Risico’s van allergieën onderschat
Het aantal mensen met een allergie neemt toe maar slechts enkelen laten zich door een arts behandelen. De meerderheid vertrouwt op zelfmedicatie en huismiddeltjes. De risico’s van allergieën worden vaak onderschat.
Allergie wordt niet altijd serieus genomen
Niezen, hoesten en jeuk, deze symptomen plagen veel mensen met een
allergie. Maar slechts een derde van de mensen met een allergie laat zich behandelen door een arts. Dat toont overduidelijk aan dat we de gevaren die van een allergie uitgaan, onderschatten en de gevolgen ervan bagatelliseren. De allergie wordt niet serieus genomen.
Wat zijn de gevolgen van onderschatting?
Enerzijds is er de economische schade. Onvoldoende behandelde allergieën, zullen de gezondheidszorg in de toekomst veel geld kosten, meer dan voor de behandeling van de oorzaken nodig zou zijn. Maar veel ernstiger zijn de gevolgen voor de gezondheid van mensen bij elke onbehandelde allergie.
De gevaren van een onbehandelde allergie
Zonder behandeling kan een allergie gestaag verergeren. Er kunnen andere allergieën door ontstaan. Plotseling zijn het niet alleen meer de pollen, maar ook appels of hazelnoten waarop men reageert. Bovendien kan zich door de jaren heen allergische astma ontwikkelen. Ongeveer 40 procent van de onbehandelde hooikoorts-patiënten vormt later allergische astma. Bij huisstofallergieën is dat zelfs 62 procent. Onbehandelde allergieën leiden niet alleen tot een vermindering van de levenskwaliteit maar ook van de levensduur.
Ontbreekt het aan voldoende voorlichting?
Zoals in de inleiding al aangegeven nemen veel mensen een allergie niet serieus als ernstige ziekte, zelfs niet als ze er zelf aan lijden. De hiervoor genoemde effecten op de gezondheid zijn niet bekend bij veel mensen met een allergie. Men kan zich daarom afvragen of het wellicht aan voldoende voorlichting ontbreekt. Dat kan op termijn een probleem voor mensen met een allergie worden.
Wie worden het meest geplaagd?
Op het moment van schrijven (mei 2014) is er sprake van het hooikoortsseizoen. Dan vertonen vooral de mensen symptomen die reageren op vroeg bloeiende struiken en bomen zoals de berk, de beuk en de els. Overigens is het aantal mensen met een allergie voor berkenpollen fors toegenomen. Dat is een trend die wordt waargenomen in de praktijk van veel huisartsen. Mensen met een allergie voor graspollen en berken komen kennelijk het vaakst op spreekuur. Waaraan dat ligt? Wel, berkenpollen zijn bijzonder agressieve allergenen. Bovendien zijn de laatste jaren door de plantsoenendiensten meer en meer berken geplant. Dat leidt, althans in de grote steden, tot de vorming van steeds meer stuifmeel.
Ons immuunsysteem zoekt vijanden die er niet zijn
Men kent nog niet alle factoren die van invloed zijn, maar men vermoedt dat de toename van allergieën te maken heeft met onze hygiënische westerse levensstijl. We houden ons te veel binnen op, worden in toenemende mate blootgesteld aan uitlaatgassen en eten voorgeproduceerd voedsel. Bovendien heeft ons immuunsysteem in een hygiënische omgeving weinig te doen en dus zoekt het vijanden die er niet echt zijn.
Hoe kan je allergieën succesvol behandelen?
Allereerst is natuurlijk het vermijden van de allergie-veroorzakende stof noodzakelijk. Is dat niet voldoende of is dit niet mogelijk zoals bij pollen in de lucht, dan moet een allergievaccinatie worden uitgevoerd. Dat is een effectieve behandeling die de gevolgen van een allergie verhinderen of althans verminderen kan. In theorie kan men vaccinatie voor alle soorten allergieën uitvoeren. Voor pollen, huisstofmijt,
schimmels, huidschilfers van dieren,
wesp en bijengif, bestaan er hoogwaardige middelen.
Aantal gevallen van hooikoorts in 2014 ongekend groot
Ons land werd in 2014 trouwens geplaagd door een ongekend hoog aantal gevallen van hooikoorts. Ook de hevigheid van de klachten was extreem volgens een mededeling van het Radboud Medisch Centrum te Nijmegen. De ongewone hoge piek in hooikoortsgevallen weet men vooral aan de uitzonderlijk zachte winter waardoor het pollenseizoen vrijwel de gehele eerste jaarhelft in beslag nam. Overigens gaf het ziekenhuis ook aan dat hooikoorts en andere allergieën in de toekomst beter bestreden kunnen worden.
Bloedonderzoek kan sneller uitwijzen of patiënten al dan niet baat hebben bij een anti-allergiebehandeling.
Lees verder