Schimmel en gezondheid

Schimmel en gezondheid Schimmel is schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot allergische reacties en irritaties. Sommige schimmelsporen zijn zelfs kankerverwekkend. Het komt er natuurlijk op aan hoe groot een schimmelbelasting is. Van een paar plekjes op voegnaden zal niemand omkomen, maar bij compleet beschimmelde muren ziet dat er al anders uit. Helaas zijn de symptomen voor een arts meestal moeilijk te duiden.

Waardoor ontstaan schimmels

Schimmels zijn slecht voor uw gezondheid en het gevaar is reeds aanwezig als ze nog onzichtbaar zijn. Ook als onze ogen ze nog niet herkennen, kan ons lichaam ze al bemerken. Schimmels in een woning ontstaan door onjuiste ventilatie, maar ook door slechte bouwontwerpen en ze groeien bij de gratie van vocht en warmte.

Welke ziekten worden veroorzaakt door schimmels?

 • Het vaakst ontstaan allergieën door schimmels en schimmelsporen, maar ook diverse andere irritaties kunnen erdoor ontstaan;
 • Infecties veroorzaakt door schimmels komen slechts in zeldzame gevallen voor, en dan met name bij zeer verzwakte mensen;
 • Naast de typische aandoeningen aan de luchtwegen kunnen schimmels leiden tot diverse maag- en darmziekten en migraine;
 • Maar ook huidaandoeningen zoals eczeem of netelroos kunnen hun oorzaak vinden in een met schimmel besmette woning.

Schimmelsporen kunnen gifstoffen vormen waarvan de aflatoxinen het meest bekend zijn. Die aflatoxinen zijn kankerverwekkend.

Symptomen schimmel-aandoeningen moeilijk te interpreteren

Klachten die worden veroorzaakt door schimmels en sporen zijn vaak weinig eenduidig en zeer uiteenlopend van aard:
 • een loopneus;
 • prikkelhoest;
 • niezen;
 • netelroos;
 • hoofdpijn;
 • vermoeidheid;
 • bindweefselirritatie;
 • en zelfs astma.

Het zijn allemaal mogelijk tekenen van een ziekte veroorzaakt door schimmels. Vanwege de weinig eenduidige symptomen, is het voor de arts erg moeilijk om de juiste diagnose te stellen. Vaak is bij patiënten met dergelijke ziekteverschijnselen hooikoorts de onterechte diagnose.

Hoe stelt een arts een schimmelallergie vast?

Om een schimmel-allergie vast te stellen beschikt de arts over diverse mogelijkheden:
 • een priktest (dus een huidtest);
 • een provocatietest (het allergeen wordt in de luchtwegen gebracht om een reactie uit te lokken);
 • een bloedtest.

Ga af op de signalen van uw lichaam

Omdat de klachten vaak moeilijk voor de arts te duiden zijn, moet u voor uzelf nagaan:
 • wanneer zijn de klachten het ergst?
 • zijn de symptomen in sommige ruimtes erger?
 • zijn de klachten erger tijdens bepaalde jaargetijden?

Definitief uitsluitsel over een schimmelbesmetting in uw huis kan alleen een analyse van de binnenlucht bieden. U kunt zich ook laten doorverwijzen naar een specialist die een allergietest kan doorvoeren. U moet echter weten dat het zeer moeilijk is om een schimmelallergie vast te stellen, omdat er niet van alle schimmelsporen extracten voor allergietesten bestaan. Toch is een test een goed hulpmiddel om uit te vinden of schimmels of sporen een oorzaak voor uw ongemakken kunnen zijn .

Hoe kunt u een schimmelallergie voorkomen?

Om onnodige belasting te vermijden, kunt u maar beter afzien van kamerplanten en luchtbevochtigers. Die kunnen immers gedeeltelijk medeverantwoordelijk zijn voor een slecht binnenklimaat. En keukenafval moet u ook regelmatig verwijderen.

Dodelijke Aspergillus-schimmel rukt op

In ziekenhuizen overlijden jaarlijks 50 patiënten als gevolg van de resistente Aspergillus-schimmel. Overheden moeten daarom haast maken met maatregelen die de sterfte door deze dodelijke schimmel kunnen tegengaan. Inmiddels (januari 2012) maakte bedoelde schimmel al slachtoffers in:

 • België;
 • Frankrijk;
 • Engeland;
 • Spanje;
 • Italië;
 • Denemarken;
 • Oostenrijk;
 • China.

Door resistentie kunnen de geneesmiddelen die ziekenhuizen tot dusver tegen deze schimmel inzetten, niet meer gebruikt worden. Alleen een middel dat via een infuus wordt toegediend, biedt nog soelaas. Maar die vorm van medicatie heeft twee beperkingen:

 • patiënten moeten er soms maandenlang mee behandeld worden;
 • het middel wordt slecht opgenomen door de hersenen, waardoor de schimmel zich daar kan nestelen.

Waar komt de Aspergillus-schimmel voor?

De resistente Aspergillus-schimmel treft men onder meer aan in:

 • potgrond;
 • composthopen;
 • opslagplaatsen voor bio-afval;
 • matrassen.

Kennelijk is de betrokken schimmel ook al in alle Nederlandse academische ziekenhuizen gesignaleerd en heeft elk huishouden ermee te maken. Eén positieve kanttekening: mensen met een normaal werkend afweersysteem lopen weinig risico.

Meer weten over schimmel en schimmelallergie?

Wilt u meer weten over schimmels en de gezondheidsaspecten van schimmels dan is de website van Gezondheidsplein.nl een aanrader. Deze site heeft zich in de afgelopen jaren bewezen als een vindplek van begrijpelijke en betrouwbare medische informatie in de meest ruime zin.
© 2011 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Niet alle schimmels zijn verkeerdNiet alle schimmels zijn verkeerdMisschien heb je ook wel eens een mooie mandarijn in de hand gehad en vastgesteld dat die nog maar aan één kant oranje w…
Schimmels in de badkamer: wat te doen?Iedereen heeft wel eens last van schimmels in de badkamer. Vaak vragen wij ons dan af of deze schimmels schadelijk zijn…
Schadelijke schimmels, bestrijden en verwijderenSchimmels kunnen we overal tegenkomen op vochtige plekken in ons huis. De wc, douche, keuken of achter meubels zijn favo…
Schimmel badkamer verwijderen: hoe gaat u te werk?Schimmel in de badkamer verwijderen? Er zijn een aantal manieren om schimmel succesvol te verwijderen uit uw badkamer. H…

Ooglidrandontsteking: ontsteking van het ooglidOoglidrandontsteking: ontsteking van het ooglidOoglidrandontsteking: pijn aan het oog, rood oog, ontsteking. Een ooglidrandontsteking kan het gevolg zijn van een infec…
Hersentumor: symptomen, behandeling en levensverwachtingHersentumor: symptomen, behandeling en levensverwachtingHersentumor symptomen hangen sterk af van de locatie van de tumor in de hersenen. Hersentumor symptomen zijn in grofweg…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Schimmel en gezondheid"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Johan, 23-04-2020 19:54 #13
Ik woon op 1 hoog op de hoek de slaapkamer muur zit op het noorden.
Voel me in de wintermaanden altijd anders op mijn slaapkamer het is net alsof alles een beetje nat koud is mijn kleren die ik smorgens aantrek voelen ook vochtig. Het is nu april en het wordt met de dag beter.
Heb inmiddels copd en dat kan door van alles gekomen zijn maar dat het hier teveel vocht is op de slaapkamer en ook zwarte vlekken op het plafon zitten.
Heeft denk ik geen goede invloed op mijn gezondheid.
Maar wat doe ik hier aan verhuizen is voor mij geen optie door div omstandigheden.

Lilian (13), 08-07-2019 20:24 #12
Ik werk in een kas waar ik moet bladsnijden. Alle bladeren die op de grond vallen laten we liggen op de grond omdat ze zeggen dat dat vanzelf wegrot/verteerd ofzo. Sinds een paar dagen geleden moeten ze die bladeren een beetje wegschoppen en dan is de onderste laag altijd geschimmeld. Van die geschimmelde bladeren komt een soort damp ofzo, Meestal is dat zo erg dat het hele pad blank staat, Is dit slecht voor je gezondheid als je dat inademt (vooral als kind)?

Rosa, 13-03-2019 13:22 #11
Hallo. Kun je longontsteking krijgen van schimmels? We hebben 2 jaar in een caravan gewoond. mijn gezondheid is daar heel erg achteruit gegaan. Ik kreeg een zware longontsteking en erge vermoeidheid. Nu ben zo erg dat ik zelfs als ik van de slaapkamer naar de bank loop ben ik buiten adem en zelfs met de hondjes lopen lukt niet meer. Groetjes Van mij. ik hoop op antwoord

Ray, 30-05-2017 08:59 #10
Hallo allemaal.

Ik heb schimmel in mijn badkamer zitten. Door toedoen van slechte ventilatie. Nou is er een schilder langs gekomen. Die heeft iets gesprayd in de badkamer en met een doekje de schimmel oppervlakkig verwijderd/verplaatst. Ik heb een raar gevoel hierbij, want schimmel kan je toch niet verwijderen met een doekje. En er is niks overgeschilderd. Gaat dit allemaal goed? En hoe zou schimmel verwijderd moeten worden.

Natasja, 11-04-2017 15:04 #9
Hallo
Ik heb copd, en heb in mijn woonkamer al 5 jaar een grote zwarte schimmel plek. Hoe groot is de kans dat het in mijn longen zit?

Senna, 17-01-2017 19:37 #8
Ik heb schimmel op de muur, wat moet ik doen?

Katia Knockaert, 26-02-2016 20:12 #7
Elke winter opnieuw hebben we last van schimmels aan de binnenkant van de muren in de slaapkamers, ter hoogte van koude bruggen en in hoeken, soms is de muur helemaal nat. We wassen de schimmel weg met chloor, maar ze komt helemaal en snel terug. Hoe kunnen we dit probleem oplossen. In de woonkamer schimmelen de houten meubels tegen de grond. Ook de binnen kant van de meubels schimmelt, we verwarmen ons huis overdag tot 20graden en s'nachts tot 17,5 graden. De slaapkamers worden overdag gelucht tot 12u daarna vensters dicht en verwarming aan.
Wat doen we fout? We hebben herhalend klachten van niezen, loopneus, snot en meer.
Soms denken we er aan ons huis te verkopen… Reactie infoteur, 27-02-2016
Frustrerend lijkt me jullie vochtprobleem Katia. Zo veel zorg en toch geen resultaat! Van op afstand moeilijk beoordelen wat de oorzaak is. Laat eens een aannemer of bouwkundige naar de situatie ter plekke kijken. Heel veel succes!

Clementine Stefels, 12-02-2016 08:33 #6
Mijn vriendin woont in een huurhuis en klaagt al jaren over vocht en schimmel in haar huis. Ze wil daar eigenlijk niet meer wonen maar ze heeft nog altijd geen andere woning toegewezen gekregen en de woningbouwvereniging doet er niks aan. Nu heeft ze een longziekte en klaagt aldoor over moeheid. Wat kan ze doen?

Met vriendelijke groet,
Clementine Stefels

Eveline, 17-02-2015 10:11 #5
Sinds een paar maanden weet ik dat ik allergisch ben voor Aspergillus Fumigatis. Constant kaakholteontsekingen, piepende ademhaling en veel slijm en daarbij netelroos. Ik werk in een gesloten Huikamer voor dementerende ouderen in een verzorgingtehuis waar de temperatuur hoog is en zeer weinig wordt geventileerd, steeds als ik daar ben ga ik ziek naar huis… Weinig mensen begrijpen me en niemand heeft ooit van Aspergillus gehoord. Herkent iemand dit? Groet

Kimberley Pex, 16-07-2014 06:55 #4
Schimmel in m'n washok en hal door lekkage vanuit de badkamer! Nu 'n fikse reparatie door de bouwvereniging. Uitgesleten voegen en losse tegels ('n expert kwam "tikken" en dan hoor je 't pas i.d.d.) Regelmatig je badkamer laten controleren is de enige optie om dit snel op te sporen. De bouwvereniging doet dit gewoon, wel vragen natuurlijk! Om héél veel ellende te voorkomen.

Jacqueline, 25-04-2013 19:00 #3
Vorige bewoner heeft lekkage gehad, sindsdien schimmelplekken in de slaapkamer.
Mijn klachten zijn voornamelijk prikkelhoest, brandende ogen, forse hoofdpijn en langdurige neusverkoudheid. a.s. maandag naar de huisarts en neem de foto's van mijn woning mee. Ik hoop op deze manier te kunnen verhuizen op medische gronden gezien de lange wachttijden houd ik dit niet meer vol. Ik loop hier al mee te kwakkelen sinds oktober 2012. Ik woon op kamers en doordat mede huurders drugs gebruiken kan ik mijn slaapkamer niet naar behoren ventileren ivm stankoverlast door o.a. wiet.

Jen, 10-04-2013 02:24 #2
Kan je al klachten krijgen door kleine schimmels in bijvoorbeeld een niet opgeruimde beker of broodtrommel?

Wendy, 30-12-2012 15:08 #1
Onze buren hebben ernstige lekkage in hun badkamer. Dit is al een jaar bezig. Zij zijn nu eindelijk van plan dit te laten maken. Maar wij hebben al ernstige schade aan onbze muur en vloer in de slaapkamer. Zwarte plekken (ik denk schimmel) op de muur en een enorme stank die er vanaf komt. Wij ventileren nu dagenlijks met het raam wagenwijd open. Maar zoland de lekkage blijft wordt het er bij ons niet beter op.
Ik heb de afgelopen maand een constanten zeer ernstige verkoudheid waar niks tegen helpt. Hoesten, loop neus en produceren van enorm veel snot.
Zou het mogenlijk zijn dat dit door de schimmel in de slaapkamer komt? Inmiddels slapen wij al in een andere kamer ernaast, maar de verkoudheid blijft aan.
ZIjn er tips om dit schoon te maken? Het is een kalkzandsteen muur die gestuct isen daarover behangen. Het behang rolt er bijna vanzelf af en is helemal zwart.

Ik hoop op een reactie. Reactie infoteur, 30-12-2012
Het is moeilijk om "op afstand" jullie specifieke probleem te beoordelen maar een opengezet raam is nog geen garantie voor een goede ventilatie. Er stroomt alleen maar koudere lucht van buiten naar binnen terwijl er warmere met vocht verzadigde lucht moet worden afgevoerd. Feit is immers dat koude lucht minder vocht kan opnemen. Zorg dus liefst voor beluchting met opgewarmde lucht vanuit de eigen woning en zet daarvoor ook enkele binnendeuren open zodat er tochtwerking is.

De situatie zoals u die beschrijft, lijkt alarmerend genoeg om er acuut een vochtspecialist naar te laten kijken. Als e.e.a. inderdaad zijn oorzaak vindt in een naburig pand kunt u die buren voor mogelijke schade verantwoordelijk stellen, uiteraard voorzover u dat wilt. Een goede verstandhouding met uw buren is uiteraard belangrijk maar niet ten koste van alles en zeker niet ten koste van uw gezondheid. Succes!

Infoteur: Serkozy
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 13
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!