetzelfde. Het verschil zit hem in de oplossing. Gewone azijn is minder sterk en daardoor beter geschikt in de voedselbereiding.
- Gebruik azijn i.p.v. wasverzachter. Het is veel goedkoper, ontkalkt, dus houd je wasmachine in betere staat en zorgt voor een heerlijke zachte was en je hoeft niet bang te zijn dat de droge was naar azijn ruikt want dat is niet zo.
- Azijn vermengt met water 1:1 in een spuitflacon kun je gebruiken als allesreiniger. Bijvoorbeeld voor het aanrecht, spiegels en glas.
- Azijn voor de (badkamer)tegels en het ontkalken van kranen in de badkamer. Het ruikt wel even sterk maar gelukkig verdwijnt de geur helemaal wanneer het eenmaal droog is.
- Kalkaanslag in de wc pot kun je verwijderen door een halve fles azijn in de pot te doen. Doe dit bij voorkeur 's nachts zodat je de volgende morgen de borstel er door heen kan halen.
- Gouden sieraden gaan weer stralen na een nachtje in de azijn.
Borax
Natriumtetraboraat. Verwijdert geurtjes, bleekt en desinfecteert. Wel oppassen. Niet met blote handen! Want is irriterend voor de huid. Is verkrijgbaar bij de online vakdrogist, ´De weegschaal´, bij de Toko en natuurlijk nog in allerlei andere winkels.
- De vloer reinigen met een half kopje borax op een halve liter water.
- Afwasmiddel voor afwasmachine: 2 theelepels borax vermengen met wat warm water en azijn als glansspoelmiddel gebruiken.
- Erg vuile plekken in de wc pot kun je verwijderen door ze te behandelen met een mengsel van borax en citroensap. Laat dit intrekken en borstel daarna de vieze plekken weg.
Citroen
Citroensap is een ontvettingsmiddel. Het dood ook bacteriën en ziektekiemen, is fris en neutraliseert geuren.
- Een halve citroen in de magnetron en die dan een paar minuten aanzetten ontvet de magnetron. Heb je geen citroen in huis dan kun je ook een bakje water met daarin citroensap gebruiken. Wacht totdat het in de magnetron gaat stomen en poetsen maar.
- In de natuurwinkel kun je ook een ‘citroentje’ kopen. Een citroentje ziet er uit als een stukje gele zeep in de vorm van een citroen waarmee je vetvlekken direct kunt insmeren om deze daarna in de wasmachine te wassen.
Zuiveringszout
Zuiveringszout is een wit poeder dat je kunt kopen bij de echte drogist of natuurwinkel. Zuiveringszout heeft diverse werkingen en wordt ook wel baking soda of natriumbicarbonaat genoemd. Vooral de benaming ´baking soda´ wil nog wel eens verwarrend werken met de ´schoonmaaksoda´ die bekend staat voor het schoonmaken in de keuken. Dit is dus heel iets anders. Baking soda daarentegen wordt ook gebruikt als rijsmiddel in kook en bakrecepten of zoals ik ook al ergens heb gelezen tegen maagzuur > Zuiveringszout bindt het zuur in de maag. Hierdoor neemt het teveel aan maagzuur af. Daarbij wordt het omgezet in koolzuurgas (prik). Dit vormt een schuimlaag op het maagzuur. Bron: www.apotheek.nl
- Een half kopje zuiveringszout mengen met een paar druppels vloeibare zeep geeft je een schuurmiddel.
- Zorg ervoor dat je altijd wat zuiveringszout in een strooier hebt staan zodat, wanneer je ergens knoeit en een vlek hebt gemaakt, je er zuiveringszout op kan strooien. Eventueel na-sproeien met azijn dat aangelengd is met water uit een spuitflacon voor het ontvetten.
- Leg de pitten van je gasstel in een bak met water en daarin een paar schepjes zuiveringszout. Na-borstelen en ze blinken weer als nieuw.
- Zilver poetsen. Wikkel het zilver in aluminiumfolie en laten weken in heet water met daarin zuiveringszout.
- Als ontstopper. Samen met wat warme azijn in een afvoerputje gooien.
- Poets je tanden met zuiveringszout en je tanden worden witter.
- Zuiveringszout is ook een rijsmiddel. Heb je dus geen rijsmiddel in huis voor die cake die je wilt gaan bakken? Gebruik dan gewoon zuiveringszout daarvoor.
Schoonmaak soda
Het is zo dat, baking soda en schoonmaaksoda erg op elkaar lijken maar hoewel baking soda evengoed gebruikt kan worden in de taart die je gaat bakken als ook als ontstopper of schuurmiddel, moet je dat met schoonmaak soda dus echt
niet doen! Schoonmaak soda is een chemische verbinding en ook een bijtende stof. Wat weer niet wegneemt dat je schoonmaaksoda heel goed kunt gebruiken om wondjes schoon te laten trekken door een flinke lepel soda met warm water in een teiltje te doen en daar dan je hand of voet in schoon te laten trekken.
Sunlightzeep
Sunlightzeep gebruik je om wasmiddel voor je wasmachine te maken. Het ruikt lekker fris en is spotgoedkoop. Bovendien is het een product dat al echt eeuwenlang (sinds 1901 bij ons in Nederland) gebruikt wordt voor de was en wat ook echt werkt. Samen met wat soda opgelost in heet water maak je snel een emmer wasmiddel vol voor hooguit twee kwartjes. Wanneer je dan ook nog eens azijn gebruikt als wasverzachter dan heb je een schone en zachte was voor heel weinig geld. Zie hier het recept voor wasmiddel.
Klik hier voor het recept.
Verder kun je natuurlijk deze huishoudzeep ook gewoon gebruiken als algemeen reinigingsmiddel. Wat heel leuk is, is om een ouderwetse zeepklopper aan te schaffen en daarmee de zeep door een emmertje water te kloppen. Ruikt heerlijk fris en staat ook nog eens heel leuk in je keuken ergens aan een haakje opgehangen.
Tips van het internet
- Zuiveringszout is het goedkoopst verkrijgbaar bij de Toko. In een oranje pakje van het merk ´Arm&Hammer´.
- Kringen op een eiken tafel verdwijnen door een paar druppels schoonmaakazijn in slaolie te doen en hier de kring mee te behandelen.
- Kalkaanslag en wastafels: neem 3/4 liter water, 1/4 liter azijn en een theelepel citroenzuur. Bewaar dit in een schone lege spuitflacon.
- Wc schoonmaakmiddel maak je met: •1 kop gewone azijn, 1 kop biologisch zeezout,3 theelepels citroenzuur en 1 liter warm water.
- Vul een oude fles met dit mengsel. Citroenzuur kun je kopen bij: ''De Hekserij''.
- Meubelolie maak je door een kopje olijfolie te mengen met een half kopje citroensap.
- Ontstopper. Om leidingen of het gootsteenputje te ontstoppen kun je een kopje keukensoda gebruiken, even in laten werken en dan een kopje azijn toevoegen. Er komt dan een bruisende reactie waarna de verstopping, als het goed is, opgelost is. Even laten staan en dan doorspoelen met warm water. Opmerking: Soda en azijn lossen elkaar op, maar volgens de tip is de reactie van de twee op elkaar voldoende op de verstopping op te kunnen lossen.
Lees verder
Reacties
Maria, 17-04-2016
Soda om de wasmachine te reinigen: elke maand draai ik een trommel zonder was op 95 graden, om trommel en slangen goed te reinigen. Is nog voordeliger in prijs dan azijn en net zo effectief (kwart tot één derde zak soda gebruik ik per ronde). Niks dure machine-reinigers, soda uit grootmoeders tijd! Inderdaad ook ontstopper: de afvoeren van keukenkraan enz. met scheut kokend water bruist en reinigt prima!
Reactie infoteur, 27-04-2016
Prima tip lijkt mij!
Jan Halkes, 04-10-2015
Ik ben een artikel aan het schrijven over schoonmaken en het valt me op dat jullie wel veel informatie geven over hoe je azijn kunt gebruiken om overal kalkaanslag te verwijderen maar niet de tip om de kalk uit het water te verwijderen met een ontkalkingsapparaat. Dan heb je dus nergens meer kalkaanslag en hoef je die ook niet te verwijderen. Bovendien voorkom je dan ketelsteen in je waterkoker, wasmachine, vaatwasmachine, boiler, cv-ketel en koffiezetapparaat. Al die apparaten gaan dus langer mee en verspillen minder energie omdat ze niet eerst de ketelsteen hoeven de verwarmen voordat het water warm wordt.
Is er een reden waarom een waterontharder niet genoemd wordt?
Reactie infoteur, 27-04-2016
Nee hoor absoluut geen reden voor, alleen nog nooit aan gedacht om over te schrijven. Goed idee!
Marcel, 19-09-2015
Eerst staat er als tip:
Gebruik nooit azijn en soda bij elkaar. Deze twee heffen elkaar op dus is er geen werking meer.
Vervolgens bij tips van het internet:
Om leidingen of het gootsteenputje te ontstoppen kun je keukensoda gebruiken en daar heet water op te gooien. Je hoort het dan bruisen. Voor een nog sterkere werking kun je er ook nog azijn aan toevoegen.
Klinkt in mijn oren als tegenovergesteld.
Reactie infoteur, 21-09-2015
Dat klopt. Je hebt helemaal gelijk. Het was mij zelf niet opgevallen omdat het tips waren die ik toen heb overgenomen. Foutje! Ik sta er wel helemaal achter dat soda samen met azijn héél even zorgt voor extra bubbels maar daarna valt de werking totaal weg.