Natuurlijk tandenpoetsen

Natuurlijk tandenpoetsen Steeds meer mensen realiseren zich dat kwalen en ziektes mede kunnen worden veroorzaakt door ongezonde leefgewoonten. Het is niet zo gemakkelijk om al die aangeleerde gewoontes zo maar even af te leren of te veranderen en de één gaat daarin verder dan de ander. Maar het kan wel zin hebben om eens stil te staan bij alternatieve manieren en/of producten die er zijn. Alternatief betekent ook vaak: simpeler, ouderwetser, goedkoper én… in vele gevallen ook gezonder. Gezonder omdat, of het nu voeding betreft of verzorgingsproducten en schoonmaakproducten, er veel minder chemie aan te pas komt dan met hedendaagse producten. Toegegeven dat hedendaagse producten vaak wel passen in de (hoge) eisen die we eraan stellen en ons dus precies geven wat we ervan verwachten. In dit artikel kijken we eens naar de alternatieve manieren om je tanden te poetsen.

Waarom een alternatief voor tandpasta?

Steeds meer mensen zoeken naar alternatieven. De één omdat het goedkoper is en de ander om het milieu of de eigen gezondheid te sparen. Daarbij blijkt dat de oude methoden ook nog eens prima werken. Voor de echte diehards is het bovendien een uitdaging om zelf producten samen te stellen zoals tandpasta, crèmes en zelfs wasmiddel is gemakkelijk zelf samen te stellen.

Vermijd fluor

Dan krijgen we het hoofdstuk fluor. Fluor is een natuurlijk mineraal dat in de aarde en ook bepaalde voedingsmiddelen van nature al voorkomt en in die zin zou je denken dat het dus wel gezond zou zijn. Maar…Fluor moet je niet al te veel binnenkrijgen omdat het lichaam dit niet kan afbreken en dus wordt opgeslagen in het lichaam. Bovendien wordt fluor in de wandelgangen een gif genoemd dat even giftig is als lood en bijna zo giftig als arsenicum. Voor zwangere vrouwen en kleine kinderen is fluor helemaal uit den boze volgens Wikipedia.

Dit is de voornaamste reden om er voor te zorgen dat we niet onnodig veel fluor in ons lichaam binnen krijgen en dus zeker niet via tandpasta of zoals in andere landen het geval is zelfs in het drinkwater. Gelukkig voor ons is dit in Nederland niet het geval. Jammer genoeg zijn er bijna geen tandpasta’s te vinden in de supermarkt waar geen fluor aan is toegevoegd. Er zijn er wel maar je moet ze met een lampje zoeken. In de natuurwinkel zal de kans daarop een stuk groter zijn. Wat ook nog een mogelijkheid is, is dat je zelf je tandpasta maakt. Het leuke van mensen die ‘terug naar de natuur’ willen is dat ze gezamenlijk naar simpele en doeltreffende oplossingen zoeken en dus is er een recept om zelf je tandpasta te maken. Hier volgt het recept daarvoor:

Zelf tandpasta maken

Benodigdheden

  • 3 eetl. koudgeperste kokosolie
  • 1thl glycerine (kan eventueel ook zonder)
  • 1theel zuiveringszout/natriumcarbonaat
  • ½ theel essentiële olie zoals bijvoorbeeld pepermuntolie
  • 1theel Keltisch zeezout.
  • Een potje met deksel.

Bereiding

Laat eerst de kokosolie smelten in het potje, bijvoorbeeld door de pot in een pannetje met warm water te zetten, en voeg dan de andere ingrediënten toe. Goed mengen, deksel erop en klaar. Je kunt het in maar ook buiten de koelkast bewaren.

De tandenborstel

Zelfs met het kiezen van een tandenborstel kun je tegenwoordig gebruik maken van een tandenborstel die milieuvriendelijk is. Namelijk de composteerbare tandenborstel eventueel ook nog met vervangbare kop van varkenshaar. Er komt geen snippertje kunststof aan te pas en is geheel recyclebaar.
© 2013 - 2024 Yoan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandbederf en fluorEr is door de jaren heen veel gediscussieerd over de voor- en nadelen van fluor. Maar fluor blijft voor kinderen en volw…
Tandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderenTandenpoetsen bij kinderen. Het is belangrijk om bij kinderen regelmatig hun tanden te poetsen. Maar wanneer begin je nu…
Gaatjes voorkomen bij kinderenGaatjes voorkomen bij kinderenBij kinderen is het belangrijk om zeer goed te poetsen. Enerzijds om de tanden op jonge leeftijd al goed te beschermen,…
Tandenpoetsen met kinderenTandenpoetsen met kinderenGoed tandenpoetsen is niet vanzelfsprekend, dat is iets wat een kind moet leren. De meeste kinderen willen op vroege lee…

Hoe kan knoflook de gezondheid verbeteren?Hoe kan knoflook de gezondheid verbeteren?We weten allemaal dat knoflook de basis vormt voor een lekkere maaltijd. Toch kunnen er vele medische eigenschappen aan…
De geneeskracht van valkruidDe geneeskracht van valkruidZalf en massageolie op basis van valkruid horen zowel thuis in de dokterstas van een professionele sportploeg als in de…
Bronnen en referenties
  • www.greenevelien.com/
  • www.voedzo.nl
Yoan (156 artikelen)
Laatste update: 12-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.