Wat kun je zelf doen tegen aambeien?
Veel Nederlanders hebben ooit in hun leven wel eens last van aambeien. Aambeien zijn uitstulpingen van de darmwand net boven of ter hoogte van de anus. Ze kunnen ontstaan als adertjes in de darmwand opgezwollen raken door te hard persen bij het ontlasten. Wie ooit een of meer aambeien heeft gehad, weet hoe pijnlijk ze kunnen zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het risico op aambeien te beperken of de pijn te verzachten.
Vezels, vezels, vezels
Om ervoor te zorgen dat ontlasting het lichaam zonder overmatig persen kan verlaten, is het heel belangrijk dat de ontlasting niet te hard wordt. Door de stoelgang te prikkelen voorkom je dat ontlasting te lang in het darmkanaal blijft en kan indikken. Je zou iedere dag 20 gram vezels moeten binnenkrijgen voor een gezonde darmwerking. Dat is best veel als je bedenkt dat in een bruine boterham nog geen 2 gram vezels zit. Vezelrijke toppers zijn peulvruchten, pruimen, abrikozen, dadels en vijgen, dus je doet er goed aan deze regelmatig op het menu te zetten.
Een andere manier om voldoende vezels binnen te krijgen, is ze zelf toe te voegen aan je eten. Koop in de supermarkt een zakje zemelen (haver of tarwe, het maakt niet uit). Zemelen zijn de buitenste vliezen van graankorrels en ze bestaan voor 50% uit vezels. Je kunt dus eenvoudig 5 gram vezels extra toevoegen aan je maaltijd door er 10 gram zemelen over te strooien, bijvoorbeeld door de pastasaus of de yoghurt. Pas wel op met de hoeveelheid! Als je ineens veel meer vezels eet dan normaal, kunnen je darmen overprikkeld raken. Bouw het dus langzaam op en overdrijf niet, een totaal van 20 gram vezels per dag is voldoende.
Drink veel
Met vezelrijke voeding alleen ben je er nog niet. Als je zachtere ontlasting wil, is het ook verstandig om veel te drinken, liefst minstens 2 liter per dag. Al dat vocht houdt de darminhoud soepel en maakt dat deze makkelijker door de darm getransporteerd wordt. Vezels in de voeding helpen hierbij. Als vezels met vloeistof in aanraking komen, absorberen ze het en zwellen op. Zo zorgen ze ervoor dat de darminhoud vocht blijft vasthouden en niet hard wordt. Om de vezels goed hun werk te laten doen, is het dus extra belangrijk om veel te drinken.
Zorg voor voldoende beweging
Een andere manier om de darmwerking te stimuleren is door voldoende beweging te nemen. Lichamelijke activiteit zorgt voor een toename van de darmbewegingen. Hierdoor wordt de darminhoud sneller door het darmkanaal heen geduwd en is er minder kans op harde ontlasting. Een schuddende beweging in verticale richting werkt het beste, omdat de zwaartekracht dan ook een beetje meewerkt bij het doorvoeren van de ontlasting. Wandelen en hardlopen zijn hiervoor perfect. Als je minder tijd hebt, kan het ook al helpen om te gaan staan en een paar minuten een verende beweging vanuit de knieën te maken. Je zult voelen dat je darmen meteen actiever worden.
Houd je stoelgang in de gaten
Uiteindelijk is het allerbelangrijkste bij het voorkomen van aambeien dat de ontlasting het lichaam tijdig verlaat. Hoe langer de darminhoud onderweg is, hoe meer vocht eraan onttrokken kan worden en hoe harder de ontlasting zal zijn. Met de bovenstaande adviezen kun je het tijdstip van ontlasten enigszins bijsturen. Dit vereist wel dat je aandacht voor je stoelgang hebt zodat je op tijd kunt ingrijpen. Let op de frequentie en de hardheid van je ontlasting. In het ideale geval voel je binnen 24 uur na de vorige ontlasting weer aandrang. Zo niet, dan kun je dit proberen op te wekken door wat schuddende bewegingen te maken. Als je merkt dat je al een paar dagen extra moet persen om ontlasting te krijgen, zorg dan voor meer vezels, vocht en lichamelijke activiteit.
Mocht je ondanks deze tips toch last blijven houden van aambeien, ga dan zeker langs bij je huisarts. Wellicht kunnen je klachten met medicatie of een (poliklinische) operatie wel verholpen worden.
© 2014 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stoelgangproblemen: obstipatieObstipatie is een lastige kwaal dat een opgezette buik veroorzaakt en de stoelgang bemoeilijkt. Een gebrek aan vezels in…
Aambeien genezenAambeien worden onderscheidt tussen inwendige en uitwendige aambeien. Ze ontstaan door het uitzetten van de adertjes in…
Zin en onzin over buikvetHet wordt wel eens gezegd dat buikvet gevaarlijk kan zijn en als we inzoomen op overgewicht in zijn algemeenheid en buik…