Aambeien genezen & zelf behandelen met natuurlijke middelen

Aambeien genezen & zelf behandelen met natuurlijke middelen Aambeien genezen en aambeien zelf behandelen met natuurlijke middelen. Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen nabij de anus of in het anale kanaal. Veel mensen schamen zich voor het feit dat ze aambeien hebben, maar dat is niet nodig. Heel veel mensen hebben aambeien. Naar schatting krijgt vier van de vijf mensen er ooit in hun leven mee te maken. Aambeien worden vaak veroorzaakt door zaken als voeding en toiletgewoonten. Veel mensen nemen te weinig vezelstoffen tot zich. Vezels niet verteerbare stoffen die vocht vasthouden en de darmwerking positief beïnvloeden, doordat de ontlasting zacht en week wordt. Het ontbreken van vezels in de voeding heeft een harde, droge ontlasting tot gevolg, waardoor je tijdens de stoelgang moet persen en kracht zetten. Dit is een zware belasting voor de zwellichamen, die daardoor geïrriteerd raken en opzwellen. Aambeien kunnen zo ontstaan en uitzakken, maar ze kunnen ook verholpen worden door goede voeding en toiletgewoonten. Inwendige aambeien komen vaak voor en geven vaak kortdurend klachten, die spontaan overgaan. Hieronder worden een aantal maatregelen besproken die de genezing kunnen bevorderen. Deze zijn meestal voldoende om de aambeien te doen genezen. Als de klachten aanhouden of verergeren, is een gang naar de huisarts noodzakelijk.


Bewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Zachte en gemakkelijke stoelgang

Drinken, vezels en bewegen

Een harde stoelgang verergert de problemen en daarom moet je streven naar een zachte en gemakkelijke stoelgang. Dit kan bereikt worden door veel te drinken, vezelrijke voeding te eten en door dagelijks ten minste een half uur intensief te bewegen in de tuin of het huishouden of door te (hard)lopen.

Vezelrijk voedsel

Vezelrijke voeding is nodig voor een goede stoelgang. Voedingsvezels zijn onverteerbare stoffen, die in plantaardige producten voorkomen. Deze werken in de dikke darm en zijn onmisbaar voor een goede stoelgang. Er zijn oplosbare en niet-oplosbare vezels, met elk een verschillende werking. Je moet wel voldoende drinken bij een vezelrijke voeding. Vezels houden vocht vast in de ontlasting en als je te weinig drinkt wordt de verstopping juist erger.

Regelmatig eten en goede toiletgang

Voor een goede darmwerking is tevens regelmaat in je manier van eten van belang. Dat wil zeggen dat je in ieder geval drie hoofdmaaltijden per dag eet en het ontbijt niet overslaat. Om problemen te voorkomen is het ook aan te raden om naar het toilet te gaan als je voelt dat je ontlasting moet krijgen.

Aambeien / Bron: WikipedianProlific, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Aambeien / Bron: WikipedianProlific, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Goede en zachte toilethygiëne

Adviezen met betrekking tot een goede toilethygiëne bestaan uit het wassen met koud water zonder zeep en het vermijden van ruw toiletpapier of geparfumeerde of alcohol bevattende vochtige tissues. Gebruik wit zicht toiletpapier en maak deze een beetje vochtig voor het gebruik met kraanwater. Een toiletdouche installeren in de wc is nog beter. Verder is het raadzaam om gehoor te geven aan de defecatiereflex en de stoelgang niet uit te stellen. Ten slotte is het vermijden van persen zinvol om aambeien te verhelpen en te voorkomen.

Neem een zitbad

Een zitbad, waarbij je met je knieën opgetrokken in circa 10 centimeter warm water zit, geeft een betere veneuze afvoer. Niet alleen wordt het gebied rond de anus beter doorbloed, waardoor de gezwollen adertjes inkrimpen, maar het warme water verzacht ook de (pijn)klachten.

Koelen met ijs

Door één a drie minuten te koelen met ijs, trekken de aambeien zich terug. Zwelling, jeuk en pijn zullen hierdoor verminderen.

Donutkussen bij aambeien

Aambeien ontstaan als gevolg van hoge druk rond de anus. Deze druk kan verlicht worden middels een zitkussen met een opening in het midden, een zogeheten 'donutkussen', ook wel 'aambeienkussen' of 'zitring' genoemd.

Toverhazelaar / Bron: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)Toverhazelaar / Bron: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)

Toverhazelaar

Je kan tweemaal daags deppen met een oplossing van de toverhazelaar op een wattenpropje. Vooral als de aambeien bloeden is dit een effectieve methode om het bloeden te stoppen.

De toverhazelaar (Hamamelis ×intermedia) is een langzaam groeiende struik uit de familie Hamamelidaceae. Als natuurproduct bevat toverhazelaarextract meer dan 160 verschillende stoffen. Bijzonder opmerkelijk zijn de tannines, flavonoïden en proanthocyanidinen. Deze hebben bijvoorbeeld de volgende werking:
  • hemostatisch (bloedstollend)
  • adstringerend (samentrekkend)
  • ontstekingsremmend
  • antibacterieel en antiviraal
  • antioxidant
  • celbeschermend

Vanwege deze effecten kan toverhazelaar verlichting bieden van klachten die je bij aambeien ervaart. Vooral de tannines in toverhazelaar zijn daarbij behulpzaam. Als ze op de huid of slijmvliezen worden aangebracht, reageren ze met de lichaamseigen eiwitten, waardoor ze van structuur veranderen. Ze zorgen ervoor de bovenste lagen van de huid of slijmvliezen samentrekken. De huid wordt ondoordringbaar en heeft een soort beschermende laag. Bovendien onderdrukken flavonoïden de vorming van vrije zuurstofradicalen die je cellen aanvallen. De proanthocyanidinen (een soort bioflavonoïden) in toverhazelaar zijn ook effectieve bestrijders van vrije radicalen. Deze stoffen zijn werkzaam tegen bacteriën en virussen en ondersteunen de celgroei.

Gebruik aambeienzalf

Het plaatselijk aanbrengen van Lidocaïne vaselinecrème kan klachten als pijn en branderigheid verzachten. Lidocaïne verdooft de huid, waardoor je de jeuk niet meer voelt. Het smeerseltje werkt binnen enkele minuten.

Draag katoenen ondergoed

Katoenen ondergoed is zachter en geeft minder beschadiging van de huid.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen aambeienHuismiddeltjes tegen aambeienAambeien zijn zeer pijnlijke, gezwollen aderen in het rectum, die in ernstigere gevallen kunnen bloeden. Aambeien gaan v…
Aambeien: een genante kwestieAambeien: een genante kwestieVeel mensen schamen zich diep over aambeien, dit is echt niet nodig. Naar een schatting krijgt zelfs ruim 70% van alle m…
Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingAambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingOp aambeien rust een taboe, veel mensen vinden het niet fijn om over dit onderwerp te praten. Dit terwijl het misschien…
Aambeien - Behandeling, oorzaak en symptomenAambeien - Behandeling, oorzaak en symptomenWat zijn aambeien? Aambeien zijn niet gevaarlijk of levensbedreigend. Lastig zijn ze daarentegen wel. De symptomen verdw…

Wanneer is er sprake van discodoofheid?Wanneer is er sprake van discodoofheid?Discodoofheid na een avondje stappen wordt vaak gezien als een tijdelijke zaak en gelukkig is dat meestal ook zo. Het ge…
Gevoelige tandenGevoelige tandenGevoelige tanden zijn vaak het gevolg van blootliggende tandhalzen, waardoor de zenuwen overgevoelig reageren. Soms onts…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/chingyunsong
  • http://www.symptomen-behandeling.nl/1/aambeien_genezen_natuurlijk_427236.html
  • P. Smits. De grote medische raadgever voor het gezin. 1001 praktische behandelingen en tips voor het voorkomen en genezen van ziekten en gezondheidsproblemen. The Reader's Digest NV, Amsterdam, 2005.
  • Wikipedia. Toverhazelaar. https://nl.wikipedia.org/wiki/Toverhazelaar (ingezien op 26-8-2021)
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/monkeybusinessimages
  • Afbeelding bron 2: WikipedianProlific, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 27-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.