Anorexia bij jongeren

Anorexia bij jongeren Anorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn erg gevoelig voor deze eetstoornis. Hoe kan men herkennen of iemand last heeft van Anorexia, en wat zijn de behandelmogelijkheden? De antwoorden op deze vragen en meer zijn te lezen in onderstaand artikel over Anorexia bij jongeren.

Anorexia bij jongeren

Anorexia is een eetstoornis die relatief veel voorkomt onder jongeren, in het specifiek bij jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar. Anorexia is te verdelen in verschillende sub-typen. Bij jongeren is er vrijwel altijd sprake van Anorexia Nervosa, oftewel een gebrek aan eetlust door psychische problemen.

Anorexia Nervosa

Anorexia Nervosa is een eetstoornis waarbij men de eetlust probeert te onderdrukken. Het is dus niet zo dat mensen met Anorexia Nervosa geen honger hebben. Iemand die lijdt aan deze eetstoornis heeft een verstoorde lichaamsbeleving en de constante angst om aan te komen.

Symptomen

Iemand die lijdt aan Anorexia Nervosa vertoont meestal meerdere van onderstaande symptomen.

 • Ondergewicht
 • Ontkenning van het ondergewicht
 • Negatief zelfbeeld
 • Veel lichaamsbeweging
 • Slapeloosheid
 • Het uitblijven van de menstruatie bij vrouwen

Behandeling van Anorexia Nervosa

Gelukkig kan Anorexia Nervosa goed worden behandeld. Specialisten gebruiken vier verschillende behandelmethodes om de eetstoornis de baas te worden.

 • Gewicht en eetpatroon
 • Medicijnen
 • Psychotherapie
 • Specifieke interventies

Behandeling gericht op gewicht en eetpatroon

Bij deze behandelmethode ligt de nadruk op het herstellen van het normale gewicht en het coachen van een goed eetpatroon. Deze behandelmethode is een van de meest gebruikte behandelingen bij Anorexia Nervosa.

Behandeling door middel van medicijnen

Een behandeling met medicijnen is alleen weggelegd voor een beperkt aantal patiënten. Deze methode wordt eigenlijk nooit als eerste behandelmethode ingezet en heeft alleen nut bij zeer beperkt aantal patiënten.

Psychotherapie

Onderzoek heeft aangetoond dat psychotherapie nut kan hebben in iedere fase van de behandeling. Wederom zal ook deze methode niet als eerste behandelmethode ingezet worden. Psychotherapeutische behandeling is vaak gericht op de motivatie voor verandering van het eetgedrag.

Lees verder

© 2011 - 2020 VMusic, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Anorexia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAnorexia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseJe bent ervan overtuigd dat je te zwaar bent ook al vinden mensen uit je omgeving het tegengestelde. Nagenoeg iedereen p…
Anorexia NervosaAnorexia NervosaAnorexia nervosa betekent letterlijk 'gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken'. Maar wat is anorexia nervosa precies,…
Anorexia nervosa: oorzaak, gevolg, symptomen, behandelingAnorexia nervosa: oorzaak, gevolg, symptomen, behandelingAnorexia nervosa: oorzaak en gevolg, symptomen, behandeling, tips en test. Anorexia nervosa is een ziekelijke vorm van g…

Tepeleczeem: droge, schilferige stukjes huid tepel-tepelhofTepeleczeem: droge, schilferige stukjes huid tepel-tepelhofTepeleczeem is een vervelende klacht. Een huidaandoening zoals eczeem kan optreden op de tepel en tepelhof bij zwangere…
Paniekaanval en de paniekstoornisPaniekaanval en de paniekstoornisEen paniekstoornis is een angststoornis waarbij herhaaldelijk paniekaanvallen optreden, in combinatie met angst voor een…
Bronnen en referenties
 • http://www.trimbos.nl/onderwerpen/psychische-gezondheid/anorexia-nervosa

Reageer op het artikel "Anorexia bij jongeren"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Waaromzitikopdezesite, 30-04-2015 05:03 #1
Ik herken mezelf in al die symptomen (Ontkenning etc) maar ik eet super veel snoep maar groente lust ik gewoon niet. Maar dik ben ik niet (denk ik) ben ook niet dun maar… ja.
Ps ik ben 11 jaar 145,9 centimeter en (als ik mezelf opweeg ben ik 40 kg en op m'n rapport staat 35( februari 2015))

Infoteur: VMusic
Gepubliceerd: 04-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!