Pijn aan de galblaas en galstenen: symptomen & behandeling

Pijn aan de galblaas en galstenen: symptomen & behandeling Hevige krampen en pjin in de rechterzij kunnen wijzen op een probleem aan de galblaas. Oorspronkelijk is het de lever die de gal produceert in het kader van haar afvalstoffen verwerkende functie. Galstenen kunnen zo groot worden als knikkers en ontstaan doordat de galvloeistof is verhard. Hierdoor kan de galgang geblokkeerd geraken en kunnen er ontstekingen aan de galblaas en de alvleesklier ontstaan. De specifieke symptomen van galstenen zijn pijn in de rechterzij en krampen, die ook wel beschreven worden als galkolieken. Als je de galblaas wilt ondersteunen dan kan dit met voedingssupplementen die het orgaan helpen zuiveren. Wat zijn de oorzaken van galstenen en welke behandeling is aangewezen?

Pijn galblaas

Gal is een vloeistof die wordt geproduceerd door de lever. De lever is een cruciaal orgaan als het aankomt op het zuiveren van het lichaam. Die lever produceert gal in het kader van die zuiverende functie, meer bepaald het afbreken van afvalstoffen en het verbranden van vetten. De galvloeistof heeft een groenachtige kleur en wordt opgeslagen in een peervormig orgaan vlakbij de lever, de galblaas. De galblaas ligt bovenaan rechts in de buikholte en is met de darm verbonden via de galgang. Bij een probleem aan de galblaas kan pijn in de rechterzij gevoeld worden.

Wat zijn galstenen?

Verharding

Galstenen kunnen optreden nadat er een verharding van de galvloeistof heeft plaatsgevonden. Galstenen ontstaan in feite op dezelfde manier als nierstenen: door een te kleine hoeveelheid vloeistof verharden afvalstoffen tot stenen. Gal wordt dus dikker en harder waardoor galstenen voor problemen kunnen gaan zorgen. En precies omdat de galblaas regelmatig samentrekt wordt het proces van verharding nog versterkt. Galstenen kunnen geblokkeerd geraken in de galgang waardoor hevige pijn kan ontstaan. Galstenen kunnen verschillen qua grootte, gaande van minuscule bolletjes tot stenen ter grootte van knikkers.

Oorzaken

Over de precieze oorzaak van galstenen is nog weinig met absolute zekerheid te zeggen. Wel neemt men aan dat genetische aanleg een rol speelt bij galproblemen. Ook kunnen galproblemen te maken hebben met cholesterol. Het lijkt dus logisch om teveel vette voeding en overgewicht als een van de mogelijke oorzaken van galstenen te beschouwen.

Symptomen galstenen

Galstenen kunnen ook zonder merkbare symptomen in je lichaam aanwezig zijn. Het gaat dan om uiterst kleine galsteentjes die opgenomen worden in de spijsvertering en verdwijnen via de stoelgang. In ernstiger gevallen ontstaan er galproblemen en worden de volgende symptomen merkbaar:

Pijn rechterzij en krampen

Het besef van een galprobleem komt pas bij het optreden van pijn; dit is wanneer een (grotere) galsteen klem geraakt in de galgang en voor galkolieken zorgt. Galkolieken zijn hevige samentrekkingen van galblaas en galgang met als bedoeling de galstenen weg te werken. Typisch aan deze pijn is dat ze komt en gaat. Maar als ze acuut is kan je de pijn nauwelijks verdragen en maakt ze je heel onrustig (je staat op en loopt onrustig rond alsof je als het ware wilt wegvluchten voor de pijn).

Bijkomend

Je lichaam kan koorts gaan ontwikkelen en mogelijk moet je ook braken. Door een blokkade van de galgang kan er een galblaasontsteking volgen die onrechtstreeks ook een ontsteking van de alvleesklier met zich mee kan brengen. Dit komt omdat de galgang gedeeltelijk door de alvleesklier (pancreas) gaat. Hierdoor kan er meer pijn optreden, die bovendien naar de rug kan uitstralen. In het algemeen kan je je zwakker voelen en heb je meer last van vermoeidheid.

Behandeling galstenen

Bij aanhoudende pijn in de rechterzij zal verder onderzoek door de arts bijkomende informatie opleveren. Een echografie of een MRI-scan kunnen uitsluitsel brengen over de grootte van de galstenen. Ook zal hierbij te zien zijn in welke mate de galstenen de galgang blokkeren. Indien nodig zal er een galsteenoperatie plaatsvinden waarbij de galstenen worden verwijderd.

Voedingssupplementen galblaas

Je kan eventueel de galblaas extra ondersteunen door voedingssupplementen te nemen. Dankzij deze supplementen wordt het orgaan extra gezuiverd en gereinigd en kan je de kans op mogelijke problemen verkleinen. Ook het drinken van thee met kruiden die goed zijn voor lever en gal kan de respectievelijke organen reinigen, wat de werking ervan ten goede komt.
Enkele voorbeelden van middelen die goed zijn voor de galblaas:
  • Balance Pharma Lever & Gal Detox
  • Mother Gaia Meridiaan Gal
  • Jacob Hooy Lever en Gal Kruiden
  • Pigge Kruidenthee

Lees verder

© 2014 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Galstenen, symptomen en behandelingGalstenen, symptomen en behandelingEen galsteen is een steen die zich in de galblaas of in de afvoerbuis hiervan bevindt. De meeste mensen met galstenen er…
Last van galstenenLast van galstenenWist u dat veel mensen galstenen hebben? Galstenen hoeven geen klachten te geven, maar als ze klachten geven kunt u er b…
Galaanval (vaak door galstenen): symptomen en behandelingGalaanval (vaak door galstenen): symptomen en behandelingEen galaanval wordt vaak veroorzaakt door de aanwezigheid van galstenen. Minder vaak voorkomende oorzaken van een galaan…
Galblaasaandoeningen: oorzaak en behandelingGalblaasaandoeningen: oorzaak en behandelingIn de galblaas, een peervormig orgaantje net onder de lever gelegen, wordt de gal geconcentreerd en bewaard. De gal word…

Dandy-Walker syndroom: waterhoofd en problemen motoriek kindDandy-Walker syndroom: waterhoofd en problemen motoriek kindDoor alcoholgebruik tijdens de zwangerschap of een rodehond-infectie kan het Dandy-Walker syndroom bij het kind worden v…
Lesch-Nyhan syndroom: oranje kristallen en tanden trekkenLesch-Nyhan syndroom: oranje kristallen en tanden trekkenIn het lichaam zorgt de stofwisseling ervoor dat de juiste verbindingen en stoffen worden aangemaakt, zodat we goed func…
Bronnen en referenties
  • https://www.thuisarts.nl/galstenen/ik-heb-galstenen
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/galblaasontsteking/item33954
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Galsteen (bronnen geraadpleegd op 25/06/2016).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 21-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.