Ik heb zwarte vlekken voor de ogen: de veroorzakers!

Ik heb zwarte vlekken voor de ogen: de veroorzakers! Niet of gedeeltelijk minder goed kunnen zien kan een teken zijn van een ernstige aandoening of ziekte. Verdwijnen de vlekken binnen een paar seconden, dan is er meestal weinig aan de hand. Dat kan anders zijn indien de zwarte vlekken of draadjes ook na een paar uur nog aanwezig zijn. Het zicht kan soms dermate zijn belemmerd dat het veel overlast geeft. Wat zijn de achterliggende veroorzakers van zwarte vlekken voor de ogen en wat kan eraan worden gedaan?

Zwarte vlekken voor de ogen


Tijdelijk stipjes zien

Het overkomt iedereen weleens. Je staat te snel op, waardoor het allemaal even teveel wordt. Het is alsof het bloed te traag omhoog wordt gepompt, waardoor even een minimaal tekort is aan zuurstofrijk bloed. De aandoening komt dan ook veelvuldig voor bij mensen met bloedarmoede. Zwarte stipjes verschijnen er mogelijk in combinatie met een tijdelijk zweverig gevoel. Het zorgt ervoor dat persoon zichzelf even moet vasthouden om overeind te kunnen blijven staan. Heb je anemie sta dan bij voorkeur rustig op, zodat het bloed overal gelijkmatig kan komen.

Aankondiging van duizeligheid en beroerdheid

Op een dag krijgen we veel te verduren en dat moet allemaal worden verwerkt. Teveel eten, inspanning of juist oververmoeidheid door verhitting kunnen ervoor zorgen dat het lichaam gaat protesteren. Er wordt overgegaan op noodmaatregelen om alles goed functionerende te houden. Bloed wordt tijdelijk weggetrokken uit delen van het lichaam, welke minder belangrijk worden geacht. Zeker de ledematen zullen het merken door tintelingen in vingers, tenen, benen en armen. Ook kan het functioneren van de ogen worden belemmerd. In de meest extreme omstandigheid wordt het compleet zwart voor de ogen, waarbij je mogelijk het bewustzijn verliest. Overdrijf dus niet en pas op je lichaam. Je moet zeker zware inspanningen bij hoge temperaturen vermijden.

Ongezonde voeding en draadjes oog

De inname van veel snel verbrandende koolhydraten kunnen ervoor zorgen dat er insulineresistentie ontstaat. Het hoge suikergehalte (veroorzaakt door voeding) wordt onvoldoende door insuline afgevoerd, waardoor het lichaam versuikert. Deze aandoening kan vele gezondheidsklachten geven, zoals veel puisten (niet gerelateerd aan de puberteit) maar ook problemen aan de ogen. Krioelende adertjes in de ogen kunnen deels zichtbaar worden, waarnaast ook vlekjes kunnen ontstaan (stilstand van versuikerd bloed). Het komt eveneens voor bij diabetici, waarbij minder aandacht aan het geregeld insuline spuiten wordt gegeven.

Diabetes en verhoogde kans op glasvochtbloeding

In het glasvocht kunnen ten gevolge van suikerziekte op het netvlies nieuwe fragiele adertjes groeien. Bijkomstigheid van deze vorming is dat de adertjes zeer breekbaar zijn en dat kan bij het minste of geringste aanleiding zijn voor een bloedlekkage in het oog. Het zorgt ervoor dat glasvocht wordt vervuild met het dikkere bloed, waardoor een grote vlek ontstaat. Het licht kan deels of geheel het netvlies niet bereiken, waardoor je niets meer kan waarnemen. Deze aandoening kan ook ontstaan, doordat adertjes scheuren indien het netvlies loslaat van de relatief harde oogbol.

Eerste aankondiging MS

Multiple Sclerose is een ingrijpende ziekte, waarbij alle elektrische en chemische signalen verstoord zijn. In de meeste gevallen is het een progressieve verslechtering van de omstandigheid, waardoor het leven compleet aangepast moet worden. Eén van de eerste signalen is een verminderde oogfunctie. Er is een blokkade of verstoring in de oogzenuw veroorzaakt, waardoor tijdelijk het zicht minder of vlekkerig is en scheel wordt gezien. De aandoening gaat daarbij niet binnen een uur voorbij, echter het duurt mogelijk enkele dagen tot weken voordat verbetering optreedt. Deze specifieke aandoening is aanleiding om aan MS te denken. In meer dan de helft van de gevallen kan het om MS gaan.

Gedeeltelijke blindheid

In het oog kunnen problemen ontstaan, maar ook bij de zenuwvertakkingen naar de hersenen kunnen blokkades voorkomen. Blindheid kan in meerdere combinaties voorkomen, waarbij het zicht van één of twee ogen is aangetast. Is er een zenuwprobleem direct aan het oog dan betekent het complete blindheid aan één oog. Des te verder de blokkade van het oog is verwijderd des te kleiner is het aangetaste gezichtsveld. Zo kun je per oog een half of juist een kwart gezichtsveld verliezen. Er dient altijd verder te worden onderzocht wat de specifieke aandoening is. Mogelijk kan de blokkade worden opgeheven. Let wel in veel van de gevallen zal een gedeeltelijke blindheid permanent zijn. Laat je informeren door de behandelend arts.

TIA en trillende ogen

Algehele motorische problemen waarbij eveneens de ogen gaan haperen kan worden veroorzaakt door TIA. Het staat voor de transiënt ischemische attack, waarbij de hersenen een lichte beroerte krijgen te verwerken. Het kan gepaard gaan met trillende wazige vlekken voor de ogen of het niet kunnen zien, waarnaast mogelijk wordt gebrabbeld. Typisch het niet gelijkmatig kunnen bewegen van beide armen of mondhoeken zijn aanleiding om direct medische hulp in te schakelen. Door een bloedpropje krijgt een deel van de hersenen onvoldoende zuurstofrijk bloed, waardoor de kans op herseninfarct toeneemt. Een TIA valt standaard niet te onderscheiden van een volledige beroerte, echter de TIA zal na een half uur afnemen. Het is altijd noodzaak om tijdig hulp in te schakelen, zodat bloedverdunners worden toegediend om de invloed van trombose te verkleinen. Trillende ogen kunnen ook het gevolg zijn van een TIA, waarbij het nog enkele weken aan kan houden.

Bij meerdere van deze aandoeningen is het van belang om een medische beoordeling te krijgen om ernstiger uit te sluiten. Neem bij twijfel contact op met de huisarts of medische post bij jou in de buurt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hartslag voor je ogen zien of voelen: wat zijn de oorzaken?Hartslag voor je ogen zien of voelen: wat zijn de oorzaken?Zit je lekker rustig naar de TV te kijken onder het genot van een borrel en hapje, kan het voorkomen dat het zicht er an…
Ik zie zwarte stipjes, vlekjes, draadjes en sliertjesIk zie zwarte stipjes, vlekjes, draadjes en sliertjesHeb je last van je ogen? Zie je zwarte vlekjes, draadjes, stipjes, puntjes, sterretjes of sliertjes? Krijg je hiervan ee…
Mouches volantes (floaters): vlekjes of draadjes in je ogenMouches volantes (floaters): vlekjes of draadjes in je ogenMouches volantes is een verschijnsel waarbij je zwarte vlekjes of zwarte draadjes voor je ogen ziet. Heelwat mensen hebb…
Vlekken zien van vermoeidheidVlekken zien van vermoeidheidHet kan gebeuren dat je erg druk bent, daardoor vermoeid bent en ineens vlekken in je gezichtsveld ziet. Vlekken zien va…

Gescheurde kruisbandGescheurde kruisbandEen gescheurde kruisband is erg pijnlijk en wordt veroorzaakt door het plots draaien van de knie, bijvoorbeeld tijdens s…
Slijmvliesontsteking in de neus bij chronische verkoudheidSlijmvliesontsteking in de neus bij chronische verkoudheidAls je langdurig last hebt van een verstopte neus, snotterigheid, niezen en kriebelen in de neus, kan het zijn dat het n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dyet, Rgbstock
  • http://www.oogartsen.nl/oogartsen/glasvocht_netvlies/glasvochtbloedingen/
  • http://www.medischforum.nl/onderwerp/21232
  • http://www.toekomstmetms.nl/leven-met-multiple-sclerose/klachten/moeite-met-zien/
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.