Vermoeidheid na beroerte: feiten, onderzoek en cijfers

Vermoeidheid na beroerte: feiten, onderzoek en cijfers Vermoeidheid na beroerte. Een onderbelicht onderwerp. Toch krijgen vijf van de tien getroffenen ermee te maken. Wat zijn de mogelijkheden om met die vermoeidheid te leven? Is er kans op verbetering? De Hersenstichting vertelt over feiten, cijfers, onderzoek en nieuwe behandelingen. Mensen die getroffen worden door een beroerte, hebben te maken met diverse wijzigingen in hun lichamelijke en geestelijke functioneren. Dit is persoonlijk en variabel. Maar niet iedereen realiseert zich dat het mogelijk is dat een beroerte leidt tot een levenslange verandering in het functioneren, leven en beleven. De Hersenstichting werkt aan bewustwording via campagnes en voorlichting. Een van de speerpunten in haar voorlichtingsactiviteiten is het thema 'beroerte en vermoeidheid.' Ook daaromheen is namelijk veel onbekend of onduidelijk.

Vijf van de tien: blijvend vermoeider

Het zijn cijfers waar je even van moet slikken. Vijf van de tien beroertepatiënten hebben een leven lang klachten van (ernstige) vermoeidheid. Ook hebben ze vaker last van een uitgeput gevoel. Hoe zeer mensen die getroffen worden door een beroerte ook hopen dat ze 100% herstellen, de realiteit is dus weleens anders. En dat is erg pijnlijk. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen.

41.000 mensen per jaar

Jaarlijks worden 41.000 mensen getroffen door een beroerte. Dat betekent dat er jaarlijks tienduizenden mensen bij komen die noodgedwongen geconfronteerd worden met een andere leefwijze dan zij gewend waren. Dit grote aantal mensen met klachten is feitelijk nog maar het topje van de ijsberg. Zij hebben namelijk partners, een gezin, familie en vrienden. Mensen die nog grotere kans lopen dan zijzelf op onwetendheid rondom dit feit aangaande beroerte: beroerte kan betekenen dat je leven nooit meer helemaal hetzelfde is. Een belangrijk punt is kennis over de situatie, maar óók acceptatie en handelen naar die situatie. Hoe moeilijk het ook is, wie zichzelf dwingt om als vanouds te leven en zich koste wat kost net zo te presenteren, kan zichzelf alleen van de druk en het 'heilige moeten' daarachter al extra moe voelen. Belangrijk is om ruimte te maken voor de persoon die je na de beroerte bent, en niet alleen realistisch maar ook mild te zijn voor jezelf. Je bent niet de moeheid, je hebt last van moeheid. Jouw intrinsieke waarde als mens blijft hetzelfde, ook als er bepaalde grenzen zijn gekomen in je functioneren.

Informatie en behandeling

De Hersenstichting probeert via campagnes meer licht te laten schijnen over de thematiek van beroerte. Zij probeert mensen te wijzen op feiten, gevolgen én behandelmogelijkheden. Op de site en in spots voor tv en radio worden bekende 'ambassadeurs' van de Hersenstichting aan het woord gelaten. Ook vertellen mensen wat het voor de getroffene zelf inhoudt. Via de site is ook een informatiekaartje 'Vermoeidheid' te bestellen. In dit gratis kaartje staan praktische tips.

De eerst concrete behandeling in ontwikkeling

Het is nog niet zo lang het geval, maar vermoeidheid na beroerte is nu een gericht thema aan het worden in revalidatieklinieken. Evenmin wordt er al lang onderzoek naar gedaan, maar dat is nu wel in gang gebracht. De eerste stappen naar concretisering en gerichte behandeling worden nu gezet. Er is al een eerste gerichte behandeling in ontwikkeling voor vermoeidheid na beroerte.

Waarom moe na beroerte?

Een beroerte brengt in meer of minder ernstige mate beschadigingen in de hersenen mee. Die beschadigingen herstellen meestal helaas niet helemaal. Wat wel kan, is leren om de energie waaruit je wél kunt putten, beter te gebruiken. Dat energiereservoir kan ook wat vergroot worden. Daarbij wordt gedacht aan het opbouwen van de lichamelijke conditie, met krachttrainingen en oefeningen thuis. Echter, ook naar de effecten van de gerichte behandeling van vermoeidheid na beroerte is nog meer onderzoek nodig.

Geef aan de Hersenstichting

Elke gift aan de Hersenstichting maakt verder onderzoek naar het vergroten van herstelkansen na een beroerte mogelijk. Doneren als vaste donateur of incidenteel, kan via de site www.hersenstichting.nl. Of rechtstreeks: giro 860 ten name van Hersenstichting Nederland in Den Haag.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karakterverandering na beroerteKarakterverandering na beroerteBeroerte. Je moet er niet aan denken, maar het is een veel voorkomend verschijnsel. Al overleeft het overgrote deel van…
Aandoening: BeroerteAandoening: BeroerteAls de toevoer naar de hersenen onderbroken wordt, dan spreekt men van een beroerte. In Nederland zijn er per jaar zo'n…
Een beroerte, wat is het en hoe herken je het?Een beroerte, wat is het en hoe herken je het?Kortweg is een beroerte een acute verstoring van de bloedvoorziening in de hersenen. Dit kan tot neurologische verschijn…
Een CVA of beroerte herkennenBij een beroerte of CVA (cerebro vasculair accident) is er sprake van een zuurstoftekort in de hersenen, vaak door een a…

Ik zie zwarte stipjes, vlekjes, draadjes en sliertjesIk zie zwarte stipjes, vlekjes, draadjes en sliertjesHeb je last van je ogen? Zie je zwarte vlekjes, draadjes, stipjes, puntjes, sterretjes of sliertjes? Krijg je hiervan ee…
Aardbeivlek baby: symptomen en behandeling hemangioomAardbeivlek baby: symptomen en behandeling hemangioomEen aardbeivlek komt bij ongeveer 7-10% van alle pasgeboren baby's voor. Het ziet er vaak uit als kleine rode, wat bobbe…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Hersenstichting
Reactie

Annelies, 01-07-2012
Vind dat de gevolgen van mijn beroerte meer met man en kinderen besproken is dan met mij, heb 2 maanden revalidatie gehad en 1 maand sporten en dat was dat nog 1 keer naar de neuroloog, heb dus alles te laag ingeschat en dacht kom wel weer goed nu bijna 4 jaar later ben ik niet echt mijzelf ik mis mijzelf heb het gevoel niet serieus genomen te worden. Reactie infoteur, 02-07-2012
Beste Annelies,

Al is de medische wereld in beweging richting patientvriendelijkheid, uw klacht is niet ongewoon. Er wordt nog altijd regelmatig over het hoofd van de patient gepraat, is wat patienten kunnen waarnemen. Is een online forum niets voor u? Ervaringsdeskundigen zijn wel de eersten om elkaar serieus te nemen - en te weten waar de ander het over heeft. Google eens op 'forum beroerte'. De volgende link is er een voorbeeld van.

http://www.beroerte.info/lotgenoten/default.asp

Alle goeds gewenst,
Maria

Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.