Stridor: Gierende, piepende ademhaling

Stridor: Gierende, piepende ademhaling Stridor is een abnormaal, gierend bijgeluid dat een patiënt vertoont bij de in- of uitademhaling. Het geluid heeft een hoge toon en geeft hierdoor een eerder muzikaal ademgeluid. Afhankelijk van het type komt stridor voor bij een hooggelegen obstructie in de keel of het strottenhoofd (larynx), de trachea (luchtpijp) of het stemapparaat (glottis). De oorzaken van deze verstopping zijn zeer divers. Stridor is voorts mogelijk een medische noodsituatie die zich vooral voordoet bij kinderen. De arts behandelt stridor dan ook zo snel mogelijk. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de piepende ademhaling verwijdert hij zelf de obstructie of is medicatie, therapie of chirurgie aanbevolen.

Synoniemen van stridor

Stridor is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • Ademgeluiden – abnormaal piepend
  • Extrathoracale luchtwegobstructie
  • Piepende ademhaling

Epidemiologie gierende ademhaling bij de patiënt: Vooral bij kinderen

Kinderen lopen een hoger risico op een luchtwegobstructie omdat ze smallere luchtwegen hebben dan volwassenen. Acute stridor bij kinderen gaat vaak gepaard met een obstructie van de bovenste luchtwegen, hetgeen onmiddellijke medische behandeling vereist. Hierbij tracht de arts te voorkomen dat de luchtwegen zich volledig afsluiten. Chronische stridor bij kinderen komt meestal voor bij aangeboren aandoeningen of syndromen. Stridor bij volwassenen komt veel minder vaak voor. Chronische stridor bij volwassenen wijst meestal in de richting van een ernstige onderliggende aandoening.

Acute of chronische stridor: Oorzaken

Mogelijke oorzaken van een luchtwegobstructie zijn acuut of chronisch.

Acute stridor

Oorzaken die acuut leiden tot een gierende ademhaling omvatten:
  • diagnostische onderzoeken zoals een bronchoscopie of laryngoscopie (onderzoek keel, strottenhoofd en stembanden)
  • een abces op de amandelen
  • een allergische reactie
  • bacteriële tracheïtis
  • laryngospasme (plotse kramp aan spieren van strottenhoofd)
  • een goiter (schildkliervergroting)
  • een keelontsteking
  • een luchtwegletsel
  • een spasme van de spieren van de luchtwegen of de stembanden
  • een tracheatumor
  • epiglottitis (ontsteking van het strotklepje)
  • gezwollen weefsels van de keel, bovenste luchtwegen of het gezicht
  • het inademen van een vreemd voorwerp (zoals een pindanootje)
  • het inademen van rook of andere inhalatieletsels
  • het langdurig gebruik van een beademingsbuis
  • kroep (virale infectie met blaffende hoest bij kinderen) (komt het vaakst voor)
  • nekchirurgie
  • secreta zoals sputum (slijm)
  • stembandkanker

Chronische stridor

Chronische stridor kent ook tal van mogelijke oorzaken met name laryngomalacie, pediatrische subglottische stenose, stembanddysfunctie, bilaterale stembandverlamming, larynxcysten, laryngeale hematomen, laryngeale dyskinesie, laryngeale papillomen, stenose van de proximale luchtpijp en tracheomalacie.

Inspiratoire, expiratoire en bifasische stridor

Inspiratoire stridor komt het meest voor. Dit wijst op een laryngeale obstructie (verstopping aan het strottenhoofd). Expiratoire stridor impliceert een tracheobronchiale obstructie (verstopping aan de luchtpijp). Bifasische stridor wijst op een subglottische (onder de tong) of glottische afwijking (aan de tong).

Symptomen stridor door verstopping van luchtwegen

Naast de typische gierende, piepende ademhaling heeft de patiënt mogelijk een blauwe huidskleur (cyanose), hart- en longafwijkingen, nasale aftakkingen, bewustzijnsverlies, en reageert hij minder op prikkels. Daarnaast treedt mogelijk een infectie op aan de mond of kwijlt hij uit de mond. Koorts is een typisch symptoom bij bacteriële infecties. Het komt tot slot ook voor dat de patiënt een (zichtbare) afwijking heeft aan de luchtpijp.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit waarbij hij de zichtbare symptomen opmerkt. Hij bestudeert grondig de mond- en keelholte en hij luistert naar de geluiden die de patiënt maakt (hoesten, huilen of praten).

Diagnostisch onderzoek

De arts voert een volledig bloedonderzoek, een bronchoscopie, een CT-scan van de borstkas, een laryngoscopie (medische term voor "inwendig kijkonderzoek van het strottenhoofd"), een pulsoximetrie (voor het meten van het zuurstofgehalte in het bloed) en een röntgenfoto (radiografisch onderzoek) van de borst of nek.

Differentiële diagnose

De arts verwart stridor vaak met pediatrische gastro-oesofageale reflux (brandend maagzuur door maaginhoud die terugvloeit naar slokdarm).

Behandelingen van patiënten met een piepende ademhaling: Obstructie verwijderen

Stridor is een symptoom, geen diagnose of een ziekte. De arts moet de onderliggende oorzaak bepalen voor de behandeling van de patiënt. De arts tracht in ieder geval zo snel mogelijk de luchtpijp vrij te maken indien dit mogelijk is. Eventueel past hij zelfs beademing toe. Voor sommige aandoeningen die stridor veroorzaken, is een behandeling met antibiotica of steroïden voldoende om de stridor weg te krijgen. Ook inhalatietherapie is voor sommige patiënten nodig om de onderliggende oorzaak van stridor te behandelen. Voor andere aandoeningen of oorzaken van stridor is chirurgie vereist.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gierende en piepende ademhaling (stridor): oorzakenGierende en piepende ademhaling (stridor): oorzakenHeb jij of je kind last van een gierende en piepende ademhaling? Stridor is een abnormaal ademgeluid dat verwijst naar e…
Wheezing: oorzaken piepende ademhaling bij uitademenWheezing: oorzaken piepende ademhaling bij uitademenWheezing is een hoog, grof fluitend geluid dat kan optreden wanneer iemand uitademt. De oorzaken van piepende ademhaling…
Symptomen van benauwdheid herkennen bij baby's en kinderenSymptomen van benauwdheid herkennen bij baby's en kinderenVoor ouders of verzorgers die nog nooit met ademhalingsproblemen te maken hebben gehad, kan het soms lastig zijn om bena…
Acute- en chronische bronchitisAcute- en chronische bronchitisIemand met bronchitis heeft een ontsteking aan de luchtwegen. Deze aandoening heb je in 2 vormen, dit zijn acute bronchi…

Splenomegalie: Vergrote milt door infecties of ziekteSplenomegalie: Vergrote milt door infecties of ziekteSplenomegalie is de medische term voor een milt die groter is dan normaal. Splenomegalie is geen ziekte op zich, maar he…
Eén of meer extra tepel of tepels: Meestal onschuldigEén of meer extra tepel of tepels: Meestal onschuldigAf en toe heeft een persoon extra tempels. Deze geringe afwijking is meestal niet gerelateerd aan andere aandoeningen of…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jill111, Pixabay
  • Handboek Medische Ziekteleer, Werner Van Steenbergen, Acco Leuven * Den Haag, , derde druk: 2010, paginanummer onbekend (digitale versie)
  • http://emedicine.medscape.com/article/995267-clinical#showall
  • http://emedicine.medscape.com/article/995267-differential
  • http://emedicine.medscape.com/article/995267-overview#showall
  • http://emedicine.medscape.com/article/995267-treatment#showall
  • http://patient.info/doctor/stridor
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Stridor
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003074.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.