Hoe wordt de menstruatie aangestuurd door hormonen?

Hoe wordt de menstruatie aangestuurd door hormonen? Om de vrouw de mogelijkheid te geven zwanger te worden tijdens de vruchtbare periode dient de vrouw te menstrueren. Door invloed van menstruatie hormonen wordt het baarmoederslijmvlies vervangen, zodat iedere 27 dagen een nieuwe kans op zwangerschap wordt gerealiseerd. Welke hormonen sturen de menstruatie en aanverwante lichaamsfuncties daarbij aan?

Menstruatie hormonen


Periode als teken van vruchtbaarheid

Iedere maand komt de menstruatie periode bij vrouwen weer terug. Menstruatie komt voor bij de geslachtsrijpe vrouw en is een teken dat er voortplantingsmogelijkheid is. In een periode van 27 dagen is het baarmoederslijmvlies weefsel erop voorbereid om een bevruchte eicel te ontvangen, zodat het kan innestelen en een baby in de buik kan groeien. Gebeurt dit niet dan wordt na die periode het baarmoederslijmvlies vervangen met een nieuw slijmvlies. Dit betekent dat het oude slijmvlies moet verdwijnen en dus treedt er menstruatie in de vorm van de maandelijkse bloeding op. De menstruatie wordt aangestuurd door hormonen geproduceerd door de hypofyse. Welke menstruatie hormonen zijn hierbij van toepassing?

De ontwikkeling van het eitje

Essentieel in de ontwikkeling van het eitje is een afdoende aanmaak van het luteïne en eiproductie stimulerend hormoon. Daarbij wordt follikel gevormd in het ovarium – de geboorteplaats van het eicel – waarna de hormonen ervoor zorgen dat het eitje de eisprong maakt. Oestrogeen en progesteron (eierstok hormonen) zorgen ervoor dat het eitje in de meest gunstige omstandigheden wordt opgevangen. Deze hormonen worden tevens door het gehele lichaam vervoerd. Een belangrijke functie van het oestrogeen is het herstellen van baarmoederslijmvlies nadat de menstruatie is geweest, zodat het baarmoederslijmvlies 27 dagen paraat staat om een eventueel bevrucht eitje op te vangen. Daarnaast zorgt oestrogeen ervoor dat de vrouw de vrouwelijke eigenschappen heeft. Het bevordert de groei van borsten en slijmklieren in de vagina.

Invloed van progesteron

Tijdens de zwangerschap is progesteron een zeer belangrijk hormoon. Het zorgt ervoor dat als het eitje bevrucht en ingenesteld is, dat het eitje wordt gevoed. Daarnaast zorgt progesteron ervoor dat de baarmoederspier slap blijft, zodat het eitje de kans heeft om te groeien. De toenemende hoeveelheid progesteron zorgt ervoor dat invloed van oestrogeen minder wordt. Indien de vrouw een beperkte hoeveelheid progesteron productie heeft dan kan het zijn dat de borsten pijnlijk aanvoelen of gevoelig zijn.

Beïnvloeding lichaamstemperatuur

Progesteron wordt afgescheiden door het lichaam vanaf het moment dat de eisprong een feit is. Omdat progesteron vrijkomt neemt de temperatuur van het lichaam gedurende de periode toe met een halve graad. Houdt u de lichaamstemperatuur continu in de gaten dan kunt u precies zien wanneer de eisprong heeft plaats gevonden. U weet dus exact als vrouw wanneer de beste kans is om zwanger te worden. Gewoonlijk duurt de temperatuursverhoging zolang de periode duurt, oftewel gedurende 27 dagen. Daarna komt de menstruatie op gang.

Menstruatie hormonen en periode

Tijdens de menstruatie neemt het progesteron gehalte stevig af, waardoor de baarmoederslijmvlies niet meer wordt hersteld. Dit betekent dat het baarmoederslijmvlies wordt afgevoerd. Dit maakt dat de vrouw gaat bloeden en menstrueren. Normaal zal de eerste menstruatie optreden voordat de 15 jaar is bereikt. Toch zijn er gevallen waar het reeds met 10 of 11 jaar voorkomt. Is er sprake van late menstruatie of is het menstrueren voor 16 jaar nog niet begonnen, dan wordt het tijd om de huisarts daarover te informeren. Mogelijk kan er iets aan de hand zijn.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineUitblijven menstruatie na zwangerschap en prolactineProlactine is de veroorzaker van het uitblijven van de menstruatie na de zwangerschap. Prolactine is een hormoon dat ond…
Niet ongesteld, niet zwanger – Mogelijke redenenNiet ongesteld, niet zwanger – Mogelijke redenenEen regelmatige menstruatie wordt beschouwd als een teken dat je niet zwanger bent. Maar wat nu als je niet ongesteld wo…
Wanneer vruchtbaar, eisprong, testen, innesteling, bevallingWanneer vruchtbaar, eisprong, testen, innesteling, bevallingWanneer je zwanger wilt worden heb je te maken met diverse data waarmee je rekening moet houden. Lees in dit artikel wan…
Uitblijven van de menstruatieUitblijven van de menstruatieDe menstruatie is het begin van iedere nieuwe vruchtbaarheidscyclus. De cyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Overtijd zijn b…

Angst voor een miskraamAngst voor een miskraamIedere zwangere vrouw kent het gevoel min of meer: de angst voor een miskraam. Vooral de vrouw die al eens eerder een mi…
Blowen tijdens de zwangerschap: effecten en gevolgenBlowen tijdens de zwangerschap: effecten en gevolgenVolgens de gegevens van het Nationaal Kompas Volksgezondheid gaf in 2005 ongeveer één op de vier Nederlanders van 15 tot…
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 19-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Zwangerschap
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.