Strottenhoofdkanker: Symptomen van keelpijn en oorpijn
Jaarlijks ontvangen enkele honderden Nederlanders de diagnose strottenhoofdkanker. Strottenhoofdkanker, ook wel bekend als larynxkanker of larynxcarcinoom, betreft een kwaadaardige aandoening waarbij kankercellen ontstaan in de weefsels van het strottenhoofd. De symptomen omvatten vaak keelpijn en oorpijn. Om strottenhoofdkanker te diagnosticeren en het kankerstadium vast te stellen, ondergaat de patiënt een reeks onderzoeken. De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van radiotherapie, chirurgie en chemotherapie. De vooruitzichten zijn over het algemeen goed, vooral wanneer de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld. Indien onbehandeld, kunnen echter levensbedreigende complicaties optreden.
Oorzaken van strottenhoofdkanker
Strottenhoofdkanker ontstaat door veranderingen in de cellen van het strottenhoofd, hoewel de exacte oorzaken van deze veranderingen vaak onbekend zijn. Abnormale cellen beginnen ongecontroleerd te groeien en zich te delen, wat leidt tot de vorming van een tumor in het strottenhoofd. Deze vorm van kanker is een subtype van
hoofd- en halskanker en komt vaak voor in de plaveiselcellen, de dunne, platte epitheelcellen die het binnenste van het strottenhoofd bekleden.
Roken is een belangrijke risicofactor voor strottenhoofdkanker. /
Bron: Geralt, PixabayRisicofactoren voor strottenhoofdkanker
Roken en overmatig alcoholgebruik verhogen het risico op het ontwikkelen van strottenhoofdkanker. Personen boven de zestig jaar hebben een verhoogd risico, en mannen worden ongeveer vier keer vaker getroffen dan vrouwen. Bij vrouwen verschijnen de symptomen vaak vijf tot tien jaar eerder dan bij mannen. Een familiegeschiedenis van strottenhoofdkanker verhoogt ook het risico op deze ziekte. Blootstelling aan radioactieve straling in het hoofd- en halsgebied kan de kans op een kwaadaardige tumor in het strottenhoofd verhogen. Ongezonde voeding, met name een dieet rijk aan rood vlees, verwerkte voedingsmiddelen en gefrituurd voedsel, draagt ook bij aan het verhoogde risico. Infectie met het
humaan papillomavirus kan ook leiden tot larynxcarcinoom. Verder kunnen blootstelling aan bepaalde chemische stoffen en materialen bijdragen aan het ontstaan van deze vorm van kanker. Voorbeelden van dergelijke stoffen zijn:
- asbest
- formaldehyde (een chemische stof die voorkomt in veel industriële processen, zoals de productie van verf en cosmetica)
- isopropylalcohol (vaak gebruikt als reinigingsmiddel)
- nikkel
- steenkool- of houtstof
- verfdampen of dieseldampen
- zwavelzuurdampen
Symptomen: Keelpijn en oorpijn
Kenmerkende symptomen
Strottenhoofdkanker wordt vaak gekenmerkt door de volgende symptomen:
Andere symptomen
Andere symptomen die minder vaak optreden zijn:
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
Tijdens een lichamelijk onderzoek kan de arts abnormale gebieden of
gezwollen lymfeklieren in de keel en nek opmerken. De arts zal de mond en keel onderzoeken door deze met een kleine spiegel en licht (keelspiegelen) te bekijken en te betasten met een handschoen.
Diagnostisch onderzoek
Om strottenhoofdkanker te diagnosticeren, andere aandoeningen uit te sluiten en het kankerstadium te bepalen, worden verschillende onderzoeken uitgevoerd.
Bariumsliktest
Een
bariumsliktest helpt de arts om eventuele problemen in de slokdarm en maag te identificeren door middel van röntgenbeelden van deze gebieden.
Biopsie
Bij een
biopsie worden verdachte cellen of weefsels verwijderd om onder een microscoop te worden onderzocht door een patholoog. Deze kan bepalen of er sprake is van kanker door het biopt, dat kan worden verkregen via een nasoscopie (inwendig kijkonderzoek van de neus), een
laryngoscopie (inwendig kijkonderzoek van de keel, het strottenhoofd en de stembanden), een
bronchoscopie (inwendig kijkonderzoek van de luchtwegen) en/of een
gastroscopie (inwendig kijkonderzoek van de slokdarm en maag).
Botscan
Een
botscan is nodig om te controleren op de aanwezigheid van kankercellen in de botten. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid radioactief materiaal geïnjecteerd, dat zich door de bloedbaan naar de botten verspreidt en daar wordt opgevangen.
CT-scan
Een
CT-scan maakt gedetailleerde foto's van het lichaam vanuit verschillende hoeken, wat helpt bij het bepalen van het kankerstadium.
MRI-scan
Een
MRI-scan maakt gebruik van magneten, radiogolven en een computer om gedetailleerde afbeeldingen van specifieke lichaamsdelen te verkrijgen.
PET-scan
Een
PET-scan is nuttig voor het opsporen van kwaadaardige tumorcellen in het lichaam. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid radioactief glucose in een ader geïnjecteerd. De PET-scanner draait rond het lichaam en maakt beelden van de gebieden waar glucose wordt gebruikt, waarbij kwaadaardige tumorcellen duidelijker zichtbaar zijn omdat ze meer glucose verbruiken dan normale cellen.
Behandeling: Chemotherapie, radiotherapie en/of chirurgie
De behandeling van strottenhoofdkanker bestaat vaak uit een combinatie van
radiotherapie, chirurgie en
chemotherapie. Bij een vroege diagnose kan radiotherapie of een operatie worden ingezet om de kankercellen uit het strottenhoofd te verwijderen. Bij een gevorderd kankerstadium kan een combinatie van chirurgie,
radiotherapie en
chemotherapie nodig zijn. Tijdens een operatie kan een deel van of het gehele strottenhoofd (laryngectomie) worden verwijderd, wat invloed heeft op het vermogen om te spreken en te ademen op de gebruikelijke manier. Na de operatie kan een permanente opening in de nek (stoma) worden aangebracht, en de patiënt kan logopedie nodig hebben om opnieuw te leren spreken met behulp van een implantaat of een elektrisch apparaat. Na de behandeling is regelmatige en zorgvuldige opvolging door de arts cruciaal.
Prognose
De prognose van strottenhoofdkanker is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de algemene gezondheid van de patiënt, de leeftijd, de locatie en grootte van de tumor, het geslacht en het stadium van de ziekte. Een vroege diagnose en tijdige behandeling verbeteren meestal de prognose en verkleinen de kans op complicaties. Over het algemeen zijn de vooruitzichten goed wanneer de kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt en behandeld.
Minder alcoholgebruik kan het risico op het ontwikkelen van strottenhoofdkanker verlagen. /
Bron: Jarmoluk, PixabayPreventie
Het stoppen met roken en het verminderen van alcoholgebruik zijn cruciale stappen om het risico op strottenhoofdkanker te verlagen. Een dieet gebaseerd op mediterrane voedingsprincipes, rijk aan groenten en fruit, kan ook bijdragen aan een verminderd risico. Het is ook belangrijk om regelmatig medische controles te ondergaan als er symptomen zijn die wijzen op mogelijk strottenhoofdkanker.
Complicaties
De tumor kan zich mogelijk verspreiden naar de
lymfeklieren in de hals en later naar de longen (
longmetastasen) of andere lichaamsdelen. Het is cruciaal om strottenhoofdkanker tijdig te behandelen om het risico op dergelijke complicaties te minimaliseren.
Lees verder