Aambeien genezen & zelf behandelen met natuurlijke middelen

Aambeien genezen & zelf behandelen met natuurlijke middelen Aambeien genezen en aambeien zelf behandelen met natuurlijke middelen. Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen nabij de anus of in het anale kanaal. Veel mensen schamen zich voor het feit dat ze aambeien hebben, maar dat is niet nodig. Heel veel mensen hebben aambeien. Naar schatting krijgt vier van de vijf mensen er ooit in hun leven mee te maken. Aambeien worden vaak veroorzaakt door zaken als voeding en toiletgewoonten. Veel mensen nemen te weinig vezelstoffen tot zich. Vezels niet verteerbare stoffen die vocht vasthouden en de darmwerking positief beïnvloeden, doordat de ontlasting zacht en week wordt. Het ontbreken van vezels in de voeding heeft een harde, droge ontlasting tot gevolg, waardoor je tijdens de stoelgang moet persen en kracht zetten. Dit is een zware belasting voor de zwellichamen, die daardoor geïrriteerd raken en opzwellen. Aambeien kunnen zo ontstaan en uitzakken, maar ze kunnen ook verholpen worden door goede voeding en toiletgewoonten. Inwendige aambeien komen vaak voor en geven vaak kortdurend klachten, die spontaan overgaan. Hieronder worden een aantal maatregelen besproken die de genezing kunnen bevorderen. Deze zijn meestal voldoende om de aambeien te doen genezen. Als de klachten aanhouden of verergeren, is een gang naar de huisarts noodzakelijk.


Bewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Zachte en gemakkelijke stoelgang

Drinken, vezels en bewegen

Een harde stoelgang verergert de problemen en daarom moet je streven naar een zachte en gemakkelijke stoelgang. Dit kan bereikt worden door veel te drinken, vezelrijke voeding te eten en door dagelijks ten minste een half uur intensief te bewegen in de tuin of het huishouden of door te (hard)lopen.

Vezelrijk voedsel

Vezelrijke voeding is nodig voor een goede stoelgang. Voedingsvezels zijn onverteerbare stoffen, die in plantaardige producten voorkomen. Deze werken in de dikke darm en zijn onmisbaar voor een goede stoelgang. Er zijn oplosbare en niet-oplosbare vezels, met elk een verschillende werking. Je moet wel voldoende drinken bij een vezelrijke voeding. Vezels houden vocht vast in de ontlasting en als je te weinig drinkt wordt de verstopping juist erger.

Regelmatig eten en goede toiletgang

Voor een goede darmwerking is tevens regelmaat in je manier van eten van belang. Dat wil zeggen dat je in ieder geval drie hoofdmaaltijden per dag eet en het ontbijt niet overslaat. Om problemen te voorkomen is het ook aan te raden om naar het toilet te gaan als je voelt dat je ontlasting moet krijgen.

Aambeien / Bron: WikipedianProlific, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Aambeien / Bron: WikipedianProlific, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Goede en zachte toilethygiëne

Adviezen met betrekking tot een goede toilethygiëne bestaan uit het wassen met koud water zonder zeep en het vermijden van ruw toiletpapier of geparfumeerde of alcohol bevattende vochtige tissues. Gebruik wit zicht toiletpapier en maak deze een beetje vochtig voor het gebruik met kraanwater. Een toiletdouche installeren in de wc is nog beter. Verder is het raadzaam om gehoor te geven aan de defecatiereflex en de stoelgang niet uit te stellen. Ten slotte is het vermijden van persen zinvol om aambeien te verhelpen en te voorkomen.

Neem een zitbad

Een zitbad, waarbij je met je knieën opgetrokken in circa 10 centimeter warm water zit, geeft een betere veneuze afvoer. Niet alleen wordt het gebied rond de anus beter doorbloed, waardoor de gezwollen adertjes inkrimpen, maar het warme water verzacht ook de (pijn)klachten.

Koelen met ijs

Door één a drie minuten te koelen met ijs, trekken de aambeien zich terug. Zwelling, jeuk en pijn zullen hierdoor verminderen.

Donutkussen bij aambeien

Aambeien ontstaan als gevolg van hoge druk rond de anus. Deze druk kan verlicht worden middels een zitkussen met een opening in het midden, een zogeheten 'donutkussen', ook wel 'aambeienkussen' of 'zitring' genoemd.

Toverhazelaar / Bron: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)Toverhazelaar / Bron: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)

Toverhazelaar

Je kan tweemaal daags deppen met een oplossing van de toverhazelaar op een wattenpropje. Vooral als de aambeien bloeden is dit een effectieve methode om het bloeden te stoppen.

Gebruik aambeienzalf

Het plaatselijk aanbrengen van Lidocaïne vaselinecrème kan klachten als pijn en branderigheid verzachten. Lidocaïne verdooft de huid, waardoor je de jeuk niet meer voelt. Het smeerseltje werkt binnen enkele minuten.

Draag katoenen ondergoed

Katoenen ondergoed is zachter en geeft minder beschadiging van de huid.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Huismiddeltjes tegen aambeienHuismiddeltjes tegen aambeienAambeien zijn zeer pijnlijke, gezwollen aderen in het rectum, die in ernstigere gevallen kunnen bloeden. Aambeien gaan v…
Aambeien: een genante kwestieAambeien: een genante kwestieVeel mensen schamen zich diep over aambeien, dit is echt niet nodig. Naar een schatting krijgt zelfs ruim 70% van alle m…
Aambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingAambeien of hemorroïden: ontstaan, symptomen, behandelingOp aambeien rust een taboe, veel mensen vinden het niet fijn om over dit onderwerp te praten. Dit terwijl het misschien…
Aambeien - Behandeling, oorzaak en symptomenAambeien - Behandeling, oorzaak en symptomenWat zijn aambeien? Aambeien zijn niet gevaarlijk of levensbedreigend. Lastig zijn ze daarentegen wel. De symptomen verdw…

Wanneer is er sprake van discodoofheid?Wanneer is er sprake van discodoofheid?Discodoofheid na een avondje stappen wordt vaak gezien als een tijdelijke zaak en gelukkig is dat meestal ook zo. Het ge…
Gevoelige tandenGevoelige tandenGevoelige tanden zijn vaak het gevolg van blootliggende tandhalzen, waardoor de zenuwen overgevoelig reageren. Soms onts…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/chingyunsong
  • http://www.symptomen-behandeling.nl/1/aambeien_genezen_natuurlijk_427236.html
  • P. Smits. De grote medische raadgever voor het gezin. 1001 praktische behandelingen en tips voor het voorkomen en genezen van ziekten en gezondheidsproblemen. The Reader's Digest NV, Amsterdam, 2005.
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/monkeybusinessimages
  • Afbeelding bron 2: WikipedianProlific, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Donar Reiskoffer, Wikimedia Commons (GFDL)

Reageer op het artikel "Aambeien genezen & zelf behandelen met natuurlijke middelen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Steegmans, 16-01-2019 15:08 #1
Beste, wat is de bedoeling van "oplossing " van toverhazelaar. Hoe maak of verkrijg je zo iets?
Is ALOE VERA ook goed voor aambeien? Verzacht alleszins wel (ervaring)
Ik zie uit naar jullie mening.
Mvg FS

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 16-11-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Aambeien
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!