Oorklachten door verkoudheid
Als je verkouden bent, heb je meestal een virus te pakken. Je kunt er niet altijd aan ontkomen, en meestal duurt het ongeveer een week voordat het weer over is. Het kan allerlei vervelende klachten geven, waaronder oorklachten. Het oor kan verstopt raken, jeuken of pijn doen. Vooral kleine kinderen zijn gevoelig voor een middenoorontsteking bij verkoudheid. Zij lopen gemakkelijk een bacteriële oorinfectie op. Waar moet je op letten tijdens een verkoudheid en wat kun je doen tegen oorklachten?
Verkoudheid
Tijdens een verkoudheid, zijn de ademhalingswegen meestal besmet met een virus. Het is een vrij onschuldige aandoening dat vanzelf weer over moet gaat. Je hebt vaak last van een dichte neus, hoesten, keelpijn, oorpijn, tranende ogen, hoofdpijn, koorts of verhoging, pijnlijke nek en verlies van reuk en smaak. Meestal voel je je na een week weer opgeknapt. Soms kunnen je oren dicht gaan zitten, waardoor je minder goed hoort. Dit kan uiteindelijk leiden tot vervelende klachten zoals oorpijn, oorsuizen of gehoorverlies.
Oorzaken
Elk jaar weer zijn er vele soorten virussen waarvan je verkouden kunt worden. Als je erg vermoeid bent of je eet niet gezond, kun je vatbaarder zijn om ziek te worden. Het virus krijgt dan meer kans om toe te slaan. Het virus is besmettelijk en wordt verspreid door direct contact of via kleine druppeltjes in de lucht die je niet kunt zien. Deze worden verspreid door mensen die niezen en hoesten. Daarom is het belangrijk dit te doen met een hand voor je mond of neus. Als je verkouden bent, raakt je weerstand verzwakt, waardoor andere virussen en bacteriën kunnen toeslaan. Er is dan een kans dat je een tweede besmetting krijgt, die vaak ernstiger is dan de eerste. Zo kun je oorontsteking of griep krijgen.
Oorklachten
Door de verkoudheid, kan het oor verstopt raken of er kan een ontsteking ontstaan. Meestal raakt het middenoor ontstoken en dat kan erg veel pijn doen. Kinderen zijn vatbaarder voor oorklachten omdat hun buis van Eustachius kleiner is dan bij volwassenen. Als je kind verkouden is, laat het dan veel drinken en gebruik neusdruppels om de zwelling van het neusslijmvlies tegen te gaan. Oordruppels hebben meestal geen zin, omdat deze niet in het middenoor kunnen komen. Wel kunnen oordruppels baat hebben om een verstopping te voorkomen. Algemene klachten zijn: pijn, gehoorverlies (tijdelijk), jeuk en oorsuizing.
Oorpropjes
Het oor reinigt zichzelf door oorsmeer te produceren. Als er meer productie is omdat het oor geïrriteerd is door een verkoudheid, kan er een verstopping ontstaan: een propje in de gehoorgang. Je kunt het propje zachter maken door een aantal dagen wat olie. Doe dit alleen als je zeker weet dat het trommelvlies heel is, anders komt de olie in het middenoor terecht. Mocht het niet lukken om het propje op te lossen, ga er dan mee naar de huisarts. Waarschijnlijk moet het oor worden uitgespoten.
Zwemmen en oorklachten
Wat veel voorkomt, is dat kinderen een oorontsteking oplopen in een subtropisch zwembad. Bacteriën houden van een warme, vochtige omgeving en kunnen zich hier flink gaan vermenigvuldigen. Het chloor in het water kan slijmvlies in de mond, neus en keel prikkelen waardoor via de buis van Eustachius oorinfecties kunnen ontstaan. Vooral kinderen met buisjes moet je oppassen bij het zwemmen omdat er pijnklachten kunnen ontstaan door het water wat in het oor loopt. Er zijn speciale oordopjes verkrijgbaar die zorgen dat het water niet meer in het oor kan stromen, maar die nog wel geluid doorlaten.
Wat kun je doen met oorklachten?
Mocht het erg pijnlijk zijn, kun je de pijnstiller paracetamol gebruiken. Het helpt ook tegen andere vervelende verkoudheidsklachten zoals hoofdpijn en spierpijn. Verder kun je het oor reinigen door de oorschelp te wassen met water. Gebruik geen zeep omdat dit het ontstaan van propjes kan bevorderen. Houd verder rust zodat je kunt herstellen van je verkoudheid. Mocht je na twee weken nog last hebben van oorklachten, ga dan naar de huisarts. Ga nooit in geval van een verstopping zelf proberen de prop eruit te halen met een wattenstaafje of ander voorwerp. Hierdoor kun je het trommelvlies beschadigen evenals de huid aan de binnenzijde van het oor.
Naar de huisarts
Mocht je hevige oorpijn hebben of een oorpijn die snel verergert, gepaard gaande met jeuk of koorts, ga dan eerder naar de huisarts. Als je last hebt van een loopoor dat langer dan 14 dagen aanhoudt, kun je ook beter even naar de huisarts gaan. Ook als je last hebt van een regelmatige terugkerende oorklachten moet je naar de huisarts gaan om er naar te laten kijken. Een verwaarloosde of terugkerende middenoorontsteking kan gevaarlijk zijn en het kan leiden tot doofheid of een hersenvliesontsteking.
Kinderen
Bij kleine kinderen moet je extra voorzichtig zijn als ze verkouden zijn. Zij kunnen niet altijd precies aangeven wat er aan de hand is, terwijl ze vatbaarder zijn voor oorklachten. Als een kind jonger dan vier maanden oud langer dan een dag een temperatuur van 38 graden of hoger heeft, raadpleeg dan je huisarts. Gebruik speciale zoutoplossingen voor kinderen om de neus open te houden. Als een kind aangeeft last te hebben van pijn in het oor, is er meestal sprake van een middenoorontsteking. Ga daarom altijd naar de huisarts als je kind oorpijn heeft.
Volwassenen
Als een volwassene erg benauwd is of veel slijm moet ophoesten, kan hij beter een huisarts bezoeken. Ook in geval van een lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden dat langer dan vijf dagen duurt. In geval van pijn in de bovenkaak, kiespijn of pijn bij het bukken kan er sprake zijn van een ontsteking. Houd het in de gaten, loop er niet te lang mee rond en vraag advies bij je huisarts. Als een volwassene last heeft van oorpijn, is er meestal sprake van een ontsteking van de buitenste gehoorgang. Dit is het deel van de gehoorgang, vóór het trommelvlies.
Geneesmiddelen
Vanaf de leeftijd van twee jaar mag je een middenoorontsteking behandelen met paracetamol en een neusspray. Doe dit niet langer dan enkele dagen achter elkaar. Als het daarna niet over is, moet je alsnog naar de dokter. Een neusspray zorgt ervoor dat de buis van Eustachius open blijft. Deze buis zorgt voor de verbinding tussen het middenoor en de neusholte. Al deze buis verstopt raakt, kan er geen vocht meer worden afgevoerd, waardoor het middenoor volloopt en de druk hierin toeneemt. Als de oorontsteking zich aan de buitenste gehoorgang bevindt, kan dit worden behandeld met oordruppels. Als er sprake is van een ernstige infectie, moet dit met antibiotica worden behandeld.
Lees verder