Anorexia nervosa: oorzaak, gevolg, symptomen, behandeling

Anorexia nervosa: oorzaak, gevolg, symptomen, behandeling Anorexia nervosa: oorzaak en gevolg, symptomen, behandeling, tips en test. Anorexia nervosa is een ziekelijke vorm van gebrek aan eetlust. Doe de test en ontdek of je Anorexia hebt. Bekijk de oorzaak en gevolg van deze ziekte en wat de behandeling is.

Anorexia nervosa

Deze ziekte komt het meest voor bij meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 21 jaar. Bij jongens en mannen komt deze ziekte minder vaak voor. Het is een ziekelijke vorm van een gebrek aan eetlust. Verschillende psychische stoornissen gaan gepaard met Anorexia nervosa. Anorexia boulimia wordt nogal eens verward met Anorexia nervosa. Bij boulimia is er sprake van regelmatige vreetbuien waarbij men door blijft eten, gevolgd door opzettelijk baken of laxeerpillen. Bij Anorexia nervosa weigert men te eten, het weinig dat wel gegeten wordt, wordt opzettelijk uitgebraakt.

Oorzaak en gevolg

De oorzaak van deze ziekte vind meestal in de puberteit plaats. Er ontstaat een wens om af te vallen, omdat men zichzelf te dik vindt. Soms loopt het afvallen over in een laag zelfbeeld, waarbij de jonge vrouw (of man) zichzelf nog steeds te dik vindt. Zelfs wanneer hij of zij al onder het gezond gewicht zit, blijft men dit denken. Vaak is het ernstig gaan verhongeren een manier om zichzelf te straffen. Soms ook is er sprake van een scheve verhouding met de ouders. In andere gevallen heeft het opgroeiend en volwassen wordende kind moeite met de veranderingen aan het lichaam.

Het gevolg van Anorexia mag niet onderschat worden: de gevolgen zijn zeer groot. Zonder behandeling zal deze ziekte tot de dood lijden. Het lichaam vermagert sterk, waarbij botten uit gaan steken. Er vindt afbraak van vetweefsel, spierweefsel en later organen plaats. Organen stoppen met functioneren. Het hart wordt steeds zwakker en zal uiteindelijk ermee stoppen.

Symptomen van Anorexia nervosa

In de beginperiode is het moeilijk om Anorexia te herkennen. Vaak wordt er gedacht aan een korte periode van afvallen. De volgende symptomen worden veelal gezien:
  • Hoge eisen aan zichzelf stellen
  • Een sterke vermagering
  • Zichzelf te dik vinden en angst om aan te komen
  • De hele dag bezig zijn met lichaamsgewicht en het vermijden van eten
  • Verstoppen voedsel of verzinnen smoesjes om niet te hoeven eten
  • Prikkelbaar of depressief
  • Vaak ziek zijn als gevolg van een verminderde weerstand
  • Haaruitval, afbreken van nagels en loszittende tanden

Behandeling

Deze is veelal langdurig en zal in de meeste gevallen door zowel een internist als door een psychiater gebeuren. Psychotherapie helpt om een nieuw inzicht te verkrijgen en onderliggende problemen op te lossen. Medicijnen worden niet vaak ingezet, omdat deze het echte probleem niet aanpakt. Het eetpatroon moet veranderd worden. Dit is een lange weg, omdat er vaak geweigerd wordt te eten, maar ook omdat het lichaam niet meer gewend is aan voedsel. Dit moet dan ook zeer langzaam opgebouwd worden. Bij de gehele behandeling is motivatie belangrijk: de patiënt moet zelf willen genezen.

Soms is ziekenhuisopname nodig, wanneer er sprake is van een ernstige vermagering. Soms is dit gedwongen, met een gedwongen voedselinname. De meeste patiënten vinden het eng om zich te laten behandelen omdat er weer gegeten moet worden. Een gedwongen opname heeft geen negatieve gevolgen op het herstel.

Test Anorexia nervosa zelf

Soms is het onduidelijk of iemand aan Anorexia nervosa lijdt. Of bestaat er twijfel. De volgende test geeft meer zekerheid hierover, beantwoord iedere vraag met ja of nee:
  1. Ben je de hele dag bezig met calorieën tellen?
  2. Weiger je te eten of eet je zo weinig mogelijk?
  3. Verstop je voedsel of vermijd je situaties waarbij je moet eten, zoals feestjes, uitgaan etc?
  4. Lijkt het alsof anderen om je heen dunner zijn dan jijzelf?
  5. Ziet je lichaam er te dik uit?
  6. Is je BMI lager dan 18?
  7. Wil je perfect zijn in je doen en laten?
  8. Is uiterlijk heel belangrijk voor jou?
  9. Sport je heel veel en voel je je schuldig als je dit overslaat?
  10. Sta je vaker dan één keer per dag op de weegschaal?
  11. Blijft je menstruatie al een tijdje uit terwijl je niet zwanger bent?
  12. Heb je het vaak koud of last van koude handen en voeten?

Wanneer 6 of meer vragen met ja zijn beantwoord, kan er sprake zijn van een eetstoornis. Wanneer 9 of meer vragen met ja zijn beantwoord, is de kans op Anorexia nervosa groot.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anorexia bij jongerenAnorexia bij jongerenAnorexia is een eetstoornis die veel voorkomt onder jongeren. Vooral jonge vrouwen in de leeftijd van 14-18 jaar zijn er…
Anorexia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseAnorexia nervosa: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseJe bent ervan overtuigd dat je te zwaar bent ook al vinden mensen uit je omgeving het tegengestelde. Nagenoeg iedereen p…
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…

Alert op Q-koortsQ-koorts is een infectieziekte die mensen kunnen overkrijgen van dieren (vooral van melkgeiten en melkschapen). De bacte…
Strottenhoofdkanker: Klachten, risicofactoren, behandelingStrottenhoofdkanker: Klachten, risicofactoren, behandelingKlachten die op strottenhoofdanker kunnen wijzen zijn o.a. aanhoudende heesheid, pijn bij het slikken en hoestklachten.…
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 30-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.