De werking van het immuunsysteem
Een optimale werking van ons immuunsysteem is essentieel voor behoud van een goede gezondheid. Het beschermt tegen allerlei ziekten en werkt vertragend op het verouderingsproces. Slechte voeding en een ongezonde leefstijl kunnen ons afweersysteem verzwakken, waardoor we vatbaar worden voor allerlei ziekten, van een simpele verkoudheid tot ernstiger infecties.
De werking van ons afweersysteem
Het immuunsysteem, ook wel afweersysteem, fungeert als een leger dat ons verdedigt. Het is hoofdzakelijk gevestigd in het
lymfestelsel en de
bloedbaan. Maar ook de huid en andere organen, zoals het spijsverteringsstelsel, spelen een belangrijke rol spelen.
Het belang van het lymfestelsel voor onze afweer
Het
lymfestelsel is een netwerk van vaten dat vloeistof uit ruimten tussen de cellen terug leidt naar de bloedsomloop.
Lymfeklieren, de milt en de thymusklier maken deel uit van het lymfestelsel, en produceren
lymfocyten: cellen die lichaamsvreemde stoffen, microben en kankercellen herkennen en vervolgens aan het werk gaan om deze te vernietigen en te elimineren.
Er zijn
twee typen lymfocyten: B-cellen en T-cellen:
- T-cellen, die worden geproduceerd in de thymusklier, kunnen lichaamsvreemde stoffen direct vernietigen;
- B-cellen - die worden geproduceerd in de milt - scheiden antilichamen tegen deze ongewenste indringers uit om deze te elimineren.
'Natuurlijke killercellen' (NK) lijken op lymfocyten en zijn vooral dodelijk in de strijd tegen kankercellen die ze volledig vernietigen.
Witte bloedcellen
De witte bloedcellen die worden aangetroffen in de bloedbaan - fagocyten en lymfocyten - spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Ze vernietigen binnendringende bacteriën en verwijderen dood en beschadigd weefsel. Een optimaal functionerend immuunsysteem is in perfecte balans. De immuniteitsecologie van de darmen bijvoorbeeld, bevat een evenwicht van zowel vriendelijke als onvriendelijke bacteriën. Zolang deze twee in harmonie zijn met elkaar, is de digestieve afweer goed. Als de onvriendelijke bacteriën zich echter snel beginnen te vermenigvuldigen kunt u spijsverteringsklaçhten en schimmelinfecties ontwikkelen. Een van de oorzaken hiervan kan zijn dat uw dagelijkse eten veel suiker en verzadigde vetten bevat.
Vijanden van het immuunsysteem
Alle organen en cellen van het immuunsysteem zijn voor een efficiënte werking afhankelijk van specifieke voedingsstoffen. Voor de productie van Iysozym bijvoorbeeld, een antibacterieel enzym dat wordt aangetroffen in lichaamsvocht als tranen en bloed, is vitamine A nodig. Slechte voeding resulteert dus onmiddellijk in een verzwakt immuunsysteem.
Andere vijanden van een weerbare immuniteit zijn
stress, roken,
bovenmatig alcohol- en cafeïnegebruik, drugsgebruik (zowel medisch als recreatief), voedseladditieven, pesticiden en milieuverontreiniging.
Tekenen van een lage weerstand
Een slecht functionerend immuunsysteem blijft niet lang onopgemerkt. Een verlaagde weerstand kan ons kwetsbaar maken voor elke verkoudheid of 'griepbacil' die langskomt, en we kunnen veelvuldig geplaagd worden door infecties. Andere tekenen die duiden op een inefficiënte immuniteit zijn problemen met de spijsvertering, moeheid, pijnlijkegewrichten, spierzwakte en een slechte huid.
Uit diverse wetenschappelijke studies is overigens gebleken dat men onder meer door de consumptie van Omega 3 vetzuren het
immuunsysteem versterken kan. Hartkwalen, reuma, eczeem of diabetes, er is vrijweel geen aandoening die niet te verlichten is met omega-3 vetzuren!
Een immuunsysteem dat niet in balans is, veroorzaakt ook
allergieën en
voedselintolerantie, doordat het in de aanval gaat wanneer het de aanwezigheid detecteert van bepaalde stoffen die als reactie-initiator fungeren. Het geeft dan histamine en andere stoffen af om de vermeende indringer te verdrijven, wat een heel scala aan ongewenste symptomen veroorzaakt.
Auto-immuniteit treedt op wanneer het lichaam doorslaat en antilichamen begint te produceren die de eigen weefsels van het lichaam aanvallen - lupus en reumatoïde artritis zijn beide autoimmuunziekten.