Strottenhoofdkanker: Klachten, risicofactoren, behandeling

Strottenhoofdkanker: Klachten, risicofactoren, behandeling Klachten die op strottenhoofdanker kunnen wijzen zijn o.a. aanhoudende heesheid, pijn bij het slikken en hoestklachten. De ziekte komt het meest voor bij mannen tussen de 50 en 70 jaar, maar komt tegenwoordig ook meer bij vrouwen voor. Strottenhoofdkanker kan op verschillende plekken voorkomen en geeft dan ook verschillende klachten. Uitzaaiingen vinden plaats in lymfeklieren in de hals en kunnen later ook in andere organen worden gevonden als de longen.

Strottenhoofdkanker


Het strottenhoofd

Het strottenhoofd is belangrijk voor de ademhaling. Het vormt de verbinding tussen de neus en keel en de luchtpijp en de longen. In het strottenhoofd zitten de stembanden. Functies van het strottenhoofd zijn;
  • Het maken van geluid
  • Voorkomen dat er voedsel in de luchtpijp terecht komt

Strottenhoofdkanker

Bij ongeveer 700 mensen per jaar wordt de diagnose strottenhoofdkanker gesteld. Het overgrote deel van de getroffenen is man, maar het aantal vrouwelijke slachtoffers neemt steeds meer toe. Bij vrouwen treedt de ziekte vaak op jongere leeftijd op dan bij mannen. Strottenhoofdkanker treedt meestal op vanuit het slijmvlies van het strottenhoofd. De klachten, het ziekteverloop en de behandeling zijn afhankelijk van de plaats van de tumor;
  • Glottische tumor; De tumor bevindt zich ter hoogte van de ware stembanden. Deze vorm komt bij de meeste mensen met strottenhoofdkanker voor.
  • Supraglottische tumor; De tumor bevindt zich in het gedeelte boven de stembanden.
  • Subglottische tumor; De tumor bevindt zich in het gebied onder de stembanden.

Uitzaaiingen bij strottenhoofdkanker

Als de tumor zich bevindt boven de ware stembanden, dan is de kans op uitzaaiingen het grootst. Reden daarvoor is dat zich in dit gebied de meeste lymfevaten bevinden. Kankercellen kunnen loslaten van de tumor en in de lymfevaten terecht komen. Het ontstaan van uitzaaiingen heeft ook te maken met de grootte en of de tumor is doorgegroeid.

Risicofactoren voor ontstaan strottenhoofdkanker

  • Groot drankgebruik
  • Roken of inhaleren van rook van sigaren en/of sigaretten
  • Inhaleren van prikkelende stoffen als asbest, chemicaliën of dampen van metalen
  • Blootstelling aan radioactieve straling

Klachten bij strottenhoofdkanker

Wat voor klachten optreden hangt af van de plaats van de tumor. Als de tumor groot is kunnen er klachten optreden als;

  • Kortademigheid
  • Slikklachten
  • Veel slijmvorming
In een eerder stadium kunnen de volgende klachten optreden;
  • Aanhoudende heesheid als de tumor op de stembanden zit
  • Verslikken, een brok in de keel, pijn bij het slikken komt vaak voor bij supraglottische tumoren
  • Hoestklachten en eventueel kortademigheid komen vaak voor bij subglottische tumoren

Als u één of meer van bovenstaande klachten langer dan enkele weken heeft en het niet over wil gaan is het verstandig om de huisarts te bezoeken. Heesheid komt vaak voor en wil niet zeggen dat u aan strottenhoofdkanker lijdt.

Behandeling van strottenhoofdkanker

Wat er voor een behandeling zal plaats vinden hangt af van veel factoren;
  • Leeftijd en algemene conditie
  • Grootte van de tumor
  • Plaats van de tumor
  • Of de tumor is doorgegroeid in het omliggende weefsel
  • Wat wil u zelf

Behandeling kan curatief zijn of palliatief. Als de ziekte niet meer te genezen valt wordt de ziekte zoveel mogelijk geremd en de klachten zoveel mogelijk verminderd.

Meest toegepaste behandelingen bij strottenhoofdkanker;
  • Laserbehandeling
  • Bestraling
  • Operatie
  • Chemotherapie

Een combinatie van bovenstaande behandelingen is ook mogelijk. Vaak worden bestraling en operatie samen toegepast.

Leefvoorschriften voor na behandeling strottenhoofdkanker

Als u veel alcohol dronk of rookt, is het van groot belang om hiermee te stoppen. De kans is anders behoorlijk groot dat de ziekte weer terugkeert. Als stoppen met roken of alcohol moeilijk is kan er hulp worden ingeschakeld.

Nacontrole bij strottenhoofdkanker

Na strottenhoofdkanker blijft u vaak de rest van het leven onder controle bij de arts. Eerst een paar keer per jaar, na vijf jaar meestal eens per jaar.

Vermoeidheid bij strottenhoofdkanker

Tijdens de ziekte en ook ten gevolge van de behandeling kan extreme vermoeidheid optreden, die lang kan aanhouden.

Omgaan met de diagnose strottenhoofdkanker

Wie te horen krijgt dat hij/zij aan kanker leidt, krijgt een grote schok te verwerken. Iedereen probeert op zijn eigen manier deze schok te verwerken. De één doet dat het liefst alleen, de ander doet het graag met familie of vrienden. Hulp van buitenaf, van huisarts, wijkverpleegkundige, maatschappelijk werk, psychologen e.a. kan zeer welkom zijn. Voor hulp kunt u altijd aankloppen bij de huisarts, die u verder kan adviseren over te nemen stappen. Ook contact met lotgenoten is mogelijk en misschien wenselijk. Via de kankerstichting kunt u algemene informatie over de ziekte krijgen, voor meer persoonlijke vragen kunt u het best terecht bij de specialist waar u onder behandeling bent.
© 2011 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Strottenhoofdkanker: oorzaken, symptomen, behandelingStrottenhoofdkanker: oorzaken, symptomen, behandelingHoofd-halskanker is een verzamelnaam voor verschillende typen kanker, waaronder strottenhoofdkanker. Het is van groot be…
Altijd die venijnige keelpijnAltijd die venijnige keelpijnKeelpijn is doorgaans een onschuldige, maar hinderlijke kwaal. De oorzaak is vaak een ontsteking (faryngitis) als gevolg…
Strottenhoofdkanker: Symptomen van keelpijn en oorpijnStrottenhoofdkanker: Symptomen van keelpijn en oorpijnJaarlijks krijgen enkele honderden Nederlanders de diagnose van strottenhoofdkanker. Strottenhoofdkanker (larynxkanker,…
Strottenhoofdkanker: symptomen, oorzaak en behandelingStrottenhoofdkanker: symptomen, oorzaak en behandelingStrottenhoofdkanker symptomen bestaan vaak uit hardnekkige heesheid, hoesten, keelpijn en moeite met slikken. Strottenho…

Anorexia nervosa: oorzaak, gevolg, symptomen, behandelingAnorexia nervosa: oorzaak, gevolg, symptomen, behandelingAnorexia nervosa: oorzaak en gevolg, symptomen, behandeling, tips en test. Anorexia nervosa is een ziekelijke vorm van g…
Psoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis: inversa, artritis, guttata, capitis en vulgarisPsoriasis is een chronische huidziekte en komt bij twee tot vijf procent van de bevolking voor. Er zijn verschillende vo…
Bronnen en referenties
  • Informatiebrochure Kankerbestrijding: Strottenhoofdkanker
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 28-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.