Schimmel en gezondheid
Schimmel is schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot allergische reacties en irritaties. Sommige schimmelsporen zijn zelfs kankerverwekkend. Het komt er natuurlijk op aan hoe groot een schimmelbelasting is. Van een paar plekjes op voegnaden zal niemand omkomen, maar bij compleet beschimmelde muren ziet dat er al anders uit. Helaas zijn de symptomen voor een arts meestal moeilijk te duiden.
Waardoor ontstaan schimmels
Schimmels zijn slecht voor uw gezondheid en het gevaar is reeds aanwezig als ze nog onzichtbaar zijn. Ook als onze ogen ze nog niet herkennen, kan ons lichaam ze al bemerken.
Schimmels in een woning ontstaan door onjuiste ventilatie, maar ook door slechte bouwontwerpen en ze groeien bij de gratie van vocht en warmte.
Welke ziekten worden veroorzaakt door schimmels?
- Het vaakst ontstaan allergieën door schimmels en schimmelsporen, maar ook diverse andere irritaties kunnen erdoor ontstaan;
- Infecties veroorzaakt door schimmels komen slechts in zeldzame gevallen voor, en dan met name bij zeer verzwakte mensen;
- Naast de typische aandoeningen aan de luchtwegen kunnen schimmels leiden tot diverse maag- en darmziekten en migraine;
- Maar ook huidaandoeningen zoals eczeem of netelroos kunnen hun oorzaak vinden in een met schimmel besmette woning.
Schimmelsporen kunnen gifstoffen vormen waarvan de aflatoxinen het meest bekend zijn. Die aflatoxinen zijn kankerverwekkend.
Symptomen schimmel-aandoeningen moeilijk te interpreteren
Klachten die worden veroorzaakt door schimmels en sporen zijn vaak weinig eenduidig en zeer uiteenlopend van aard:
- een loopneus;
- prikkelhoest;
- niezen;
- netelroos;
- hoofdpijn;
- vermoeidheid;
- bindweefselirritatie;
- en zelfs astma.
Het zijn allemaal mogelijk tekenen van een ziekte veroorzaakt door schimmels. Vanwege de weinig eenduidige symptomen, is het voor de arts erg moeilijk om de juiste diagnose te stellen. Vaak is bij patiënten met dergelijke ziekteverschijnselen hooikoorts de onterechte diagnose.
Hoe stelt een arts een schimmelallergie vast?
Om een
schimmel-allergie vast te stellen beschikt de arts over diverse mogelijkheden:
- een priktest (dus een huidtest);
- een provocatietest (het allergeen wordt in de luchtwegen gebracht om een reactie uit te lokken);
- een bloedtest.
Ga af op de signalen van uw lichaam
Omdat de klachten vaak moeilijk voor de arts te duiden zijn, moet u voor uzelf nagaan:
- wanneer zijn de klachten het ergst?
- zijn de symptomen in sommige ruimtes erger?
- zijn de klachten erger tijdens bepaalde jaargetijden?
Definitief uitsluitsel over een schimmelbesmetting in uw huis kan alleen een analyse van de binnenlucht bieden. U kunt zich ook laten doorverwijzen naar een specialist die een allergietest kan doorvoeren. U moet echter weten dat het zeer moeilijk is om een schimmelallergie vast te stellen, omdat er niet van alle schimmelsporen extracten voor allergietesten bestaan. Toch is een test een goed hulpmiddel om uit te vinden of schimmels of sporen een oorzaak voor uw ongemakken kunnen zijn .
Hoe kunt u een schimmelallergie voorkomen?
Om onnodige belasting te vermijden, kunt u maar beter afzien van kamerplanten en luchtbevochtigers. Die kunnen immers gedeeltelijk medeverantwoordelijk zijn voor een slecht binnenklimaat. En keukenafval moet u ook regelmatig verwijderen.
Dodelijke Aspergillus-schimmel rukt op
In ziekenhuizen overlijden jaarlijks 50 patiënten als gevolg van de resistente
Aspergillus-schimmel. Overheden moeten daarom haast maken met maatregelen die de sterfte door deze dodelijke schimmel kunnen tegengaan. Inmiddels (januari 2012) maakte bedoelde schimmel al slachtoffers in:
- België;
- Frankrijk;
- Engeland;
- Spanje;
- Italië;
- Denemarken;
- Oostenrijk;
- China.
Door
resistentie kunnen de geneesmiddelen die ziekenhuizen tot dusver tegen deze schimmel inzetten, niet meer gebruikt worden. Alleen een middel dat via een infuus wordt toegediend, biedt nog soelaas. Maar die vorm van medicatie heeft twee beperkingen:
- patiënten moeten er soms maandenlang mee behandeld worden;
- het middel wordt slecht opgenomen door de hersenen, waardoor de schimmel zich daar kan nestelen.
Waar komt de Aspergillus-schimmel voor?
De resistente Aspergillus-schimmel treft men onder meer aan in:
- potgrond;
- composthopen;
- opslagplaatsen voor bio-afval;
- matrassen.
Kennelijk is de betrokken schimmel ook al in alle Nederlandse academische ziekenhuizen gesignaleerd en heeft elk huishouden ermee te maken. Eén positieve kanttekening: mensen met een normaal werkend
afweersysteem lopen weinig risico.
Meer weten over schimmel en schimmelallergie?
Wilt u meer weten over schimmels en de gezondheidsaspecten van schimmels dan is de website van
Gezondheidsplein.nl een aanrader. Deze site heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als een vindplek van begrijpelijke en betrouwbare medische informatie in de meest ruime zin.
Reacties
Katia Knockaert, 26-02-2016
Elke winter opnieuw hebben we last van schimmels aan de binnenkant van de muren in de slaapkamers, ter hoogte van koude bruggen en in hoeken, soms is de muur helemaal nat. We wassen de schimmel weg met chloor, maar ze komt helemaal en snel terug. Hoe kunnen we dit probleem oplossen. In de woonkamer schimmelen de houten meubels tegen de grond. Ook de binnen kant van de meubels schimmelt, we verwarmen ons huis overdag tot 20graden en s'nachts tot 17,5 graden. De slaapkamers worden overdag gelucht tot 12u daarna vensters dicht en verwarming aan.
Wat doen we fout? We hebben herhalend klachten van niezen, loopneus, snot en meer.
Soms denken we er aan ons huis te verkopen…
Reactie infoteur, 27-02-2016
Frustrerend lijkt me jullie vochtprobleem Katia. Zo veel zorg en toch geen resultaat! Van op afstand moeilijk beoordelen wat de oorzaak is. Laat eens een aannemer of bouwkundige naar de situatie ter plekke kijken. Heel veel succes!
Wendy, 30-12-2012
Onze buren hebben ernstige lekkage in hun badkamer. Dit is al een jaar bezig. Zij zijn nu eindelijk van plan dit te laten maken. Maar wij hebben al ernstige schade aan onbze muur en vloer in de slaapkamer. Zwarte plekken (ik denk schimmel) op de muur en een enorme stank die er vanaf komt. Wij ventileren nu dagenlijks met het raam wagenwijd open. Maar zoland de lekkage blijft wordt het er bij ons niet beter op.
Ik heb de afgelopen maand een constanten zeer ernstige verkoudheid waar niks tegen helpt. Hoesten, loop neus en produceren van enorm veel snot.
Zou het mogenlijk zijn dat dit door de schimmel in de slaapkamer komt? Inmiddels slapen wij al in een andere kamer ernaast, maar de verkoudheid blijft aan.
ZIjn er tips om dit schoon te maken? Het is een kalkzandsteen muur die gestuct isen daarover behangen. Het behang rolt er bijna vanzelf af en is helemal zwart.
Ik hoop op een reactie.
Reactie infoteur, 30-12-2012
Het is moeilijk om "op afstand" jullie specifieke probleem te beoordelen maar een opengezet raam is nog geen garantie voor een goede ventilatie. Er stroomt alleen maar koudere lucht van buiten naar binnen terwijl er warmere met vocht verzadigde lucht moet worden afgevoerd. Feit is immers dat koude lucht minder vocht kan opnemen. Zorg dus liefst voor beluchting met opgewarmde lucht vanuit de eigen woning en zet daarvoor ook enkele binnendeuren open zodat er tochtwerking is.
De situatie zoals u die beschrijft, lijkt alarmerend genoeg om er acuut een vochtspecialist naar te laten kijken. Als e.e.a. inderdaad zijn oorzaak vindt in een naburig pand kunt u die buren voor mogelijke schade verantwoordelijk stellen, uiteraard voorzover u dat wilt. Een goede verstandhouding met uw buren is uiteraard belangrijk maar niet ten koste van alles en zeker niet ten koste van uw gezondheid. Succes!