Pijn met ademen

Pijn met ademen Pijn tijdens het ademhalen kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is de pijn voelbaar tijdens een diepe ademhaling en hoesten of niezen, maar kan ook al bij het oppervlakkige ademhalen ontstaan. De pijn kan doortrekken naar de rug of de buik. Rechts of links kan deze voelbaar zijn. De oorzaak kan in of rond de longen liggen, de milt, of andere oorzaken hebben. Niet altijd is behandeling nodig: soms verdwijnen de klachten met rust vanzelf.

Pijn met ademen

Ademhalen doen we met de longen. Ingeademde lucht gaat via de mond/ neus door de luchtpijp naar de bronchiën. De bronchiën vertakken zich naar de longen. De bronchiën vertakken zich steeds meer totdat ze uitkomen in de longblaasjes. De longblaasjes zorgen voor uitwisseling van zuurstof en van afvalstoffen. Pijn bij het ademhalen is vaak afkomstig van de longen, maar kan ook veroorzaakt worden door omliggende weefsels of organen. Hieronder volgen een paar oorzaken voor pijn bij het ademen. Dit zijn de meest bekende en belangrijke oorzaken.

Pleuritis

Bij pleuritis oftewel pleuris is er sprake van een ontsteking aan het borstvlies. De oorzaak is vaak te vinden in een infectie met een bacterie of virus. Soms is irritatie van de pleura de oorzaak. De pleura scheidt de longen van de borstholte. We maken onderscheidt tussen droge pleuritis en natte pleuritis. Bij deze laatste vorm wordt er pleuravocht gevormd. De symptomen van pleuritis zijn een stekende pijn die vooral bij het ademhalen voelbaar is. Hoesten verergert de klachten. Met ontstekingsremmers of antibiotica wordt pleuritis behandeld.

Miltruptuur

Bij een miltruptuur is de milt gescheurd. De oorzaak is vaak een klap tegen de milt aan. De milt ligt tegen de linkerzij aan. Een miltruptuur is gevaarlijk en moet direct behandeld worden. De symptomen zijn pijn in de linkerschouder en de buik, pijn bij het ademen wat erger wordt bij liggen, lage bloeddruk en later een onstabiele hartslag. Behandeling bestaat uit het stoppen van het bloeden door operatieve ingreep. Soms wordt de milt in zijn geheel verwijderd.

Klaplong

Door een trauma kan de long gedeeltelijk of geheel inklappen. Hierdoor kan de long geen zuurstof of minder zuurstof opnemen. Soms ontstaat er een spontane klaplong, de oorzaak hiervoor is vaak niet bekend. De symptomen zijn een stekende pijn op de borst, pijn met ademhalen, moeite met zuchten en een benauwd gevoel als gevolg van zuurstoftekort. Behandeling bestaat uit rust waardoor een gedeeltelijk ingeklapte long vanzelf weer terugklapt. Bij een ernstige klaplong wordt er een drain geplaatst. Soms is een operatie nodig om het lek in de vliezen te herstellen.

Longontsteking

Bij longontsteking zijn de longblaasjes en vaak het omliggende weefsel ontstoken. De oorzaak is vaak een virus of bacterie en zelden een schimmel. Soms zijn braaksel, bloed, voedsel of voorwerpen die in de longen terecht komen de oorzaak. Dit komt voor bij verslikken, vooral bij mensen waarbij het slikmechanisme niet goed werkt. De symptomen zijn pijn en koorts, het ophoesten van geel of groen slijm, pijn bij het ademhalen, kortademigheid, pijn onder aan de rug, een oppervlakkige ademhaling en soms ook vermoeidheid, zweten en andere klachten. Zonder behandeling kan longontsteking dodelijk aflopen. Behandeling bestaat uit het toedienen van antibiotica. Soms wordt er extra zuurstof toegediend en is opname in het ziekenhuis noodzakelijk.

Syndroom van Tietze

Bij het syndroom van Tietze is het kraakbeen in de borstkas opgezwollen als gevolg van ontstekingen. Dit veroorzaakt pijn die vooral voelbaar is met ademen. De oorzaak is onbekend. Voor artsen is het moeilijk om het syndroom van Tietze vast te stellen omdat er op röntgenfoto's of bloedonderzoek niks vreemds te zien is. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten weer vanzelf. Soms zijn ze chronisch en spelen regelmatig op. Behandeling bestaat dan uit ontstekingsremmers en soms zenuwblokkade.

Gekneusde of ontstoken tussenribspier

Tussenribspieren zorgen ervoor dat de ribben ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Dit is nodig om ademhalen mogelijk te maken. Soms raken deze spiertjes gekneusd, ontstoken of geïrriteerd. Er ontstaat dan pijn die vooral voelbaar is tijdens het ademhalen. Bij zware inspanning wordt de ademhaling dieper en zal de pijn heviger zijn. De klachten verdwijnen vanzelf na een aantal weken tot maanden. In sommige gevallen kunnen de klachten jarenlang aan blijven houden, zelfs bij voldoende rust. Behandeling bestaat uit symptoombestrijding. Bij een ontsteking kan gekeken worden of antibiotica zinvol is.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ademen bij zingenEen van de belangrijkste dingen bij zingen is ademen. Er zijn verschillende soorten ademhaling, maar als we zingen maken…
Bewust of onbewust ademhalenBewust of onbewust ademhalenEen mens kan een tijdje zonder drank en voedsel maar niet zo lang zonder adem. Ademhaling is belangrijk om ons bloed via…
Dieren: ademen en de afwijkingen herkennenDieren: ademen en de afwijkingen herkennenAdemhalen is van levensbelang. Daarom is het belangrijk af en toe te kijken en symptomen te kunnen herkennen als een die…
Gekneusde rib door hoestenGekneusde rib door hoestenEen gekneusde rib door het hoesten. Het kan helaas voorkomen, vooral bij grote hoestbuien of langdurige hoestaanvallen.…

Zeldzame hersenziekte: syndroom van SusacZeldzame hersenziekte: syndroom van SusacHet syndroom van Susac is een ernstige, maar zeer zeldzame hersenafwijking. Wereldwijd lijden slechts 200 tot 250 mensen…
Euthanasie bij coma: hoe gaat dat in zijn werk?Euthanasie bij coma: hoe gaat dat in zijn werk?Indien men langdurig – soms jaren - in coma ligt, dan gaat het om een uitzichtloos bestaan. Ondanks dat men geen pijn he…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Longvlies
  • https://www.longfonds.nl
  • www.reumafonds.nl
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.