Ongewoon stinkende huid: redenen van een abnormale zweetgeur

Ongewoon stinkende huid: redenen van een abnormale zweetgeur Het kan soms vanuit het niets voordoen, een ongewoon stinkende huid. Normaal ruikt een lichaam niet sterk mits we regelmatig een douche nemen. Oude huidcellen, vuil en zweet worden weggespoeld, waardoor we gewoon ruiken. Het kan echter voorkomen dat we soms intense ongewone geuren aanmaken, welke uit de poriën lijken te komen. Zweet is dan de drager van overheersende stank geworden. Waardoor wordt een afwijkende zweetgeur veroorzaakt?

Abnormaal stinkende huid


Hygiëne en zweetgeur

Een niet stinkende huid start uiteraard altijd met goede hygiëne. Indien u geregeld doucht – standaard ‘s ochtends en ‘s avonds – dan heeft u weinig tot geen overlast. Geregeld de intieme plekken poetsen is van belang om opbouw van afvalstoffen te vermijden. Denk aan het dagelijks afspoelen onder de voorhuid met schoon water (beperk het gebruik van zeep in deze om een normaal zuurgehalte in stand te houden). Goede schoonmaak en geregeld schone kleren aantrekken betekent dat u normaal gezien geen extreme geuren heeft. Doet u echter toch inspanningen dan kan het leiden tot overmatige zweetaanmaak. Zweet is een normale afscheiding van het lichaam en kan qua geursterkte per persoon afhangen. Denk aan stevige geur indien men geen okselspray of –roller gebruikt, maar denk ook aan stinkende zweetvoeten. Waarom kan soms een ongewone zweetgeur ontstaan?

Invloed van voeding

Vaak zult u geen problemen ondervinden door toedoen van voeding. Toch zijn er enkele voedingsmiddelen welke door het lichaam in sterk geurende stoffen worden omgezet. Meest sterke geurvorming ontstaat vanuit knoflook of shiitake (Japanse paddenstoel). Deze ingrediënten bevatten veel organezwavelverbindingen, welke worden omgezet naar allylmethylsulfide. Het resulteert in een typische knoflook stank bij het ademhalen, echter soms komt het met zweet uit de poriën. In dat geval zal de huid sterk geuren, waarbij het zeer overheersend is. Het komt daarbij eerder tijdens warme dagen of intense oefeningen voor, nadat veel knoflook of shiitake is genuttigd.

Eiwitverbranding

Normaal als u een zware inspanning doet, worden opgeslagen vetten of glucose aangewend om voldoende energie te krijgen. Door toedoen van lichamelijke omstandigheden kan een tekort aan vet- of glucoseverbranding ontstaan. Dit kan resulteren in de overschakeling naar een andere energiebron. Een logische bron is dan eiwit, aangezien het een aanzienlijk deel van het lichaamsgewicht vertegenwoordigt. Denk aan de eiwitten opgeslagen in spieren. Door de verbranding van eiwitten ontstaat er echter een bijproduct namelijk ammoniak. De geur daarvan is vergelijkbaar met urine of kattenpis. Deze omstandigheid kan tijdelijk spontaan ontstaan maar het kan ook door aandoeningen of ziekten komen. Denk aan de volgende:

Diabetes

Indien men diabetes mellitus heeft, dient de persoon structureel en tijdig insuline in te spuiten. Insuline zorgt ervoor dat benodigde glucose voor energieverbruik uit het bloed wordt gehaald. Indien er onvoldoende of niet tijdig insuline wordt ingespoten, dan kan het tot een tekort leiden. Zeker als de persoon aanvullend inspanningen verricht, neemt de noodzaak toe om eiwitten te gaan verbranden.

Hypoglykemie

Een aan diabetes gerelateerd probleem is hypoglykemie. Door toedoen van bijvoorbeeld zwangerschapsdiabetes of de ziekte van Addison kan een chronisch tekort aan glucose ontstaan. Oftewel er is teveel insuline in het bloed aanwezig, waardoor suikertekort ontstaat. Gaat men dan een inspanning doen kan het snel tot tintelende armen en benen leiden. Om die omstandigheid te compenseren dient het lichaam elders energie te vinden, waarbij eiwitten worden aangewend.

Ijzertekort, anemie

De omstandigheid komt soms ook voor bloedarmoede ten gevolge toedoen van ijzertekort. Het bloed kan minder zuurstof vervoeren waardoor lichaamsprocessen minder goed verlopen. Energie is daarbij minder snel voorhanden, waardoor de persoon ook eerder vermoeid is. Het kan leiden tot het aanwenden van opgeslagen eiwitten.

Aanhoudende stinkende huid

Het hebben van een naar ammoniak of urine geurende huid is vaak tijdelijk. Houdt de omstandigheid aan dan is er zeker iets ontregeld in het lichaam. Eiwitten worden continu aan de spieren onttrokken, waardoor weefsel kan verdwijnen. Laat u bij aanhoudende klachten onderzoeken door de huisarts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo krijg je de zweetgeur uit je schoenenZo krijg je de zweetgeur uit je schoenenZweetvoeten hebben we allemaal wel eens. Zeker op warme dagen en tijdens het sporten. De een heeft er meer last van dan…
Bloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBloedarmoede bij kinderen; symptomen,oorzaken en behandelingBleekheid van de huid, nagels, lippen en de binnenzijde van de oogleden van uw kind kunnen wijzen op bloedarmoede, ook a…
Zweetvoeten, kom je er vanaf?Zweetvoeten, kom je er vanaf?We kennen allemaal wel iemand die absoluut zijn of haar schoenen niet uit moet trekken in gezelschap. Zweetvoeten, het k…
Stinkvoeten (zweetvoeten): Behandelingen bij stinkende geurStinkvoeten (zweetvoeten): Behandelingen bij stinkende geurDe voeten zijn soms onderhevig aan pijn, jeuk, schilfering, roodheid en andere kwaaltjes. Ook kunnen de voeten gaan stin…

Atenolol: medicijn tegen hoge bloeddrukAtenolol: medicijn tegen hoge bloeddrukEr zijn veel mensen die een hoge bloeddruk hebben zonder dat ze het weten. Je voelt er niets van, maar het vergroot de k…
Pijn aan de milt: oorzaken, behandeling & tips bij miltpijnPijn aan de milt: oorzaken, behandeling & tips bij miltpijnDie stekende pijn in de zij die optreedt bij sportieve inspanningen: we hebben allemaal wel eens last gehad van "de milt…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Organozwavelchemie#Natuurlijk_voorkomende_organozwavelverbindingen
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Allylmethylsulfide
  • http://www.runinfo.nl/eiwitten.htm
  • http://www.meetingpoint.nl/nl/dreactie_rv/164/7661/
  • http://www.dokter.nl/forum/huid-haar/326342-mijn-huid-zweet-stinkt-ineens-naar-kattenpis
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/108731-hoe-kan-knoflook-de-gezondheid-verbeteren.html
Reacties

Mario, 16-09-2016
Ik heb het ook dat vaak op warme dagen en in de zon mijn armen zurig beginnen te ruiken, ik ben heel schoon van me zelf uit, elke dag douchen, sporten en vaak een sauna en drink veel water! Ik heb er deze zomer ook weer last van hoewel ik ook goede dagen heb dat ik niets ruik. Vrienden zeggen dat ze niets ruiken maar ik ruik het zelf toch echt in mijn beleving! Vroeger was er nooit iets aan de hand, meestal ga ik op een warme dag na het douchen meteen boodschappen doen, het beperkt me echt! Ik zou echt immens blij zijn met een oplossing om van dit probleem af te komen!

Vriendelijke groet: Mario Reactie infoteur, 19-09-2016
Eet u vaak of veel specifieke kruiden, ingrediënten, alcohol? Sport u overmatig veel ten opzichte van de mate van voedselinname? Is de kleur van de ontlasting (bruin) en urine (gelig doorzichtig)?

Mbo, 26-08-2015
Mijn vriend ruikt sterk naar een aparte (soort metaal-achtige) geur. Nu dachten wij eerst dat het van zijn werk kwam (automonteur) maar ook zijn zweetlucht onder zijn oksels gaat niet weg na het douchen. Wij hebben van alles geprobeerd met soorten douchegel en ook geen douchegel gebruiken maar niks helpt. Hij is ook astmapatiënt maar gebruikt al jaren dezelfde medicijnen. Het is begonnen sinds hij dit werk doet. Zou u misschien kunnen vertellen wat het eventueel zou kunnen zijn en wat hij er aan kan doen? Of waar dit probleem vandaan komt?

Bij voorbaat dank?

Mvr Bo Reactie infoteur, 27-08-2015
Mogelijk heeft uw vriend een zware baan, waardoor hij in plaats van vetten veel eiwitten verbrandt. Het zou een ammoniakachtige geur kunnen geven. Het is dan maar net hoe men die geur ervaart. Als het voornamelijk komt door okselgeur en -zweet dan lijkt me dat talkpoeder gepast is, in plaats van een standaard deo.

A. C. van Wbloois-Meeder, 22-07-2015
Beste deskundige,

Mijn zoon heeft sinds enige tijd erg veel onfris ruikend okselzweet. Hij wil zich dan even opfrissen als hij op bezoek komt, wast zich en gebruikt dan mijn deodorant.
Nu merk ik, dat ik, als ik daarna mijn deodorant gebruik, erge jeuk krijg. Kan dat een bacteriële besmetting zijn?
Wat mij ook opvalt, is dat zijn shirt op de plek van de oksels harde plekken in het weefsel heeft, die er ook niet meer uitgaan met wassen. Kan dit ook op iets verkeerds in het zweet wijzen.
Ik heb mijn zoon aangeraden eens naar de dokter te gaan, maar dat vindt hij helaas "niet nodig".

Gaarne uw visie en bij voorbaat bedankt.
A.C. van Bloois-Meedeed Reactie infoteur, 23-07-2015
Zweet dat wordt afgegeven in de oksel valt onder apocrien zweet. Het geeft een specifieke (stinkende) geur af. Op het moment dat het zweet de zweetklier en -leiding heeft verlaten, dan stinkt het nog niet. Door toedoen van huidbacterien wordt dit type zweet in andere stoffen omgezet welke stinken. Dit komt pas tot ontwikkeling vanaf de puberteit, oftewel als kind had men er nooit geen last van. Het zweet bevat eveneens enige olie en dat kan aankoeken in de okselstreek van kleding, zeker als dezelfde kleding geregeld wordt gedragen. Indien na het wassen de huid onder de oksels nooit goed worden gedroogd (klamme huid en okselhaar), kunnen de bacterien uiteraard goed floreren en mogelijk sneller een heftige stank veroorzaken. Het beste advies wat ik in deze kan geven, is om talkpoeder onder de oksel na iedere douche-beurt te gebruiken. Het heeft een verkoelende en ontsmettende werking, oftewel minder zweet en minder reactie van bacterien. Ook het goed laten drogen van de oksel is van belang, voordat talkpoeder wordt aangebracht. Ten aanzien van het gebruik van uw deodorant. Mocht uw zoon de deodorant blijven gebruiken, dan zou ik een tweede deodorant voor mezelf nemen (bewaar het in uw eigen slaapkamer).

Tea Manak, 05-06-2015
Mijn huid (vooral m'n armen) ruiken sterk naar zuur. Wat kan de oorzaak zijn en wat kan ik er aan doen, ik ben al bij de huisarts geweest en die had er nog nooit van gehoord… Ik vind het erg naar, het lijkt alsof m'n hygiëne niet goed is…! Graag een reactie a.u.b.
Gr. Tea Manak Reactie infoteur, 07-06-2015
Het kan worden veroorzaakt door overmatige eiwitverbranding (ammoniakgeur) of opbouw van zuur (melkzuur, urinezuur, azijnzuur). Het houdt in dat er gifstoffen accumuleren. Het kan in de huid terechtkomen, maar ook andere lichaamsprocessen aantasten. Denk aan ontstekingen, pijntjes, krampen, etc. De achterliggende oorzaak kan uiteenlopend zijn. Het is van belang om gifstoffen uit het lichaam te halen door het uit te drijven. Denk aan het drinken van brandnetelthee, berkenbladthee of quantintox (combinatieproduct).

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.