Gescheurde kruisband

Gescheurde kruisband Een gescheurde kruisband is erg pijnlijk en wordt veroorzaakt door het plots draaien van de knie, bijvoorbeeld tijdens sport of een ongeval. Ook uitglijden of een misstap kan de oorzaak zijn. Symptomen zijn naast pijn ook zwelling en het overstrekken van de knie of het juist niet meer kunnen strekken. Door de knie zakken komt ook vaak voor. Voor de behandeling is het nodig dat de arts eerst goed onderzoek verricht.

Wat zijn de kruisbanden?

Kruisbanden zijn twee kniebanden die ervoor moeten zorgen dat de knie stabiel ligt en ervoor zorgt dat het onderbeen niet op een vreemde manier beweegt te opzichte van het bovenbeen. Aan elke knie bevinden zich twee kruisbanden: de voorste en de achterste kruisband. Wanneer een van beiden banden of soms beiden banden gescheurd zijn dan verliest de knie zijn stabiliteit. Het been kan dan bijvoorbeeld overstrekt worden: teveel naar voren gebogen worden.

Oorzaak

Heel vaak ligt de oorzaak van een gescheurde kruisband in een ongeval of tijdens de sport. Wanneer de knie plots gedraaid wordt kan de kruisband scheuren. Dit zien we vaker bij sporten waarbij omhoog gesprongen en gedraaid wordt, waarbij de knie een draaibeweging maakt en dit niet meer kan opvangen. Ook het verstappen of het uitglijden kan de oorzaak zijn, waarbij het bovenbeen anders draait dan het onderbeen. Vaak staat de voet vast op de grond of zit ergens tussen vast waardoor er een draaiing van de knie plaatsvindt. Vaak is het de voorste kruisband die de klappen moet opvangen en beschadigd raakt. Minder vaak raakt de achterste kruisband beschadigd. De kruisband kan verrekt zijn of gescheurd zijn. Wat betreft behandeling is hier een groot verschil in.

Symptomen

Zowel een verrekte als een gescheurde kruisband geeft pijnklachten. De knie wordt dik en is erg pijnlijk. Het is vaak niet mogelijk om de knie te buigen of te strekken door de pijn. De knie kan vaak wel overstrekt worden doordat deze minder stabiel is, maar de knie kan ook op slot zitten. Een en ander hangt af van de soort kruisband die beschadigd is. Soms is er sprake van het zakken door de knie en een instabiel gevoel van de knie. Op het moment dat de kruisband scheurt is er vaak een scheurend of knappend geluid waar te nemen, maar niet iedereen merkt dit op.

Onderzoek

De knie moet onderzocht worden door een arts. Soms is de zwelling erg groot doordat er bloed in het gewricht terecht is gekomen. De zwelling kan verminderd worden door het laten afvloeien van het bloed middels een naald. Dit moet altijd door een arts gebeuren: prik nooit zelf in de knie! De laten afnemen van de zwelling is nodig voor een goed onderzoek. De arts zal onderzoeken of de knieschijf nog op zijn plaats zit en of er sprake is van een breuk van het kniegewricht. De arts bekijkt of het kniegewricht onstabiel is geworden. Hierbij wordt de voet op de tafel gezet en de knie licht gebogen. De arts zal de voet naar voren schuiven en tegelijkertijd het kniegewricht aftasten. Wanneer het gewricht onstabiel aanvoelt is de kans groot dat er sprake is van een gescheurde kruisband. Wanneer er onduidelijk bestaat over het letsel kan er een röntgenfoto gemaakt worden. Ook kan er besloten worden om een scan te maken van de knie. Het onderzoek kan best pijnlijk zijn maar is wel nodig. Neem van te voren eventueel paracetamol in.

Behandeling

Een verrekte kruisband gaat zonder behandeling na twee tot drie weken rust vanzelf over. Dit is anders wanneer blijkt dat de kruisband gescheurd is. Er zal een drukverband of een gipsverband worden aangebracht dat enkele weken moet blijven zitten. Daarnaast moet de knie ontlast worden. Het lopen op krukken is soms nodig. Met behulp van fysiotherapie kunnen de spieren rondom de knie getraind worden. Sterke spieren maken het kniegewricht stabieler. Wanneer blijkt dat bovenstaande behandeling niet helpen, kan er overwogen worden om een kruisbandoperatie te ondergaan. Vaak is het de voorste kruisband die gescheurd is en wanneer deze geopereerd moet worden spreken we ook wel van een voorste kruisband operatie.

De oude kruisband wordt onder verdoving (narcose) verwijderd en vervangen door een kruisband die gemaakt wordt van de hamstringpees of de knieschijfpees. Vaak wordt hiervoor de pees va de hamstring genomen. Er worden twee pezen weggenomen. De arts zal deze pezen op maat maken en klaarmaken ter vervanging van de kruisband. De nieuwe kruisband wordt aan het bot vastgezet middels schroefjes die oplosbaar zijn. Soms zijn ze van titanium gemaakt. In ieder geval hoeven de schroefjes later niet verwijderd te worden: een nieuwe operatie is dan ook niet nodig tenzij de operatie niet gelukt is. na afloop wordt de knie in een verband gezet en zal de knie nog enige tijd ontlast moeten worden. daarna kan langzaam begonnen worden met het belasten van de knie. Fysiotherapie is hierbij wel aan te raden.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen hond: gescheurde kruisbandAandoeningen hond: gescheurde kruisbandEen gescheurde kruisband is een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid in de achterpoten van grotere hondenrassen. Vaa…
Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Een gescheurde kruisband is het meest voorkomende orthopedische letsel bij de hond. De meest voorkomende oorzaak van een…
Gescheurde kruisband/knieband: diagnose, operatie en herstelGescheurde kruisband/knieband: diagnose, operatie en herstelEen blessure aan een van de kruisbanden van de knie wordt gezien als een van de ernstigste blessures in de sport, vaak n…
Veelvoorkomende sportblessuresVeelvoorkomende sportblessuresSporten is gezond, maar zeker niet zonder risico's. Veel sporters hebben wel eens een verstuikte enkel, gebroken pols, o…

Jeukende uitslag in nek en hals: symptomen en oorzakenJeukende uitslag in nek en hals: symptomen en oorzakenEr kunnen zich allerlei huidaandoeningen manifesteren in de hals en de nek(-regio). Dit kan gepaard gaan met een scala a…
Ik heb zwarte vlekken voor de ogen: de veroorzakers!Ik heb zwarte vlekken voor de ogen: de veroorzakers!Niet of gedeeltelijk minder goed kunnen zien kan een teken zijn van een ernstige aandoening of ziekte. Verdwijnen de vle…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ligamentum_cruciatum_anterius
  • http://www.kniechirurgie.nl/pijn-na-een-kruisband-operatie
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.