Wondermiddel Zinkzalf tegen puistjes en acné - Tips & tricks

Wondermiddel Zinkzalf tegen puistjes en acné - Tips & tricks Veel mensen kennen het al, zinkzalf, Sudocrem of Sudocrème. Zinkzalf wordt vaak gebruikt voor babybilletjes, maar het werkt ook ontzettend goed tegen puistjes. Je kunt het in veel drogisterijen kopen waaronder Kruidvat, DA en de Etos voor een goedkoop prijsje. Tegenwoordig is het ook in veel supermarkten zoals de Albert Heijn, Jumbo en de C1000 te koop, tussen de babyproducten zoals luiers en babyvoeding. Maar hoe komt het dat zinkzalf zo goed werkt? En hoe gebruik je het zodat het werkt tegen puistjes?

Wat is zinkzalf?

Zinkzalf is een witte zalf waar zinkoxide en vaseline in zit. Zinkoxide zit in veel producten die op de huid worden gebruikt, het wordt gebruikt in zalven, smeersels, lotions, crèmes, pasta's en strooipoeders. Zinkoxide zorgt voor een laagje op de huid waardoor de huid beschermd wordt en het zorgt ervoor dat de huid licht indroogt. Je poriën worden kleiner waardoor je huid glad wordt. Puistjes zijn in feite ontstekingen in de huid. Zinkoxide werkt verder ontstekingsremmend, het heelt de huid en het zorgt ervoor dat de olieafscheiding van de huid beter gereguleerd wordt.

Zinkzalf helpt bij een ruwe, schrale en geprikkelde huid. Het is hypo-allergeen en huidvriendelijk. Het zorgt ervoor dat je huid zacht en glad wordt. Een beschadigde huid geneest sneller wanneer je zinkzalf gebruikt. Zinkzalf is vooral veel te vinden in huishoudens met kinderen. Dit komt omdat zinkzalf goed werkt tegen luiereczeem. Luiereczeem vermindert wanneer de billetjes van de baby worden ingesmeerd met zinkzalf. Zinkzalf wordt ook wel Sudocrème/Sudocrem genoemd. Het fijne aan zinkzalf is, dat het niet agressief is en wanneer je een klein beetje gebruikt en het niet te lang laat zitten, het de huid ook niet uitdroogt.

Tegen puistjes en acne

Alleen bij lichtere vorm

Wanneer je ernstige acne hebt is het niet verstandig om dit zelf te behandelen, dan is het verstandig om naar je huisarts of schoonheidsspecialiste te gaan. Wanneer je een lichtere vorm van acne hebt kan zinkzalf erg goed helpen. Test eerst een gedeelte van je lichaam uit voordat je het overal op smeert. Kijk hoe je lichaam erop reageert, want niet iedereen kan er even goed tegen. Wanneer je merkt dat je huid geïrriteerd en rood raakt door de zinkzalf dan kun je beter een ander product gebruiken.

Hoe gebruik je zinkzalf?

Het beste kun je zinkzalf 's avonds gebruiken en het voordat je gaat slapen opdoen, zodat het kan intrekken wanneer je slaapt. Smeer de zinkzalf niet over je hele gezicht, het zorgt ervoor dat je huid droger wordt. Zorg ervoor dat je het alleen op je puistjes doet, zodat alleen je puistjes indrogen. Let wel op dat het voor vlekken in kleding en dergelijke kan zorgen, slaap daarom met een oude handdoek onder je hoofd, zodat het niet in je beddengoed trekt. Gebruik voor het reinigen van je gezicht kokosolie gebruiken en een wattenschijfje. Kokosolie is een natuurproduct waar verder geen ingrediënten aan zijn toegevoegd. Bij het verwijderen van de resten zinkzalf in de ochtend kun je ook kokosolie gebruiken of een reinigende lotion gebruiken zonder alcohol.

  1. Reinig je huid eerst zodat er geen resten make-up op je gezicht blijft zitten, dit kun je met verschillende producten doen.
  2. Was je handen zodat je niet met smerige handen in het potje met zinkzalf komt (hierdoor blijft de zinkzalf schoon).
  3. Smeer een dun laagje op je de puistjes en laat dit de hele nacht intrekken.
  4. Slaap op een handdoek, zodat er geen zinkzalf op je beddengoed komt.
  5. De volgende ochtend zijn je puistjes ingedroogd.
  6. Wanneer je 's ochtends opstaat verwijder je de restjes zinkzalf met een reinigende lotion.

Een masker van zinkzalf

Zinkzalf kan je ook als masker gebruiken wanneer je een zachte, rozige en frisse huid wilt hebben. Je moet hiervoor een dun laagje aanbrengen op je gezicht nadat je gezicht gereinigd is. Laat het zinkzalf tien minuten zitten, pas op dat het niet in de ogen komt. Na de tien minuten verwijder je de zinkzalf met een lotion zonder alcohol, kokosolie of met (warm) water. Wanneer je hiermee klaar bent zul je zien dat je een zachtere en frissere huid hebt en de poriën meer zijn samengetrokken. Verzorg je huid vervolgens met een dagcrème of een nachtcrème als je dit gewend bent.

Waarvoor kan je zinkzalf nog meer gebruiken?

Jeukende huid

Je kunt zinkzalf gebruiken wanneer je een jeukende huid hebt en je geen andere middelen in de buurt hebt waardoor je de jeuk kunt verminderen. Zinkzalf werkt goed wanneer je bent gebeten door een insect of wanneer je een lichte zonnebrand hebt. Het verkoelt de huid en de jeuk verminderd daarna snel. Pas op wanneer je je verbrand hebt, zinkzalf zorgt ervoor dat het de huid afsluit, waardoor er geen warmte uit de huid kan. Bij een verbranding moet de warmte weg kunnen, omdat je ander een tweedegraads brandwond kunt krijgen. Gebruik in dit geval geen zinkzalf.

Littekenweefsel

Wanneer je een wondje hebt wat waarschijnlijk later een litteken kan worden, kun je zinkzalf ook gebruiken. Smeer de plek in met zinkzalf en herhaal dit meerdere dagen achter elkaar meerdere keren. Het zinkzalf zorgt er dan voor dat er geen litteken ontstaat.

Last van een koortslip?

Wanneer je merkt dat je een koortslip krijgt (je lippen branden licht of je voelt een tintelend gevoel bij je lippen) kun je zinkzalf gebruiken. Wanneer je vervolgens zweertjes krijgt en je zeker weet dat het een koortslip is, is zinkzalf handig. Gebruik een beetje zinkzalf wat je op je zweertjes smeert en was vervolgens je handen. Zit niet met je handen in de pot of bij de tube van de zinkzalf als je net zinkzalf op je zweertjes hebt gedaan, een koortslip is namelijk erg besmettelijk.

Lees verder

© 2012 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je doen tegen puisten?Wat moet je doen tegen puisten?Het is niet fijn als je heel veel puisten hebt op je gezicht. Af en toe jeuken ze, maar ze kunnen ook erg pijn doen. Vee…
Puistjes uitknijpen, is dat goed of slecht?Er bestaan verschillende meningen over het uitknijpen van puisten. Sommige mensen zijn bang dat ze meer puistjes krijgen…
Zon en puistjesZon en puistjesEr wordt vaak gezegd dat de zon kan helpen om puistjes tegen te gaan. Mensen die puistjes hebben zouden er baat bij hebb…
Bestrijden van puistjesHoe kom ik van mijn puistjes af? In dit artikel staan een aantal handigen tips hoe je van je jeugdpuistjes af kan komen.…

Nagels lakken en Nail ArtNagels lakken en Nail ArtVroeger moest je al heel wat in huis hebben om een paar kunstige nagels te voorschijn te toveren, maar tegenwoordig kan…
Warme cosmetica kleuren sieren de koele maandenWarme cosmetica kleuren sieren de koele maandenTijdens de koele maanden van het jaar, zoeken we de warmte op. Dat betreft het huis, onze kleding maar zeker ook als het…
Bronnen en referenties
  • http://forum.girlscene.nl/forum/beauty-health-hair/zinkzalf-tegen-puistjes-117163.25.html
  • http://www.efarma.nl/PAGES/winap.asp?ID=1045&Method=medicijntekst&Lijstnaam=Zinkzalf
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 16-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.