De verschillende soorten eetstoornissen

Eetstoornissen zijn psychische ziekten die leiden tot abnormale eetpatronen die een negatief effect hebben op de gezondheid. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen die niet altijd even gemakkelijk uit elkaar te houden zijn.

Beschrijving

Eetstoornissen zijn psychische stoornissen die zich ontwikkelen doordat de patiënt een onrealistisch beeld heeft van zijn of haar eigen lichaam. Dit leid tot destructieve eetpatronen, vaak met negatieve emotionele en psychische problemen als gevolg. Mensen met eetstoornissen verbergen vaak hun symptomen en proberen hulp te ontwijken. Vaak hebben patiënten last van depressies, angststoornissen en andere psychische aandoeningen. De twee bekendste eetstoornissen zijn anorexia en boulimie en zijn wereldwijd erkend als psychiatrische stoornissen. Er zijn nog andere eetstoornissen bekend, maar deze zijn nog onvoldoende onderzocht en daardoor ook nog niet algemeen erkend.

Anorexia Nervosa

Anorexia is veruit de meest gekende eetstoornis. Het kwam meer en meer in de media dankzij de steeds dunner wordende fotomodellen. Mensen met deze ziekte zijn geobsedeerd door hun lichaamsgewicht. Ze controleren ook voortdurend hun lichaamsgewicht en hongeren zichzelf uit om steeds dunner te worden. Vaak maakt men gebruik van geneesmiddelen en kruidenextracten in de hoop dat dit hen kan helpen extra calorieën te verbranden. Andere gebruiken dan weer laxeermiddelen of braken voeding terug uit na het eten. na verloop van tijd bereiken patiënten met anorexia het punt dat hun ondergewicht hun gezondheid ernstig in gevaar brengt en zelfs dodelijk kan zijn. De patiënten geloven echt dat ze te dik zijn, ook al is men vel over been. Anorexia is veruit de moeilijkste eetstoornis om van te herstellen.

Boulimie

Mensen die leiden aan boulimie verbruiken vaak onredelijk grote hoeveelheden voedsel op erg korte tijd om daarna hun lichaam te zuiveren van zoveel mogelijk calorieën door bijvoorbeeld te braken, al of niet met behulp van laxeermiddelen. Een kleinere groep maakt geen gebruik van laxeermiddelen of braken, maar gaat bijvoorbeeld obsessief aan lichaamsbeweging doen om zo snel mogelijk de ingenomen calorieën te verbranden. Net zoals bij anorexia, is hun gedrag vaak erg slecht voor de gezondheid. Het grote verschil met anrexia is dat patiënten met boulimie wel bewust zijn van hun eetstoornis. Zij hebben dan ook heel erg het gevoel de controle kwijt te zijn tijdens het eten en schamen zich daar vaak ook voor. In dit laatste schuilt dan ook het gevaar. Ze doen vaak erg hun best om hun eetbuien te verbergen en omdat zij meestal een redelijk normaal gewicht behouden, zijn zelfs de familieleden vaak niet op de hoogte van het probleem.

Binge Eating

Boulimie mag je niet verwarren met Binge Eating, een eetstoornis die vooral in de Verenigde Staten heel vaak opduikt en samen met de slechte eetgewoonten naar Europa lijkt te zijn overgewaaid. Mensen met deze eetstoornis kunnen op een uur of twee enkele duizenden calorieën tegelijk verorberen omdat ze de controle over hun eetgedrag hebben verloren. Bij Binge Eating heeft de patiënt achteraf niet de drang om zijn calorieën zo snel mogelijk te verliezen, ook al schamen ze zich sterk over hun gedrag. Deze mensen lijden dan ook binnen de kortste keren aan overgewicht.

Athletica Anorexia

Dit is een stoornis waarbij de patiënt dwangmatig aan lichaamsbeweging gaat doen. Sporten wordt belangrijker dan hun werk, hun school of hun familie. Deze mensen zijn eveneens geobsedeerd door hun lichaamsgewicht, maar niet zozeer om af te slanken, dan wel om het ideale atletische lichaam te bekomen, met een zo laag mogelijk vetpercentage. Deze ziekte komt niet toevallig erg vaak voor bij topsporters.

Ortorexia Nervosa

Dit is een pathologische fixatie om enkel goede, zuivere of superieure voedingsmiddelen te eten. Deze mensen zijn obsessief bezig met het plannen, het afwegen en het goed bereiden van hun gezonde voeding. Zij zullen nooit buitenshuis willen eten omdat het voedsel onzuiver is of verkeerd bereid. Ook al zou je vermoeden dat deze mensen ook effectief gezond eten kunnen de beperkingen die ze zichzelf opleggen leiden tot een tekort aan vitaminen en mineralen.

Behandeling

De behandeling van al deze eetstoornissen hangt af van de mate waarin de gezondheid van de patiënt in gevaar is gekomen. Mensen met anorexia en boulimie moeten vaak gehospitaliseerd worden of moeten een ontwenningsprogramma volgen gedurende een langere tijd. Sommige mensen zijn echter al geholpen met antidepressiva, maar de steunpilaar bij de behandeling van deze ziekten is psychotherapie. Op basis van de aard van de eetstoornis en het psychologische profiel van de patiënt kan men een passende therapie voorstellen. De meest gebruikte therapieën zijn cognitieve gedragstherapie, psychodynamische therapie, interpersoonlijke therapie en dialectische gedragstherapie. Vaak wordt dit ook nog eens gecombineerd met gezinstherapie om de familie beter bij het probleem te betrekken en te voorkomen dat de patiënt later hervalt.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
Anorexia en Boulimia NervosaIedereen heeft wel eens van de eetstoornissen Anorexia en Boulimia Nervosa gehoord. Veel mensen weten er dus wel het nod…
Anorexia nervosaAnorexia nervosaEetstoornissen, ze ontstaan door cultureel maatschappelijke factoren zoals het modebeeld van tegenwoordig dat slank zijn…

Mouches volantes (floaters): vlekjes of draadjes in je ogenMouches volantes (floaters): vlekjes of draadjes in je ogenMouches volantes is een verschijnsel waarbij je zwarte vlekjes of zwarte draadjes voor je ogen ziet. Heelwat mensen hebb…
Het verband tussen hyperactiviteit (ADHD) en suikerHyperactiviteit wordt gekenmerkt door een overdreven activiteit, impulsiviteit en verminderde aandacht. Een populaire ma…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 13-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.