Pijn anders verhelpen

Pijn anders verhelpen Sommige artsen vinden in de traditionele geneeskunde onvoldoende bewezen methoden die pijn daadwerkelijk kunnen verhelpen. Zo ook de Duitse arts en wetenschapper dokter Packi die zich na zijn studie opnieuw in anatomie verdiepte en nieuwe revolutionaire ontdekkingen deed. Hij realiseerde zich dat de botten die in de anatomie altijd bijzondere aandacht kregen, helemaal niet zo’n grote rol spelen, omdat ze relatief statisch zijn en niet in staat zijn om zo snel te veranderen als een spier.

Pijn vaak het gevolg van verkeerde bewegingspatronen

In plaats daarvan onderkende hij het grote belang van spieren bij de mens, spieren waarvan de toestand gemakkelijk en vaak binnen enkele minuten te beïnvloeden is. Pijn in ons bewegingsapparaat is volgens Packi altijd afkomstig van spieren en verkeerde bewegingspatronen. Een beweging omvat altijd twee spieren. Als de biceps wordt aangespannen (dus wordt verkort), moet diens “tegenhanger” de triceps, aan de andere zijde dienovereenkomstig verlengen. Eventuele pijn treedt op in de actieve en voelbare spier, een spier die zeer goed te manipuleren is.

Behandeling gebeurt bij het gezonde lichaamsdeel
De behandeling evenwel, wordt uitgevoerd bij de tegenhanger. Daar ligt vaak de oorzaak van de pijn. Soms volstaat één enkele druk met de vinger om de pijn te laten verdwijnen. Patiënten met langdurige pijnen zijn van het een op het andere moment pijnvrij en natuurlijk erg opgelucht.

Niet alleen knie- en rugpijn zijn te behandelen

De meeste patiënten komen bij Dr. Packi voor problemen aan tussenwervelschijven, knie- en rugpijn, maar ook voor heel andere pijnlijke aandoeningen. Zo behandelt hij bijvoorbeeld ook:
  • astma;
  • maagproblemen;
  • incontinentie.

Operatie is meestal niet nodig

Met name een incontinentieprobleem kan hij doorgaans binnen enkele minuten oplossen. Operatieve behandeling is meestal te voorkomen. Het enige wat nodig is, is de pijn beter leren te begrijpen. Als iets pijn doet, dan is dat een gezonde reactie. In feite is het een gezond deel van het lichaam dat pijn doet. Als iemand klaagt over pijn in de knie, dan gaat dokter Packi ervan uit dat doorgaans niet de knie voor de pijn verantwoordelijk is. Mogelijk zijn de voeten, het dijbeen of de heup de schuldige. Maar het is absoluut verkeerd om aan de knie te opereren.

Hoe verloopt een behandeling bij dokter Packi?

Dokter Packi behandelt de spieren door op bepaalde plekken met de vinger te drukken, een manuele drukpunttherapie derhalve. In de regel duurt zo’n behandeling niet langer dan 2 à 3 minuten. Bij rugpijn als gevolg van problemen aan de tussenwervelschijven is de mobiliteit bij de patiënt daarmee hersteld. Soms gebeurt er in eerste instantie helemaal niets, maar plotseling is er dan de ontlading: de pijn neemt merkbaar af. Daarbij kunnen er ook heftige emoties optreden. Mensen die hun leven lang niet hebben gehuild, huilen plotseling. Dat lucht op. Soms moet men ook met een spuit werken, als bijvoorbeeld het getroffen gebied achter een bot ligt of als er veel vetweefsel is.

Behandeling is gebaseerd op het rekken van de spier

De spier heeft een bepaalde innerlijk geometrische structuur en daardoor ontstaan specifieke bewegingspatronen. Bij het behandelen van een pijnlijke spier probeert men te prikkelen tot een ander bewegingspatroon, zodat het tot pijn leidend bewegingsproces zich harmoniseert. In principe mag niet in de richting van de spierverkorting worden gewerkt. Rekken van de spier is de doorslaggevende factor. Inmiddels maken tal van fitnesscentra in Duitsland (en vanaf 2014 ook in Nederland) gebruik van de bevindingen van dokter Packi en passen ze die toe in een revolutionair nieuw bewegingsconcept onder de naam Five.

‘Exposure’, therapie gericht op ‘durven bewegen bij pijn’

Ons land kent meer dan 2 miljoen mensen met chronische pijn. De meeste klachten betreffen knie-, schouder of rugpijn. De betrokken patiënten raadplegen specialisten, gebruiken medicijnen, maar de pijn gaat niet over. Dat gaat niet alleen gepaard met 6 miljard aan zorgkosten, er is ook sprake van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Adelante, een zorggroep die zich bezighoudt met revalidatie en arbeidsreïntegratie, heeft samen met Universiteit Maastricht een nieuwe behandelmethode ontwikkeld. Bedoelde therapie, Exposure genaamd, richt zich op het wegnemen van angsten bij de patiënt en meer bewegen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan mensen met rugklachten die de angst hebben om in een rolstoel te belanden. Gebleken is dat de patiënten na de behandeling minder beperkingen ondervonden en beter in het alledaagse leven konden functioneren.

Welke patiënten hebben baat bij de behandeling

De therapie was vooral effectief bij:
  • lage rugpijn;
  • whiplash;
  • RSI;
  • CRPS (complex regionaal pijnsyndroom).

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zin en onzin van stretchen bij krachttrainingDe zin en onzin van stretchen bij krachttrainingWanneer mensen aan krachttraining doen, rekken ze hierbij vaak niet. Is dit terecht, of zou het beter zijn om voor en na…
De zin en onzin van stretchenDe zin en onzin van stretchenBijna iedere sporter staat regelmatig te stretchen. Dat voorkomt blessureleed en houdt je spieren langer. Toch rekken bi…
Spierknopen, soms zelf te behandelenEen spierknoop is een lokale verkramping van een spier waardoor die verzwakt raakt. Spierknopen, ook triggerpoints genoe…

Syndroom van Tietze: aandoening ribkraakbeen, pijn op borstSyndroom van Tietze: aandoening ribkraakbeen, pijn op borstHet syndroom van Tietze is een aandoening van het ribkraakbeen die veel pijnklachten veroorzaakt. Het gaat om een goedaa…
Hoge bloeddruk gevolgen: hart, nieren, ogen en hersenenHoge bloeddruk gevolgen: hart, nieren, ogen en hersenenHoge bloeddruk kan op termijn nare gevolgen hebben. Hoge bloeddruk wordt vaak getypeerd als een sluipmoordenaar, omdat j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • Bijdrage Dagblad De Limburger van woensdag 24 september 2014 "Pfff, even lekker achterover"
  • http://www.muskelfunktionstraining.de/
  • Bijdrage Dagblad De limburger van 12 oktober 2018: "Het rode stoplicht dat je mag negeren"
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 13-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.