De werking van het immuunsysteem

De werking van het immuunsysteem Een optimale werking van ons immuunsysteem is essentieel voor behoud van een goede gezondheid. Het beschermt tegen allerlei ziekten en werkt vertragend op het verouderingsproces. Slechte voeding en een ongezonde leefstijl kunnen ons afweersysteem verzwakken, waardoor we vatbaar worden voor allerlei ziekten, van een simpele verkoudheid tot ernstiger infecties.

De werking van ons afweersysteem

Het immuunsysteem, ook wel afweersysteem, fungeert als een leger dat ons verdedigt. Het is hoofdzakelijk gevestigd in het lymfestelsel en de bloedbaan. Maar ook de huid en andere organen, zoals het spijsverteringsstelsel, spelen een belangrijke rol spelen.

Het belang van het lymfestelsel voor onze afweer

Het lymfestelsel is een netwerk van vaten dat vloeistof uit ruimten tussen de cellen terug leidt naar de bloedsomloop.
Lymfeklieren, de milt en de thymusklier maken deel uit van het lymfestelsel, en produceren lymfocyten: cellen die lichaamsvreemde stoffen, microben en kankercellen herkennen en vervolgens aan het werk gaan om deze te vernietigen en te elimineren.

Er zijn twee typen lymfocyten: B-cellen en T-cellen:
  • T-cellen, die worden geproduceerd in de thymusklier, kunnen lichaamsvreemde stoffen direct vernietigen;
  • B-cellen - die worden geproduceerd in de milt - scheiden antilichamen tegen deze ongewenste indringers uit om deze te elimineren.
'Natuurlijke killercellen' (NK) lijken op lymfocyten en zijn vooral dodelijk in de strijd tegen kankercellen die ze volledig vernietigen.

Witte bloedcellen

De witte bloedcellen die worden aangetroffen in de bloedbaan - fagocyten en lymfocyten - spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Ze vernietigen binnendringende bacteriën en verwijderen dood en beschadigd weefsel. Een optimaal functionerend immuunsysteem is in perfecte balans. De immuniteitsecologie van de darmen bijvoorbeeld, bevat een evenwicht van zowel vriendelijke als onvriendelijke bacteriën. Zolang deze twee in harmonie zijn met elkaar, is de digestieve afweer goed. Als de onvriendelijke bacteriën zich echter snel beginnen te vermenigvuldigen kunt u spijsverteringsklaçhten en schimmelinfecties ontwikkelen. Een van de oorzaken hiervan kan zijn dat uw dagelijkse eten veel suiker en verzadigde vetten bevat.

Vijanden van het immuunsysteem

Alle organen en cellen van het immuunsysteem zijn voor een efficiënte werking afhankelijk van specifieke voedingsstoffen. Voor de productie van Iysozym bijvoorbeeld, een antibacterieel enzym dat wordt aangetroffen in lichaamsvocht als tranen en bloed, is vitamine A nodig. Slechte voeding resulteert dus onmiddellijk in een verzwakt immuunsysteem.
Andere vijanden van een weerbare immuniteit zijn stress, roken, bovenmatig alcohol- en cafeïnegebruik, drugsgebruik (zowel medisch als recreatief), voedseladditieven, pesticiden en milieuverontreiniging.

Tekenen van een lage weerstand

Een slecht functionerend immuunsysteem blijft niet lang onopgemerkt. Een verlaagde weerstand kan ons kwetsbaar maken voor elke verkoudheid of 'griepbacil' die langskomt, en we kunnen veelvuldig geplaagd worden door infecties. Andere tekenen die duiden op een inefficiënte immuniteit zijn problemen met de spijsvertering, moeheid, pijnlijkegewrichten, spierzwakte en een slechte huid.

Uit diverse wetenschappelijke studies is overigens gebleken dat men onder meer door de consumptie van Omega 3 vetzuren het immuunsysteem versterken kan. Hartkwalen, reuma, eczeem of diabetes, er is vrijweel geen aandoening die niet te verlichten is met omega-3 vetzuren!

Een immuunsysteem dat niet in balans is, veroorzaakt ook allergieën en voedselintolerantie, doordat het in de aanval gaat wanneer het de aanwezigheid detecteert van bepaalde stoffen die als reactie-initiator fungeren. Het geeft dan histamine en andere stoffen af om de vermeende indringer te verdrijven, wat een heel scala aan ongewenste symptomen veroorzaakt.
Auto-immuniteit treedt op wanneer het lichaam doorslaat en antilichamen begint te produceren die de eigen weefsels van het lichaam aanvallen - lupus en reumatoïde artritis zijn beide autoimmuunziekten.
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe zorg je voor een goede weerstand en een gezond lichaamHoe zorg je voor een goede weerstand en een gezond lichaamOns lichaam reageert op invloeden van buitenaf, zoals virussen en andere bacteriën die onze gezondheid in gevaar kunnen…
Weerstand versterken, verhogen en ondersteunenWeerstand versterken, verhogen en ondersteunenHelp het immuunsysteem door negatieve invloeden van buitenaf te weren. Iedereen is minder ziek en verkouden met een gezo…
Verbeter jouw imuunsysteemVerbeter jouw imuunsysteemOm gezond te leven en vooral gezond te blijven heb je een goed immuunsysteem nodig. Met een sterk immuunsysteem bescherm…
Paddenstoelen voor het immuunsysteemPaddenstoelen zoals shiitake en maitake hebben hun immuunstimulerende werking vooral te danken aan een soort polysacchar…
Gsm stralen: wat straalt je gsm uit?Dagelijks staan we blootgesteld aan velen soorten stralingen. Bij de woorden straling of elektromagnetische velden begin…
Bronnen en referenties
Reacties

R. G. Visser, 16-10-2013
Kan roken tijdens de zwangerschap gaten in het immuunsysteem van de baby en ook op latere levensjaren veroorzaken?
Gaarne Uw commentaar.
Met vriendelijke groet. R.Visser Reactie infoteur, 16-10-2013
Http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/28386-zwanger-negen-maanden-afkicken.html

Burgerinitiatief, 01-10-2008
Graag aandacht vooro de Codex Alimentarius. (zie ook de site der biologische tandartsen, de site Natural Solutions Foundation, en Eliant. Voor de Codex Alimentarius kan niet genoeg gewaarschuwd worden.
Gaat hun snode plan door okunnen we na 2009 geen vitamines en mineralen meer kopen, geen biologische voeding,
zijn natuurgeneeswijzen onmogelijk en wint de op geld beluste allopathische farmeceutische industrie: zij willen geen gezonde mensen die hun eigen leven ter hand nemen. Zij willen ons hun rommel opdringen, puur uit geldzucht en machtsverlangen. Weg met de Codex Alementarius Reactie infoteur, 01-10-2008
Dank voor uw reactie op mijn artikel over de werking van het afweersysteem. Ik heb zojuist de site vande biologische tandartsen al even bezocht maar de de tijd ontbreekt me nu even om de gehele video "The last Days Of Health Freedom" in zijn geheel (29 minuten) te bekijken. Zal er zeker binnenkort eens wat ruimer de tijd voor nemen. Interessante materie!

Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 02-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.