Monstruositeit: ernstige misvorming

Monstruositeit: ernstige misvorming Monstruositeit of monstrum: een afwijking waarbij de baby uiterlijke ernstige afwijkingen vertoont, In sommige gevallen menen mensen dat ze te maken hebben met een alien of een demon. Vooral in sommige culturen speelt dit soms hoog op en is een baby die hiermee geboren wordt een taboe.

Wat is monstruositeit?

Monstruositeit wordt ook wel monstrum genoemd, en heeft betekenis op een kind met een zeer ernstige misvorming. Deze ernstige misvorming wordt veroorzaakt door een erfelijke afwijkende aanleg of een verstoring tijdens de ontwikkeling van de ongeboren vrucht. De meeste afwijkingen ontstaan tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap. De oorzaken voor monstruositeit kan zeer verschillende zijn, maar is meestal erfelijk, een virusinfectie, geneesmiddelen of bepaalde straling.

Baby met buitenaards uiterlijk

In Duitsland werd er in 1735 een baby geboren die heel veel weg had van een alien. De baby overleefde uiteraard niet, maar is wel bewaard gebleven in formaldehyde. De monsterlijke baby is te bezichtigen in het museum in Waldenburg te Duitsland. Veel mensen meenden in die tijd dat de baby afkomstig was van buitenaards leven. De baby heeft een groot hoofd en zeer grote oogkassen. Boven op het hoofd bevondt zich een soort zak, die gevuld leek met de hersenen. Links op de foto de baby die geboren werd. Overigens had de vrouw eerder al gezonde kinderen gebaard.

Anencefalie

Bij anencefalie (anencephalus) sluit de neurale buis zich niet goed. Uit deze buis ontstaat normaal gesproken het centrale zenuwstelsel. Wanneer de buis niet goed is gesloten, ontwikkelen de hersenen zich niet voldoende of helemaal niet. De afwijking ontstaat 20 tot 28 dagen na de conceptie. Deze afwijking komt vaker voor bij vrouwelijke embryo's. Het resultaat is een baby die doodgeboren wordt, of kort na de geboorte zal overlijden. Het heeft geen zin om deze baby te willen redden: hij of zij zal nooit een normaal leven kunnen leiden en er zal nooit sprake zijn van bewustzijn. Baby's die met anencefalie worden geboren, zien er vaak erg vreemd uit, met een afgeplat hoofd. Het schedeldak en het hersenvlies ontbreekt. De ogen zijn veelal uitpuilend (kikkerogen) en er is weinig sprake van een nek. Deze afwijking wordt soms veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen. links van dit artikel een foto van een baby met anencefalie.

De baby's die geboren worden met anencephalus hebben geen overlevingskans. Echter, een uitzonderlijk geval komt wel eens voor: Nicholas Coke is een baby die geboren is met anencefalie en de tweejarige leeftijd heeft weten te bereiken. Een wonder.

Trisomie 13 en 18

De meest bekende vorm van trisome is trisomie 21: het syndroom van down. Hierbij is er sprake van een extra derde chromosoom 21. Trisomie 13 betekent een extra derde chromosoom 13. Dit veroorzaakt syndroom van Patau. kinderen die worden geboren met het syndroom van Patau worden vaak doodgeboren of overlijden vlak na de geboorte. In sommige gevallen leven ze nog enkele maanden maar overlijden dan toch nog. In slechts vijf gevallen zijn er kinderen met het syndroom van Patau, die ouder dan tien jaar zijn geworden. Vooral de afwijkingen aan het gezicht zijn kenmerkend: vaak ontbreekt de neus en komt een gespleten lip voor. Ook oogafwijkingen komen veel voor. Aan de handen en voeten zijn vaak extra vingers en tenen zichtbaar.

Bij trisomie 18 is er een extra derde chromosoom 18 aanwezig. Het aangezicht is klein, de schedel vaak groot. De handen zijn vaak gebald tot vuisten. Trisomie 18 geeft uiterlijk meestal geen ernstige vertoningen. De meeste kinderen overlijden binnen één jaar.

Half mens, half dier

Veel monstrums lijken op een half mens, half dier. Dit komt door de ontwikkeling die tijdens de embryonale fase niet goed is voltooid. Een bekend voorbeeld is de afwijking harlequin ichthyosis : half mens, half slang. Het is een huidafwijking waarbij de huid rood is en een ruitvorm vertoont. Door de verharde huid worden uitsteeksel zoals de oren en de neus samengetrokken en plat geduwd. In vroegere tijden overleden deze baby's vrij snel na de geboorte: tegenwoordig kan men met voldoende medische zorg de baby enkele levensjaren gunnen. De baby is erg beperkt in zijn bewegingen doordat huidplooien erg strak getrokken worden.

Een andere afwijking is het weerwolfsyndroom: Hypertrichose. Hierbij is er sprake van een ernstige overbeharing. in sommige gevallen is het gehele gezicht bedekt met beharing. In tegenstelling tot andere monstrums, verloopt hypertrichose niet dodelijk. Bij de olifantsziekte is er sprake van een verdikte en gezwollen huid.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontijdige geboorte: te vroeg geborenOntijdige geboorte: te vroeg geborenOntijdige geboorte of partus immaturus: een geboorte tussen de 16 en 28 weken zwangerschap. Een ontijdige geboorte moet…
Focomelie, aangeboren misvormingFocomelie, aangeboren misvormingFocomelie is een aangeboren afwijking waarbij het ontbreken van een arm, been of meerdere ledematen centraal staat. Soms…
Ectrodactylie: Ontbrekende vingers met krabachtige handenEctrodactylie: Ontbrekende vingers met krabachtige handenEctrodactylie is een genetische aandoening waarbij sommige vingers en/of tenen afwezig zijn of gedeeltelijk ontbreken. D…
Ectopia cordis: Afwijking met hart buiten borstholteEctopia cordis: Afwijking met hart buiten borstholteEctopia cordis (ectocardie) is een uiterst zeldzame aangeboren afwijking waarbij het hart zich gedeeltelijk of geheel bu…

Verkoudheid symptomen genezen & tips: zink en neusdruppelsVerkoudheid symptomen genezen & tips: zink en neusdruppelsVerkoudheid symptomen, oorzaak en wat te doen bij verkoudheid? Verkoudheid komt erg vaak voor, vooral als de 'R' in de m…
Ooglidrandontsteking: ontsteking van het ooglidOoglidrandontsteking: ontsteking van het ooglidOoglidrandontsteking: pijn aan het oog, rood oog, ontsteking. Een ooglidrandontsteking kan het gevolg zijn van een infec…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Anencefalie
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 29-04-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.