De helende werking van zinkzalf

De helende werking van zinkzalf Een middel dat iedere gezin met opgroeiende kinderen moet hebben is zinkzalf. Het vormt een goede basis om opkomende infecties aan de huid te verminderen, omdat het verkoelend werkt en besmettelijk blaasvocht laat verdwijnen. De irritatie zal met de zalf snel minder worden, waarnaast de kans op verspreiding afneemt. Wat zit er in de zalf, hoe kan het aandoeningen verhelpen en waarvoor kan zinkzalf handig worden gebruikt?

Zinkzalf


Aanleiding

Kinderen hebben een relatief kwetsbaar lichaam en zijn dus ook snel vatbaar voor ziekten van anderen aandoeningen zoals infecties en bacteriën. Ze komen veel in contact met andere kinderen en dat vormt dan ook vaak een belangrijke oorzaak voor het oplopen van ongewenstheden. Een infectie kan leiden tot de vorming van huidproblemen welke ernstig irriteren en zwaar besmettelijk zijn. Om dergelijke haarden in te dampen is de zalf uitermate geschikt juist door de gunstige werking. Waaruit bestaat het en waartoe kan het worden gebruikt?

Wat zit er in?

Het werkzame bestanddeel is feitelijk niet zink, echter een restproduct van zink. Dat wordt ook wel zinkoxide genoemd en wordt verkregen door ontleding van zinknitraat, -carbonaat of –hydroxide. Het is veelal een witte tot gelige poeder en is niet oplosbaar in water. Daarom wordt ook vaak voor de zalf een vaseline basis gekozen waarmee de goede werking op de huid kan worden gesmeerd.

Eigenschappen van zinkzalf

Wordt de zalf aangebracht heeft het een direct verkoelende werking. Daarnaast heeft het als eigenschap dat de huid wordt samengetrokken (adstringerend) waarmee wondjes versneld kunnen herstellen. Meest belangrijke aspect van de zalf wordt gevormd door de indampende werking op vocht. Indien blaasjes worden behandeld dan heeft het tot gevolg dat de vocht afneemt en indroogt. Vocht lost op binnen in het blaasje waardoor de besmettelijkheid van de aandoening afneemt en verdwijnt.

Waartoe kan het worden gebruikt?

Vele soorten huidaandoeningen kunnen veel ongemak geven. Om daarin verlichting te geven biedt de zalf goede mogelijkheden. Je kunt de zalf onder andere voor de volgende aandoeningen bij kinderen en volwassen gebruiken.

Baby's

Geïrriteerde billetjes van incontinente baby’s. De huid kan ernstig reageren op urine, waardoor de huid rood wordt en jeukt. De zalf wordt dan ook door vele bakermoeders en kraamverpleegsters aanbevolen om het kind verlichting te geven.

Kloven in handen en voeten

De huid ziet er schraal en droog uit waarbij eeltophoping kan inscheuren. Een product zoals Senophile zorgt ervoor dat de huid weer gaat samentrekken maar ook dat de huid gaat herstellen.

Bultjes, blaasjes en zweertjes

Vele aandoeningen zoals gordelroos, waterpokken, krentenbaard, koortslip, de genitale herpes, enzovoorts zijn zeer besmettelijk juist omdat het wordt gevormd door jeukende met vocht gevulde blaasjes. Indien deze per ongeluk worden opengekrabd dan zal het virus zich verspreiden zodat het gebied groter wordt en anderen kunnen worden aangestoken. Gebruik Sudocrème.

Puisten

Indien men last heeft van een lichte vorm van puisten dan kan de zalf goed werken. Het verkoelt de huid waardoor de druk onder de huid afneemt. Dat houdt in dat de puist minder pijn gaat doen.

Blaren

De huid is gevoelig voor brand, warmte en wrijving. Het kan verschillende pijnlijke blaren veroorzaken. Zinkzalf verlicht de overlast. Let wel dat het gaat om blaren niet veroorzaakt door brand. Brandblaren dienen altijd door medisch specialisten worden behandeld.

Let wel dat je aanhoudende aandoeningen altijd door een huisarts laat controleren. Er kan mogelijk meer aan de hand zijn dan slechts een kleine infectie.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wondermiddel Zinkzalf tegen puistjes en acné - Tips & tricksWondermiddel Zinkzalf tegen puistjes en acné - Tips & tricksVeel mensen kennen het al, zinkzalf, Sudocrem of Sudocrème. Zinkzalf wordt vaak gebruikt voor babybilletjes, maar het we…
Eerste hulp voor de huid: irritatie, kloven, jeuk, droogteEerste hulp voor de huid: irritatie, kloven, jeuk, droogteEen huid met droge, schrale plekken, kloven, irritatie en jeuk: het komt algemeen voor. In de zomer bij warm weer, in de…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…

De Moermantherapie voor verbeterde weerstandDe Moermantherapie voor verbeterde weerstandIndien een patiënt wordt behandeld voor de gevolgen van kanker dan krijgt het lichaam veel te verduren. Het kan gaan om…
'Natuurlijk' schoonmaken'Natuurlijk' schoonmakenMensen die bewust proberen om te gaan met hun gezondheid en van daaruit weer met voeding zullen naar alle waarschijnlijk…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zinkzalf
Reactie

Van Egmond, 18-07-2018
Kan zinkzalf gebruikt worden bij anaalklierfistels bij de hond? Reactie infoteur, 19-07-2018
Het is niet gebruikelijk om zinkzalf daartoe te gebruiken. Laat u daarvoor bij twijfel adviseren door de dierenarts.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 15-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.