Anorexia bij jongeren

Anorexia bij jongeren Anorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn erg gevoelig voor deze eetstoornis. Hoe kan men herkennen of iemand last heeft van Anorexia, en wat zijn de behandelmogelijkheden? De antwoorden op deze vragen en meer zijn te lezen in onderstaand artikel over Anorexia bij jongeren.

Anorexia bij jongeren

Anorexia is een eetstoornis die relatief veel voorkomt onder jongeren, in het specifiek bij jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar. Anorexia is te verdelen in verschillende sub-typen. Bij jongeren is er vrijwel altijd sprake van Anorexia Nervosa, oftewel een gebrek aan eetlust door psychische problemen.

Anorexia Nervosa

Anorexia Nervosa is een eetstoornis waarbij men de eetlust probeert te onderdrukken. Het is dus niet zo dat mensen met Anorexia Nervosa geen honger hebben. Iemand die lijdt aan deze eetstoornis heeft een verstoorde lichaamsbeleving en de constante angst om aan te komen.

Symptomen

Iemand die lijdt aan Anorexia Nervosa vertoont meestal meerdere van onderstaande symptomen.

 • Ondergewicht
 • Ontkenning van het ondergewicht
 • Negatief zelfbeeld
 • Veel lichaamsbeweging
 • Slapeloosheid
 • Het uitblijven van de menstruatie bij vrouwen

Behandeling van Anorexia Nervosa

Gelukkig kan Anorexia Nervosa goed worden behandeld. Specialisten gebruiken vier verschillende behandelmethodes om de eetstoornis de baas te worden.

 • Gewicht en eetpatroon
 • Medicijnen
 • Psychotherapie
 • Specifieke interventies

Behandeling gericht op gewicht en eetpatroon

Bij deze behandelmethode ligt de nadruk op het herstellen van het normale gewicht en het coachen van een goed eetpatroon. Deze behandelmethode is een van de meest gebruikte behandelingen bij Anorexia Nervosa.

Behandeling door middel van medicijnen

Een behandeling met medicijnen is alleen weggelegd voor een beperkt aantal patiënten. Deze methode wordt eigenlijk nooit als eerste behandelmethode ingezet en heeft alleen nut bij zeer beperkt aantal patiënten.

Psychotherapie

Onderzoek heeft aangetoond dat psychotherapie nut kan hebben in iedere fase van de behandeling. Wederom zal ook deze methode niet als eerste behandelmethode ingezet worden. Psychotherapeutische behandeling is vaak gericht op de motivatie voor verandering van het eetgedrag.

Lees verder

© 2011 - 2024 VMusic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Anorexia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAnorexia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseJe bent ervan overtuigd dat je te zwaar bent ook al vinden mensen uit je omgeving het tegengestelde. Nagenoeg iedereen p…
Anorexia NervosaAnorexia NervosaAnorexia nervosa betekent letterlijk 'gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken'. Maar wat is anorexia nervosa precies,…
Anorexia nervosa: oorzaak, gevolg, symptomen, behandelingAnorexia nervosa: oorzaak, gevolg, symptomen, behandelingAnorexia nervosa: oorzaak en gevolg, symptomen, behandeling, tips en test. Anorexia nervosa is een ziekelijke vorm van g…

Tepeleczeem: droge, schilferige stukjes huid tepel-tepelhofTepeleczeem: droge, schilferige stukjes huid tepel-tepelhofTepeleczeem is een vervelende klacht. Een huidaandoening zoals eczeem kan optreden op de tepel en tepelhof bij zwangere…
Paniekaanval en de paniekstoornisPaniekaanval en de paniekstoornisEen paniekstoornis is een angststoornis waarbij herhaaldelijk paniekaanvallen optreden, in combinatie met angst voor een…
Bronnen en referenties
 • http://www.trimbos.nl/onderwerpen/psychische-gezondheid/anorexia-nervosa
VMusic (131 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.