Miltpijn: Locatie, symptomen en oorzaak

Miltpijn: Locatie, symptomen en oorzaak De milt is een orgaan welke zich aan de linkerkant van het lichaam bevindt, boven de maag en onder de ribben. Het is een deel van het lymfestelsel dat infecties bestrijdt en het lichaamsvocht in balans houdt. Bepaalde aandoeningen kunnen er toe leiden dat de milt zal opzwellen of zelfs scheuren. Een groot aantal ziekten en aandoeningen hebben een invloed op de milt en zijn werking hoewel er ook verschillende oorzaken aan de basis liggen van miltpijn.

Locatie

De milt is onderdeel van het lymfestelsel en speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem en is verantwoordelijk voor het filteren en verwijderen van abnormale cellen. De milt is betrokken bij vele functies van het lichaam waardoor het een groot risico heeft op ziekten en aandoeningen. Het gewicht van de milt van een normale gezonde volwassene is ongeveer 200 g en heeft ongeveer de omvang van een vuist. De milt bevindt zich aan de linkerzijde van het lichaam achter de maag en loopt evenwijdig met de negende en elfde rib. De structuur is vergelijkbaar met de lymfeklier. De milt wordt beschouwd als het grootste orgaan van het lymfatische orgaan en bevat twee soorten weefsel, ook wel bekend als de witte pulp en de rode pulp. De witte pulp is het lymfeweefsel en bestaat uit witte bloedcellen, terwijl de rode pulp bestaat uit veneuze sinussen en milt koorden.

De milt vervult talrijke functies in het menselijk lichaam maar desondanks kan de mens perfect overleven zonder dit orgaan omdat veel functies ook kunnen uitgevoerd worden door andere organen zoals de lever en het beenmerg.

Symptomen

Het is vrij moeilijk om miltpijn in de beginfase te identificeren. Er zijn echter wel bepaalde tekenen en symptomen die kunnen helpen bij het bepalen van miltproblemen en het uitsluiten van andere aandoeningen die soortgelijke symptomen vertonen. Deze symptomen zijn meestal zeldzaam en manifesteren zich enkel als de milt groot genoeg is geworden.

De voorkomende tekenen en symptomen van miltpijn zijn de volgende:

 • Pijngevoel in het linker bovengedeelte van de buik.
 • De pijn wordt erger bij elke diepe ademhaling.
 • De pijn straalt uit naar de rug en schouder.
 • Ontstaan van hoge koorts die gepaard gaat met pijn aan de milt en koude rillingen.
 • Frequente opstoten van infecties waardoor de patiënt een ziekte als terugkerend zal ervaren.
 • Nachtelijk zweten
 • Verlies van eetlust en het onvermogen om een volledige maaltijd te nuttigen.
 • Gevoel van onbehagen of ongemak
 • Algemene lichamelijke zwakte en gevoel van vermoeidheid en rusteloosheid.

Een lage bloeddruk en interne bloedingen kunnen een teken zijn van een gescheurde milt die onmiddellijke medische aandacht vereist door zijn potentieel levensbedreigend karakter. Ook frequente pijnscheuten in de buik bij diepe ademhalingen vereisen een snelle medische ingreep.

Een normale gezonde milt is meestal niet voelbaar tijdens een lichamelijk onderzoek. Pijn aan de milt zorgt ervoor dat de milt zal uitzetten of opzwellen waardoor ze gemakkelijk kan gevoeld worden door de behandelende of onderzoekende arts. Beginnende pijn aan de milt negeer je best niet. Medisch advies is hier zeker aangeraden om medische complicaties en onomkeerbare beschadiging van de milt te voorkomen.

Oorzaken

De betrokkenheid van de milt in verschillende lichaamsfuncties vergroot het mogelijk risico op ziekten en aandoeningen. Door de zachte, sponsachtige structuur van de milt is deze ook meer vatbaar voor beschadiging. Een groot aantal ziekten en aandoeningen hebben een invloed op de milt en zijn werking hoewel er ook verschillende oorzaken aan de basis liggen van miltpijn.

Splenomegalie

Splenomegalie is een zwelling van de milt waardoor deze zal uitzetten. Deze zwelling zal onnodige pijn veroorzaken en de kans op een breuk verhogen als deze onbehandeld blijft. Hier is een snelle medische interventie cruciaal want een gescheurde milt kan levensbedreigende gevolgen hebben. De uitbreiding van de milt kan immers de vitale functie hiervan beïnvloeden.

Klierkoorts

Mononucleose is een virale infectie die pijn aan de milt kan veroorzaken. De infectie wordt gekenmerkt door een gezwollen lymfeklier en het ontstaan van hoge koorts. Het niveau van mononucleaire monocyten in het bloed zal hoger liggen dan normaal.

Endocarditis

Dit is een bacteriële infectie aan de binnenbekleding van het hart of het endocard. Deze wordt veroorzaakt door een bepaald type bacterie die andere delen van het lichaam infecteert en die door besmet bloed naar het hart wordt getransporteerd.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectie die veroorzaakt wordt door een eencellige parasiet genaamd Toxoplasma gondii. Deze parasiet wordt overgebracht door besmette katten.

Ziekte van Gaucher

De ziekte van Gaucher is een zeldzame erfelijke ziekte die wordt gekenmerkt door ophoping van vetachtige moleculen genaamd cerebrosiden. Deze erfelijke ziekte kan meerdere organen beïnvloeden waaronder de milt.

Felty syndroom

Het Felty syndroom is een syndroom dat bestaat uit drie syndromen waaronder miltvergroting, reumatoïde artritis en een zeer laag aantal witte bloedcellen.

Bloedaandoeningen kunnen leiden tot de uitbreiding van de milt waardoor hevige pijnen kunnen worden veroorzaakt in dit orgaan.

Polycythemia Vera

Polycythemia Vera is een chronische bloedziekte die gekenmerkt wordt door een snelle overproductie in het beenmerg van zowel witte en rode bloedcellen inclusief bloedplaatjes.

Hemoglobinopathie

Hemoglobinopathie is een andere bloedziekte die pijn aan de milt kan veroorzaken. Het is een genetische aandoening van het bloed die wordt gekenmerkt door een abnormale hemoglobinegehalte.

Andere oorzaken van pijn aan de milt zijn de volgende:

 • Een directe klap of letsel aan de milt veroorzaakt door elke vorm van fysieke trauma's en ongevallen
 • Ontwikkeling van een cyste nabij de milt
 • Druk op de lymfevaten door verstopping

Behandeling

Behandeling van miltpijn is vooral gericht op de genezing van de onderliggende aandoening die de pijn veroorzaakt. De wijze van behandeling is afhankelijk van de onderliggende aandoening maar de primaire actie bestaat uit het bestrijden van de pijn om het comfort van de patiënt te vrijwaren.

Zowel farmacologische als chirurgische behandeling zijn gunstig voor miltpijn. Medicijnen om de ontsteking en vergroting van de milt tegen te gaan. Chirurgische verwijdering van de milt is een andere optie voor patiënten die lijden aan miltpijn hoewel er na zon operatie een zorgvuldige controle vereist is om veel voorkomende infecties te vermijden.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de milt: oorzaken, behandeling & tips bij miltpijnPijn aan de milt: oorzaken, behandeling & tips bij miltpijnDie stekende pijn in de zij die optreedt bij sportieve inspanningen: we hebben allemaal wel eens last gehad van "de milt…
Milt: raadselachtigste orgaan van de mensDe milt is het meest raadselachtige orgaan. Je milt zit onder de linkerlong, hoog achter in de buikholte en hij is een b…
Pijn aan de milt: symptomen en oorzaken van miltpijnPijn aan de milt: symptomen en oorzaken van miltpijnPijn aan de milt of miltpijn voel je in de linkerbovenhelft van de buik, onder je ribbenkast in de buurt van je maag. Mi…
Gescheurde milt (miltruptuur): Symptomen en behandelingGescheurde milt (miltruptuur): Symptomen en behandelingDe milt is een relatief klein orgaantje, gelegen aan de linkerzij onder de ribben. Als de milt door één of andere oorzaa…
Pijnvrij leven zonder medicijnen en operatiesPijnvrij leven zonder medicijnen en operatiesPijnvrij leven, zonder medicijnen en operaties, dat belooft een innovatief behandelconcept met de naam Bio-kinematica. U…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Elionas2, Pixabay
 • http://pdg.elobot.nl/de-milt
 • http://www.news-medical.net/health/What-Does-the-Spleen-Do-(Dutch).aspx
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 16-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.