Mouches volantes: wanneer zijn de symptomen het ergst?

Mouches volantes: wanneer zijn de symptomen het ergst? Mouches volantes is een Franse, vaak gebruikte benaming van een vervelende oogaandoening. Het gaat om het zien van voorbijzwevende zwarte objecten voor je oog. Zwarte puntjes, vlekken, draadjes of slierten zien voor je oog: het is een aandoening die je dagelijks leven ernstig kan verstoren. Erg irritant wordt het wanneer je op deze mouches volantes gaat letten. Lezen of werken aan de computer wordt dan extra moeilijk. Eventueel kunnen oogdruppels tegen vermoeide of geïrriteerde ogen zorgen voor een verzachting van de klachten bij floaters. Wanneer komen deze floaters het meest voor, en wanneer worden de symptomen ervan als het ergst ervaren?

Mouches volantes symptomen

'Floaters'

Mouches volantes is een oogaandoening die te maken heeft met glasvochtvertroebeling. Doorgaans is mouches volantes onschuldig en voorbijgaand, maar in sommige gevallen kan de patiënt er erg onder lijden en is medisch ingrijpen nodig. Dit oogprobleem wordt ook vaak besproken onder de naam "floaters", de letterlijke Engelse term voor "zwevers" of voorbij zwevende objecten.

Beschrijving

Mensen die er last van hebben beschrijven floaters onder meer op de volgende manier:
 • zwarte vlekken
 • zwarte draadjes
 • zwarte slierten
 • zwarte puntjes, stippen
 • zwarte vliegjes
 • zwarte spinnetjes (of beestjes in het algemeen)

Floaters gaan "met je blik mee"

Hoe de mouches volantes of floaters ook beschreven of getypeerd worden, het bijzondere eraan is dat ze met je blik lijken mee te gaan. Kijk je bijvoorbeeld naar links dan gaan ze mee naar links. Kijk je weer terug naar het midden, met andere woorden, je normale vooruitkijkende blik, dan treden ze ook daar weer op. En ook dan beginnen ze weer traag en plagerig te zweven of zich te verplaatsen. Opvallend is wel dat ze net iets trager lijken mee te gaan wanneer je heel snel weer terugkijkt.

Symptomen floaters het ergst

Zonlicht

In de zomer, wanneer het zonnetje lekker schijnt, kunnen mouches volantes erg hevig zijn. Sommige mensen ervaren dan een bemoeilijkt zicht doordat de mouches volantes erg duidelijk voor het oog gaan hangen. De zwarte vliegjes en stipjes zweven dan doorheen de achtergrond van de blauwe hemel. Wie ligt te zonnebaden, kan hier erg last van hebben.

Kunstmatig licht

Ook bij kunstmatig licht komen mouches volantes of floaters erg opvallend voor het netvlies hangen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld het felle licht van een TL-lamp die een koud wit licht afgeeft. Als je dan een boek leest, kan het zijn dat de zwarte slierten wel tussen de letters van je boek lijken te zweven. Dan is het heel moeilijk om geconcentreerd te kunnen blijven.

Computerwerk

Ook wie vaak en lang aan de pc werkt, kan te maken hebben met mouches volantes. Terwijl je aan het typen of het lezen bent, heb je het gevoel dat de zwarte vlekken met de beweging van je oog meedrijven. Bij het lezen van een regel, gaan ook de mouches volantes "meelezen": ze achtervolgen als het ware de tekst die je leest. Als hier eens op gaat letten, kan het werk aan de computer of laptop erg vermoeiend worden. Niet alleen je ogen worden dan snel moe, maar ook je geest. Mogelijk kan hoofdpijn dan een gevolg zijn. Er zijn speciale oogdruppels verkrijgbaar die gericht zijn tegen deze "computerogen" en die snel verlichting van de klachten kunnen brengen. Wat geldt voor computer of laptop, kan ook gezegd worden van de smartphone. Vaak en langdurig gebruik maken van je smartphone (bv. foto's en video's bekijken) kan de ogen vermoeien en het ontstaan van mouches volantes in de hand werken.

Vermoeide ogen

Niet alleen als gevolg van mouches volantes kan er vermoeidheid van de ogen ontstaan. Sommige mensen beschrijven ook een hogere frequentie van mouches volantes als hun ogen vermoeid zijn. Bijvoorbeeld bij het lezen van een boek na een zware dagtaak, of tegen het einde van een werkdag van administratief werk op kantoor. Op die manier kan mouches volantes dus zowel als oorzaak als als gevolg van vermoeidheid voorkomen. Om dit te vermijden kunnen oogdruppels tegen vermoeide, pijnlijke of prikkende ogen nuttig zijn. Hoewel niet iedereen met floaters positief effect ondervindt van oogdruppels is het toch aangeraden om deze behandeling te proberen, onder het motto: "baat het niet, dan schaadt het niet".

Acuut geval: netvliesloslating

De symptomen van mouches volantes kunnen bij de meeste mensen weer weggaan en ook weer terugkomen na verloop van tijd. Maar wanneer je een opvallende verergering van de symptomen merkt, is het zaak om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Een snelle intensifiëring van de symptomen kan te maken hebben met een acuut probleem, zoals bijvoorbeeld netvliesloslating of netvliesscheuring. In dat geval is snel medisch ingrijpen noodzakelijk.

Oogdruppels tegen mouches volantes

Om de symptomen van mouches volantes of floaters tegen te gaan kan je het dus altijd proberen met oogdruppels. Oogdruppels kunnen zorgen voor een verzachtend gevoel waardoor de klachten mogelijk minder worden. Enkele voorbeelden van oogdruppels die nuttig kunnen zijn:
 • Oogdruppels "Computerogen"
 • Optrex Vermoeide ogen
 • Opticalm
 • Refreshing Eyedrops

Lees verder

© 2012 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwart bewegend vlekje of draadje in oog: mouches volantesZwart bewegend vlekje of draadje in oog: mouches volantesHeb je last van een bewegend zwart vlekje voor je oog? Dit kan wijzen op mouches volantes, wat letterlijk 'vliegende vli…
Floaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters: Drijvers (mouches volantes, vlekken) in oog zienFloaters zijn bewegende vliegjes, kleine zwarte puntjes of schimmige stippen, grote wolkachtige vlekken of lange, smalle…
Ik zie zwarte stipjes, vlekjes, draadjes en sliertjesIk zie zwarte stipjes, vlekjes, draadjes en sliertjesHeb je last van je ogen? Zie je zwarte vlekjes, draadjes, stipjes, puntjes, sterretjes of sliertjes? Krijg je hiervan ee…
Vlekken zien van vermoeidheidVlekken zien van vermoeidheidHet kan gebeuren dat je erg druk bent, daardoor vermoeid bent en ineens vlekken in je gezichtsveld ziet. Vlekken zien va…

Dementerende ouderen: familiefoto's bekijken stimuleertDementerende ouderen: familiefoto's bekijken stimuleertFamiliefoto's bekijken met ouderen met dementie: is dat waardevol? Hoe stelt u zo'n fotoalbum samen voor uw vader, moede…
Wat is een psychose?Wat is een psychose?In dit artikel wil ik in eenvoudige taal uitleggen wat een psychose is. Soms wordt er in de media gezegd dat een bepaald…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Glasvochttroebeling (geraadpleegd op 10/08/2015).
Reactie

Van Putten, 12-08-2014
Ik gebruik citalopram, kunnen de klachten zoals Mouches volantes ook optreden? Ook met auto rijden wordt alles "Onrustig"
dank u,
Wil van Putten Reactie infoteur, 12-08-2014
Hallo Wil,

Of citalopram bijwerkingen als mouches volantes kan veroorzaken is me niet bekend. Over de oorzaken van mouches volantes bestaat nog heelwat onduidelijkheid. Aangeraden is om de bijsluiter van het geneesmiddel nauwkeurig door te lezen of advies te vragen aan je arts over het mogelijk verband tussen mouches volantes en citalopram.
Alvast veel beterschap,

Vriendelijke groet,
Verdanov

Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 28-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.