Ik zie zwarte stipjes, vlekjes, draadjes en sliertjes
Heb je last van je ogen? Zie je zwarte vlekjes, draadjes, stipjes, puntjes, sterretjes of sliertjes? Krijg je hiervan een troebel beeld? Het zien van vreemde objecten in je gezichtsveld kan erg vervelend en irritant zijn, maar wat is de oorzaak? Mouches volantes? De oorzaak kan erg verschillen maar is vaak wel te vinden.
De klacht
We horen er af en toe weleens iets over, vaak omschreven als stipjes, puntjes, vlekjes of schaduwen voor de ogen. Is dit ernstig? De ernst van de situatie hangt af van de oorzaak. Beschrijvingen als vlekjes en draadjes kunnen verschillende oorzaken hebben. Hierbij kun je denken aan: bloedingen, ontstekingen, beschadigingen aan het hoornvlies, mouches volantes of myodesoptie enzovoorts. Hoe dan ook; nemen de klachten toe? Dan is het altijd raadzaam een huisarts te bezoeken. Een snelle diagnose is vaak belangrijk voor een effectieve behandeling.
Wat is mouches volantes/myodesoptie/glasvochttroebeling?
In het Nederlands staat deze aandoening ook bekend als glasvochttroebeling. Doordat er losse stukjes cellen in de oogbol ronddrijven zien we deze vreemde structuren in ons blikveld. De ernst hang in dit geval van de mate van troebeling af. Er kunnen zoveel stukjes ronddrijven in het oog dat het ons zicht gaat beïnvloeden.
Wat zijn de oorzaken?
De oorzaken kunnen verschillen. Veel voorkomende oorzaken zijn:
- Veroudering van het oog.
- Het glasvocht (vocht in de oogbol) laat los van het netvlies. Dit verschijnsel staat bekend als de glasvochtcollaps.
- Suikerziekte; door suikerziekte (diabetes mellitus) kan er bloed in het glasvocht terecht komen. Dit komt doordat er, door een tekort aan zuurstof, nieuwe zwakkere bloedvaatjes aan de binnenkant van het ook worden gemaakt. Deze nieuwe bloedvaatjes kunnen makkelijk barsten en bloedingen veroorzaken binnen in het oog. Doordat er bloed in het glasvocht zit, wordt het zicht verstoord door troebelingen. Het is als suikerpatiënt belangrijk hier een oogarts voor te bezoeken. Een slechte behandeling van suikerziekte kan DRP veroorzaken. DRP staat voor diabetische retinopathie, dit kan leiden tot blindheid en is alleen te voorkomen door vroegtijdige behandeling en controle.
- Een ontsteking in het oog. Door een ontsteking in het oog ook bekend als uveitis kan er van alles misgaan. Bloedingen, vervormingen, scheuren, barsten enzovoorts. Dit alles kan weer glasvochttroebelingen als resultaat hebben. Veel voorkomende oorzaken van uveitis zijn:
- ziekte van Bechterew
- colitis ulcerosa
- CMV-infectie
- reumatoïde artritis
- sarcoïdose
Er zijn meer oorzaken maar dit zijn slechts voorbeelden van veel voorkomende oorzaken.
Wat kun je eraan doen?
Denk je last te hebben van glasvochttroebeling dan kun je de huisarts bezoeken. De huisarts zal je waarschijnlijk doorverwijzen naar een oogarts. De oogarts kijkt, na toediening van een pupil verwijdend middel, in je oog. Soms zijn de stukjes ook wel floaters genoemd direct zichtbaar, maar soms ook niet. De arts kan dan alleen maar van de patiënt aannemen dat hij/zij er last van heeft. Als er geen schade aan het netvlies is, is verdere behandeling meestal niet nodig. Eventuele loszittende stukje in je oog kunnen worden verwijderd met een laser. De laser verdampt de deeltje en het probleem is dan meestal grotendeels verholpen. Bij ongeveer 90% van de mensen is deze behandeling effectief. Een andere methode die kan worden toegepast is vitrectomie. Hierbij wordt het oogvocht vervangen door een andere vloeistof. Omdat er aan deze operatie meer risico’s zitten dan aan een behandeling met een laser zal deze methode waarschijnlijk steeds minder worden toegepast.
Wees altijd alert op problemen met je ogen. De bouw ervan is zeer complex en schade is vaak moeilijk te verhelpen. Zoals voor bijna alle aandoening geldt; wees er snel bij. De kans op herstel is dan vele malen groter.
Reactie
Mat Jansen, 03-05-2012
Heb seder een paar dagen last van zwarte bolletjes, en sleertjes in mijn linker oog. Het beangstigt mij, wat kan ik doen? Ben bij de huisarts geweest, moest terug komen als het erger werd. Dan wilde hij mijn naar de oogarts verwijzen. Graag u advies graag.
Hoogachtend, Mat Jansen
Reactie infoteur, 03-05-2012
Beste M.Jansen,
U kunt het best het advies van uw huisarts opvolgen en even afwachten. Als u geen vertrouwen hebt in uw eigen huisarts kunt u altijd een second opinion aanvragen bij een andere huisarts. Veel succes!
Kropslavinken