Natuurlijk schoonmaken met Eucalyptusolie

Natuurlijk schoonmaken met Eucalyptusolie Wanneer je van natuurlijke producten houdt, en zelf je schoonmaak of wasmiddel maakt, is eucalyptusolie echt een aanrader om eens toe te voegen aan bijvoorbeeld je afwasmiddel of allesreiniger. De geur is heerlijk fris en bovendien maakt het je middelen antiseptisch, antibacterieel en doodt het zelfs parasieten. Uitermate geschikt dus voor in de keuken, badkamer en toilet. Wil je alleen van de frisse geur genieten in je huis of heb je last van voorhoofdsholte ontsteking, griep of verkoudheid dan is eucalyptusolie ook heel geschikt voor in een oliebrander. Zo vang je meer vliegen in één klap. Tegenwoordig verschijnen er ook steeds meer boekjes en sites met recepten voor het zelf samenstellen van goed werkende, en zeker ook goedkopere, schoonmaakmiddelen. Het is ook gewoon leuk om het eens te proberen en te kijken hoe het werkt. Soms heb je wat doorzettingsvermogen nodig want we zijn intussen wel verwend door de synthetische (en zeer ongezonde) schoonmaakmiddelen waarbij het vuil voor je ogen oplost en verdwijnt. Besef wel dat dit niet zomaar gebeurt. Dit komt vooral omdat het heel agressieve middelen zijn die dus ook heel agressief op je huid inwerken en ook nog eens in je lichaam terecht komen. Je merkt dat niet echt maar de toxines stapelen zich met de jaren langzaam maar zeker op in je lichaam. Mensen die kiezen voor natuurmiddelen weten dat maar al te goed.

Verschillende soorten

Er bestaan heel veel verschillende variëteiten van de eucalyptus. Alleen daarom al, is het beter de olie aan te schaffen bij een speciaalzaak in aromatherapie oliën want anders word je afgescheept met de algemene (vaak synthetische) soort. Er is namelijk een verschil in werking. De éne eucalyptusolie werkt beter bij ontsmetting terwijl de andere juist meer voor de geur wordt gebruikt. Dit komt door de bestanddelen die in die speciale soort dan meer voor komt dan in de andere.

Een voorbeeldje:

De Eucalyptus Citriodora wordt voornamelijk voor zijn geur gebruikt. De voornaamste werkstof in deze soort is de citronella. Wil je insecten verdrijven? Gebruik dan Eucalyptus Staigeriana. Deze is mild van geur. De Eucalyptus Polybractea bevat weer meer cineol, en cineol zorgt er voor dat de antiseptische werking wel 3.5 keer sterker is dan carbolzuur. Carbolzuur is een synthetisch ontsmettingsmiddel. Zo kun je dus gelijk zien dat natuurlijke middelen zeker niet minder affectief hoeven te werken dan de reguliere middelen die je bij de drogist koopt. En dat is wel wat veel mensen vaak denken. Bijna overbodig te vermelden dat je deze laatste soort alleen voor uitwendig gebruik kunt toepassen!

De geneeskrachtige toepassingen van eucalyptus met hulp van een aromatherapeut

Problemen met de luchtwegen, verkoudheid, keelpijn, griep, ontstekingen, wondjes, spierpijnen, zenuwpijnen, reumatische pijnen, eczeem, gordelroos, blaren, puistjes, zweren en nog veel meer. Zoals gezegd zijn er veel verschillende soorten eucalyptusolie dus heb je echt wel hulp nodig van iemand die er echt voor geleerd heeft. Ga niet zelf dokteren maar zoek hulp bij een natuurarts of nog beter, bij een aromatherapeut. Wat je natuurlijk wel altijd zelf kunt doen is een aantal druppels eucalyptusolie toevoegen aan het water in een geurbrander. Heerlijk fris wordt je huis daarvan.

Eucalyptus is perfect geschikt bij het zelf maken van schoonmaakmiddelen

Wanneer het je dan gelukt is om aan echte en zuivere essentiële olie te komen, dan kun je die gebruiken voor allerlei toepassingen. De reden dat ik als eerste olie de eucalyptus wilde beschrijven is omdat eucalyptus vaak wordt toegevoegd aan zelfgemaakte natuurlijke schoonmaakmiddelen. Wat daarbij dan het eerste opvalt, is de frisse geur van eucalyptus, maar dat is zeker niet de enige reden. Het is natuurlijk heerlijk als alles weer heerlijk fris ruikt maar het is ook de bedoeling dat het daadwerkelijk schoon is en soms zelfs zo bacterievrij mogelijk. Nou, daar is dus eucalyptus ook heel geschikt voor.

Allesreiniger zelf maken

Benodigdheden: 50 ml witte azijn, 400 ml gekookt of gedestilleerd water, 30 druppels etherische olie. Gebruik een oude sprayflacon en doe daar de azijn, de olie en daarna het water in. Goed schudden en klaar! Erg handig voor alle oppervlakten in keuken, badkamer en toilet.

Wasmiddel voor de was

Zelf wasmiddel voor de wasmachine maken is heel eenvoudig. Wat je daar wel aan mist is dat lekkere luchtje van pasgewassen goed. Je kunt dit oplossen door 60 druppels etherische olie toe te voegen. Je kunt daar je eigen favoriete geur voor uitkiezen. Voordeel van eucalyptusolie is dat het helpt tegen huismijt.

Eucalyptus als luchtverfrisser

Eucalyptus is heerlijk om je huis lekker fris te houden. Gebruik daarvoor een oude fles met verstuiver en meng daarin 30 tot 50 druppels eucalyptus met water. Bijkomend voordeel is dat je ook nog eens tegelijkertijd 70% van de staphylococcen in de lucht doodt.

Speciale toepassingen

  • Wil je etiketten verwijderen? Dep dan de etiketten met de olie. Daarna zachtjes wrijven met een doek (alternatief voor eucalyptusolie: pindakaas of teatreeolie).
  • Heb je een donker gekleurd bad en wil je dit prachtig laten glanzen? Gebruik dan een paar druppels eucalyptusolie op een vochtige doek en doe daarmee het bad uit.
  • Heb je bloedvlekken in textiel of tapijt? Behandel de vlek altijd eerst met koud water. Nooit met warm water want dan stolt het bloed. Druppel daarna een beetje eucalyptusolie op een natte doek en dep de vlek totdat hij is verdwenen. Werk van de buitenkant van de vlek naar binnen. Op die manier voorkom je een duidelijke kring. Let op: eucalyptusolie is niet geschikt voor tere stoffen als zijde. Test het eerst altijd even uit op een onopvallend stukje.
  • Last van roestvlekken op chroom? Smeer dan met de olie de vlekken in waarna je ze kunt wegwrijven met aluminiumfolie.
  • Vetvlekken? Behandel de vlek eerst met zo warm mogelijk water en dep daarna met eucalyptusolie om het vet te absorberen. Was daarna zoals gebruikelijk.

Tot slot

Flesjes met essentiële oliën kun je bijna overal en in elke winkelstad vinden. Waar je wel op moet letten is dat je met zuivere essentiële olie te maken hebt. (ja, ja, alweer) Want er wordt ook veel namaak op de markt gebracht. Voorwaarde om aan zuivere olie te komen is al gauw om naar een natuurwinkel te gaan en daar informatie in te winnen. Het internet staat vol met informatie over de toepassingen en werking van heel veel verschillende soorten oliën.

Lees verder

© 2013 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De wasmachine schoonmakenDe wasmachine schoonmakenEen wasmachine is een van de meest gebruikte huishoudelijke voorwerpen. Het lijkt vanzelfsprekend dat hij er is, maar wa…
Slaapkamer hygiënisch schoonmakenSlaapkamer hygiënisch schoonmakenEen schone slaapkamer zonder al te veel stof ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar is bovendien ook beter voor d…
Afwasmachine schoonmaken / vaatwasser reinigenStinkt je afwasmachine of vaatwasser? Is het apparaat verstopt of heb je er andere problemen mee? Experts raden aan dat…
Schoonmaken van het toilet, hoe doe je dat?Schoonmaken van het toilet, hoe doe je dat?Het toilet wordt veel gebruikt en kan een grote hoeveelheid bacteriën herbergen. Zeker als er meerdere mensen in huis ge…

Edelstenen en effecten op gezondheidEdelstenen en effecten op gezondheidEdelstenen worden door zeer velen niet alleen gedragen als onderdeel van een sieraad maar ook omdat ze een gunstig effec…
Problemen van je af schrijven door schrijftherapieProblemen van je af schrijven door schrijftherapieSchrijftherapie is een therapie die uitgaat van wat iemand over zijn verleden opschrijft. Voor het uitvoeren van de schr…
Bronnen en referenties
  • www.anthemis.nl
  • Boek: vlekken verwijderen ISDN:978-90-447-2511-7
  • www.aromatherapie-info.com
Yoan (156 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.