Veelvoorkomende oorzaken gehoorverlies

Veelvoorkomende oorzaken gehoorverlies Doofheid kan ontstaan als gevolg van een gehoorbeschadiging door bijvoorbeeld lawaai of een infectie, maar er is ook een leeftijdsgebonden gehoorverlies. De gehoorgang kan ook dicht komen te zitten met oorsmeer. Lawaaidoofheid is te voorkomen door harde geluiden te vermijden of door oordopjes in een lawaaierige omgeving te gebruiken. Ouderdomsdoofheid kan erfelijk zijn. Wat zijn de oorzaken van gehoorverlies en is er wat aan te doen?

Soorten doofheid

Er zijn 2 vormen van doofheid. De eerste is gehoorverlies als het geluid niet bij de inwendige gehoororganen kan komen door bijvoorbeeld oorsmeer. Deze vorm van doofheid wordt "conductief gehoorverlies" genoemd. De andere vorm is beschadiging van het binnenoor of aan de zenuwbanen die de geluidssignalen naar de hersenen transporteren. De medische term van een beschadigd binnenoor wordt “sensorineuraal gehoorverlies” genoemd.

Oorzaken conductief gehoorverlies

Veelvoorkomende oorzaken van conductief gehoorverlies zijn:

  • Overtollig oorsmeer (dit is de meest voorkomende oorzaak)
  • Infecties aan de buitenkant van het oor of in het middenoor
  • Een geperforeerd trommelvlies
  • Een tumor die direct achter het trommelvlies ligt (zeldzaam)

Oorzaken van sensorineuraal gehoorverlies

Oorzaken van sensorineuraal gehoorverlies zijn:

  • Ouderdomsdoofheid (presbycusis)
  • Lawaaidoofheid
  • Een tumor (akoestisch neuroma)
  • Auto-immuunziekten
  • Erfelijke afwijkingen
  • De ziekte van Manière: aandoening aan het middenoor die duizeligheid en gehoorverlies veroorzaakt

Leeftijdsgebonden gehoorverlies

Leeftijdsgebonden gehoorverlies (presbycusis) maakt deel uit van de sensorineurale gehoorproblemen. Dit treedt op als er geluiden vanuit het binnenoor niet meer worden doorgestuurd naar de gehoorzenuw. Door gehoortesten te laten doen, kan er vastgesteld worden wat de oorzaak is van het gehoorverlies.

Zenuwdoofheid

Presbycusis staat ook wel bekend als zenuwdoofheid. Rond het 40ste levensjaar begint het en wordt erger naarmate je ouder wordt. Het heeft te maken met de kleine trilhaartjes in het middenoor die op den duur beschadigd raken, waardoor geluiden niet langer goed worden doorgegeven. Deze vorm van doofheid is vaak een erfelijke kwaal.

Voorkomen lawaaidoofheid

Lawaaidoofheid is een soort doofheid dat gemakkelijkst te voorkomen is. Harde geluiden, zoals ontploffingen, harde muziek en lawaai waar je beroepsmatig herhaaldelijk aan wordt blootgesteld zoals bijvoorbeeld boormachines zijn de voornaamste oorzaken. Een van de grote boosdoeners zijn de oortelefoontjes met harde muziek. Wees voorzichtig als je graag naar luide muziek luistert.

Hier volgen wat tips om conductief gehoorverlies te voorkomen:

  • Gebruik geen wattenstaafjes. Dit zorgt ervoor dat het oorsmeer nog verder het oor in gaat.
  • Laat onder de douche wat zeepwater in je oren lopen, en laat het er daarna er weer uit lopen. Zo kun je ook van oorsmeer afkomen.
  • Laat je oren doorspuiten als je verstopte oren hebt die je zelf niet meer schoon krijgt.

Hier volgt een tip om sensorineuraal gehoorverlies te voorkomen:

  • Het beste wat je kunt doen om gehoorbeschadiging door lawaai te voorkomen, is simpel: gebruik oorbeschermers.
  • Het dragen van oordoppen. Deze zijn er in verschillende soorten en maten.

Behandeling van gehoorbeschadiging

Als je een gehoorbeschadiging hebt opgelopen, moet je naar de specialist om de precieze oorzaak vast te stellen. Als je gehoor minder is geworden terwijl je koorts had of als het gepaard ging met pijn, dan kun je een oorontsteking hebben. Ook kan het een teveel aan oorsmeer zijn.

Als je geen oorsmeerprop hebt, maar een sensorineurale gehoorbeschadiging, is er gelukkig nog wel wat aan te doen. Dit kan door middel van een gehoorapparaat. Hoewel niet iedereen ze graag draagt, kan het toch goed helpen om beter te horen waardoor er weer meer kwaliteit van leven is. Er bestaat geen remedie tegen deze vorm van gehoorverlies.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van veel oorsmeer: OorzakenLast van veel oorsmeer: OorzakenOorsmeer heeft een belangrijke functie binnen de gehoorgang. De productie van oorsmeer kan per individu zeer verschillen…
Doofheid en Slechthorendheid bij volwassenenDoofheid en Slechthorendheid bij volwassenenDoofheid en slechthorendheid bij volwassenen kan verschillende oorzaken hebben. Het kan voorkomen dat deze ontstaan is t…
Akoestisch trauma: Gehoorschade door te hard lawaai bij oorAkoestisch trauma: Gehoorschade door te hard lawaai bij oorEen akoestisch trauma is een letsel aan het gehoor dat wordt veroorzaakt door onherstelbare schade aan de haarcellen in…
Perceptief en geleidend gehoorverlies: Oorzaken en symptomenPerceptief en geleidend gehoorverlies: Oorzaken en symptomenGehoorverlies kan worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: geleidend en perceptief gehoorverlies. Bij geleidend gehoorve…

Gezondheid: BuikpijnGezondheid: BuikpijnWe kunnen rustig stellen dat buikpijn een van de meest gehoorde klachten is als het gaat om onze gezondheid. Maar buikpi…
Leven zonder fibromyalgiemijn kijk opLeven zonder fibromyalgieBij twee op de honderd mensen wordt de diagnose Fibromyalgie gesteld. Fibromyalgie is een ziekte met zeer wisselende kla…
Bronnen en referenties
  • Boek: gezond ouder worden voor dummies. ISBN 9789043016513
Reactie

Marijke Ros, 04-08-2014
Ben een vrouw van 71jaar' vroeger als kind abnormaal veel oorontstekingen gehad met looporen wat heel stonk. Ben heel vaak behandeld maar rond m'n 20ste jaar zeker 4 ooroperatie's gehad en een gedeeltelijke doofheid tot gevolg aan 1 kant andere kant wel minder gehoor maar altijd nog beter als geopereerde oor! Periode erna niet veel last meer gehad van ontstekingen maar zodra er een verkoudheid was, sloeg het gelijk op de oren. Afgelopen November 2013 heftige oorpijn gehad met verkoudheid oren sloegen beiden dicht; neusdruppels oordruppels enz. enz. gebruikt maar nu echt doof gebleven en draag hoorapparaten omdat ik zonder helemaal niks meer kan horen. Wel naar het Ziekenhuis geweest maar Arts kon geen afwijkingen vinden zelfs niet met afgenomen geboortester! Voelde me daarna een aanstelster en werd ook gezegd " zit tussen de oren"? Zat inderdaad tussen de oren de Audichen waar ik zelf heen bent gegaan stond helemaal perplexe over wat ik haar vertelde. Nu heb ik 2 hoorapparaten maar kan nog best moeilijk gesprekken volgen waar ik me enorm voor schaam? Zou het toch nog verder op willen zoeken maar m'n Huisarts reageert, plotselingen doofheid niks aan te doen? Misschien kunt u me raad en daad geven om nog wat te gaan ondernemen misschien op medische gebied? Graag hebben jullie een antwoord op dit tussen de oren verhaal? B.v.b m'n hartelijke dank ben erg benieuwd? Reactie infoteur, 05-08-2014
U zou zich door de huisarts kunnen laten doorverwijzen naar een KNO arts, desnoods voor een second opinion. Het lijkt me dat er toch een oorzaak moet zijn voor het doof worden, omdat het een gevolg is van een verkoudheid. Ik hoop voor u dat er een oplossing komt.

Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.