Veelbelovend middel tegen astma

Veelbelovend middel tegen astma Een veelbelovend middel tegen astma moet ook patiënten met de meest ernstige vorm van astma hulp bieden. Het middel mepolizumab, gebaseerd op een eiwit dat van nature in het bloed voorkomt, biedt hoop voor patiënten die voorheen alleen baat hadden bij gebruik van de ontstekingsremmer prednison met al zijn vervelende bijwerkingen.

Volksziekte astma

Bronchiale astma wordt in medische kringen aangemerkt als volksziekte, Ongeveer 15 procent van de volwassenen en ongeveer 7 tot 8 procent van de kinderen is getroffen door de ziekte. Daarmee behoort astma ongetwijfeld tot een van de ziekten die ook grote economische impact heeft. Maar niet alle vormen van astma zijn hetzelfde. Veel mensen met astma kunnen op grond van hun medicatie een vrijwel normaal leven leiden. Er zijn echter ook astmapatiënten die op conventionele behandelingen weinig of niet reageren. Voor al die patiënten kan behandeling met mepolizumab uitkomst bieden.

Oorzaken en symptomen van astma

Bronchiale astma kan verschillende veroorzakers hebben. Zo kunnen infecties van de luchtwegen of allergenen bij veel astmapatiënten tot de symptomen leiden. En bij kinderen is vooral lichamelijke belasting een veel voorkomende trigger. Ook kunnen weersveranderingen, luchtvervuiling, bepaalde voedingsmiddelen, additieven en medicijnen verantwoordelijk zijn.

En niet alleen de oorzaak van astma maar ook de symptomen en de frequentie waarmee astma-aanvallen optreden, kunnen van patiënt tot patiënt variëren. Ook de ernst van de symptomen kan individueel zeer verschillend zijn. Sommige patiënten hebben geen symptomen en kunnen dus grotendeels afzien van medicatie. Anderen leiden ondanks medicatie aan ernstige symptomen en hebben alleen baat bij een corticosteroïdtherapie.

Mepolizumab erg veelbelovend

In een tweetal internationale studies heeft het middel "Mepolizumab" tot goede resultaten geleid bij astmapatiënten die niet op tabletten of sprays reageerden. De nieuwe astmapil helpt alleen maar wanneer er sprake is van een bepaalde vorm van de ziekte: eosinofiele astma. Het woord "eosinofiel" gebruiken artsen als een cel na contact met de kleurstof "eosine" roze of oranje kleurt.

Bij het eerste onderzoek naar de werking van het middel Mepolizumab werkten de onderzoekers met 576 proefpersonen. Zij hadden geen van allen voorheen geprofiteerd van een normale behandeling en kregen nu gedurende een maand ofwel 75 mg direct intraveneus, of 100 mg onder de huid. Een derde groep diende als placebogroep.

Placebo-effect en de feitelijke werking

Voordat de therapie begon, hadden alle patiënten gemiddeld 3,6 ernstige astma-aanvallen per jaar die tot opname in een ziekenhuis leidden. Dat aantal daalde in de placebogroep tot 1,75 aanvallen per jaar, waaruit blijkt hoe sterk de psyche medeverantwoordelijk is.

Maar de werkzaamheid van Mepolizumab bestond zeker niet alleen uit een placebo-effect. In de groepen die het middel daadwerkelijk kregen toegediend, daalde het aantal aanvallen nóg verder en lag dat bij 50 milligram intraveneus nog slechts op 0,9 ernstige aanvallen. Subcutane toediening was nóg beter en drukte het aantal tot 0,8 aanvallen.

Mepolizumab als alternatief voor prednison

Ook in een tweede studie met 135 deelnemers bewees zich het nieuwe geneesmiddel. Door het toedienen van 100 mg onder de huid daalde de behoefte aan steroïden met 50 procent. En 14 procent van degenen die behandeld werden, konden daar zelfs helemaal van afzien. Een verheugend bericht voor veel gebruikers van prednison die al jaren wachten op een beter alternatief. Het heeft er alle schijn van dat dit middel anno 2014 gevonden is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mepolizumab: veelbelovend experimenteel middel tegen astmaMepolizumab: veelbelovend experimenteel middel tegen astmaAstma is een aandoening die de functie van de longen vermindert, maar ook de levenskwaliteit kan aantasten. Als een 'puf…
Bijwerkingen van PrednisonPrednison wordt als medicijn voorgeschreven aan personen met bepaalde ontstekingsreacties, bepaalde vormen van bloedkank…
Prednison: Bijwerkingen Prednison en Prednisolon stootkuurPrednison: Bijwerkingen Prednison en Prednisolon stootkuurPrednison en Prednisolon zijn ontstekingsremmers op basis van bijnierschorshormonen of corticosteroïden, die bij veel zi…
Hoe ga je met Prednison om?Hoe ga je met Prednison om?Er zijn maar weinig mensen die nog nooit van de naam “Prednison” gehoord hebben. Maar lang niet iedereen weet ook precie…

Ziekte van Coats: Misvormde bloedvaatjes in de retina (oog)Ziekte van Coats: Misvormde bloedvaatjes in de retina (oog)Een zeldzame, niet erfelijke oogaandoening is de ziekte van Coats. Hierbij bevinden afwijkende, misvormde uitgerekte blo…
Droge schilferige huid en kalknagel met ureumzalf behandelenDroge schilferige huid en kalknagel met ureumzalf behandelenSpontaan een droge huid hebben, kan door het weer, stoffen of aandoeningen komen. Het leidt tot schilfers op de huid, wa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • Publicatie in Dagblad De Limburger van 9 september 2014 "Nieuwe astmapil veelbelovend".
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 13-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.