Zwarte en donkere vlekjes stipjes op de huid; moedervlekken
Heb jij last van zwarte vlekjes of donkere vlekjes op je huid? Wat zijn deze zwarte vlekjes? Zwarte donkere vlekjes op de huid zijn vaak samenklonteringen van pigmentcellen denk aan de bekende moedervlekken. Een verkleuring van de huid met als gevolg vlekjes kan verschillende oorzaken hebben. Ontdek de oorzaak hier!
De huid
De huid is, zeer globaal, opgebouwd uit de volgende lagen; de epidermis en de dermis. De epidermis en de dermis samen noemt men de cutis. De laag onder de cutis heet de subcutis. De subcutis bestaat voornamelijk uit vet.
De huid is, wat veel mensen niet weten, het grootste orgaan van het menselijk lichaam. De huid bevat verschillende gespecialiseerde cellen met een bepaalde functie. Onze huid is erg belangrijk, zonder huid kunnen we niet overleven. Omdat we de huid goed van buiten kunnen bestuderen kan de huid ons ook aanwijzingen geven over problemen binnen in het lichaam. Een gezonde huid duidt meestal op een gezond persoon, verkleuringen en anderen afwijkingen aan de huid kunnen duiden op dieper gelegen problemen, maar ook op problemen in de huid alleen. Zo kan een geelverkleuring van de huid duiden op mogelijke problemen met de lever en geeft een wrat aan dat de huid is geïnfecteerd met een virus.
Wat wij zelf snel opmerken zijn verkleuringen en vergroeien op/in de huid. Deze verkleuringen van de huid kunnen verschillende oorzaken hebben en kunnen sterk in ernst verschillen. Met name het onderscheid maken van goedaardige en kwaadaardige moedervlekken kan een lastige taak zijn. Soms zijn de moedervlekken zo klein dat het zwarte stipjes lijken. Verschillende factoren zijn van belang om te bepalen om wat voor soort huidafwijking het gaat. Een dermatoloog is hierin gespecialiseerd, na een bezoek aan je huisarts kun je hier naar worden doorverwezen.
Zwarte en donkere vlekjes op de huid
Zwarte vlekjes op de huid of donkerverkleuringen van de huid komen veel voor. Er zijn verschillende oorzaken voor een donkere verkleuring van de huid.
Moedervlekken
De moedervlek komt het meeste voor, vrijwel iedereen heeft moedervlekken op de huid. Een moedervlek ontstaat doordat een concentratie van cellen in staat zijn pigment te vormen. Dit pigment is zichtbaar als een moedervlek. Moedervlekken lijken erfelijk te zijn, eveneens kunnen moedervlekken ontstaan door zonverbrandingen. In eerste instantie zijn moedervlekken niet ernstig van aard, maar dit kan ook veranderen. Een bestaande moedervlek kan kwaadaardig worden, maar er kunnen ook nieuwe moedervlekken ontstaan die direct kwaadaardig zijn. Het ontstaan of overgaan in een zogenaamd melanoom (vorm van huidkanker) is een vrij kleine kans, maar moet wel in acht worden gehouden bij veranderingen aan moedervlekken of andere vlekjes op de huid.
Moedervlekken met laag en hoger risico
Het is soms lastig te zien of een moedervlek een risico moedervlek is. Toch is er een onderscheid te maken die wij ook zelf kunnen waarnemen. Een klein , egaal bruine moedervlek, op de huid gelegen vormt weinig risico. Deze moedervlekken heb je vaak al van kinds af aan. Moedervlekken die later ontstaan en in de huid liggen vormen een iets groter risico om te slaan in een melanoom. Een moedervlek die onregelmatig van vorm is en van kleur wisselt, loopt een nog iets groter risico. Hierna komen de aangeboren grote moedervlekken, deze moedervlekken hebben een verhoogd risico. Houd moedervlekken altijd goed in de gaten, ook al is de kans klein. De volgende kenmerken geven aan dat de moedervlek een verhoogde kans heeft om te slaan in een melanoom; bloeden, jeuken, veranderingen in vorm kleur, steken/pijn. Heeft een moedervlek deze kenmerken dan is het zeker aan te raden je huisarts te bezoeken.