Ooglidrandontsteking: ontsteking van het ooglid

Ooglidrandontsteking: ontsteking van het ooglid Ooglidrandontsteking: pijn aan het oog, rood oog, ontsteking. Een ooglidrandontsteking kan het gevolg zijn van een infectie met bacteriën, maar kan ook het gevolg zijn van stof, zand of een verstoorde talgproductie. Wat zijn andere oorzaken, hoe herken je een ooglidrandontsteking en wat is de behandeling?

Wat is een ooglidrandontsteking?

Een ontsteking van de rand van het ooglid wordt een ooglidrandontsteking genoemd oftewel blefaritis. Er bestaan hier twee vormen van: de ene met een rood ooglidrand en de ander met zweren en korsten. Een ontsteking aan de ooglidrand kan soms aardig lang aan blijven houden en verdwijnt niet zomaar. Door het hebben van droge ogen zal deze ontsteking veelal verergeren.

Symptomen en klachten

Bij de eerste vorm van een ooglidrandontsteking ziet men een rode ooglidrand, die soms gepaard gaat met schilfertjes. Bij de tweede vorm ontstaan er zweertjes, korsten en uitval van de wimperharen.

De klachten bestaan uit roodheid van de ooglidrand en jeuk. De oogleden raken geïrriteerd en de ogen kunnen gaan tranen en branderig aanvoelen. De ogen raken vermoeid en er ontstaat een overgevoeligheid voor licht. De talgkliertjes kunnen door de ontsteking verstoord raken, waardoor de ogen droog worden. Hierdoor krijgt men het gevoel dat er korrels zand in het oog zitten. Door dit gevoel gaan veel patiënten in de ogen wrijven, waardoor de ontsteking nog meer verergert. Een ooglidrandontsteking verdwijnt vaak niet zomaar en kan onbehandeld zeer lang voortduren.

Oorzaken van een ooglidrandontsteking

De meest voorkomende oorzaak is een infectie met stafylokokken. Deze stafylokokken infecteren de talgkliertjes die zich aan de voet van de wimpers bevinden. Wanneer de weerstand tijdelijk verminderd is, kan deze infectie snel ontstaan en uitbreiden.
In de meeste gevallen berust de ontsteking op een infectie, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals het veelvuldig wrijven in de ogen, sigarettenrook of irriterende stoffen in het oog zoals make-up.

In een enkel geval is een ontsteking van de ooglidrand een voorbode voor suikerziekte. Wat vaker komt deze ontsteking voor als gevolg van eczeem, zoals constitutioneel eczeem,contactallergisch eczeem of seborrhoïsch eczeem.

Ook kan de talgproductie verstoord zijn, zoals bij een overmatige talgproductie. Dit heeft als gevolg dat de ooglidrand geïrriteerd raakt en gaat ontsteken. Ook kan er juist sprake zin van een te lage talgproductie.

Behandeling

Een ooglidrandontsteking wordt meestal behandeld met een antibioticum bevattende zalf. Deze dient gedurende enkele dagen elke dag op het ooglid aangebracht te worden. De kuur moet geheel worden afgemaakt, of te voorkomen dat de ontsteking terug keert. In sommige gevallen wordt een antibioticakuur in de vorm van tabletten voorgeschreven.

Belangrijk is dat de ooglidrand goed schoon gehouden wordt. Schilfers kunnen verwijderd worden met een wattenstokje gedrenkt in afgekookt lauw water. Korsten die vastzitten zijn vaak moeilijker te verwijderen. Door enkele malen de korsten goed te weken in lauw water, komen deze vaak los. Het is van groot belang om schilfers en korsten te verwijderen bij een ontsteking. In deze schilfers en korsten zitten namelijk bacteriën die voor een herinfectie zorgen. Na het reinigen van de ooglidrand, kan de zalf worden aangebracht. Volg hierbij de voorschriften van de arts op. In de meeste gevallen zal de arts na enkele dagen de genezing van de ooglidrand opnieuw beoordelen. Bij aanhoudende klachten of een verergering van de klachten na het gebruik van een voorgeschreven zalf, maar ook bij ernstige bijwerkingen, raadpleeg altijd de arts.

Voorkomen van een ooglidrandontsteking

Om in de toekomst een nieuwe ontsteking te voorkomen, zal men voorzichtig met de ogen om moeten gaan: vooral niet wrijven in de ogen. Wanneer er een vuiltje in het oog zit dat niet vanzelf verdwijnt, kan er gespoeld worden met wat water. Eventueel kan er voorzichtig met een vinger het vuiltje verwijderd worden. Hierbij moet de vinger eerst goed schoon worden gemaakt. Wrijf niet in de ogen wanneer men bezig is met zand of stof.

Droge ogen bevorderen een ooglidrandontsteking. Wanneer droge ogen een dagelijks voorkomend probleem vormen, kunnen er kunsttranen gebruikt worden. Deze houden de ogen vochtig. Kunsttranen zijn er in de vorm van druppels, zalf of een speciale gel. Wanneer er niks voorhanden is, kan er ook tijdelijk een lenzenvloeistof gebruikt worden.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoeningen kat: oogontstekingAandoeningen kat: oogontstekingBij een oogontsteking is meestal het bindvlies van het oog ontstoken. Het oog van de kat ziet er rood en soms opgezwolle…
Wat te doen bij een oogontsteking?Wat is een oogontsteking? Een oogontsteking is een ontstekingsreactie binnen in of rond om het oog. Een oogontsteking is…
Hangend ooglid (Ptosis)Hangend ooglid (Ptosis)Ptosis, ook wel hangend ooglid genoemd is een aandoening die vaak in verwarring wordt gebracht met vermoeidheid. Lees hi…
Hoe genees je een oogontsteking?In het volgende artikel wordt jullie wat meer uitleg over een oogontsteking gegeven. Vervolgens staan er ook enkele tips…

Monstruositeit: ernstige misvormingMonstruositeit: ernstige misvormingMonstruositeit of monstrum: een afwijking waarbij de baby uiterlijke ernstige afwijkingen vertoont, In sommige gevallen…
Schimmel en gezondheidSchimmel en gezondheidSchimmel is schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot allergische reacties en irritaties. Sommige schimmelsporen z…
Reactie

Hilde Dekkinga-Van Dijk, 12-03-2013
Ik heb al vanaf 2009 last van m'n oogleden. Na een aantal oogartsen te hebben geraadpleegd, bleek dat ik blefaritis heb. Intussen heb ik allerlei druppels en zalfjes gehad, maar er trad geen verbetering op. Sinds twee jaar kan ik niet meer autorijden, fietsen of alleen het dorp in lopen. Nu lees ik dat de oogarts in sommige gevallen antibiotica voorschrijft. Daar heb ik naar gevraagd, maar helaas dat wil hij me niet voorschrijven. Wat kan ik nu nog doen? Reactie infoteur, 12-03-2013
U heeft toevallig ook geen antibiotica-zalf gekregen?

Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.