Ik zie zwarte stipjes, vlekjes, draadjes en sliertjes

Ik zie zwarte stipjes, vlekjes, draadjes en sliertjes Heb je last van je ogen? Zie je zwarte vlekjes, draadjes, stipjes, puntjes, sterretjes of sliertjes? Krijg je hiervan een troebel beeld? Het zien van vreemde objecten in je gezichtsveld kan erg vervelend en irritant zijn, maar wat is de oorzaak? Mouches volantes? De oorzaak kan erg verschillen maar is vaak wel te vinden.

De klacht

We horen er af en toe weleens iets over, vaak omschreven als stipjes, puntjes, vlekjes of schaduwen voor de ogen. Is dit ernstig? De ernst van de situatie hangt af van de oorzaak. Beschrijvingen als vlekjes en draadjes kunnen verschillende oorzaken hebben. Hierbij kun je denken aan: bloedingen, ontstekingen, beschadigingen aan het hoornvlies, mouches volantes of myodesoptie enzovoorts. Hoe dan ook; nemen de klachten toe? Dan is het altijd raadzaam een huisarts te bezoeken. Een snelle diagnose is vaak belangrijk voor een effectieve behandeling.

Wat is mouches volantes/myodesoptie/glasvochttroebeling?

In het Nederlands staat deze aandoening ook bekend als glasvochttroebeling. Doordat er losse stukjes cellen in de oogbol ronddrijven zien we deze vreemde structuren in ons blikveld. De ernst hang in dit geval van de mate van troebeling af. Er kunnen zoveel stukjes ronddrijven in het oog dat het ons zicht gaat beïnvloeden.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaken kunnen verschillen. Veel voorkomende oorzaken zijn:
  • Veroudering van het oog.
  • Het glasvocht (vocht in de oogbol) laat los van het netvlies. Dit verschijnsel staat bekend als de glasvochtcollaps.
  • Suikerziekte; door suikerziekte (diabetes mellitus) kan er bloed in het glasvocht terecht komen. Dit komt doordat er, door een tekort aan zuurstof, nieuwe zwakkere bloedvaatjes aan de binnenkant van het ook worden gemaakt. Deze nieuwe bloedvaatjes kunnen makkelijk barsten en bloedingen veroorzaken binnen in het oog. Doordat er bloed in het glasvocht zit, wordt het zicht verstoord door troebelingen. Het is als suikerpatiënt belangrijk hier een oogarts voor te bezoeken. Een slechte behandeling van suikerziekte kan DRP veroorzaken. DRP staat voor diabetische retinopathie, dit kan leiden tot blindheid en is alleen te voorkomen door vroegtijdige behandeling en controle.
  • Een ontsteking in het oog. Door een ontsteking in het oog ook bekend als uveitis kan er van alles misgaan. Bloedingen, vervormingen, scheuren, barsten enzovoorts. Dit alles kan weer glasvochttroebelingen als resultaat hebben. Veel voorkomende oorzaken van uveitis zijn:
  • ziekte van Bechterew
  • colitis ulcerosa
  • CMV-infectie
  • reumatoïde artritis
  • sarcoïdose

Er zijn meer oorzaken maar dit zijn slechts voorbeelden van veel voorkomende oorzaken.

Wat kun je eraan doen?

Denk je last te hebben van glasvochttroebeling dan kun je de huisarts bezoeken. De huisarts zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar een oogarts. De oogarts kijkt, na toediening van een pupil verwijdend middel, in je oog. Soms zijn de stukjes ook wel floaters genoemd direct zichtbaar, maar soms ook niet. De arts kan dan alleen maar van de patiënt aannemen dat hij/zij er last van heeft. Als er geen schade aan het netvlies is, is verdere behandeling meestal niet nodig. Eventuele loszittende stukje in je oog kunnen worden verwijderd met een laser. De laser verdampt de deeltje en het probleem is dan meestal grotendeels verholpen. Bij ongeveer 90% van de mensen is deze behandeling effectief. Een andere methode die kan worden toegepast is vitrectomie. Hierbij wordt het oogvocht vervangen door een andere vloeistof. Omdat er aan deze operatie meer risico’s zitten dan aan een behandeling met een laser zal deze methode waarschijnlijk steeds minder worden toegepast.

Wees altijd alert op problemen met je ogen. De bouw ervan is zeer complex en schade is vaak moeilijk te verhelpen. Zoals voor bijna alle aandoening geldt; wees er snel bij. De kans op herstel is dan vele malen groter.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ablatio retinae: netvliesloslatingAblatio retinae is het loslaten van het netvlies in het oog. Dit komt weinig voor, maar kan met verschillende operaties…
Zwarte en donkere vlekjes stipjes op de huid; moedervlekkenZwarte en donkere vlekjes stipjes op de huid; moedervlekkenHeb jij last van zwarte vlekjes of donkere vlekjes op je huid? Wat zijn deze zwarte vlekjes? Zwarte donkere vlekjes op d…
Achterste glasvochtloslating: symptomen en behandelingAchterste glasvochtloslating: symptomen en behandelingHet glasvocht of glasachtig lichaam is een geleimassa die de inhoud vormt van de oogbol en voor 98% uit water bestaat. N…
Vlekken zien van vermoeidheidVlekken zien van vermoeidheidHet kan gebeuren dat je erg druk bent, daardoor vermoeid bent en ineens vlekken in je gezichtsveld ziet. Vlekken zien va…

Wijnvlek: symptomen, oorzaken & behandeling wijnvlek op huidWijnvlek: symptomen, oorzaken & behandeling wijnvlek op huidEen wijnvlek is een aangeboren, goedaardige vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in…
Vermoeidheid na beroerte: feiten, onderzoek en cijfersVermoeidheid na beroerte: feiten, onderzoek en cijfersVermoeidheid na beroerte. Een onderbelicht onderwerp. Toch krijgen vijf van de tien getroffenen ermee te maken. Wat zijn…
Bronnen en referenties
Reactie

Mat Jansen, 03-05-2012
Heb seder een paar dagen last van zwarte bolletjes, en sleertjes in mijn linker oog. Het beangstigt mij, wat kan ik doen? Ben bij de huisarts geweest, moest terug komen als het erger werd. Dan wilde hij mijn naar de oogarts verwijzen. Graag u advies graag.
Hoogachtend, Mat Jansen Reactie infoteur, 03-05-2012
Beste M.Jansen,

U kunt het best het advies van uw huisarts opvolgen en even afwachten. Als u geen vertrouwen hebt in uw eigen huisarts kunt u altijd een second opinion aanvragen bij een andere huisarts. Veel succes!

Kropslavinken

Kropslavinken (203 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.