Gezondheid: Buikpijn

Gezondheid: Buikpijn We kunnen rustig stellen dat buikpijn een van de meest gehoorde klachten is als het gaat om onze gezondheid. Maar buikpijn op zich is geen ziekte, slechts het resultaat van iets, wat maakt dat het altijd goed is de oorzaak van buikpijn te achterhalen.

Wanneer spreek je over buikpijn

We spreken over buikpijn als we pijn hebben in het gebied wat begint pal onder de ribbenkast en doorloopt tot de schaamstreek. Dat is nogal een groot gebied en dus is het beter om, als je eenmaal buikpijn hebt, dit zo specifiek als mogelijk aan te geven. We spreken dan over pijn bovenin net onder de ribbenkast, onderin richting de schaamstreek en de liezen, in het navelgebied of rond de flanken. Dit kan mogelijk al iets meer duidelijkheid geven over de richting waarin we de oorzaak moeten zoeken.
Verder is het goed aan te geven of en zo ja, het gepaard gaat met meerdere klachten. Dit maakt het nog specifieker. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Een opgeblazen gevoel en/of een borrelend gevoel in de buik of juist een harde buik
  • Uitstraling van de pijn richting de liezen/benen, de rug of omhoog richting het borstbeen.
  • Misselijkheid, overgeven, koorts
  • Diarree, verstopping of pijn bij het plassen

Normaal gesproken moet buikpijn binnen enkele dagen voorbij zijn en tot die tijd is je relatief rustig houden het beste. Voor de meeste mensen werkt liggen het beste, maar als je probleemlozer kunt zitten, is dat ook geen probleem.

Oplossen

Als het binnen enkele dagen niet over is, dan zijn er wat zaken die je zelf nog kunt doen en anders is het raadplegen van de huisarts de beste oplossing.

Verstopping of diarree

Als je last van verstopping hebt is het goed voldoende te drinken, zo’n 1,5 tot 2 liter. Verder is vezelrijk eten goed en kan bewegen helpen. Het lastige is alleen, dat als je al zoveel buikpijn hebt, je vaak niet toekomt aan bewegen.
Als je diarree hebt kan het door verkeerd eten komen en dan is de darmen wat ontzien het beste. Blijf wel genoeg drinken (uitdroging ligt op de loer). Diarree wordt ook nog wel eens veroorzaakt door een darmvirus. Hierbij is het meestal een kwestie van uitzieken en binnen enkele dagen moet je weer op de been kunnen zijn.

Menstruatiepijn

Voor sommige vrouwen is het een maandelijks terugkerend verhaal en sommige huisartsen kiezen er voor om de pil voor te schrijven. Dan leg je het proces als het ware stil. Maar niet iedere vrouw zit te wachten op een dosis hormonen die je toch binnen krijgt. Dan is je in deze periode rustig houden, soms met een warme kruik tegen de buik die verzacht, de beste oplossing.

Gal- of nierstenen

Dit kan heel heftige pijn zijn die zomaar ook weer voorbij is en enkele weken later kan deze weer de kop opsteken. Als dit proces aan blijft houden dan is het zinvol naar de huisarts te gaan. Deze zal je zeer waarschijnlijk direct doorsturen naar de specialist. In het ziekenhuis kan er namelijk bekeken worden of je inderdaad gal- of nierstenen hebt en zal de behandeling in de vorm van operatie of vergruizen (nierstenen) plaatsvinden.

Blindedarmontsteking

De pijn die te maken heeft met de blindedarm zit meestal met name rechtsonder in de buik. Bij de mogelijke blindedarmontsteking is het zaak te laten onderzoeken in hoeverre het acuut is. Een operatie is dan een must.

Zwangerschap

Buikpijn tijdens de zwangerschap is altijd reden om even af te stemmen met de huisarts of verloskundige.

Algemeen

Liever niet zelf aan de slag gaan, de paracetamol die niet helpt of buikpijn in de flanken en niet specifiek te duiden, bezoek dan de huisarts als het binnen enkele dagen niet over is. De huisarts kan met wat extra testjes vaak relatief snel achterhalen wat er aan de hand is. Om het proces te bespoedigen kan je altijd een flesje ochtendurine voor de zekerheid meenemen.

Psychisch

Psychische problemen die zich uiten via de buik kan een lastige zijn. Psychische problemen worden door de persoon in kwestie vaak pas in een later stadium erkend, maar de pijn in de buik niet. Maar zoals logisch is voor psychische problemen, de buikklachten zullen vaag zijn. Een zeurende pijn die niet echt specifiek te benoemen is, soms voelt het als een rondtollend iets in de buik, soms is het een zwaar gevoel wat een drukkend gevoel geeft en soms voelt het als tientallen kleine druk bewegende handjes in je buik. Neem bij psychische klachten die aanhouden altijd contact op met je huisarts. Soms kan een professional hulp bieden, soms kan enkele dagen rust al helpen, maar laat het niet onaangeroerd. Deze buikpijn gaat namelijk niet zomaar over.

Tot slot

Buikpijn lijkt zo onnozel, maar iedere pijn – groot of klein – is een signaal dat er iets met het lichaam aan de hand is. Daarmee niet gezegd dat het een groot probleem hoeft te zijn, maar blijf er niet mee rondlopen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blindedarmontsteking: symptomen en behandelingBlindedarmontsteking: symptomen en behandelingBlindedarmontsteking is een ontsteking van een doodlopend stukje darm dat zich bij de overgang van de dunne naar de dikk…
Buikpijn, links en rechtsBuikpijn, links en rechtsBuikpijn kan voorkomen in het midden van de buik, aan de rechterkant of linkerkant. Daarnaast wordt er nog verschil gema…
Wat is een blindedarmontsteking?Blindedarmontsteking kan plotseling optreden, of langzaam verlopen. De acute blindedarmontsteking heeft meestal een voor…
Pijn in de onderbuikPijn in de onderbuikPijn in de onderbuik is een pijn die gevoeld wordt laag in de buik. Het wordt dan ook wel lage buikpijn genoemd. Buikpij…

Gezondheid: Een narcistische persoonlijkheidsstoornisGezondheid: Een narcistische persoonlijkheidsstoornisNarcisme is van alle tijd, maar er ligt of meer de nadruk op narcisme of narcisme neemt inderdaad toe. De verschillende…
Veelvoorkomende oorzaken gehoorverliesVeelvoorkomende oorzaken gehoorverliesDoofheid kan ontstaan als gevolg van een gehoorbeschadiging door bijvoorbeeld lawaai of een infectie, maar er is ook een…
Bronnen en referenties
  • P.H. Veerman, huisarts
  • Huisarts.nl
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 12-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.