Pijn aan de milt: oorzaken, behandeling & tips bij miltpijn

Pijn aan de milt: oorzaken, behandeling & tips bij miltpijn Die stekende pijn in de zij die optreedt bij sportieve inspanningen: we hebben allemaal wel eens last gehad van "de milt". Althans, dat denken we, want de milt is in feite een orgaan met een veel gecompliceerdere rol. De milt of spleen heeft een functie in de bloedsomloop en is belangrijk voor het immuunsysteem. Een vergrote milt kan wijzen op een onderliggende aandoening of ziekte. De inwerking van een harde klap (bv. ongeval) kan dan weer leiden tot een gescheurde milt, waarna deze mogelijk operatief verwijderd moet worden. Gelukkig kan je na een spleenverwijdering je leven min of meer op dezelfde manier voortzetten. Als je de werking van de milt wilt ondersteunen kan je extra supplementen innemen. Wat zijn de symptomen van miltproblemen en welke tips zijn nuttig ter behandeling van miltpijn?

Stekende pijn in de linkerzij

We kennen allemaal wel het prikkende, pijnlijke gevoel in de zij dat we soms krijgen bij het sporten. Het gaat om een stekende pijn in de zij die we associëren met "de milt". Als we te snel teveel inspanningen hebben gedaan, bijvoorbeeld bij het joggen, dan is dat stekende gevoel een alarmsignaal dat we het rustiger aan moeten doen. Toch heeft dit niet echt te maken met de milt; meestal gaat het om pijn door gasvorming in het spijsverteringsstelsel of door een kramp in het middenrif door overbelasting.

Milt, gal en "spleen"

Wat bedoelt men dan wel met de term "milt"? Doorheen de geschiedenis heeft de milt altijd al een mysterieuze bijklank gehad. Het was een orgaan waar men van oudsher weinig van wist en lange tijd gold het als de plek waar depressieve, sombere gevoelens geconcentreerd waren. Niet voor niets betekent het woord spleen in het Frans zoveel als "zwaarmoedigheid, verveling" en heeft het in het Engels de betekenis van "woede" of "frustratie" (in het Nederlands vergelijkbaar met "gal" in de uitdrukking zijn gal spuwen. In het Latijn is het woord voor milt: "splen", in het Grieks "splèn".

Ligging en functie

De milt ligt aan de linkerzijde van het lichaam, onder je middenrif, ongeveer in het midden van je buik. Wetenschappelijk gezien maakt de milt onderdeel uit van het lymfesysteem van het lichaam. Het gaat om een soort van lymfeklier van de bloedsomloop die een zuiverende functie heeft. De milt zorgt voor de opslag van ijzer en voor de verwijdering van afvalstoffen waardoor het belangrijk is voor het immuunsysteem.

Leven zonder milt

Toch is de milt geen onmisbaar orgaan voor de mens: in sommige gevallen kan de milt operatief verwijderd worden. Dit noemt men een spleenverwijdering of splenectomie. Zonder milt kan je verder een min of meer normaal leven leiden. Wel is de afweer van het lichaam tegen bepaalde bacteriën (pneumokok, meningokok) een stuk minder na een operatieve verwijdering van de milt. Daarom wordt doorgaans eerst een vaccinatie toegediend voordat men overgaat tot een spleenverwijdering.

Symptomen en oorzaken miltpijn

Miltproblemen kunnen zich op meerdere vlakken manifesteren, maar vaak gaat een probleem aan de milt gepaard met een stekende pijn aan de linkerzijde van het lichaam. Ongeveer in het midden van de bovenbuik heb je last van een scherpe pijn die tegelijk een vol gevoel kan geven. Deze pijnlijke steken kunnen wijzen op splenomegalie of een vergrote milt, die kan samenhangen met een onderliggende aandoening.

Pijn milt: behandeling en tips

Inspanningspijn

De typische inspanningspijn die geassocieerd wordt met de milt kan simpel opgelost worden door te stoppen met de inspanning. Door rust zal de stekende pijn in je zij vanzelf verdwijnen.

Vergrote milt

Bij ernstige miltproblemen hangt de behandeling af van de onderliggende oorzaak. Bij een vergrote milt kan de milt uitzetten door een hele resem mogelijke aandoeningen, waarbij er een probleem met de bloedtoevoer een rol kan spelen, zoals bijvoorbeeld bij levercirrose. Het is dan ook zaak om de precieze oorzaak van de miltvergroting te bepalen zodat de juiste behandeling kan aangevat worden.

Gescheurde milt

Bijzondere aandacht verdient het fenomeen van de gescheurde milt. Bij een gescheurde milt of miltfractuur is er een scheur in de milt ontstaan waardoor er bloed kan lekken in het lichaam. Dit is een ernstige medische toestand waarbij dringende deskundige hulp vereist is. Doorgaans ontstaat een gescheurde milt door een harde klap, bijvoorbeeld bij een verkeersongeval, een schotwonde of een zware valpartij. Bij ernstige complicaties kan een miltverwijdering of splenectomie urgent en noodzakelijk zijn.

Supplementen milt

Pijnklachten aan de milt kunnen aanvullend behandeld worden met pijnstillers (bv. paracetamol, nurofen). Daarnaast kan je de werking van de milt ook ondersteunen met voedingssupplementen, waardoor je de kans op verdere problemen kan inperken. Dankzij deze supplementen kan een verzwakte milt genieten van extra bescherming.
Enkele voorbeelden van dergelijke supplementen voor de milt:
  • Sanopharm Milt
  • Balance Pharma Milt
  • Biotics Milt

Lees verder

© 2014 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gescheurde milt (miltruptuur): Symptomen en behandelingGescheurde milt (miltruptuur): Symptomen en behandelingDe milt is een relatief klein orgaantje, gelegen aan de linkerzij onder de ribben. Als de milt door één of andere oorzaa…
Pijn aan alvleesklier of pancreas: oorzaken, symptomen, tipsPijn aan alvleesklier of pancreas: oorzaken, symptomen, tipsHeb je last van een zeurende, trekkende pijn in de bovenbuik, die soms overgaat naar de linkerzij? Dan kan een probleem…
Waarom voel ik steken bij mijn milt?Waarom voel ik steken bij mijn milt?De milt is een multifunctioneel orgaan dat onderdeel is van het zogenaamde 'lymfesysteem' en bevindt zich aan je linkerz…
Pijn met ademenPijn met ademenPijn tijdens het ademhalen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de pijn voelbaar tijdens een diepe ademhaling en h…

Ongewoon stinkende huid: redenen van een abnormale zweetgeurOngewoon stinkende huid: redenen van een abnormale zweetgeurHet kan soms vanuit het niets voordoen, een ongewoon stinkende huid. Normaal ruikt een lichaam niet sterk mits we regelm…
Tintelende duim, wijsvinger of middelvinger: zenuwbeknellingTintelende duim, wijsvinger of middelvinger: zenuwbeknellingEen tintelende vinger is een vervelend probleem. Heb je last van een (voortdurende) pijn en een doof en tintelend gevoel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek Domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://www.e-gezondheid.be/hoe-zit-het-nu-eigenlijk-met-die-milt/actueel/1773.
  • http://www.nationaalgezondheidsforum.nl/showthread.php?11706-Milt-en-miltaandoeningen-Artikels
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Milt
  • http://www.menselijk-lichaam.com/bloed-afweersysteem/miltvergroting (bronnen geraadpleegd op 14/03/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 17-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.