Pijnvrij leven zonder medicijnen en operaties

Pijnvrij leven zonder medicijnen en operaties Pijnvrij leven, zonder medicijnen en operaties, dat belooft een innovatief behandelconcept met de naam Bio-kinematica. Uitgangspunt daarbij is, dat pijn principieel bewegingsafhankelijk is: de spieren (en in mindere mate onze botten) komen daarbij een hoofdrol toe, omdat zij uiteindelijk de beweging veroorzakende elementen in het lichaam zijn.

Verstoorde spierfuncties verantwoordelijk voor pijn

Wat de meeste mensen niet zullen beseffen, is dat er alleen al door onze ademhaling altijd sprake is van enige spierbeweging in ons lichaam, maar dat even terzijde. Eenzijdig beroep op onze spieren door de jaren heen (zitten, het leven op kantoor, bodybuilding) is verantwoordelijk voor tal van klachten en pijnen. De interactie tussen de spieren onder elkaar (agonist/antagonist) wordt verstoord. Het resulteert in een storing van de geometrie van onze spierbeweging. Als gevolg daarvan zet ons onderbewustzijn een pijngevoel in gang, om de verstoorde spierfunctieketen voor verdere schade te behoeden.

Hernia kan leiden tot verkeerde therapeutische maatregelen

De mens is een wezen dat beweegt. Daarom moeten op het menselijk lichaam de wetten van beweging worden toegepast en niet die van statische materie zoals de orthopedie doet. Dat men lage rugpijn en verlamming in de benen doorgaans toeschrijft aan een hernia, is verkeerd en leidt tot verkeerde therapeutische maatregelen zoals operatieve verwijdering van tussenwervelschijven. Althans dat is de conclusie van de Duitse bewegingswetenschapper dokter Packi, grondlegger van de Bio-kinematica.

Het principe van rugpijn begrijpen en pijnvrij door het leven gaan

Patiënten met rugklachten zouden eigenlijk alle huidige theorieën over pijn, tussenwervelschijven en zenuwontstekingen overboord moeten zetten en helemaal vanaf nul moeten beginnen bij het maken van hun afwegingen. Als men de logica achter rugpijn begrijpt, is het niet zo moeilijk om pijn in de rug te voorkomen, zich een operatie te besparen en de rest van zijn leven pijnvrij door het leven te gaan.

De betekenis van spieren bij een hernia

Als twee wervels ten opzichte van elkaar bewegen, verplaatst zich de halfvaste geleiachtige kern van de tussenwervelschijven. Die kern kan vooruit en achteruit, links en rechts of diagonaal naar de hoeken verschuiven. Bij een hernia heeft de kern van de tussenwervelschijf zijn natuurlijke bewegingsruimte verloren en heeft zich in de richting van het ruggenmerg verplaatst. Voorwaarde voor beweging van de kern, is een beweging van de wervels. Maar botten zetten zich niet zomaar in beweging, ze worden verschoven door de bijbehorende spieren.

Simpele drukpunttherapie biedt uitkomst

De behandeling die dokter Packi voorstelt, is relatief eenvoudig: je hebt alleen je handen of vingers nodig (drukpunttherapie). Een herhaling van het probleem valt niet te verwachten als de patiënt zich de lichaamsoefeningen van dokter Packi zelf eigen maakt.

Bij onze oosterburen zijn er inmiddels honderden fitnesscentra die zich met de beginselen van dokter Packi’s therapie vertrouwd hebben gemaakt en een revolutionair nieuw bewegingsconcept onder de naam “Five” aanbieden. En ook in Nederland is in de loop van 2014 een fitnesscentrum in Nijkerk met dit innovatieve concept gestart.

Misverstand dat ontstoken zenuw verantwoordelijk is voor pijnen

Met name bij rugpijn blijkt dat pijn van beweging afhankelijk is en niet van structuren als onze zenuwen. Niet de "ontstoken zenuw" veroorzaakt de pijn, maar een verstoord bewegingspatroon. Als de hernia of een vermoedelijk ontstoken zenuw de pijn zou veroorzaken, dan zou de pijn bij elke lichaamshouding hetzelfde zijn en dan zou zich die ook niet in een korte tijd veranderen.
Er is één ding dat niet bij zenuwbeschadigingen ontstaat, en dat is pijn! Dat de ischiaszenuw wordt verondersteld iets met pijn te maken te hebben, zou je als patiënt in je eigen belang maar beter vergeten.

Waar je de pijn voelt, schuilt doorgaans niet het probleem

Om pijn vanuit je eigen gevoel te begrijpen, zal niet lukken. Dat gevoel is misleidend, omdat het problemen veronderstelt op plekken van het lichaam, waar die helemaal niet zijn. Het feit dat er iets pijn doet, is een bewijs dat die pijnlijke structuur goed functioneert. Alleen iets wat gezond is, kan überhaupt pijn doen!

Constant slechte houding kan spieren in slechte toestand brengen

Alles wat dokter Packi over spieren beweert, is logisch en waar. Ook zijn therapeutische benadering overtuigt en verklaart voor een deel zijn grote succes. Er is alleen één ding wat hij misschien te weinig belicht: een verkeerde positie van de wervels wordt niet alleen veroorzaakt door gespannen, ingekorte of te lange spieren, maar ook door een constant slechte houding en een scheefstand van het bekken, wat spieren in hun slechte toestand brengt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gember tegen hoofdpijn en migraineGember tegen hoofdpijn en migraineMigraine is een vervelende vorm van hoofdpijn die het dagelijks leven flink kan ontregelen. De huidige geneesmiddelen te…
Paard met pijn, inslapen of slachten als alternatief?mijn kijk opPaard met pijn, inslapen of slachten als alternatief?Geen enkele paardeneigenaar hoopt ooit in deze situatie te komen, maar we weten allemaal dat de kans reëel is dat het we…
Pijn verminderen door te lachen: Norman CousinsPijn verminderen door te lachen: Norman CousinsVan lachen ga je je beter voelen. Dat is algemeen bekend. Dat lachen ook pijnstillend kan werken, is minder bekend. Toen…
Parkinson: behandelingsvormenOnderstaande behandelingsvormen kunnen van groot belang zijn voor het leven van een Parkinsonpatiënt. Het zijn de belang…

Miltpijn: Locatie, symptomen en oorzaakMiltpijn: Locatie, symptomen en oorzaakDe milt is een orgaan welke zich aan de linkerkant van het lichaam bevindt, boven de maag en onder de ribben. Het is een…
Slapeloosheid tijdens de overgangSlapeloosheid tijdens de overgangVrouwen komen in de overgang wanneer ze tussen de 45 en 60 jaar oud zijn. De helft van alle 50-jarige vrouwen is al in d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://www.limburger.nl/article/20140924/REGIONIEUWS01/140929392/1008
  • http://www.biokinematik.de/html/Inhalt/Impressum/faq.html
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.