Veelbelovend middel tegen astma
Een veelbelovend middel tegen astma moet ook patiënten met de meest ernstige vorm van astma hulp bieden. Het middel mepolizumab, gebaseerd op een eiwit dat van nature in het bloed voorkomt, biedt hoop voor patiënten die voorheen alleen baat hadden bij gebruik van de ontstekingsremmer prednison met al zijn vervelende bijwerkingen.
Volksziekte astma
Bronchiale astma wordt in medische kringen aangemerkt als volksziekte, Ongeveer 15 procent van de volwassenen en ongeveer 7 tot 8 procent van de kinderen is getroffen door de ziekte. Daarmee behoort astma ongetwijfeld tot een van de ziekten die ook grote economische impact heeft. Maar niet alle vormen van astma zijn hetzelfde. Veel mensen met astma kunnen op grond van hun medicatie een vrijwel normaal leven leiden. Er zijn echter ook astmapatiënten die op conventionele behandelingen weinig of niet reageren. Voor al die patiënten kan behandeling met mepolizumab uitkomst bieden.
Oorzaken en symptomen van astma
Bronchiale astma kan verschillende veroorzakers hebben. Zo kunnen
infecties van de luchtwegen of
allergenen bij veel astmapatiënten tot de symptomen leiden. En bij kinderen is vooral lichamelijke belasting een veel voorkomende trigger. Ook kunnen weersveranderingen, luchtvervuiling, bepaalde voedingsmiddelen, additieven en medicijnen verantwoordelijk zijn.
En niet alleen de oorzaak van astma maar ook de symptomen en de frequentie waarmee astma-aanvallen optreden, kunnen van patiënt tot patiënt variëren. Ook de ernst van de symptomen kan individueel zeer verschillend zijn. Sommige patiënten hebben geen symptomen en kunnen dus grotendeels afzien van medicatie. Anderen leiden ondanks medicatie aan ernstige symptomen en hebben alleen baat bij een corticosteroïdtherapie.
Mepolizumab erg veelbelovend
In een tweetal internationale studies heeft het middel "Mepolizumab" tot goede resultaten geleid bij astmapatiënten die niet op tabletten of sprays reageerden. De nieuwe astmapil helpt alleen maar wanneer er sprake is van een bepaalde vorm van de ziekte: eosinofiele astma. Het woord "eosinofiel" gebruiken artsen als een cel na contact met de kleurstof "eosine" roze of oranje kleurt.
Bij het eerste onderzoek naar de werking van het middel Mepolizumab werkten de onderzoekers met 576 proefpersonen. Zij hadden geen van allen voorheen geprofiteerd van een normale behandeling en kregen nu gedurende een maand ofwel 75 mg direct intraveneus, of 100 mg onder de huid. Een derde groep diende als placebogroep.
Placebo-effect en de feitelijke werking
Voordat de therapie begon, hadden alle patiënten gemiddeld 3,6 ernstige astma-aanvallen per jaar die tot opname in een ziekenhuis leidden. Dat aantal daalde in de placebogroep tot 1,75 aanvallen per jaar, waaruit blijkt hoe sterk de psyche medeverantwoordelijk is.
Maar de werkzaamheid van Mepolizumab bestond zeker niet alleen uit een
placebo-effect. In de groepen die het middel daadwerkelijk kregen toegediend, daalde het aantal aanvallen nóg verder en lag dat bij 50 milligram intraveneus nog slechts op 0,9 ernstige aanvallen. Subcutane toediening was nóg beter en drukte het aantal tot 0,8 aanvallen.
Mepolizumab als alternatief voor prednison
Ook in een tweede studie met 135 deelnemers bewees zich het nieuwe geneesmiddel. Door het toedienen van 100 mg onder de huid daalde de behoefte aan steroïden met 50 procent. En 14 procent van degenen die behandeld werden, konden daar zelfs helemaal van afzien. Een verheugend bericht voor veel gebruikers van prednison die al jaren wachten op een beter alternatief. Het heeft er alle schijn van dat dit middel anno 2014 gevonden is.
Lees verder