Glasvochttroebeling of Mouches Volantes aan het oog

Glasvochttroebeling of Mouches Volantes aan het oog Glasvochttroebeling of Mouches Volantes is het zien van puntjes en draadjes voor het oog. Vooral bij een lichte omgeving kan dit nog extra versterkt worden. De meeste mensen zijn bekend met drijvers of floaters in het oog, maar soms kan dit zoveel zijn, dat het zicht ernstig belemmerd wordt. Er zijn een aantal behandelingen mogelijk.

Puntjes, draden en stofjes in het oog

Iedereen heeft er wel eens last van: men ziet puntjes, draden of stofjes in het oog. Deze kan men volgen en verdwijnen uiteindelijk buiten beeld. Soms komen er meerdere achter elkaar. Hoewel het lijkt alsof de draden of puntjes te volgen zijn, is het juist andersom: ze volgen de oogbewegingen. Doordat het oog zeer snel beweegt, volgen de draadjes en puntjes het oog in een vertraagde beweging.

Andere benamingen voor de zwevende deeltjes in het glasvocht zijn drijvers of floaters.

Zitten er echt draden in het oog?

Tussen de lens en het netvlies bevindt zich het glasachtig lichaam oftewel het glasvocht. Dit vocht bestaat voor ongeveer 99 procent uit water. Het glasvocht is helder zodat het licht via de lens doorgang heeft naar het netvlies. Soms bevinden zich in het glasvocht vrij zwevende deeltjes restmaterialen van afgebroken cellen, of eiwitstructeren (proteinestructuren). Eitwitstructuren kunnen zichzelf opvouwen, waardoor er vaak een andere vorm ontstaat. Er kunnen meerdere donkere vlekken ontstaan.

In principe zouden deze vrij zwevende deeltjes niet door het oog opgemerkt worden. Echter, deze deeltjes werpen een schaduw op het netvlies die niet gelijk is als de positie waar ze zich op dat moment bevinden. Hierdoor kunnen de hersenen dit beeld niet verwerken. Normaal gesproken worden zulke schaduwen uit de bewuste waarneming verwijderd, maar door de onjuiste positie lukt het de hersenen niet. Hierdoor zien we de vrij zwevende deeltjes of beter gezegd: we zien de schaduwen.

Wat zie je?

Bij oogbewegingen zie je dat er stipjes, soms zwart, en draden bewegen voor je oog. Wanneer je naar één punt blijft staren, bewegen deze deeltjes amper. Ze volgen de bewegingen van het oog. Dit gebeurt in een vertraagde reactie. Omdat het hoog zeer snelle bewegingen maakt zonder dat je je hiervan bewust bent, kan het zijn dat een draadje of puntje een andere kant op "zwemt" dan de richting waarin jij kijkt.

De draadjes en stipjes zien eruit alsof ze lijken te zweven of te zwemmen. Ze zijn meestal doorzichtig, maar kunnen soms ook zwart van kleur uitzien. De vorm kan variëren van kort en rond tot langgerekt als een lint. Deze laatste lijken nog het meest op stofdraadjes. Vooral wanneer men naar een lichte en egale achtergrond kijkt, zoals naar de blauwe hemel, zijn deze draadjes en puntjes goed zichtbaar. Ook zijn de deeltjes goed zichtbaar wanneer men op de rug ligt: de drijvers zinken dan in het glasvocht en verzamelen zich in de buurt van de gele vlek. Wanneer de pupil sterk verkleind wordt, wordt het effect van de zichtbaarheid versterkt. Het verkleinen van de pupil kan door een heel kleine opening te kijken: hoe kleiner de opening, hoe kleiner de puil wordt. Meestal wordt hier een kop van een naald voor gebruikt. Vaak zal men bij deze methode ook nog andere strepen waarnemen: dit zijn de schaduwen van de bloedvaten in het oog.

Glasvochttroebeling: oorzaak en behandelen

Glasvochttroebeling of Mouches Volantes is een vrij normaal en ook onschuldig verschijnsel. De meeste mensen hebben wel eens last van deze verschijnselen. Sommige mensen hebben er zoveel last van, dat ze deze continue zien en dit het zicht aardig belemmert.

Glasvochttroebelingen kunnen stabiel blijven of verergeren. Minder worden doet het zelden. Wel passen de hersenen zich aan waardoor het minder opgemerkt wordt. Dit is hetzelfde als iemand die naast een spoorlijn woont: hij hoort de voorbijrazende trein niet eens meer. De hersenen sluiten veel voorkomende beelden en geluiden uit als bewuste waarneming.

Een aantal factoren bevorderen het hebben van drijvers of floaters: bij suikerziekte, ouderdom waarbij het glasachtig lichaam krimpt, glasvocht dat loslaat van het netvlies, een oogontsteking of schade aan het oog. De oogarts zal bij ernstige klachten het netvlies bekijken op scheurtjes. Wanneer er geen scheurtjes aanwezig zijn, is een behandeling niet nodig. Wanneer de klachten echt het zicht belemmeren, kan dit behandeld worden door middel van lasertherapie. Hiermee worden de grote drijvers verwijderd. Ook kan het glasvocht verwijderd worden: dit is echter niet aan te raden maar gebeurt toch wel eens. Het glasvocht wordt tijdens deze behandeling verwijderd en vervangen door een ander vocht.

Lees verder

© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mouches volantes: wanneer zijn de symptomen het ergst?Mouches volantes: wanneer zijn de symptomen het ergst?Mouches volantes is een Franse, vaak gebruikte benaming van een vervelende oogaandoening. Het gaat om het zien van voorb…
Ik zie zwarte stipjes, vlekjes, draadjes en sliertjesIk zie zwarte stipjes, vlekjes, draadjes en sliertjesHeb je last van je ogen? Zie je zwarte vlekjes, draadjes, stipjes, puntjes, sterretjes of sliertjes? Krijg je hiervan ee…
Mouches volantes (floaters): vlekjes of draadjes in je ogenMouches volantes (floaters): vlekjes of draadjes in je ogenMouches volantes is een verschijnsel waarbij je zwarte vlekjes of zwarte draadjes voor je ogen ziet. Heelwat mensen hebb…
Zwart bewegend vlekje of draadje in oog: mouches volantesZwart bewegend vlekje of draadje in oog: mouches volantesHeb je last van een bewegend zwart vlekje voor je oog? Dit kan wijzen op mouches volantes, wat letterlijk 'vliegende vli…

Kwaadaardige moedervlek herkennen, wat zijn de kenmerken?Kwaadaardige moedervlek herkennen, wat zijn de kenmerken?Hoe kun je een kwaadaardige moedervlek herkennen. Waarop moet je letten, wat zijn de kenmerken van een kwaadaardige moed…
BPPD (Positieduizeligheid), symptomen en behandelingBPPD (Positieduizeligheid), symptomen en behandelingBPPD is een vorm van positieduizeligheid en is een ongevaarlijke maar vervelende aandoening. BPPD is te herkennen aan ee…
Bronnen en referenties
  • http://www.floaterforum.nl/
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-05-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.