Mouches volantes (floaters): vlekjes of draadjes in je ogen

Mouches volantes (floaters): vlekjes of draadjes in je ogen Mouches volantes is een verschijnsel waarbij je zwarte vlekjes of zwarte draadjes voor je ogen ziet. Heelwat mensen hebben dit fenomeen al eens ervaren bij het kijken naar de azuurblauwe hemel op een zonnige dag. Sommigen hebben zodanig veel last van deze voorbijzwevende zwarte objecten (ook wel "floaters" genoemd) dat hun zicht er ernstig door wordt verstoord. Vooral bij vermoeidheid en stress maak je meer kans om last te hebben van mouches volantes. Wat zijn de mogelijke oorzaken van mouches volantes en welke tips zijn nuttig bij de behandeling van deze "floaters"?

Zwarte vlekjes voor de ogen

Wanneer je vaak last hebt van zwarte vlekken die voor je ogen lijken voorbij te zweven dan is er mogelijk sprake van het fenomeen "mouches volantes". Mouches volantes is een andere naam voor de oogaandoening die ook glasvochtvertroebeling genoemd wordt. De medische naam is myodesopsie en is afgeleid van het Grieks. Op zich is het hebben van glasvochtvertroebelingen normaal, maar bij sommige mensen kan het zicht er ernstig onder gaan lijden. Mouches volantes wordt soms ook aangeduid met de Engelse term "floaters" en deze twee termen worden wisselend gebruikt.

Mouches volantes of "floaters" / Bron: En:Acdx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Mouches volantes of "floaters" / Bron: En:Acdx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Symptomen "floaters"

Draadjes die voorbijzweven

Het begrip "mouches volantes" is Frans en betekent letterlijk: "vliegende vliegjes". Het gaat dan ook om een soort van zwarte of grijze vliegjes die wel voor je oog voorbij te lijken vliegen of zweven. Sommige mensen hebben het ook over traag voorbij zwevende zwarte draadjes die met de beweging van je oog lijken mee te gaan. Het Engelse woord voor zweven is "to float": vandaar de eveneens gebruikte term floaters.

Zwarte puntjes en stipjes

Een andere hoedanigheid van de objecten die voorkomen bij mouches volantes zijn zwarte puntjes. Hoe meer je op deze voorbijzwevende puntjes of stipjes gaat letten, hoe meer ze je gaan storen. Soms komen ze alleen voor en soms in groep. Zo zal je soms één enkele zwarte draad voor je gezichtsveld zien, terwijl je op een andere dag het ene zwart puntje na het andere langzaam ziet voorbijzweven. Andere verschijningsvormen van floaters die mensen beschrijven zijn onder meer: zwarte streepjes, zwarte beestjes (insecten, spinnen, enz...).

Veel licht

De mouches volantes komen meer voor op momenten dat er veel licht is, zoals wanneer de zon aan de azuurblauwe hemel schijnt. Ook aan de computer kan je deze vlekjes vaak opmerken: sommige mensen zien de vlekjes meezweven van de linkerkant naar de rechterkant van het scherm, wanneer ze een zin lezen bijvoorbeeld. Ook fel kunstmatig licht, bijvoorbeeld in een ziekenhuis, kan het optreden van floaters in de hand werken.

Bijkomende symptomen

Wanneer je aanhoudend last hebt van zwarte vlekjes voor de ogen kan je bijkomende klachten ontwikkelen. Zo kunnen je ogen dermate vermoeid worden dat je er hoofdpijn van krijgt. Je kan ook een gevoel van duizeligheid ervaren wanneer je zwarte vlekjes ziet voorbijzweven. Je ogen kunnen bovendien droog, branderig en prikkend aanvoelen.

Oorzaken glasvochtvertroebeling

Aan de basis van mouches volantes of floaters ligt dus een vertroebeling van het glasvocht van het oog. De glasvochtvertroebeling die zorgt voor de voorbijvliegende puntjes kan meerdere oorzaken hebben:
  • bijziendheid: mouches volantes komt meer voor bij bijzienden doordat het glasvocht verdikt
  • uveïtis: oogontsteking die vaak samen gaat met auto-immuunziekten
  • suikerziekte: bij diabetespatiënten kan bloed in het glasvocht leiden tot vertroebeling
  • glasvochtloslating: als op oudere leeftijd het glasvocht loslaat van het netvlies
  • vermoeidheid en stress

Onderzoek oogarts

Hinderlijk?

Als je veel last ondervindt van deze zwarte vlekjes en als ze hinderlijk zijn voor je zicht, dan ga je best eens naar de huisarts. Deze zal je allerlei vragen stellen over je ervaringen met deze aandoening. Dan zal uitgemaakt worden of verder onderzoek bij de oogarts nodig zal zijn.

Netvlies gescheurd?

Ook de oogarts zal je een heleboel vragen stellen over de evolutie van de mouches volantes. Heb je er met tussenpozen last van of is het de laatste tijd erger geworden? De oogarts zal daarbij een onderzoek doen naar eventuele scheurtjes in het netvlies. Als blijkt dat het netvlies gescheurd is, dan zal dit moeten hersteld worden met lasertherapie.

Zwarte vlekjes: onschuldig?

Bij de meeste mensen die er last van ondervinden hoeft er geen verdere actie ondernomen te worden. Af en toe hebben ze last van zwevende zwarte vlekken of stippen en na een tijd verdwijnt het fenomeen weer. Als je er voortdurend op let of er constant aan denkt kan het je zenuwachtig maken. Aangeraden is om er - zo mogelijk - geen aandacht aan te besteden en ermee te leren leven, hoe vervelend het ook is. Als dit geen optie voor je is, is het beter om naar een oogarts te gaan en een oplossing te vragen voor je probleem. Dit is zeker aan te raden wanneer het probleem ernstiger wordt en je een duidelijke verergering van de symptomen hebt gemerkt.

Behandeling mouches volantes

Rust

In de meeste gevallen zijn de mouches volantes echter een vrij onschuldig fenomeen. Vaak heb je er last van als je ogen veel hebben moeten "werken" en je bijvoorbeeld lang aan de pc hebt gewerkt. Je ogen gaan dan vermoeid worden waardoor de klachten zullen versterkt worden. Dan komt het erop aan om tijdig met intensieve "oog"-inspanningen te stoppen en je ogen de verdiende rust te gunnen. Hoe vermoeider het oog is, hoe minder het bestand is tegen extra ongemakken of inspanningen.

Oogdruppels tegen floaters

Vermoeide ogen
Doorgaans komt het er bij floaters op aan om af te wachten tot ze weer voorbijgaan, maar in tussentijd kan je wel oogdruppels aanbrengen om de symptomen te verminderen. Vermoeide ogen die floaters veroorzaken kunnen aangepakt worden met oogdruppels, waardoor je onrechtstreeks ook de floaters zelf bestrijdt. Bij sommige mensen kunnen de klachten snel verminderen dankzij het gebruik van oogdruppels tegen vermoeide ogen. Ook kan je gebaat zijn met oogdruppels die de ogen verfrissen ("refreshing"), of druppels tegen ogen die pijnlijk, geïrriteerd of branderig aanvoelen.

"Computerogen"
Voorts zijn er oogdruppels verkrijgbaar die specifiek gericht zijn tegen zogenaamde "computerogen": dit zijn ogen die vermoeid zijn omwille van langdurig computergebruik. Vermits mouches volantes vaak optreden wanneer je aan het computerscherm zit, kan dit een goede remedie zijn.

Voorbeelden oogdruppels
  • Opticalm verzachtende oogdruppels
  • Systane ultra-hydraterende oogdruppels
  • Eye Comfort
  • Refreshing eye drops
  • Similasan oogdruppels computergebruik

Lees verder

© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ik zie zwarte stipjes, vlekjes, draadjes en sliertjesIk zie zwarte stipjes, vlekjes, draadjes en sliertjesHeb je last van je ogen? Zie je zwarte vlekjes, draadjes, stipjes, puntjes, sterretjes of sliertjes? Krijg je hiervan ee…
Zwart bewegend vlekje of draadje in oog: mouches volantesZwart bewegend vlekje of draadje in oog: mouches volantesHeb je last van een bewegend zwart vlekje voor je oog? Dit kan wijzen op mouches volantes, wat letterlijk 'vliegende vli…
Floaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters zijn bewegende vliegjes, kleine zwarte puntjes, schimmige stippen, grote wolkachtige vlekken of lange, smalle d…
Glasvochttroebeling of Mouches Volantes aan het oogGlasvochttroebeling of Mouches Volantes aan het oogGlasvochttroebeling of Mouches Volantes is het zien van puntjes en draadjes voor het oog. Vooral bij een lichte omgeving…

Vleesboom in de baarmoeder, wat te doen?Vleesboom in de baarmoeder, wat te doen?De baarmoeder is een zeer belangrijk orgaan omdat deze de vrouw in staat stelt kinderen te krijgen. Er zijn echter diver…
De verschillende soorten eetstoornissenEetstoornissen zijn psychische ziekten die leiden tot abnormale eetpatronen die een negatief effect hebben op de gezondh…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=14458
  • https://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Zoek-op-specialisme/Oogheelkunde/Patientenfolders/Floaters.htm (bronnen geraadpleegd op 21/03/2016).
  • Afbeelding bron 1: En:Acdx, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reacties

J., 28-06-2015
Na enkele maanden nog eens gewacht te hebben, sta ik voor de verschrikkelijke keuze: een vitrectomie of niet? Ik heb al sinds 2013 last van floaters. In mijn rechteroog heb ik een dikke zwarte draad die ik constant zie wanneer ik buiten kom en ik zie hem zelfs binnen, onder minder belichte toestanden. Hij beweegt mee bij elke oogbeweging. In mijn linkeroog heb ik minder storende, transparante floaters. Ik ben nog jong (20) en maak me toch zorgen over de invasieve ingreep.
Ik ben bij Stalmans op bezoek geweest en hij stelde voor om me te opereren. Ik moest wel zelf aangeven wanneer ik er klaar voor ben. Toch maak ik me nog om enkele dingen zorgen:
De vorming van cataract. Ik ben nog heel jong en zou dit toch ten alle kosten willen vermijden. Op sommige sites lees ik dat het 5-10 jaar kan duren, en op andere sites weer dat ik, wegens mijn jonge leeftijd, minder dan 10% kans maakt op versnelde cataract en dat ik me hierover helemaal geen zorgen moet maken.
Ook maak ik me zorgen over de problemen op lange termijn. Welke problemen zal ik ondervinden achter pakweg 30 jaar en meer? Het boezemt toch angst in.

Zou ik een vitrectomie riskeren of zou ik hier beter mee wachten? Reactie infoteur, 29-06-2015
Beste J.,

Een operatie aan de ogen kan zowel voordelen als nadelen hebben. Een vitrectomie laten doen om het probleem van floaters op te lossen lijkt inderdaad een invasieve ingreep. Blijkbaar heb je veel last van mouches volantes maar ben je nog erg jong, en dit terwijl je dokter zegt dat je kan komen wanneer je er klaar voor bent. Valt hieruit af te leiden dat de dokter het niet zo heel erg dringend vindt?
In het algemeen brengt elke operatie risico's met zich mee, ook al zijn chirurgen tegenwoordig zo goed in hun werk dat foutjes heel zelden voorkomen. Vermits je nog erg jong bent, kan je nog even wachten hoe de mouches volantes evolueren. Ook al omdat de arts jou de tijd geeft om er over na te denken. Wat cataract betreft: dat valt vrij goed op te lossen met een operatie waarbij de patiënt zo goed als klachtenvrij zal zijn. Eventueel kan je ook een "second opinion" vragen over je mouches volantes bij een andere oogarts. Mogelijk komt die met een heel andere invalshoek in verband met je oogprobleem.
Aan jou om de afweging te maken tussen de last die je ondervindt van de floaters en de mogelijke voordelen van een operatie.

Alvast veel succes met je keuze en veel beterschap gewenst.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Christiaan, 09-04-2015
Ik heb volgens mij al wat langer last hiervan, dat ik wel eens in de zoveel tijd een enkel vlekje in mijn oog zie, maar ik merk bij vooral de laatste weken dat ik in mijn rechter oog eigenlijks wel de hele dag last van heb. Hoe zou dit precies kunnen? Reactie infoteur, 10-04-2015
Hallo Christiaan,

De oorzaken van het erger worden van de symptomen kunnen divers zijn. Heb je bijzonder veel aan de laptop gewerkt, of ben je de laatste tijd vaak met een tablet of smartphone bezig geweest? Mogelijk heeft een extra vermoeidheid van de ogen geleid tot het erger worden van de mouches volantes. Zwarte vlekjes in de ogen kunnen verergeren bij intensere ooginspanningen. Mogelijk kan advies van de oogarts meer helderheid brengen over de vlekjes in je rechteroog.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Wahe, 01-06-2014
Hallo ik ben 12 jaar, ik zie al ongeveer een maand (of langer of korter) zwarte stippen en strepen voor mijn ogen wat kan ik hier aan doen? Als ik van links naar recht ga vlogt t me. De oorzaak kan zijn dat ik te veel naar een scherm kijk, ik probeer. Dit nu ook minder te doen en ga binnenkort ook naar de oogarts. Wat kan ik t beste doen? Reactie infoteur, 02-06-2014
Hallo Wahe,

Het zien van zwarte stipjes, vlekken en strepen kan inderdaad te maken hebben met het fenomeen van "mouches volantes". Mouches volantes zijn in veel gevallen vrij onschuldig maar kunnen soms ook ernstig zijn, waarbij behandeling noodzakelijk is. Je oogarts zal je ongetwijfeld meer uitleg kunnen geven.
Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Jessy, 25-05-2014
Hallo, ik ben 12 jaar en zie sinds kort vlekken en strepen. Nou weet ik er zelf nog niks van en ga binnenkort ook naar de huisarts. Waarschijnlijk heb ik last van MV. Maar, ik ben ook kleurenblind heeft dat invloed op die strepen en vlekken? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 26-05-2014
Hallo Jessy,

Bij mijn weten is er geen rechtstreeks verband tussen het fenomeen van mouches volantes (het zien van vlekken en strepen) en kleurenblindheid. Allicht kan je huisarts binnenkort meer uitleg verschaffen over beide oogproblemen. Alvast veel succes.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Coen, 31-07-2013
Hoi ik ben 14 jaar en ik heb sinds 1 maand dat ik soms witte of zwarte stipjes zie (meestal witte). Ze zakken naar beneden en soms zijn ze in groepen en soms alleen.
Als ik s'avonds in mijn bed lig met mijn ogen dicht dat zie ik 1 mini flitsje
Morgen ga ik naar de opticien… Ik heb geen idee of dit mouches zijn? Reactie infoteur, 01-08-2013
Hallo Coen,

Het fenomeen dat je beschrijft komt inderdaad dicht in de buurt van de zogenaamde mouches volantes. Het zien van zwarte stipjes bij daglicht en zonlicht, en daarnaast het zien van witte stipjes in de duisternis kan te maken hebben met mouches volantes. Mogelijk kan je opticien of je oogarts meer duidelijkheid scheppen over de symptomen in jouw specifieke geval.

Alvast veel succes,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Onur, 05-07-2013
Ik heb last van mijn rechteroog, ik zie een zwart stip/vlieg rondzweven en meegaan met mijn oog als ik van links naar rechts ga of in tegendeel andere kant op en ik heb er echt heel erg last van mijn zicht word redelijk belemmerd waardoor ik minder kan zien wat kan dit betekenen heb het nu ongeveer iets langer dan een maand word, ik word 25/07 19 jaar. Reactie infoteur, 05-07-2013
Hallo Onur,

De symptomen die je beschrijft lijken me erg veel op mouches volantes. Zwarte stippen of zwarte vliegjes die mee gaan of mee drijven met de bewegingen van het oog: waarschijnlijk gaat het hier om mouches volantes.
Best is om even advies te vragen aan je huisarts als je zeker wilt zijn.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

J., 17-06-2013
Beste,

Bedankt voor uw reactie. Spijtig genoeg heb ik nog steeds last van de glasvochttroebelingen. Is het normaal dat het meer dan een maand duurt? Ik ben 18 jaar en heb hier nog nooit eerder last van gehad. Hoe lang zou het kunnen duren vooraleer de klachten verdwijnen? Begin met wel wat zorgen te maken.

Ps: Ben al bij de oogarts geweest. Er waren geen problemen met mijn ogen.

Alvast bedankt, Reactie infoteur, 17-06-2013
Hallo J.

Het is natuurlijk moeilijk te zeggen hoelang jij last zal hebben van die glasvochttroebelingen. De conclusie van de oogarts dat je ogen ok zijn kan je wel een beetje geruststellen.
Om je een idee te geven: zelf heb ik vooral last van mouches volantes gehad tussen mijn 16de en mijn 25ste ongeveer. Vooral bij zonnig weer en achter de laptop. Daarna is het fel verminderd en nu heb ik er bijna geen last meer van.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Lex Van'thoff, 10-06-2013
Ik heb af en toe trillende soort zigzag draadjes vanuit mijn ogen. Het duurt meestal zo'n 40 min. Het gaat ook langzaam weer weg. Wat kan dit zijn? Reactie infoteur, 11-06-2013
Hallo Lex,

Het zien van draadjes die lijken te trillen of tergend traag heen en weer lijken te zweven kan inderdaad deel uit maken van het fenomeen "mouches volantes". Het feit dat het voorbijgaat is ook een typisch kenmerk van mouches volantes, althans in de meeste gevallen. In sommige uitzonderingsgevallen kunnen de mouches volantes erg intensief worden en is verdere behandeling mogelijk. Bij voorbijgaande mouches volantes kan je nog afwachten, alhoewel een bezoek aan de oogarts zeker geen kwaad kan natuurlijk.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Miranda, 04-06-2013
Ik heb MV in beiden ogen, een jaar geleden begon het rechts, sinds kort links. om verdere schade te voorkomen slik ik goijbes-capsules en draag ik ooglapjes, soort piratenooglap, verkrijgbaar voor een paar euro bij de apotheek. zodat je om en om je ogen kan laten rusten.
maar wat ik me wel afvraag is het volgende: kan zwaar tillen echt kwaad bij MV? Reactie infoteur, 11-06-2013
Hallo Miranda,

Interessant dat je ooglapjes vermeldt als remedie tegen mouches volantes, althans om de ogen afwisselend te laten rusten. Misschien kunnen vele lezers op het forum hierbij geholpen zijn. Alvast bedankt voor die suggestie!
Of zwaar tillen invloed kan hebben op de intensiteit van mouches volantes is me niet duidelijk; wel hebben meerdere patiënten vermoeidheid door inspanning al aangehaald als uitlokkende factor voor mouches volantes. Eventueel kan op dat vlak zwaar tillen onrechtstreeks een invloed hebben.

Alvast veel beterschap,
Vriendelijke groet,
Verdanov

J., 27-05-2013
Beste,

Sedert een maand heb ik ook ineens last van glasvochttroebelingen. Ik heb wel veel tijd achter de pc gespendeerd. Ik ben pas naar de dokter geweest wegens de floaters, nogal rode en geïrriteerde ogen. Deze constateerde dat het allemaal komt door mijn allergieën voor graspollen, hooikoorts. Heb dan ook oogdruppels meegekregen. Ook kijk ik maar met 1 oog. Een oog ziet goed terwijl het andere minder goed ziet.

Mijn vraag voor u is, kunnen deze glasvochttroebelingen nog weggaan? Ik ben nog maar 18 en heb hier nooit eerder last van gehad. Hoe lang kan dit duren want het irriteert wel.
Ik zie het voornamelijk in fel belichte omstandigheden zoals bijv : in de blauwe lucht.

Alvast bedank. Reactie infoteur, 11-06-2013
Hallo J.,

Glasvochtvertroebelingen en mouches volantes komen bij relatief veel mensen voor, maar kunnen in de meeste gevallen ook weer snel voorbijgaan. Zoals je zegt komen mouches volantes vooral voor in fel belichte situaties zoals bij de blauwe hemel, aan een sterk verlicht pc-scherm, of in een fel verlichte kamer. De irritatie van de ogen door hooikoorts kan de symptomen eventueel erger maken, ook al omdat de ogen door de allergie erg vermoeid zijn. Mouches volantes valt des te meer op als je er op gaat letten; veel mensen zijn er door de jaren zo aan gewoon geraakt dat ze er zijn mee leren gaan leven. Anderen kiezen ervoor om naar de oogarts te gaan die een bepaalde behandeling voorstelt zoals bijv. een laserbehandeling.

Alvast veel beterschap.
Vriendelijke groet,
Verdanov

Luus, 20-05-2013
Sinds 10 maart heb ik lichtflitsen in mijn linkeroog bij een snelle oog- en/ of hoofdbeweging, met name naar links boven. Dit kwam heel plotseling. Na spiegeling van het netvlies bleek dat er een PVD was die in een vergevorderd stadium was. Na de derde controle, na 5 weken, waarbij ook een OCT gemaakt is, zou de PVD volledig zijn en zou er geen sprake meer mogen zijn van lichtflitsen. Echter helaas zijn ze, na 2,5 maand, nog steeds aanwezig. Is dit mogelijk of moet ik voor een second opinion? Ik heb tevens ook heel veel last MV. Reactie infoteur, 20-05-2013
Hallo Luus,

Spijtig genoeg is mouches volantes vaak een terugkerend fenomeen. Bij veel mensen gaan de lichtflitsen voorbij en komen ze ook weer terug. Toch kan er in sommige ernstige gevallen wel degelijk een goede oplossing gevonden worden. Een second opnion kan dus zeker aangeraden worden.

Alvast veel succes,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Aaron, 12-05-2012
Ik heb sinds 1998 (nu dus 14 jaar) last van Mouches Volantes. Rechteroog een grote zwarte vlek met draadjes eromheen, linkeroog iets minder, maar ook meerdere draadjes. Destijds naar de huisarts + naar de oogarts in het ziekenhuis geweest. Was onschuldig, werd mij verteld. Ik moest er mee leren leven, want er was moeilijk wat aan te doen. Uiteindelijk na een jaar of 6 was ik er min of meer aan 'gewend'. 13 jaar lang bleef de situatie stabiel, tot nu. Ik heb het idee dat er wat draadjes zijn bijgekomen. Maar is het daadwerkelijk verergerd of ben ik er weer meer op aan het letten. Bij een zonnige dag draag ik een donkere zonnebril, dat helpt iets. Maar het blijft vreselijk hinderlijk. Mijn vraag is: is hier inmiddels wel wat tegen te doen? Kunnen die draadjes, puntjes en vlekken worden verholpen? Zou zo prettig zijn als die hinderlijke zwarte dingen mijn zicht niet meer zouden belemmeren. Ik ben niet brildragend en ben nu 33 jaar. Ik heb dit sinds mijn 19de. En raden jullie me aan na 14 jaar toch weer eens terug te gaan naar de huisarts of oogarts? Reactie infoteur, 13-05-2012
Hallo Aaron,

Het vervelende aan mouches volantes is dat je er nooit echt gerust op kan zijn; de kans is namelijk groot dat ze in de loop der jaren weer terugkeren. Het zien van een zwarte vlek met draadjes is inderdaad typisch voor floaters. En zoals je zegt, het is niet altijd makkelijk om uit te maken of de symptomen verergerd zijn of dat je er toevallig meer op bent gaan letten.
Daarom is het geen slecht idee om toch even bij de oogarts langs te gaan voor een nieuw onderzoek als het je verontrust. Wat je ook kan doen is om op regelmatige tijdstippen een afspraak te maken bij de oogarts voor een routineonderzoek van je oog, waarbij de intensiteit van de mouches volantes kunnen opgevolgd worden.

Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om het probleem van mouches volantes op te lossen:
-laseroperatie: bij netvliesscheuring en netvliesloslating
-vitrectomie of glasoperatie: hierbij wordt het glasvocht in het oog vervangen door een ander vocht.

Operaties, hoe relatief ongevaarlijk ze ook worden beschouwd, worden alleen uitgevoerd indien de behandelende arts inschat dat deze noodzakelijk is om het probleem bij betreffende patiënt op te lossen. Iedere operatie brengt immers risico's met zich mee.
Maar zoals gezegd kan een extra bezoekje aan de oogarts geen kwaad. Belangrijk is altijd dat je precies beschrijft hoe de symptomen zich voordoen; dan kan de arts een zo goed mogelijke diagnose stellen en de ernst van de situatie nauwkeurig beoordelen.

Alvast veel beterschap,
Vriendelijke groet,
Verdanov

Jongen Jos, 06-04-2012
Ook ik had mouches volantes. Mijn netvlies werd onderzocht. Alles oke. Een week later was het toch prijs. Mijn linkeroog had een netvliesscheuring ondergaan. Spoedoperatie: Olie in het oog. 2e operatie: Olie eruit en lens vervangen. Door olierestjes wacht ik nu op een baertveldoperatie (buisje in oog).

Kortom: Hoe onschuldig mouches volantes ook kunnen zijn. Ga er direct mee naar de oogarts en laat je niet wegsturen zonder grondig onderzoek. Reactie infoteur, 07-04-2012
Hallo Jos,

Bedankt voor je reactie in verband met mouches volantes. Jouw verhaal bewijst nog maar eens dat er bij mouches volantes geen risico's genomen mogen worden en dat het zeker niet geminimaliseerd mag worden. Zeker bij een plotse verergering van de symptomen is een dringend bezoek aan de oogarts aangeraden. Een netvliesscheuring is een ernstige diagnose waarbij best snel wordt ingegrepen.

Alvast veel geluk met de operatie.
Vriendelijke groet,
Verdanov

Tim, 01-04-2012
Al een week heb ik last van een ooglidontsteking. Inmiddels zie ik nu een soort doorzichtig draadje in mijn oog die heen en weer beweegt als ik mijn oog beweeg. Soms beweegt het draadje zelf ook als ik mijn oog beweeg, alsof het inklapt en dan weer openklapt. Voor mijn ooglidontsteking gebruik ik nu druppels. Kan het daarmee te maken hebben of is dit ook een mouches volantes? Reactie infoteur, 01-04-2012
Hallo Tim,

De symptomen die je beschrijft, zoals doorzichtige draadjes die in je oog bewegen, lijken sterk op het fenomeen mouches volantes. Toch is het interessant om uit te zoeken of het echt afhankelijk is van de ooglidontsteking zelf. Wat je kan doen is bijvoorbeeld afwachten of het ophoudt als je bent gestopt met de oogdruppels te nemen. Een andere oplossing is gewoon om bijkomend advies te vragen aan je oogarts en te vragen of er een oorzakelijk verband mogelijk is tussen de oogdruppels en de bewegende draadjes in je oog.

Alvast veel beterschap,

Verdanov

Patricia, 09-03-2012
Hoi,

ik had 3 weken geleden een oogontsteking, nu vandaag had ik plots last van toch wel dikkere donkere vlekken voor mijn ogen en dit duurde toch een 20 minuten voor het minderde.
zou het de ontsteking zijn die verergerd is?

thnx voor jullie reactie Reactie infoteur, 09-03-2012
Hallo Patricia,

Mouches volantes kunnen te maken hebben met een oogontsteking.
Maar het is moeilijk om te zeggen of dit een gevolg is van een verergering van de oogonsteking. Daarvoor moeten we meer details weten. Had je daarvoor ook al last van die vlekken of niet? Hoe ernstig was de oogontsteking?
In hoeverre die dikkere donkere vlekken voor je ogen te maken hebben met een verergering van de oogontsteking, kan het best door je behandelende arts beoordeeld worden. Deze kent de toestand van je oog en kent de ernst van de ontsteking.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Annie, 04-03-2012
Mei vorig jaar werd ik iets duizelig en voelde me niet zo fit. Er zweefde iets voor mijn re.oog en dacht dat het een vliegje was. In wekelijkheid zweefde er steeds een zwarte
stip met fijne draadjes voor mijn re.oog langs. De oogarts constateerde een te hoge oogdruk (24-27) moet onder controle blijven. (de stipjes, fijne draadjes) zijn minder geworden en hier valt best mee te leven. Enkele weken geleden overkwam mij precies hetzelfde maar nu aan mijn li-oog, voelde mij weer niet lekker. Nu zwarte vegen en sliertjes.
Heb in juli a.s. een afspraak bij de oogarts, aangezien mijn re-oog is opgeknapt wil ik
eigenlijk wachten tot juli wat de oogarts hier van zegt. Gaarne uw reactie.
mvg. Annie Reactie infoteur, 04-03-2012
Hallo Annie,

Mouches volantes kan inderdaad nogal in intensiteit verschillen van tijd tot tijd. Soms heb je er wekenlang of maandenlang geen last van, en dan duiken ze opeens weer op, de zwarte vliegjes en draadjes. Of er best mee te leven valt met mouches volantes, hangt af van de persoon zelf.
In jouw geval lijkt het me lang om tot juli te wachten om meer te weten te komen over de zwarte draadjes en stipjes voor je linkeroog. Vooral omdat de oogarts een hoge oogdruk constateerde bij je rechteroog en zei dat het rechteroog onder controle moet blijven. Als dit hetzelfde verschijnsel is aan je linkeroog, dan is het misschien beter om niet te wachten tot juli en een eerdere afspraak te vragen. Je kan eventueel ook eerst aan je huisarts vragen of die een snellere consultatie bij de oogarts wenselijk acht.

Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Renske, 26-01-2012
Ik heb ook een vraag: zie veel vlekken, draadjes en stippen. Soms ook vuurvliegjes. Kan dit bijtrekken in de loop van de tijd? Ook ik hoor twee verhalen de één zegt nooit de ander zegt weer van wel. Ik heb er veel last van met lezen vooral op fel wit papier, dit is zeer vermoeiend. Ik ben nog jong en studeer nog. Dus ben af en toe best wanhopig. Niemand herkent deze aandoening omdat het zo zeldzaam is. Zijn er echt geen behandelingen mogelijk of moet ik gewoon afwachten? Ja ben door de hele medische molen geweest. Deze zeggen wen er maar aan.:( Reactie infoteur, 26-01-2012
Hallo Renske,

Bedankt voor je reactie.
Het zien van zwarte vlekken, draadjes en stippen kan zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen verminderen na verloop van tijd. Het kan echter ook weer terugkomen, al dan niet in dezelfde vorm. Vaak stabiliseert dit fenomeen na een tijd en vinden mensen met dit probleem een manier om hiermee om te gaan, hoe moeilijk het ook is. Als het echt ernstig wordt, zijn er wel drastische behandelingen mogelijk, na diagnose van de oogarts. Denk er ook aan om eventueel een second opninion te vragen aan een andere oogarts.
Vitrectomie behoort tot de mogelijkheden, net als een laseroperatie als het netvlies gescheurd is.
Wat je voorlopig kan doen, is afwachten en bekijken hoe het verloop van de symptomen verder zal gebeuren. Het is inderdaad soms beangstigend en irritant als het je stoort in je concentratie bij het studeren, het lezen of werken aan de computer. Op een wit blad of op een helder scherm kunnen mouches volantes extra sterk opvallen.
Altijd is het aangeraden om weer naar een oogarts te gaan als je het gevoel hebt dat de mouches volantes significant verergerd zijn.

Alvast veel beterschap gewenst.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Toinee, 29-12-2011
Ik heb vorig jaar in januari ineens last gekregen van mouches volantes. Begon met een grote zwever(parelsnoertje) later wazen, stippen en draadjes in alle vormen… Ben natuurlijk naar oogarts geweest. Wel maak ik me ook ongerust. Als ik nu naar huis rijdt dan zijn de autolampen echt een horror voor me, die waaieren meer uit dan ooit tevoren. Ik twijfel heel erg of ik dat al had of niet, maar las dat het ook door moches volantes kan komen. Hoe kan dit?
Moet ik me zorgen gaan maken? Laat volgend jaar second opinion doen in Leuven maar merk dat dit fenomeen MV me enorm belast. Trouwens buiten dit forum moet je niet teveel kijken op die sites omdat vooral mensen elkaar erg ongerust kunnen maken. Heb de meest vreemde dingen gelezen op die fora. Het goede van dit forum is dat mensen elkaar niet gek maken maar dat één iemand antwoord geeft en de regie heeft. Verder moet je door hoe moeilijk ook, ik ben weer lekker aan het sporten. Heb nu verschillende mensen gesproken waar de klachten flink bij zijn verminderd, alleen het kan maanden zo niet jaren duren. Jammer dat de vraag van Mar nog niet beantwoord is, vindt het wel een goede vraag of medicijnen een invloed kunnen hebben op je ogen, weet het wel van bètablokkers die de ogen droog kunnen maken. Groetjes en iedereen wens ik een mooi nieuw jaar toe. Laat die floaters nooit de baas worden. Reactie infoteur, 29-12-2011
Hallo Toine,

Allereerst bedankt voor je reactie.
Wat opvalt is dat dezelfde symptomen terugkomen bij verschillende mensen. Fel licht dat extra benadrukt wordt in een donkere omgeving zien we vaak terugkomen bij ervaringen. Een voorbeeld daarvan zijn inderdaad de "uitwaaierende" autolampen. Zelf probeer ik ook altijd 's nachts met de wagen rijden te vermijden, gewoon omdat het intense licht van tegenliggers op de weg me hinderen. Soms is het zo erg dat ik mij niet veilig meer voel of traag ga rijden om het effect te verminderen. Ook ik heb al jaren last van mouches volantes zowel overdag als 's avonds, dus ik denk dat in jouw geval een en ander ook met mekaar te maken kan hebben.
Een second opinion is een goed idee, want: baat het niet, dan schaadt het niet. Een andere arts bekijkt het probleem soms vanuit een andere invalshoek of legt andere accenten in zijn diagnose. Je weet dus nooit of een tweede mening je kan helpen, of toch een geruster gemoed geven. Een troost kan wel zijn dat bij tal van mensen met mouches volantes de symptomen na een tijd verminderen. Maar het is niet vanzelfsprekend om er mentaal altijd sterk bij te blijven. Het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten kan misschien een beetje helpen. Alvast bedankt voor de nieuwjaarswensen en ook voor jou een mooi nieuw jaar toegewenst, met hopelijk een vermindering of verdwijning van de symptomen van deze vervelende aandoening.

Veel beterschap en groeten,
Verdanov

Cees, 26-12-2011
Ben 67 jaar. Vorige week geopereerd aan een radicale prostatectomie. Sindsdien zwarte friemletjes voor linkeroog en soms een beetje wazig zien. Al veel gelezen in het forum.
Ben erg ongerust! Kan het ook van de operatie komen? Opgemerkt nog dat ik de laatste tijd veel achter de computer zat, o.a. foto's bewerken. Erg bang en ongerust. Reactie infoteur, 27-12-2011
Hallo Cees,

Allereerst bedankt voor je bijdrage aan dit forum. Of mouches volantes een reactie kunnen zijn op een operatie die niets met de ogen te maken hebben, is mij niet bekend. Aangeraden is om aan je arts te vragen of er neveneffecten of bijwerkingen kunnen optreden na de operatie. Soms kunnen na een operatie neveneffecten ontstaan die op het eerste zicht niks te maken hebben met het verholpen probleem. Maar of dat in jouw specifieke geval zo is, weet ik niet.
Wat wel mogelijk is, is dat de zwarte sliertjes voor je oog te maken hebben met werk aan de computer. Bijvoorbeeld bij activiteiten die veel concentratie van het oog vergen, zoals eventueel foto's bewerken zoals je zegt. Zelf heb ik ook meer last van floaters als ik veel aan de laptop gewerkt heb en mijn ogen vermoeid zijn. Heelwat mensen met mouches volantes hebben al het verband gelegd tussen werk aan de pc en het ontstaan van mouches volantes.

Alvast veel beterschap,
Vriendelijke groet,
Verdanov

Nino, 24-11-2011
Ik heb misschien een rare vraag, kan het zo zijn dat je bij mist meer last hebt van mouches volantes? Ik werd gisteren bijna gek van de draadjes die naar beneden zakken en zwarte stipjes. Dacht mist, donker weer minder last, neen dus. Is dit normaal? Ik hoor ook zoveel tegenstrijdige berichten, mijn oogarts zegt dat ik zeker een jaar tot 2 jaar moet wachten om een goed oordeel te vellen over het verloop maar optometrist zegt weer" wordt alleen maar erger" en gaat nooit meer over. Als ik Prof. Stalmans mag geloven zijn er velen die direct willen laten opereren maar na maanden soms zelfs jaren blij zijn het toch niet gedaan te hebben, omdat het is ingezakt of opgelost is. Kan dat ook? Heb wel een beetje positivisme nodig merk ik. Reactie infoteur, 24-11-2011
Hallo Nino,

Bedankt voor je reactie. Erg interessant wat je zegt in verband met donker weer en mist. Normaal gezien komt mouches volantes vaak voor bij fel licht en bij het kijken naar de blauwe hemel of naar een fel verlicht oppervlak zoals een pc. Als jij er meer last van hebt bij donker weer en mist, is dit misschien omdat dan het verschil met fel licht groter is. Bijvoorbeeld: als het buiten donker en mistig is, lijkt het kunstmatig licht in huis feller. De tegenstelling tussen duisternis en licht is dus sterker. Misschien is het daardoor dat je het gevoel hebt dat mouches volantes erger worden in donker weer.
Wat betreft de tegenstrijdige berichten van artsen: hier hebben de meeste mensen met mouches volantes het moeilijk mee. De ene dokter zegt dat je er mee moet leren leven, en de andere zegt dat een operatie misschien wel aangeraden is. Dat geeft een erg onzeker gevoel en laat veel mensen in het ongewisse. Maar waarschijnlijk komt dat omdat er over mouches volantes en het zien van zwarte stippen nog maar weinig concrete wetenschappelijke informatie voorhanden is en het voor dokters moeilijk is om een algemeen advies te geven qua effectieve behandeling.
Het is inderdaad zo dat bij veel mensen de intensiteit van mouches volantes met de jaren kan verminderen. Maar het blijft moeilijk om een voor iedere patiënt geldend advies te geven. Ook dokters weten immers niet altijd wat de toekomst precies zal brengen.
Alvast veel beterschap en positivisme gewenst.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Willemieke,j M., 08-11-2011
Nou hallo allemaal ik kreeg dit, mouches, ineens verleden week woensdagavond, ik was verkouden en moest erg hoesten, of het daarvan is gekomen? ik heb ook diabethis en hoge bloeddruk, en artrose en fibromialgie, dus waar door, en waarom, de dokter informeerde mij gisteren hierover, ik was eerst bang dat ik blind zou worden aan mijn oog, maar ze zei dat, dat niet zo was, en bij mijn goede rechteroog is het ook niet goed, ik ga elk jaar naar de oogarts vanwege mijn diabethis, ik zie het over mijn hele oog alleen als ik er een handdoek opleg en in bed of op de bank lig merk ik het niet, vreselijk, ik leef met jullie allemaal mee, en mijzelf natuurlijk… Reactie infoteur, 08-11-2011
Hallo Willemieke,

Bedankt voor het reageren op het artikel en het brengen van je ervaringen in verband met mouches volantes. Mouches volantes en glasvochtvertroebeling kunnen soms samenhangen met diabetes, dus het is inderdaad goed dat je dit regelmatig laat opvolgen bij je oogarts en huisarts.
Bedankt voor je medeleven en ook voor jou veel beterschap gewenst.

Vriendelijke groeten,
Verdanov

Piet Jan, 01-11-2011
Een herkenbaar verhaal, van jongs af aan heb ik "draadjes" voor mijn ogen, dat ontdekte ik al vroeg omdat ik als kind dol was op microscopie, en ze daar zowel bij het linker- als ook bij het rechteroog in het microscopische beeld voorbij zag komen. Later kwamen daar ook vlekken bij, soms doorzichtig, in grijs, en een enkele vlek (wolk) die vrij donker was. Die vlekken kun je verplaatsen, (uit het centrum van je beeld gooien) door snel met je ogen naar links of rechts te draaien, en die beweging plots te stoppen. Die donkere wolken zijn lastig om dat ze zich verplaatsen, zodat je een beweging van iets vermoedt, maar dat "iets" is er niet. De wolken lossen weer op, maar worden dan vervangen door "nieuwe", de draadjes blijven gelijk. De huisarts vindt ze weliswaar lastig, maar er is weinig aan te doen. Reactie infoteur, 02-11-2011
Hallo Piet Jan,

Bedankt voor je reactie in verband met de mouches volantes.
Het zien van draadjes is inderdaad heel typerend, maar jouw beschrijving van donkere wolken is nieuw op dit forum, denk ik.
Ook herken ik jouw beschrijving van het snel heen en weer bewegen van het oog, waardoor de zwarte vlekken even uit het "zicht" verdwijnen. Probleem is wel dat ze daarna ook weer terugkomen en dat is frustrerend.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Sebastiann, 25-10-2011
Ik ben Sebastiann, ik ben pas 20 jaar en heb 4 maanden geleden nog genoten van de azuurblauwe hemel op mijn vakantie in cyprus. Echter de laatste dag van mijn vakantie deed ik mijn ogen dicht en lag ik nog even lekker in de zon. Tot ik opeens een rare lange draad voorbij zag drijven aan de binnenkant van mijn ooglid. Toen ik mijn ogen open deed nam ik deze nog steeds waar. het is een lange doorzichtige draad die allemaal bochtjes en lusjes heeft en op sommige plekken donkerder is en het uiteinde is een zwarte punt.

Een dag later had ik er nog meer maar deze waren meer vaag dan echt donker ik heb alleen echt last van die ene lange draad. In nederland terug ben ik naar de Huisarts geweest en uiteindelijk ben ik in Oogziekenhuis Zonnestraal beland, de meeste floaters kunnen worden gelaserd maar dokter gerbrandy kon bij mij niks constateren, heel fustrerend want ze zijn er toch echt!

Ik zit te denken aan een vitrectomie want ik word er helemaal gestoord van. Maar omdat ik nog zo jong ben word dit afgeraden. Reactie infoteur, 25-10-2011
Hallo Sebastiann,

Bedankt voor je reactie.
Veel mensen worden mouches volantes het eerst gewaar bij het spenderen van tijd in de zon. Lange zwarte draden die traag voorbijdrijven zijn typische symptomen van mouches volantes. Spijtig dat de dokter in jouw geval niks kon constateren als je weet dat de mouches volantes wel degelijk echt zijn. Van de andere kant heeft het misschien ook een positieve kant dat je nu geen ingrijpende behandeling ondergaat, want bij sommige mensen verminderen de symptomen van mouches volantes met de jaren. Wie weet wordt de situatie voor jou in de toekomst beter zonder operatie. Als het toch ernstig blijft of erger wordt, kan een vitrtectomie nog altijd gedaan worden.
Alvast veel beterschap.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Ben, 25-10-2011
Heb al eerder een reactie met een vraag gestuurd maar hierbij dus een andere vraag aan iedereen of men medicijnen gebruikt? Zou het mogelijk zijn dat door medicijngebruik het versneld of mede veroorzaakt? Reactie infoteur, 25-10-2011
Hallo Ben,

Dat is een heel interessante vraag.
Het gebruik van medicijnen kan altijd neveneffecten of bijwerkingen met zich meebrengen. Of bepaalde medicijnen ook mouches volantes kunnen veroorzaken is bij mijn weten niet bekend. Uiteraard zijn reacties en ervaringen van andere lezers met mouches volantes in verband met medicijnengebruik van harte welkom.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Margot, 22-10-2011
Hallo, Ik heb hier een tijd geleden een reactie achtergelaten ivm mouche volantes.
Ik ben 19 jaar en heb hier sinds een dik half jaar erg veel last van. Na een afspraak in het ziekenhuis met de oogarts, vrij teleurgesteld want die kon namelijk niks zien en ik kreeg het fijne bericht dat het wel eens erger kon worden en nooit meer weg kon gaan. Aangezien ik jong ben en aardig last ervan ondervindt met mijn studie, ben ik toch verder gaan kijken. Ik heb toen een afspraak gemaakt bij de Phaco oogkliniek in Denbosch. Je kan hier naar toe zonder verwijzing van de oogarts. Ze hebben mijn oog daar uitgebreid onderzocht. Uit het eerste onderzoek wat ze ook in het ziekenhuis doen, zag ze inderdaad niks. Toen hebben ze een scan van mijn oog gemaakt en kon je het heel duidelijk zien. Het is een soort draad die recht voor mijn oog zit, deze hangt vast aan mijn netvlies. De oogarts vertelde mij dat dit vanzelf los laat en het probleem dan weg is. Het is net als je vlak bij het spoor gaat wonen, kan je in het begin niet slapen en later wel. Ik probeer er dan ook niet teveel op te letten, dit gaat de ene dag beter dan de andere. Aangezien ze er niks aan kunnen doen, ben ik na het bezoek in de oogkliniek wel gerust gesteld in vergelijking tot het ziekenhuis. Reactie infoteur, 23-10-2011
Hallo Margot,

Bedankt voor je reactie in verband met mouches volantes.
Heel interessant is dat je via een scan zo duidelijk kan zien hoe een mouche volante er precies uitziet. Positief is dat je bezoek aan de oogkliniek je heeft kunnen geruststellen. Nogmaals bedankt voor de informatie en hopelijk kan deze ervaring andere mensen met dit probleem helpen.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Erik van Harn, 18-10-2011
Hallo, ben zelf geopereerd aan mijn rechteroog ivm netvliesloslating. nu na de tweede operatie waarbij de olie uit mijn oog is gehaald en het oogvocht retour… zie ik de gehele tijd een zwarte ring in het oog die heen en weer schommelt bij bijvoorbeeld het lopen. hij wordt de laatste 2 dagen ook steeds kleiner. is dit ook een vorm van mouches volantes? of is dit normaal na een oogoperatie. men sprak namelijk wel van een klein luchtbelletje wat vanzelf langzaam verdwijnt… zal dat het misschien zijn. Reactie infoteur, 20-10-2011
Hallo Erik,

Het zien van een zwarte ring na een operatie lijkt me op het eerste gezicht niet meteen te maken hebben met mouches volantes. Het zou kunnen dat dit inherent is aan de oogoperatie zelf. Het best is om dit voor alle zekerheid rechtstreeks te vragen aan je arts.
Alvast veel beterschap.

Met vriendelijke groeten,
Verdanov

Gerard, 17-10-2011
Volgens mijn oogarts is een behandeling "het schoonmaken" van het oog, maar bij wel 5% van de patienten gaat dit gepaard met netvliesloslating, dus ik zie er van af. Ik zie de draadjes etc. al sinds mijn jeugd, maar het wordt steeds meer, waarschijnlijk door de vele keren dat ik uveitis heb gehad. Reactie infoteur, 17-10-2011
Hallo Gerard,

Bedankt voor je reactie in verband met mouches volantes.
Netvliesloslating is een effect dat te mijden is bij het "schoonmaken" van het oog, dus het is begrijpelijk dat je het risico niet neemt.
Opvallend is dat de zwarte draadjes bij jou erger worden met de leeftijd. Bij veel mensen is het zo dat de mouches volantes komen en gaan, ongeacht de leeftijd, en daarbij niet noodzakelijk in intensiteit toenemen met het ouder worden. Misschien is het herhaaldelijk hebben van uveitis inderdaad een mogelijke oorzaak.

Alvast veel beterschap.
Vriendelijke groet,
Verdanov

Toine, 08-10-2011
Wat ik me wel eens afvraag komt het vaak voor? Ik heb echt niemand in mijn omgeving die het herkent…! Ik weet ook niet zo goed hoe ik er mee moet omgaan, zonnebril op of af. Ik ben het met Marlinde eens, er is niemand die je snapt. Wat ik wel hoor is dat sommige mensen heel licht af en to vlekjes zien maar ernstige symptomen van Moches volantes hoor je zelden. Ik ben onderzocht door oogarts en die kan alleen maar een vitrectomie doen, maar daar heb ik teveel slechte berichten over gehoord, dat is echt alleen als het moet. Operatietechniek evolueert niet, ondanks dat het al 25 jaar wordt uitgevoerd zijn er nog steeds ernstige bijwerkingen(volgens de arts). Vraagje: lees vaak dat het veel voorkomt Mouches volantes, maar is dat wel zo? Alvast bedankt… Reactie infoteur, 09-10-2011
Hallo Toine,

Bedankt voor je reactie.
Of mouches volantes veel voorkomt is een vraag die je moeilijk kan beantwoorden. Het is zo dat mouches volantes in lichte vorm vrij vaak voorkomt, ook bij mensen die er niet meteen erg in hebben omdat het hen niet irriteert. Maar omdat het hen niet hindert zullen deze mensen er ook niet over klagen, dus is het moeilijk om na te gaan hoe verspreid het fenomeen is.
Daarnaast heb je de mensen die regelmatig zwarte stippen en vlekken zien en er sporadisch last van hebben. Voor hen is het irritant maar ze kunnen er wel mee leven. Tenslotten is er ook een minderheidsgroep bij wie mouches volantes erg hinderlijk is geworden en waarbij het zicht ernstig bemoeilijkt wordt. Wel is het zo dat mouches volantes relatief gezien niet zo vaak uitmondt in ernstige symptomen zoals netvliesloslating. Dan is een behandeling door de oogarts met eventueel een operatie noodzakelijk.

Met vriendelijke groet,
Verdanov

Des, 03-10-2011
Beste mensen,
Ik kwam per ongeluk op deze site terecht omdat ik zelf onderzoek aan het doen ben naar mijn "zwarte vliegjes" die als ik in fel licht kijk wit zijn. Volgens mij heb ik ook last van mouches volantes. Bij mij varieerd het van slierten (lijken op ebola virus strengen) en vlekjes naar vage vlekken in mijn zicht. Super irritant! Ik heb het eigenlijk al een jaar of anderhalf maar ik ben absoluut geen dokterloper dus ik heb er nog niet mee gedaan. Kan ik dat beter wel doen? Alvast bedankt voor het lezen en een fijne dag! Reactie infoteur, 03-10-2011
Hallo Des,

Bedankt voor je reactie.
Het zien van zwarte slierten is inderdaad een symptoom dat vaak terugkomt bij mouches volantes. Ook vlekken en stippen zijn een verschijnsel dat vaak beschreven wordt bij mouches volantes.
Of je er mee naar de dokter gaat, hangt af van de last die je zelf ondervindt., hoe irritant het is en in hoeverre het je zicht bemoeilijkt. Het kan nooit kwaad om eens bij de huisarts langs te gaan om de verschijnselen te beschrijven en je probleem uit te leggen zodat deze een diagnose kan stellen. Eventueel zal de arts ook een eerste onderzoek van de ogen doen. Baadt het niet, dan schaadt het niet.

Met vriendelijke groeten,
Verdanov

Marlinde, 09-09-2011
Er is niets aan te doen, je moet er mee leren leven en proberen het zo min mogelijk te zien. Niemand snapt je. Artsen al helemaal niet. Sterkte voor mijn lotgenoten hier. Reactie infoteur, 09-09-2011
Hoi Marlinde,

Bedankt voor je reactie.
Leren leven met mouches volantes kan een goede oplossing zijn, in het geval dat de symptomen relatief meevallen. Het is natuurlijk altijd makkelijker gezegd dan gedaan.
Wanneer de symptomen van mouches volantes heel ernstig zijn, zijn er wel drastische oplossingen mogelijk, zoals een operatie.
Artsen begrijpen je inderdaad maar zelden, het is vaak vooral van lotgenoten dat je het moet hebben als het aankomt op begrip voor deze oogaandoening.
Alvast bedankt voor de sterkte.

Met vriendelijke groet,
Verdanov

Ben, 07-09-2011
Verdanov bedankt voor je antwoord maar wie vergoed het eingelijk de verzekeraar? Reactie infoteur, 09-09-2011
Hoi Ben,

Of een operatie tegen mouches volantes of behandeling ertegen terugbetaald wordt, hangt waarschijnlijk af van de ernst van de situatie en de dringendheid van een operatie.
Ook zal dit afhangen van ziekenfonds of zorgverzekeraar waar je bij bent.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Ben, 27-08-2011
Ik heb even een vraag weet iemand of er oogdruppels of een ander middel hiertegen, die het doen verminderen? Reactie infoteur, 30-08-2011
Hallo Ben,

Bedankt voor je reactie op het artikel over mouches volantes of floaters.
Voor zover ik weet, zijn er voorlopig geen oogdruppels op de markt om mouches volantes tegen te gaan of te doen verdwijnen. Wel zijn er behandelingen bij ernstige gevallen van mouches volantes en netvliesloslating zoals lasertherapie.

Vriendelijke groeten,
Verdanov

Nino, 26-08-2011
Ik was vandaag bij de oogarts en vroeg naar behaindelingen en volgens hem was laseren van de floaters niet mogelijk. Wat mij het meeste kwetsen was dat hij zei dat ik wel troebelingen had maar met een zicht van +125% niet moest zeuren, er zijn mensen die meer troebelingen hebben maar nergens over zeuren. Kan je zeggen dat ik best schrok van zijn uitspraak. Hij beseft niet wat een hel het voor mij soms is om op een fel wit papier te kijken of buiten te zijn in fel licht. Zie enorm veel vlekken en slierten. Zijn er meer mensen die deze reactie krijgen van oogartsen? Hij heeft zelf veel vitrectomie gedaan en denk daar niet te licht over, deze operatie kent nog zeer veel complicaties en is soms erger dan de kwaal. Anders is het als je geen keus hebt bij netvliesloslating. Hier kan ik wel mee leven maar met de uitspraak dat het meer psychosomatisch is deed wel zeer, omdat ik wel beter weet helaas. Weet ook wel dat er altijd mensen zijn die meer klachten hebben maar blijf dit een zeer onderschatte aandoening vinden en voor begrip hoef je bij de meeste oogartsen en artsen niet te rekenen helaas. Vandaar dat ik dit zo'n goed forum vindt, objectief en eerlijk. Ik ben wel benieuwd hoe u staat tegenover een operatie en een laserbehandeling tegen de Mouches volantes. Alvast bedankt. Reactie infoteur, 30-08-2011
Hallo Nino,

Bedankt voor je oprechte reactie. Het zien van zwarte slierten en zwarte vlekken kan erg irritant zijn en ook druk leggen op mentaal vlak. Het is inderdaad kwetsend als een arts jouw probleem minimaliseert. Met de wetenschap dat er mensen zijn die er erger aan toe zijn, ben je natuurlijk niet veel. Er is altijd wel iemand die zieker is of er erger aan toe is. Artsen gaan vaak een beetje te licht over de psychologische impact van hun uitspraken op de patiënt. Zelf heb ik er ook vaak mee te maken gehad. Het is ook een van de redenen waarom ik dit artikel heb geschreven en het bijhorende forum met de reacties van patiënten zo belangrijk vind. Iedereen heeft immers een specifieke situatie en reageert daar op zijn eigen manier op. Iedere ervaring is persoonlijk en uniek. Tegelijk is het ook interessant om de dingen te lezen die gemeenschappelijk zijn voor mensen met mouches volantes.
Operaties tegen mouches volantes of behandelingen met laser zijn vaak afhankelijk van het oordeel van de oogarts en de specifieke diagnose die hij stelt. Vaak wordt er alleen maar geopereerd als het echt dringend is, zoals bij netvliesloslating. In de andere gevallen wordt een operatie afgeraden of uitgesteld omdat een operatie toch ook altijd risico's met zich meebrengt.

Alvast beterschap gewenst,

Vriendelijke groeten,
Verdanov

Margot, 25-08-2011
Fijn om te lezen dat er meer mensen last hebben van deze vreselijke stippen! Ik heb ook sinds 5 maanden last van mouche vollantes. Achter de computer zag ik ineens een stip voorbij vliegen en sindsdien is die niet meer weggegaan. De dokter vertelde mij na onderzoek dat het ging om dit verschijnsel en als het na een maand nog niet over was, dat ik naar de oogarts mocht. Ik ben pas 19 en met mijn studie heb ik hier veel last van dus gister mocht ik eindelijk naar de oogarts. En waar ik al bang voor was bevestigde hij nogmaals, er is niks aan te doen en het blijft waarschijnlijk heel je leven, ook kunnen er meer stippen bijkomen. Door je oog wordt de stip vergroot want de oogarts kon de stip niet eens zien, het kunnen zelfs een paar cellen zijn vertelde hij mij. maar voor mij zijn het niet een paar cellen, het is een grote stip waar ik elke dag weer gek van wordt en inmiddels ook vrij gefrustreerd. Nu las ik hier dat lasertherapie kan helpen. Is dit een onschuldige ingreep als je ogen goed zijn? ik heb namelijk geen bril of lenzen. Reactie infoteur, 25-08-2011
Hallo Margot,

Bedankt voor je reactie op het artikel in verband met mouches volantes.
De computer als plaats waar zwarte stippen voor je oog opduiken is heel frequent, net als de blauwe lucht of plaatsen met veel licht.
Je moet er rekening mee houden dat mouches volantes heel je leven kunnen blijven, maar tegelijk kan het ook zijn dat de intensiteit van de mouches volantes afneemt. Het komt er op aan om opvallende veranderingen van de floaters aan je oogarts te melden.
In het algemeen wordt lasertherapie gebruikt bij mensen met mouches volantes van wie het netvlies is losgelaten. Lasertherapie is relatief succesvol bij mouches volantes en het feit of je nu al dan niet bril of lenzen draagt, is daar niet altijd afhankelijk van. Advies vragen van een oogarts is natuurlijk altijd aangewezen als je voor een operatief verwijderen van de mouches volantes wilt kiezen.
Alvast veel succes,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Sebastian, 18-08-2011
Hoi, ik heb hier eerder een berichtje achtergelaten op 26-07-11 waarbij ik schreef dat ik ontzettend last had van Mouches Volantes aan mijn rechteroog, zag een spinnenweb in het midden van mijn oog bewegen, en rechtsboven weg trekkende vogels. Allemaal heel vervelend. Welnu, een aantal dagen later had ik weer een afspraak met de oogarts hier in mijn woonplaats. En ja hoor, meneer u moet meteen met spoed naar het AMC te Amsterdam. Mijn netvlies was losgelaten aan mijn rechteroog, had het al eerder meegemaakt 7 jaar terug aan mijn linkeroog, gelukkig toen genezen na 2 operaties + staar. Maar goed, nu het hele traject weer overnieuw maar dan aan mijn rechteroog. Ben nu herstellende, en heb er gemengde gevoelens aan overgehouden. Ben blij dat er tijdens de operatie o.a een vitrectomie behandeling heeft plaats gevonden, zie geen Mouches Volantes meer. Maar aan de andere kant het genezing proces is nog in volle gang. Houd het netvlies het wel? Voel me hier echt heel onzeker over. Ook zie ik af en toe een klein zwart vlekje in mijn ooghoek, kan wellicht door de laserbehandeling komen tijdens de operatie maar weet dat niet 100 % zeker. Maar om een verhaal kort te maken vitrectomie behandeling helpt echt tegen Mouches Volantes, maar vind het jammer dat ik daar eerst een netvliesloslating heb voor moeten krijgen voordat ze deze risico behandeling toepassen. Ik wens iedereen op dit forum het allerbeste, en hoop ook voor jullie een spoedige oplossing voor die ellendige zwarte derrie wat sommige to wanhoop kunnen drijven. Sterkte. Reactie infoteur, 18-08-2011
Hallo Sebastian,

Allereerst bedankt om je ervaring met mouches volantes hier te beschrijven.
Als mouches volantes leiden tot netvliesloslating, dan is dringende actie nodig. Aan de ene kant is het erg dat mouches volantes dergelijke complicaties met zich mee kunnen brengen en een operatie vereisen. Aan de andere kant is het goed om weten dat vitrectomie kan helpen tegen mouches volantes. Inderdaad wel iets om gemengde gevoelens aan over te houden.
De ernst van mouches volantes bij verschillende mensen kan dus erg uiteenlopen. Bij de een blijft het onschuldig, bij de ander is een dringende operatie een noodzaak. Voor iedereen met mouches volantes is de beschrijving van jouw ervaring alweer verrijkende informatie. Ik hoop dat je genezingsproces goed blijft lopen en dat je definitief van deze irritante zwarte puntjes en vliegjes verlost zal zijn.
Veel sterkte!

Vriendelijke groeten,
Verdanov

Wim, 16-08-2011
Complimenten voor deze site en de beoordelingen van de reacties. Erg goed.
Ik lijd al sinds mijn pubertijd (ik ben nu 50) aan mouches volantes, het is een deel van mijn leven en ik probeer het zoveel mogelijk te negeren. Soms ' speel' ik er mee om ze door me ogen te laten draaien en bewegen. Ik heb sinds twee jaar varifocus glazen en heb altijd een bril gehad. Mijn vraag is, sinds kort heb ik kleine witte puntjesslangetjes in mijn ogen die als flitsen verschijnen als ik tegen een witte of blauwe (lucht) achtergrond kijk. Is dit een ander fenomeen of zijn dat ook mouches volantes. Het is vooral mijn linkeroog. Ik zie ook langer zwarte aderstructuren als ik mijn ogen een tijdje dicht heb gehad, na knipperen verdwijnt dat wel, maar het komt steeds terug.
Ik ben benieuwd naar reacties. Reactie infoteur, 17-08-2011
Hallo Wim,

Ten eerste bedankt voor je reactie en voor je complimenten voor het artikel in verband met mouches volantes.
De witte puntjesslangetjes die je beschrijft komen me herkenbaar voor. Zelf heb ik ook last van mouches volantes, weliswaar op heel onregelmatige wijze, maar die witte flitsen herken ik. Ik zie ze vooral als ik snel van een donkere plaats naar een heldere plaats kijk. Dan flitsen ze als een witte tekening voorbij (soms een vage vlek, soms iets wits onder de vorm van een vliegje of een slangetje zoals je zegt). Het rare van de zaak is dat ik deze witte flitsen alleen zie bij het snel veranderen van het kijken van een donkere plaats naar een heldere plaats. Het zien van zwarte vliegjes of draadjes gebeurt daarentegen als ik mijn ogen heel traag beweeg of stilhoud, met een witte of blauwe lucht als achtergrond.
Rekening houdend met mijn eigen ervaring denk ik dus dat jouw witte puntjesslangetjes waarschijnlijk ook te maken hebben met mouches volantes, net als het zien van zwarte aderstructuren of draadjes.
Mouches volantes is een interesant fenomeen waarbij de ervaringen van mensen soms nogal uiteenlopen, maar waarin we ook gemeenschappelijke ervaringen en symptomen kunnen herkennen. Daarom wil ik zoveel mogelijk reacties verzamelen over deze aandoening. Jouw beschrijving van "witte puntjesslangetjes" is nieuw en is dus een verrijking voor deze site. Dus nogmaals bedankt voor je reactie en je beschrijving van de symptomen in jouw specifieke geval.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Lambertha, 04-08-2011
Ik heb ook al jaren last van Mouches Volantes vlekken ben naar de oogarts geweest en die zij ik kon wel geopereerd worden
Maar dan zou ik ongeveer over 3 jaar aan staar geopereerd moeten worden.
En daar zit ik niet op te wachten.
Maar nu is mijn vraag helpt het ook als je je ogen laat laseren.

met vriendelijke groet Reactie infoteur, 05-08-2011
Hallo Lambertha,

Bedankt voor je reactie op het artikel in verband met floaters of mouches volantes.
Wanneer bij mouches volantes het netvlies gescheurd is, wordt dit hersteld door middel van een laserbehandeling. In het algemeen is lasertherapie bij floaters of mouches volantes vrij succesvol en brengt het weinig risico's met zich mee.

Met vriendelijke groet,
Verdanov

Lydia, 26-07-2011
Ik heb sinds gisteren last van Mouches Volantes vlekken en draadjes voor mijn ogen. Ik ben 64 jaar, wat je dan leest is dat normaal bij mesen die ouder worden, maar hier lees je ook dat bij jongeren mensen kan voorkomen. Ik heb een multivocale bril die vervangen moet worden omdat mijn glazen niet sterk genoeg meer zijn. Ik heb als ik een tijdje zit te lezen geen goed zicht meer en moet dan stoppen, is het daar misschien van gekomen? Ik hoop dat het toch dat het minder word het is n.l. heel erg lastig en irritant. Reactie infoteur, 27-07-2011
Hallo Lydia,

Bedankt voor je reactie op het artikel in verband met mouches volantes.
Het zien van zwarte vlekken en draadjes voor de ogen kan zowel bij jongere als bij oudere mensen voorkomen.
In jouw geval zou het kunnen dat mouches volantes worden gestimuleerd door vermoeidheid van de ogen. Het kan zijn dat de zwarte vlekken en draadjes te voorschijn komen omdat je zicht niet goed meer is of omdat je ogen vermoeid worden. Zelf heb ik ook meer last 's avonds aan de pc als mijn ogen moe zijn. Hoe vermoeider mijn ogen, hoe meer de zwarte draadjes voorbij gaan zweven in mijn geval.
Maar voor alle zekerheid vraag je dit best eens aan je arts. Hij zal je misschien kunnen vertellen wat de oorzaak is.
Alvast veel beterschap.

Met vriendelijke groeten,
Verdanov

Sebastian, 26-07-2011
Ook ik heb last van Mouches volantes. Een zwevend spinnenweb dat gepaard gaat met een klein mist wolkje precies in het midden van mijn rechteroog. Ontzettend vervelend bij het lezen van de o.a. de krant, constant opzij duwen. Ik word daar helemaal knetter van op bepaalde momenten. Nou dan rechtsboven in dat zelfde oog allemaal overtrekkende zwarte puntjes, het lijkt net op weg trekkende vogels. Heb toen een bezoek gebracht aan de oogarts. Ze constateerde dat de mouches volantes zijn ontstaan door glasvocht-loslating in mijn oog. Mijn netvlies is wel in orde bevonden. Ik begreep dat er niet zomaar medisch wordt ingegrepen om die ellendige Mouches volantes een halt toe te roepen, er zitten enige risico's aan verbonden. Ik heb 7 jaar geleden 2 operaties ondergaan aan mijn netvlies bij mijn linker oog. Ik kan je echt zeggen dat is niet leuk, en ik gun dat ook echt niemand om me heen. Gelukkig is het goed genezen, met 100 % zicht. Dus ik denk bij mijzelf: ach, liever vlekjes en of strepen dan helemaal blind zijn. Ik praat het niet goed, daar ben ik me ook echt volkomen van bewust. Veel sterkte allemaal. Reactie infoteur, 26-07-2011
Hallo Sebastian,

Bedankt voor je reactie op het artikel betreffende mouches volantes.
Het last hebben van zwarte puntjes is vooral irritant bij het lezen, zoals je schrijft. Ook is het treffend hoe je de mouches volantes beschrijft als "op weg trekkende vogels". Dat is inderdaad een goede vergelijking. Het is ook interessant om weten dat bij jou de operatie goed gelukt is en 100 % zicht als resultaat heeft gehad.
Of er een operatie moet komen om mouches volantes aan te pakken, is inderdaad een delicate beslissing. Een operatie houdt altijd risico's in, zeker aan een kwestbaar lichaamsdeel als het oog. Daarom is het aangeraden om het nodige advies in te winnen bij een oogarts en te vragen of hij een operatie nodig acht.

Met vriendelijke groet,
Verdanov

Marian, 23-07-2011
Een paar weken gelden zag ik van de 1 op andere minuut opeens een zwarte stip/vlieg in mijn gezichtsveld. Ik zat in een ruimte waar opeens fel de zon ging schijnen. Na een week continue gefixeerd te zijn geweest op die zwarte stip/vlieg ben ik naar de huisarts gegaan. Deze vertelde mij dat het Mouches Volantes is en niet gevaarlijk is. Ik ben doorverwezen naar de oogarts. Over een paar weken kan ik daar terecht. Ondanks dat de huisarts heeft gezegd dat het niet ernstig is houd het me toch elke minuut van de dag bezig. Als ik ´s ochtends wakker word is het eerste waar ik aan denk is "is het er nog"?. Hoe meer ik er op let des te meer ik zie in mijn gezichtsveld (draadjes). Ik hoop niet dat het erger wordt, maar dat het op een gegeven moment verdwijnt. Vooral in ruimtes met witte muren en fel zonlicht buiten heb ik er last van. ´s Avonds en in donkere ruimtes heb ik er geen last van en ook als ik er niet aan denk. Ik ben blij het artikel gelezen te hebben en alle reacties op dit forum. Reactie infoteur, 24-07-2011
Hallo Marian,

Bedankt voor je reactie op het artikel in verband met mouches volantes.
De ervaringen die je beschrijft zijn inderdaad karakteristiek voor het fenomeen van mouches volantes of floaters. Het zien van zwarte stippen en vliegjes bij fel zonlicht en op witte vlakken is typisch aan deze aandoening. Het oordeel van de huisarts kan je min of meer opluchten maar toch kan het geen kwaad om ook eens bij een specialist ter zake, de oogarts, langs te gaan zoals je gepland hebt. Baadt het niet, dan schaadt het niet.

Het doet mij als schrijver van het artikel deugd dat mensen steun halen uit de reacties van lotgenoten op het forum bij dit artikel. Nogmaals bedankt voor het compliment.

Met vriendelijke groet,
Verdanov

Nino, 20-07-2011
Ik heb hier al een keer eerder gereageerd en heb nog een vraag die voor mij belangrijk is. Eerst wil ik Marian bedanken, geeft toch hoop. Je bent inderdaad het meeste bang om blind te worden. Oogartsen kunnen het afdoen als onschuldig maar spontaan visueel vanalles zien kan je zeer angstig maken en vooral ongerust. Ik wil dolgraag weer een studie oppakken maar heb zoveel moeite met lezen vanaf wit papier bijvoorbeeld, lezen vanaf printpapier is een horror voor me. Ik zie draadjes en echt veel vlekjes die daar niet horen, kan me dus hierdoor nauwelijks concentreren. Is er een tip behalve om er niet teveel op te letten!?. Misschien ook van andere patiënten.? Ook lezen buiten zit er niet meer in, maar goed thuis ga je naar binnen en zet je een zonnebril op. Heb daar moeite mee in een klas, misschien schaamte. Hoop echt op tips in deze…
Wat ik jammer vindt is dat er heel veel fora zijn waar iedereen maar vanalles roept, deze forum is duidelijk en je wordt met respect behandeld. Eigenlijk zouden een paar artsen de krachten eens moeten gaan bundelen in plaats van als losse eilandjes van elkaar te werken. Ik heb de indruk dat het het fenomeen Mouches volantes erg onderschat wordt door artsen. Geen versnippering dus maar 1 goed onderzoek. Ik ben maar een simpele patiënten ben blij dat hier 1 iemand is die alle informatie verzameld en duidelijk en goed antwoord geeft daarvoor dank! Ja verder moet je gewoon doorgaan, heb wel gemerkt hoe meer je er mee bezig bent, hoe moeilijke het wordt. Reactie infoteur, 21-07-2011
Hallo Nino,

Het is interessant om in je reactie te lezen welke emoties mouches volantes met zich mee kan brengen. Angst, ongerustheid en schaamte komen vaak voor bij het fenomeen van mouches volantes. Bij andere reacties gaven mensen ook al depressie en sociale isolatie aan als mogelijke bijverschijnselen op mentaal en persoonlijk vlak. De angst om blind te worden is echt niet leuk en het is dan ook extra moeilijk als je arts het fenomeen van mouches volantes simpelweg minimaliseert.
Het is een goed idee om ook tips te vragen van andere mensen die last hebben van mouches volantes. Zo kunnen we mekaar misschien helpen. Elke mogelijke tip is dan ook welkom. Wat mezelf betreft, ik heb ook regelmatig last van mouches volantes maar de symptomen zijn voorbijgaand en niet intensief. Vaak komen de zwarte vliegjes bij mij voorbijzweven als ik vrij snel aan het lezen ben, zowel aan de pc als in een boek. Wat ik dan doe is mijn leestempo vertragen en dan verminderen de symptomen. Het is alsof ik mij moet aanpassen aan de snelheid van mijn oogbewegingen.
Nogmaals bedankt voor je compliment voor dit artikel en het forum met reacties. Ook jijzelf draagt jouw steentje bij aan dit forum dus ik moet ook jou bedanken. Hopelijk komt met het verzamelen van de reacties van mensen die hier last van hebben meer informatie vrij over deze nog vrij onbekende en onderschatte aandoening.

Met vriendelijke groet,
Verdanov

Marian, 19-07-2011
Ook ik heb vanaf mijn 11e last van zwarte vlekjes en draadjes die meezweven. Als ik mijn ogen samenknijp zit het hele gezichtsveld vol. Ik kreeg het van de een op de andere dag. Eerst mijn linkeroog en de volgende dag beide ogen. Bij mij is het een hele poos stabiel gebleven maar in de loop van de jaren toch zodanig verergerd dat ik het heel hinderlijk vind. Ik loop vaak met een zonnebril op nu. Ook heb ik binnenshuis de lamellen maar half open zodat ik er niet zo'n hinder van heb.

Als kind werden mijn symptomen niet serieus genomen en er is ook nooit onderzoek naar gedaan. Ik ben heel lang bang geweest om blind te worden. Pas sind een aantal jaren weet ik dat het meestal een onschuldig verschijnsel is en dat geeft een hoop rust.

Het is niet leuk voor diegenen die hier reageren maar door de reacties en de wetenschap dat ik lang niet de enige ben stelt me toch nog wat meer gerust.

Iedereen veel sterkte want ik weet uit ervaring dat het verschrikkelijk hinderlijk is. Reactie infoteur, 21-07-2011
Hallo Marian,

Bedankt voor je reactie op het artikel in verband met mouches volantes.
Het is alvast hoopgevend dat bij jou de symptomen min of meer stabiel zijn geworden en dat de aandoening niet is verergerd. Het verzamelen van reacties op een forum bij een artikel kan inderdaad rustgevend zijn omdat je weet dan je niet de enige bent. Hopelijk kunnen nog meer mensen hier steun uit halen.

Met vriendelijke groet,
Verdanov

Ria, 13-07-2011
Bijzonder interessant om alle reacties te lezen. Wat mij opvalt is dat er nog geen link is gelegd met de psyche. Op mijn 13e kreeg ik voor het eerst - na een valse beschuldiging -last van de mouches volantes. Mijn ouders hebben het weggelachen. Op mijn 18e schafte ik contactlenzen aan en heb ik het weer bespreekbaar gemaakt. Niets aan te doen en proberen ermee te leven was het advies van de oogarts. Tijdens een langdurige ziekehuisopname op mijn 24e kreeg ik zoveel last dat de oogarts in consult werd geroepen. Zelfde advies. In de auto rijd ik altijd met de zonneklep naar beneden tegen de felle of niet felle lucht die pijn doet aan mijn ogen. Zonnebril altijd bij de hand ook in de winter. Veel moodswings gehad in mijn leven en periodes van depressie. Na heftige emotionele gebeurtenissen snel op elkaar werd in oktober 2008 een forse burn-out vastgesteld. Hieraan voorafgaand aanvallen van neuritis vestibularis (ontsteking van het evenwichtsorgaan). Ligt allemaal dicht bij elkaar. Je kunt er oud mee worden ja, ben nu 61 en nog steeds zweven de mouches volantes voorbij hetgeen mijn leven behoorlijk negatief heeft beinvloed. Ben blij dat er eindelijk eens aandacht aan wordt besteed. Reactie infoteur, 13-07-2011
Bedankt voor uw reactie op het artikel in verband met mouches volantes en floaters.
Zoals u zegt is het heel pijnlijk om te lijden aan mouches volantes en tegelijk te worden weggelachen door je omgeving. 'Ermee leren leven' is een uitspraak die je kan missen als keispijn, zeker wanneer de symptomen intensief zijn. Sommige mensen kunnen hier psychologisch sterk onder lijden. Stress op mentaal vlak kan je leven negatief beïnvloeden en kan uitmonden in depressie of burn-out.
De invloed van mouches volantes op de levens van mensen kan sterk verschillen, zowel qua intensiteit als duur. Daarom is het interessant om alle reacties hier samen te bundelen en elke ervaring de nodige aandacht te geven.

Vriendelijke groet,
Verdanov

Lorenz, 12-07-2011
Fijn om wat reacties van lotgenoten te lezen en ook mijn complimenten met de site!

Ik lijd nu een half jaar vreselijk onder deze aandoen. Ik ben nog student (20 jaar) en de floaters maken mijn leven echt een hel. Ik ben ruim 5 maanden zwaar depressief geweest en ben er enorm obsessief mee bezig geweest. Elke minuut op het internet ging wel naar het opzoeken van informatie over deze aandoening. Bij jonge mensen bevinden de floaters zich vaak achteraan in het oog waardoor ze extra groot en dus extra storend zijn. Het zou niet gaan om glasvochtloslating maar om de negatieve lading die het collageen kwijt raakt en daarom gaat samenklonteren ipv elkaar afstoten ofzo iets. Ik probeer nu de draad van mijn leven terug op te pikken maar het is erg lastig. In mijn rechteroog heb ik 1 enorme cluster ter grootte van mijn duim. Deze ligt heel sterk bij mijn netvlies. Als ik mijn neus tegen de muur druk is hij niet groter dan een halve cm maar hoe verder ik ga, hoe groter dat ding wordt. Gruwelijk irritant! Ik heb verder nog stippen, heel lange slierten en 1 wormachtige cristalheldere sliert (blijkbaar niet echt een floater maar iets dat zich echt op mijn netvlies bevind en in de loop der tijd verdwijnt). Mijn concentratie is en levenslust zijn sterk gedaald. In elk oog zie ik er wel een stuk of 10 en die swirlen bij elke beweging van links naar rechts. Ik ben er na lange tijd nog niet aan gewend en loop steeds met een zonnebril rond.

De kans is groot dat ik een vitrectomie laat uitvoeren als ik dr Stalmans volledig overtuigd heb (ja het is riskant en ja iedereen raad het af maar ik en alleen ik ken mijn situatie en weet dat ik er niet mee om kan gaan en dat nooit zal kunnen). Hij vertelde me dat staar de voornaamste complicatie is naast netvliesloslating en infectie. Dat leek me echter niet zo'n probleem aangezien er nu al een lens op de markt is die op verschillende afstanden scherp kan stellen (multifocaal). Tegen dat ik dan staar zou krijgen (risico is voor mij <10% wegens mijn gezonde ogen en jonge leeftijd) zal deze lens hopelijk wel volledig op punt staan! Verder wens ik iedereen sterkte toe met deze vreselijk irritante aandoening en studenten of leeftijdsgenoten die nood hebben aan een babbel kunnen steeds bij mij terecht! Groetjes Reactie infoteur, 12-07-2011
Hallo Lorenz,

Ten eerste bedankt voor je complimenten met het artikel in verband met mouches volantes of floaters.
Floaters en mouches volantes zijn een aandoening waarvan de symptomen en de ernst vaak uiteenlopen bij mensen die er last van hebben. Bij de een is het zwak en voorbijgaand en bij sommigen is het intensief en constant. Daarom is het interessant om al deze reacties te verzamelen en te lezen. Door jouw reactie te lezen kunnen mensen proberen te begrijpen wat voor een hevige impact deze aandoening kan hebben op je welzijn en je dagelijks leven. Als je er depressief van kan worden, dan weet je dat dit geen eenvoudige aandoening is.
Daarom is het goed dat de situatie op de voet gevolgd wordt door een arts. Deze kan bekijken of de symptomen, zoals het zien van zwarte slierten en stippen, erger worden.
Trouwens ook nog bedankt voor je beschikbaarheid om open te staan voor leeftijdsgenoten die nood hebben aan een gesprek.

Alvast veel beterschap!

Vriendelijke groet,
Verdanov

Renske, 03-07-2011
Mijn vraag aan u is het volgende: zijn grote zwevers in combinatie met zwarte draadjes normaal bij moches volantes? Ik was gewend aan die twee floaters links en rechts maar heb ook last van veel zwarte draadjes. Ook zwarte was bij het snel naar rechts en links kijken. Ik heb dit nu een paar maanden en maakt me bang en onzeker. Ik hoor van artsen verschillende berichten. De een zegt kan verminderen na verloop van tijd(is dat zo?) de ander zegt optemetrist, heel stellig gaat nooit meer over. Wat is u mening? Ik ben onderzocht door oogarts, kon verder geen afwijkingen vinden. Coclusie van hem kom over half jaar maar terug, het kan verminderen. Velen vroegen naar een operatie aan hem maar waren na een jaar blij het niet gedaan te hebben, door gewenning of spontane verbetering. Ik kan ook slecht tegen fel licht, kan ook komen door het veel dragen van zonnebril, wat ik eerst nooit deed. Ik wil nog wel vermelden dat ik het super vindt, dat u iedereen serieus neemt. Kunnen veel artsen wat van leren. Stukje begrip voor de angst voor deze aandoening ontbreekt vaak. Daarvoor dank! Reactie infoteur, 04-07-2011
Hallo Renske,

Bedankt voor je reactie op het artikel in verband met mouches volantes of floaters.
Floaters en mouches volantes komen voor onder de vorm van zwarte draadjes, zwarte vlekjes en drijvende, zwevende puntjes die met je oog lijken mee te gaan. De symptomen kunnen inderdaad verminderen met de loop der jaren, maar kunnen ook weer opnieuw te voorschijn komen. Dit hangt af van persoon tot persoon: er zijn verschillen per persoon wat betreft de intensiteit van de mouches volantes en ook wat betreft het al dan niet terugkomen in de tijd van de symptomen. Het is alleszins geruststellend dat je oogarts geen andere afwijkingen kan vinden. Als je verder ongerust blijft over de mouches volantes in jouw specifieke situatie, kan je altijd nog een second opinion vragen bij een andere oogarts.

Bedankt voor je compliment: ik neem iedereen die een ervaring neerschrijft serieus en wil niemands probleem minimaliseren. Zelf heb ik ook last gehad van mouches volantes en begrijp dus dat het niet leuk is als mensen je probleem niet serieus nemen. Ieders situatie is specifiek en moet met de nodige aandacht en respect bekeken worden. (de periode dat ik last had van mouches volantes heeft ongeveer een jaar geduurd. Daarna zijn de symptomen wonderwel verminderd en nu heb ik er alleen nog sporadisch last van, vooral bij hevig licht). Hopelijk is dit voor jou een beetje een steun om de hoop te koesteren dat jouw mouches volantes zullen verminderen…
Alvast veel succes en beterschap gewenst.

Met vriendelijke groeten,
Verdanov

Erik, 30-06-2011
Ik heb dit verschijnsel sinds mijn dertiende levensjaar, ineens ging mijn zicht ook achteruit en ik ben in een jaar tijd van een normaal gezichtsvermogen naar gemiddeld -2.75 gegaan, de huisarts snapte er niets van de oogarts ook niet. Ik heb me vreselijk ongelukkig gevoeld in die periode en ik dacht dat ik binnen 10 jaar blind zou worden (een zus van mijn oma was namelijk ook blind). Echter na een periode van ongeveer een jaar of 5 werd het stabieler, ik weet absoluut ook niet waarom. Ik ben ook vanaf mijn achtiende rode wijn gaan drinken en vreemd genoeg denk ik nog steeds dat dat de oorzaak is dat het gestopt is. Nu heb ik alleen nog maar last bij witte ruimtes (ik haat dat, of interieuren met alleen maar witte accenten) en met zeer witte bewolking, ja en ook met sneeuw natuurlijk. Je went aan het verschijnsel en het wordt eigendom van je leven. Ik hoop dat het echter nooit meer erger wordt, ik blijf dus maar regelmatig een rood wijntje nemen, groetjes Erik Reactie infoteur, 01-07-2011
Hallo Erik,

Allereerst bedankt voor je reactie in verband met het artikel over mouches volantes.
Het is opvallend dat het verschijnen van de mouches volantes bij jou samenging met het verminderen van je zicht. Mouches volantes kan zoals je zegt heel irritant zijn bij interieuren met overwegend witte accenten of bij sneeuwlandschappen en bij plaatsen met veel licht.
Interessant in jouw situatie is dat er misschien een oorzakelijk verband is tussen het drinken van rode wijn en het stabiel worden van het verschijnsel van de mouches volantes. Het zou helemaal positief zijn als rode wijn op die manier een middel zou kunnen zijn om de symptomen van dit vervelende fenomeen te kunnen verminderen. Als er nog mensen zijn die dezelfde ervaring hebben, ben ik absoluut benieuwd naar hun reacties.

Met vriendelijke groet,
Verdanov

Anneke, 05-06-2011
Ik heb na een aantal keren een uveitits gehad te hebben nu al een aantal maanden moucehes voulantes. Bij vermoeidheid lijkt het erger maar ik heb zeker meer last gekregen van licht. Ik kon altijd buiten in de zon lezen maar dat kan niet meer. Ook vind ik het een onrustig verschijnsel. Al heb ik het al maanden, ik schrik af en toe alsof er een vlieg dichtbij is. De opmerking maak er geen punt van er zijn ergere dingen is een beetje kort door de bocht. Er zijn altijd ergere dingen maar dat houdt niet in dat je zelf geen mening mag geven over wat je voelt of ervaart. Reactie infoteur, 21-06-2011
Hallo Anneke,

Allereerst bedankt voor je reactie in verband met het artikel over mouches volantes.
Zoals je zegt is het een verschijnsel waar een mens onrustig van kan worden. Soms is het schrikwekkend en irritant als je opeens vliegjes voorbij ziet vliegen en je kan er niks aan doen. Zelf irriteert het me ook mateloos als ze weer opduiken, die zwarte slierten en vliegjes, zeker in periodes zijn waar ik er meer last van heb, zoals bijvoorbeeld bij veel licht of bij vermoeidheid.
Mouches volantes is dan ook een vervelende aandoening die niet mag geminimaliseerd worden. Precies daarom geeft dit artikel je de kans om je mening te geven en te beschrijven hoe jij deze aandoening ervaart en hoe je ermee omgaat.
Nogmaals bedankt voor je reactie.

Met vriendelijke groeten,
Verdanov

Toine, 20-05-2011
Beste Verdanov,
Ik vind het alleen maar leuk om te lezen dat er mensen zijn die er mee leren leven. Al is het wel een groot verschil of je iets spontaan krijgt of niet. Ik merk zelf dat het niveau van last hebben van de floaters verschillend kan zijn. Merk dat ontspanning wel goed doet. Al heb ik soms nog hele slechte dagen hoor, zeker bij veel licht. Ik heb nog een aanvullende vraag voor u. Kan het zo zijn dat je meer gevoelig bent voor licht als je last hebt van Mouches volantes? Ik merk dat ik soms gewoon pijn heb aan mijn ogen als ik van minder licht naar veel licht ga. Lijkt wel of de gevoeligheid van de oogzenuw ook wat meer is geprikkeld, kan dat? De oogarts weet er van, hij heeft hier geen verklaring voor.
Ik neem u advies ter harte en kijk het eens een tijdje aan. Laten behandelen kan nog altijd al vind ik het wel heel fijn idee dat er eindelijk mensen zijn die er iets aan kunnen doen. Al denk ik wel dat je rustig moet blijven en het even op zijn beloop moet laten en proberen door te gaan met alles, hoe moeilijk dat soms ook is. Ik raakte in begin gewoon in paniek als ik op een wit vel papier keek met veel zonlicht en allemaal troep zag voorbijzweven. Dus snap Nino en Sophie helemaal. Reactie infoteur, 21-05-2011
Beste Toine,

Bedankt voor je reactie i.v.m. het artikel over mouches volantes.

Floaters of mouches volantes kunnen soms heel spontaan opkomen en dan kan het inderdaad nogal wat paniek zaaien. Je weet haast niet wat je overkomt als je al die zwarte draadjes en vliegjes ziet voorbijvliegen en dat is verontrustend. Als het fenomeen daarna wat vermindert, kan het zijn dat je eraan gewoon geraakt en ermee gaat leren leven. Als de symptomen erger worden, dan is een bezoek aan de oogarts aangeraden. Zelfs een "second opinion" behoort tot de mogelijkheden als je zeker wilt zijn.

Uw aanvullende vraag over de gevoeligheid voor licht als je al last hebt van mouches volantes is bijzonder interessant. Zelf heb ik ook last van mouches volantes, maar heel onregelmatig. Soms heb ik er maanden geen last van, en dan duiken ze soms weer spontaan op. Nu is het zo dat ik ook die gevoeligheid voor licht die u beschrijft bij mijzelf herken. Bij een plotse overschakeling van licht naar donker of omgekeerd is het alsof mijn ogen veel tijd nodig hebben om zich aan te passen. Soms gaat dat gepaard met lichte pijn, die ook weer snel voorbijgaat. Bijvoorbeeld wanneer ik het licht uitschakel als ik ga slapen. Ik ben hier nog niet mee naar de oogarts geweest omdat het bij mij vrij zeldzaam voorkomt, maar het lijkt me interessant om weten of dit symptoom nog voorkomt bij mensen met mouches volantes of floaters.
Als er mensen zijn die zich hierin herkennen, mogen zij zeker een reactie achterlaten. Elke reactie op dit fenomeen wordt bijzonder gewaardeerd en kan inhoudelijk een verrijking zijn voor de verzamelde informatie in dit artikel.

Met vriendelijke groeten,
Verdanov

Nino, 13-05-2011
Geachte Verdanov,
Jammer dat mensen soms zo reageren zoals ze reageren maar iedere klacht staat op zich. Ik heb er heel veel last van met mijn werk en autorijden en ook het plezier in het leven is soms ver te zoeken. Ik hoor van veel mensen dat ze er ook last van hebben en dat het soms kan verminderen in de loop van de tijd. Nu is het makkelijk gezegt leer er maar mee leven, zeker als je er zoveel last van hebt. Ik denk dat iedereen naar de oogarts moet die ineens last krijgt van floaters en gelukkig zijn er nu artsen die het kunnen behandelen inmiddels. Wel wordt vaak geadviseerd om het even af te wachten en hoe het verloop is van de klachten (soms wel een jaar of meer). Dus als je het spontaan krijgt (floaters) meteen naar een arts. Gelukkig bent u daar heel duidelijk en helder over.
In 95% van de gevallen is het onschuldig en in veel gevallen verdwijnt het ook weer maar mensen die er erg veel last van ondervinden, moet men niet gaan veroordelen als ze er iets aan willen laten doen, zeker niet als het je werk en levenlust beïnvloed en dat is voor iedereen heel persoonlijk. Dus kijk er maar langs of overheen is wel heel kort door de bocht, al begrijp ik het wel hoor. Je moet wel verder met je leven. Ik vind dit één van de meest onderschatte aandoeningen die er is, veel oogartsen beseffen niet hoeveel impact het heeft op mensen als je ineens met gezonde ogen veel vlekken gaat zien. Reactie infoteur, 13-05-2011
Geachte Nino,

Bedankt voor uw reactie in verband met mijn artikel over floaters of mouches volantes.
Het probleem bij deze oogaandoening is dat de intensiteit ervan nogal kan verschillen van persoon tot persoon. Bij sommige mensen gaat het weer voorbij na een periode, bij anderen legt het een zware druk op het dagelijks functioneren. In dat laatste geval kan - zoals u zegt -¨zelfs de levenslust beïnvloed worden. In dat geval heb je inderdaad niet veel aan een advies als: "leer er maar mee leven". Dan ga je beter meteen naar de oogarts. En als deze je aanraadt nog maar even het verdere verloop af te wachten, kan je evengoed nog een second opinion vragen aan een andere oogarts.
Het is dan ook aan de persoon zelf die zwarte vlekken of zwarte stippen ziet om uit te maken of de symptomen zodanig erg zijn dat ie ervoor naar een arts moet. Dat kan voor ieder persoon verschillen. Je oordeel helemaal laten afhangen van ervaringen van anderen is niet aan te raden, zeker niet als het bij de meesten van hen minder ernstig is als bij jou. Het minimaliseren van deze oogaandoening in het algemeen heeft dan ook helemaal geen zin. Een algemeen oordeel geven is moeilijk omdat de ernst van de symptomen bij iedereen anders kan zijn.

Met vriendelijke groeten,
Verdanov

Henriette, 10-05-2011
Ook ik heb van die floaters. Ik heb ze al mijn leven lang (ik ben nu 53) daarnaast heb ik nystachmus en ik ben bijziend. Ik draag al heel lang contactlenzen. Vooral bij blauwe luchten en bij mist zie ik veel draadjes en stipjes. Het beste is om er "doorheen" te kijken. Doe er niet te dramatisch over. Er zijn werkelijk wel ergere dingen in de wereld. Reactie infoteur, 10-05-2011
Hallo Henriette,

Bedankt voor je reactie bij het artikel over mouches volantes.
Sommige mensen hebben al een hele lange periode last van floaters en zien zwarte draadjes en stipjes. Maar ze hebben er inderdaad mee leren leven en proberen er niet op te letten, want dan ga je je nog meer zorgen maken. Jouw situatie is een goed voorbeeld van het feit dat floaters niet schadelijk hoeven te zijn en geen verdere behandeling behoeven.
Dit alles neemt niet weg dat het voor mensen die zich zorgen maken geen slecht idee is om eens bij een oogarts langs te gaan. Baat het niet, dan schaadt het niet. Bovendien kan het opluchten wanneer de oogarts je geruststelt over jouw specifieke situatie.

Met vriendelijke groeten,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 30-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.