Wanneer is er sprake van discodoofheid?

Wanneer is er sprake van discodoofheid? Discodoofheid na een avondje stappen wordt vaak gezien als een tijdelijke zaak en gelukkig is dat meestal ook zo. Het gehoor trekt weer bij, soms al de volgende dag en soms een paar dagen later. De hinderlijke piep verdwijnt ook weer. Dat is helaas niet altijd het geval en helaas is vaak ook niet duidelijk waarom de schade zich niet hersteld. Hoe schadelijk is dat eigenlijk discobezoek en wanneer levert discodoofheid permanente schade op?

Hoe hard staat de muziek en wat is het effect?

Wanneer het menselijk oor twintig minuten wordt blootgesteld aan een geluid van rond de 115 dB treedt tijdelijk gehoorverlies op. Het audiogram (gehoor-onderzoek) laat een duidelijke dip zien die langzaam weer bijtrekt. Na ongeveer vier dagen zal het audiogram weer een normaal gehoor laten zien. Dit is helaas niet bij iedereen het geval. Om onverklaarbare redenen kan één maal blootstelling aan langdurig hard geluid soms al permanente gehoorbeschadiging of een continue aanwezige piep in het oor veroorzaken.

In een discotheek staat de muziek op een geluidssterkte van 100 dB en hoger. Vanaf 120 dB wordt het geluid pijnlijk. Langdurige blootstelling aan geluid boven de 80 dB levert sowieso schade aan de trilhaartjes in het slakkenhuis in het oor op. Deze trilhaartjes zijn nodig om het geluid te transporteren. Ook bij discotheek bezoek laat een audiogram de dag na het bezoek gehoorschade zien. Ook hier is het zo dat die schade meestal na een dag of vier/vijf niet meer te meten is. Wanneer je dan weer de discotheek bezoekt zal er weer schade optreden. Het gehoor heeft op den duur steeds langer de tijd nodig om te herstellen en langzamerhand zal het herstel steeds minder volledig worden. Met andere woorden, na verloop van een paar jaar zal jouw audiogram al een minder goed gehoor geven, maar waarschijnlijk zal het verlies voor jou nog niet opvallend zijn. Gehoorverlies wordt pas opvallend wanneer het hinderlijk wordt. Je mist delen in een gesprek en je moet steeds meer moeite doen om iemand te kunnen verstaan in een lawaaiige omgeving. Lawaaidoofheid wil zeggen dat de hogere tonen vanaf 1000 Hertz minder worden waargenomen. In de praktijk betekent dit dat je in een gesprek de medeklinkers steeds slechter van elkaar kan onderscheiden.

Gehoorverlies niet meer alleen voor ouderen

In de loop van je leven gaat je gehoor sowieso iets achteruit, maar het aantal jongeren met voortijdig gehoorverlies wordt steeds groter. In Nederland zijn momenteel ongeveer een half miljoen mensen (jonger dan dertig jaar) die last hebben van permanente gehoorbeschadiging. Dit is 15% van de jongeren. De oorzaak hiervan is vaak te vinden in het discotheekbezoek, in motorrijden en in mp3-spelers of mobiele telefoons waarop met een koptelefoon muziek wordt beluisterd op een te hoog volume. Sommige telefoons geven een waarschuwing wanneer het muziekvolume in de gevarenzone belandt. Wanneer je verstandig bent, luister je hier ook naar en zet je in dat geval de muziek zachter.

Gehoorschade voorkomen of beperken

Natuurlijk wil iedereen gewoon kunnen uitgaan en een sociaal leven lijden. Daar is ook niets op tegen. Je zou tijdens het uitgaan oordopjes kunnen dragen om je gehoor te beschermen. Een andere mogelijkheid is om geregeld naar buiten te lopen of naar de chillout-ruimte. Even uit het lawaai. Dit zal de schade iets beperken. Blijf in ieder geval zo ver mogelijk uit de buurt van de speakers in de discotheek. Denk niet dat het jou niet zal overkomen. De tendens is duidelijk, gehoorbeschadiging op jonge leeftijd komt steeds meer voor. Het percentage stijgt voortdurend. In de meeste beroepsfuncties zit een groot sociaal aspect. Wanneer jij blijvende gehoorbeschadiging hebt, wil dat zeggen dat jij die beroepen later niet zal kunnen uitoefenen. Zo heeft gehoorschade grote gevolgen voor je toekomstperspectief.

Piep in de oren

Wanneer na discotheekbezoek een piep in de oren te horen is, is dit zeer zeker een teken dat er gehoorbeschadiging is opgetreden. Deze piep is meestal de volgende ochtend weer verdwenen. De kans bestaat dat de piep op den duur permanent aanwezig is. De piep in de oren wordt tinnitus genoemd en wordt veroorzaakt door beschadigde trilhaarcellen. De trilhaarcellen die de piep hebben veroorzaakt zijn bij het verdwijnen van de piep vrijwel zeker afgestorven. En afgestorven trilhaarcellen komen niet meer terug. Mensen die dag in dag uit moeten leven met hinderlijke geluiden in het oor geven duidelijk aan dat dit invloed heeft op hun kwaliteit van leven. Sommige krijg hier op den lange duur zelfs psychische klachten door.

Dus denk na, wees zuinig op je gehoor!
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veelvoorkomende oorzaken gehoorverliesVeelvoorkomende oorzaken gehoorverliesDoofheid kan ontstaan als gevolg van een gehoorbeschadiging door bijvoorbeeld lawaai of een infectie, maar er is ook een…
Een hoortest doenEen hoortest doenIn Nederland heeft zo'n 1 op de 10 mensen last van een gehoor beschadiging. Het kunnen er echter ook meer zijn omdat nie…
Een piep in je oren door vuurwerk of harde muziekEen piep in je oren door vuurwerk of harde muziekEen piep in je oren door vuurwerk. Wat betekent dat? Piepende oren hebben is geen goed teken. Het betekent namelijk dat…
Gehoorschade en lawaaidoofheid bij teveel decibellenGehoorschade en lawaaidoofheid bij teveel decibellenMuziekspelers en telefoons kunnen gehoorschade veroorzaken als ze geluid met teveel decibellen leveren. Maar niet alleen…

Handzaam ultrasoon inhalatieapparaat USCHandzaam ultrasoon inhalatieapparaat USCDe inhalator van Medisana USC heeft een handzaam formaat. Deze vernevelaar, die op batterijen werkt kunt u zo meenemen i…
Aambeien genezen & zelf behandelen met natuurlijke middelenAambeien genezen & zelf behandelen met natuurlijke middelenAambeien genezen en aambeien zelf behandelen met natuurlijke middelen. Aambeien zijn uitgezakte zwellichamen nabij de an…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bruno Caimi, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://artikelen.foobie.nl/gezondheid/gehoorschade-impact/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Gehoorschade
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 19-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.