Risico’s van allergieën onderschat

Risico’s van allergieën onderschat Het aantal mensen met een allergie neemt toe maar slechts enkelen laten zich door een arts behandelen. De meerderheid vertrouwt op zelfmedicatie en huismiddeltjes. De risico’s van allergieën worden vaak onderschat.

Allergie wordt niet altijd serieus genomen

Niezen, hoesten en jeuk, deze symptomen plagen veel mensen met een allergie. Maar slechts een derde van de mensen met een allergie laat zich behandelen door een arts. Dat toont overduidelijk aan dat we de gevaren die van een allergie uitgaan, onderschatten en de gevolgen ervan bagatelliseren. De allergie wordt niet serieus genomen.

Wat zijn de gevolgen van onderschatting?

Enerzijds is er de economische schade. Onvoldoende behandelde allergieën, zullen de gezondheidszorg in de toekomst veel geld kosten, meer dan voor de behandeling van de oorzaken nodig zou zijn. Maar veel ernstiger zijn de gevolgen voor de gezondheid van mensen bij elke onbehandelde allergie.

De gevaren van een onbehandelde allergie

Zonder behandeling kan een allergie gestaag verergeren. Er kunnen andere allergieën door ontstaan. Plotseling zijn het niet alleen meer de pollen, maar ook appels of hazelnoten waarop men reageert. Bovendien kan zich door de jaren heen allergische astma ontwikkelen. Ongeveer 40 procent van de onbehandelde hooikoorts-patiënten vormt later allergische astma. Bij huisstofallergieën is dat zelfs 62 procent. Onbehandelde allergieën leiden niet alleen tot een vermindering van de levenskwaliteit maar ook van de levensduur.

Ontbreekt het aan voldoende voorlichting?

Zoals in de inleiding al aangegeven nemen veel mensen een allergie niet serieus als ernstige ziekte, zelfs niet als ze er zelf aan lijden. De hiervoor genoemde effecten op de gezondheid zijn niet bekend bij veel mensen met een allergie. Men kan zich daarom afvragen of het wellicht aan voldoende voorlichting ontbreekt. Dat kan op termijn een probleem voor mensen met een allergie worden.

Wie worden het meest geplaagd?

Op het moment van schrijven (mei 2014) is er sprake van het hooikoortsseizoen. Dan vertonen vooral de mensen symptomen die reageren op vroeg bloeiende struiken en bomen zoals de berk, de beuk en de els. Overigens is het aantal mensen met een allergie voor berkenpollen fors toegenomen. Dat is een trend die wordt waargenomen in de praktijk van veel huisartsen. Mensen met een allergie voor graspollen en berken komen kennelijk het vaakst op spreekuur. Waaraan dat ligt? Wel, berkenpollen zijn bijzonder agressieve allergenen. Bovendien zijn de laatste jaren door de plantsoenendiensten meer en meer berken geplant. Dat leidt, althans in de grote steden, tot de vorming van steeds meer stuifmeel.

Ons immuunsysteem zoekt vijanden die er niet zijn

Men kent nog niet alle factoren die van invloed zijn, maar men vermoedt dat de toename van allergieën te maken heeft met onze hygiënische westerse levensstijl. We houden ons te veel binnen op, worden in toenemende mate blootgesteld aan uitlaatgassen en eten voorgeproduceerd voedsel. Bovendien heeft ons immuunsysteem in een hygiënische omgeving weinig te doen en dus zoekt het vijanden die er niet echt zijn.

Hoe kan je allergieën succesvol behandelen?

Allereerst is natuurlijk het vermijden van de allergie-veroorzakende stof noodzakelijk. Is dat niet voldoende of is dit niet mogelijk zoals bij pollen in de lucht, dan moet een allergievaccinatie worden uitgevoerd. Dat is een effectieve behandeling die de gevolgen van een allergie verhinderen of althans verminderen kan. In theorie kan men vaccinatie voor alle soorten allergieën uitvoeren. Voor pollen, huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van dieren, wesp en bijengif, bestaan er hoogwaardige middelen.

Aantal gevallen van hooikoorts in 2014 ongekend groot

Ons land werd in 2014 trouwens geplaagd door een ongekend hoog aantal gevallen van hooikoorts. Ook de hevigheid van de klachten was extreem volgens een mededeling van het Radboud Medisch Centrum te Nijmegen. De ongewone hoge piek in hooikoortsgevallen weet men vooral aan de uitzonderlijk zachte winter waardoor het pollenseizoen vrijwel de gehele eerste jaarhelft in beslag nam. Overigens gaf het ziekenhuis ook aan dat hooikoorts en andere allergieën in de toekomst beter bestreden kunnen worden. Bloedonderzoek kan sneller uitwijzen of patiënten al dan niet baat hebben bij een anti-allergiebehandeling.

Lees verder

© 2014 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooikoorts: HooikoortskalenderHooikoortspatiënten hebben het meestal al gemerkt: in de ene maand heb je meer last van hooikoorts dan in de andere. Dat…
Hooikoorts of pollenallergieHooikoorts of pollenallergieRuim 25 procent van de bevolking heeft een allergie voor één of meerdere stoffen. In de helft van de gevallen wordt de a…
Hooikoorts; van oorzaak tot behandelingHooikoorts; van oorzaak tot behandelingDe lente komt er weer aan. Voor velen zal dit weer fijn zijn, eindelijk wat warmer en beter weer, maar voor heel wat Ned…
Symptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen van Hooikoorts: wat te doen en behandelingSymptomen hooikoorts - oftewel overgevoeligheid voor pollen. Wat zijn de klachten, symptomen en behandeling van hooikoor…

Wat kun je zelf doen tegen aambeien?Veel Nederlanders hebben ooit in hun leven wel eens last van aambeien. Aambeien zijn uitstulpingen van de darmwand net b…
Dysthyme stoornis: een chronische depressieDysthyme stoornis: een chronische depressieIedereen voelt zich wel eens somber gedurende bepaalde tijd. Dit moet normaal gesproken vanzelf weer over gaan. Bij somm…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 27-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.