Splenomegalie: Vergrote milt door infecties of ziekte

Splenomegalie: Vergrote milt door infecties of ziekte Splenomegalie is de medische term voor een milt die groter is dan normaal. Splenomegalie is geen ziekte op zich, maar het gevolg van een onderliggende aandoening zoals infecties, bloedarmoede en kanker. De patiënt presenteert zich voornamelijk met een vol gevoel na het eten van kleine hoeveelheden en pijn in de linkerbovenbuik. Vaak is een behandeling mogelijk voor de aandoening die leidt tot splenomegalie, al is een chirurgische verwijdering van de milt eveneens een behandelingsmogelijkheid. De prognose van splenomegalie is uitstekend.

Synoniemen van splenomegalie

Splenomegalie is eveneens gekend onder deze synoniemen:
 • miltvergroting
 • miltzwelling
 • vergrote milt

Epidemiologie splenomegalie

Splenomegalie kent geen raciale voorliefde. Bij vrouwen komt malaria (tropische splenomegalie syndroom) dubbel zo vaak voor dan bij mannen. Wat de andere oorzaken van splenomegalie betreft, is er echter geen seksuele voorliefde gemeld in de medische literatuur. Voorts zijn ouderen vaker getroffen door splenomegalie doordat zij een dunner miltkapsel hebben evenals een verhoogd gewicht en grootte van de milt.

Functie milt: Bescherming tegen infecties

De milt, die de grootte heeft van een vuist, zit onder de ribbenkast in het linkerdeel van de buik. Dit orgaan maakt deel uit van het lymfesysteem en werkt als een drainagenetwerk dat het lichaam beschermt tegen infecties. Een vergrote milt tast dan ook vitale functies aan. Bij een vergrote milt filtert de milt zowel de normale als abnormale rode bloedcellen, waardoor het aantal gezonde cellen in het bloed daalt. Ook bevinden zich door splenomegalie te veel bloedplaatjes in de milt. Uiteindelijk ontstaat een verstopping door te veel rode bloedcellen en bloedplaatjes in de milt, wat interfereert met de normale werking van de milt. De bloedtoevoer geraakt mogelijk zelfs beschadigd wat leidt tot de vernietiging van het orgaan.

Oorzaken vergrote milt: Infecties, ziekte of aandoening

Meestal is splenomegalie het gevolg van zwelling van het lymfoïde weefsel in de milt als reactie op infecties (zoals klierkoorts, brucellose, psittacose, tuberculose, syfilis, endocarditis (ontsteking van de binnenkant van het hart), malaria, ...). Andere oorzaken van een vergroting van de milt zijn leukemie, een leveraandoening, levercirrose, kanker, verschillende soorten hemolytische anemie (voortijdige afbraak van rode bloedcellen), aandoeningen van het lymfesysteem, een Hodgkin-lymfoom (kanker van lymfesysteem met vergrote lymfeklieren, koorts en vermoeidheid), de ziekte van Niemann-Pick (progressieve stofwisselingsziekte), het Felty-syndroom, de ziekte van Woman en de ziekte van Gaucher (ophoping van vetten in organen).

Symptomen

Soms is de patiënt asymptomatisch; hij heeft dan bijgevolg geen symptomen. De patiënt moet vaker hikken bij splenomegalie. Ook een grotere maaltijd eten, lukt vaak niet omdat hij een vol gevoel heeft nadat hij slechts een kleine hoeveelheid heeft gegeten. Voorts heeft hij pijn aan de linkerkant van de bovenbuik die zich uitbreidt naar de linkerschouder. Leverpijn brengt soms ook een gezwollen milt met zich mee. Voorts komen bloedingen, frequente infecties en vermoeidheid voor bij splenomegalie.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit waarbij hij de zichtbare symptomen opmerkt. Hij voert namelijk een buikonderzoek uit waarbij hij zachtjes de linkerbovenkant betast (en dan met name onder de ribbenkast). Hij klopt (tikt) tevens op dit buikgebied (percussie).

Diagnostisch onderzoek

De arts voert verder diagnostisch onderzoek uit van de buik. Hij maakt een CT-scan of een röntgenfoto (radiografisch onderzoek) en tevens voert hij een abdominale echografie (echografie) uit. Een volledig bloedonderzoek is ook noodzakelijk zodat de arts in staat is om de leverfunctie te testen.

Differentiële diagnose

De arts verwart splenomegalie vaak met volgende aandoeningen of syndromen:

Behandeling

De behandeling van splenomegalie is afhankelijk van de oorzaak van splenomegalie. Antibiotica genezen bacteriële infecties. Bij sommige patiënten is een splenectomie vereist. Bij deze chirurgische ingreep verwijdert een arts de milt. De patiënt heeft na een splenectomie meer risico op ernstige of levensbedreigende infecties. Daarom is soms radiotherapie en chirurgie nodig, vaak in combinatie met chemotherapie, om de milt te doen krimpen. Wanneer een patiënt tot slot asymptomatisch is, is een halfjaarlijks tot jaarlijks controlebezoek bij de arts gewenst.

Prognose van splenomegalie

De prognose voor patiënten met splenomegalie is afhankelijk van de onderliggende aandoening, en de ernst en uitgebreidheid van de symptomen. Bij de meeste patiënten is de prognose echter zeer goed.

Complicaties

Een infectie komt voor als complicatie van splenomegalie doordat de vergrote milt het aantal gezonde rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte bloedcellen in het bloed verlaagt. Bloedarmoede en het sneller ontwikkelen van bloedingen zijn ook mogelijk. Daarnaast is een gescheurde milt mogelijk wat leidt tot levensbedreigende bloedingen in de buikholte. De patiënt vermijdt daarom best contactsporten zodat de vergrote milt niet scheurt.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vergrote milt: oorzaken, symptomen, gevolgen en behandelingVergrote milt: oorzaken, symptomen, gevolgen en behandelingSplenomegalie is de medische term voor een vergrote milt. De milt bevindt zich in de linker bovenhelft van de buik, net…
Trombocytopenie: Tekort aan bloedplaatjesTrombocytopenie: Tekort aan bloedplaatjesNormaalgezien hebben mensen 150.000 tot 450.000/mm3 bloedplaatjes in het circulerende bloed. Het beenmerg produceert voo…
Ziekte van Gaucher: Ophoping van vetten in organenZiekte van Gaucher: Ophoping van vetten in organenDe ziekte van Gaucher is een zeldzame genetische aandoening. Door een wijziging in een gen ontbreekt bij de patiënt het…
Opgezette milt: pijnlijke soms fatale vergroting, de redenenOpgezette milt: pijnlijke soms fatale vergroting, de redenenDoor lichaamsziekten, ontstekingen of aandoeningen kan het voorkomen dat de milt er overmatig op reageert. Het kan ertoe…

Chroom en een chroomtekort: symptomen, oorzaak & behandelingChroom en een chroomtekort: symptomen, oorzaak & behandelingChroom of chromium is één van de mineralen die je lichaam in zeer kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen func…
Stridor: Gierende, piepende ademhalingStridor: Gierende, piepende ademhalingStridor is een abnormaal, gierend bijgeluid dat een patiënt vertoont bij de in- of uitademhaling. Het geluid heeft een h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Euthman, Flickr (CC BY-2.0)
 • Anatomie en fysiologie van de mens, Dr. L.L. Kirchmann, Zestiende druk, 2010, paginanummer onbekend (digitale versie), Elsevier gezondheidszorg, Amsterdam
 • http://emedicine.medscape.com/article/206208-differential
 • http://emedicine.medscape.com/article/206208-overview#showall
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-spleen/basics/treatment/con-20029324
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-spleen/basics/complications/con-20029324
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-spleen/basics/symptoms/con-20029324
 • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/enlarged-spleen/basics/causes/con-20029324
 • http://www.webmd.com/digestive-disorders/enlarged-spleen-causes-symptoms-and-treatments
 • https://www.merckmanuals.com/home/blood-disorders/spleen-disorders/enlarged-spleen
 • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003276.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.