Last van hartkloppingen?

Last van hartkloppingen? Wellicht klinkt de koptekst een beetje vreemd, want slechts als je leeft klopt je hart. Dit maakt het laten kloppen van het hart essentieel. Uiteraard hebben we het hier over andersoortige hartkloppingen, dan het hart wat rustig het bloed door het lichaam blijft pompen. Normaal voel je je hart niet kloppen, zo niet bij hartkloppingen. Mensen kunnen er van in paniek raken, maar waar komt het vandaan en wat kan je er aan doen?

Wat is het?

Eigenlijk is het heel simpel… als je hartkloppingen (officieel palpitaties genoemd) hebt, voel je je hart kloppen in het lichaam. In de meeste gevallen voel je je hart hevig en versneld kloppen en soms voelt het ook onregelmatig. Op zich hoeft het geen problemen op te leveren en geen reden tot bezorgdheid te zijn, maar als je het niet snel bij jezelf herkent kan het je wel aan het schrikken maken.

De hartslag past zich in principe aan aan datgene wat het lichaam moet “doen”. Mensen zullen het mogelijk herkennen als ze stevig sporten of heftig geëmotioneerd zijn. Een normale hartslag varieert van 60 tot 90 hartslagen per minuut en bij inspanning kan deze wel oplopen tot zo’n 160 hartslagen per minuut. Op het moment dat je met de inspanning stopt, gaat de hartslag weer terug naar de normale “stand”. Tenminste als het proces goed verloopt.

Aanvullende klachten

Naast hartkloppingen die anders zijn dan een heftige fysieke of mentale inspanning, kunnen nog meer klachten ontstaan als je last van hartkloppingen hebt. Te weten:
 • Tintelingen
 • Benauwdheid
 • Duizeligheid
 • Misselijk
 • Drukkende hoofdpijn
 • Droge mond

Hoe ontstaat het?

De redenen zijn uiteenlopend en de bekendste, en onder normale omstandigheden niet gevaarlijk, is dus de lichamelijke inspanning. Wandelen wordt steeds populairder en zeker in andere omstandigheden dan in ons vlakke land. Als je bijvoorbeeld in de bergen gaat lopen en je gaat op grotere hoogte wandelen, kan je ook last krijgen van hartkloppingen. Meestal moet je alleen even wennen aan de hoogte. Als je psychische klanten of hevig geëmotioneerd bent, kan het je ook overkomen. Verder zijn er enkele stoffen die hartkloppingen kunnen veroorzaken, zoals:
 • Gebruik van cocaïne.
 • Magnesiumtekort.
 • Aanzienlijk roken of gebruik van alcohol.
 • Veel cafeïne gebruik in de vorm van bijvoorbeeld koffie of cola.
 • Als je een grote en ook een pittige maaltijd hebt genuttigd.

Daarnaast zijn er enkele aandoeningen die hartkloppingen teweeg kunnen brengen, te weten:
 • Hartziekten
 • Hoge bloeddruk
 • Bloedarmoede
 • Hartritmestoornissen
 • Longontsteking
 • Hyperventilatie
 • Schildklierproblemen

Verder kan je nog denken aan zaken zoals vergiftiging en uiteenlopende allergische reacties.

Wat te doen?

Dat wil zeggen dat als je het bij jezelf constateert en de verhoogde hartslag gaat niet terug naar een normale hartslag, ook niet als je bijvoorbeeld even rustig gaat zitten, het mogelijk zinvol kan zijn de huisarts te consulteren. In overleg met de huisarts kan er een hartfilmpje gemaakt worden (ECG), maar er zijn ook medicijnen die kunnen helpen. De zogenaamde bètablokkers worden nogal eens voorgeschreven.

Toch is het ook belangrijk om, behalve de symptomen te bestrijden, de oorzaak van je hartkloppingen te achterhalen. Je leven lang aan de medicijnen, terwijl er mogelijk iets gedaan kan worden aan de oorzaak, is zonde en onnodig. Als je huisarts dit niet uit zichzelf doet, maar het dan bespreekbaar bij de huisarts.

Tot slot

Je kunt het zelf niet altijd voorkomen, maar een gezonde leefstijl (lichaam én geest) wil wel helpen. Verder is het goed om je regelmatig te ontspannen en niet meteen in paniek raken als je een keer last van hartkloppingen hebt. Spreekt voor zich dat als het niet overgaat, je wel de huisarts moet raadplegen.

Lees verder

© 2013 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Hartkloppingen: een onregelmatige hartslagHartkloppingen: een onregelmatige hartslagBij een onregelmatige hartslag is men hiervan ook bewust door een onaangenaam gevoel van het lichaam en voel je een vers…
Hoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingenHoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingenDe klachten hoofdpijn, misselijk, duizelig, moe en hartkloppingen kunnen wijzen op bloedarmoede. De medische benaming va…
Wat doen tegen duizeligheid?Wat doen tegen duizeligheid?Veel mensen hebben wel eens last van duizeligheid. Dit heeft verschillende factoren. Lees hieronder waar het allemaal do…
Misselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijk: oorzaak, zwanger, duizelig, moe, hartMisselijkheid: zwanger, duizelig, moe en het hart. Misselijkheid heeft verschillende oorzaken. Wanneer het in combinatie…

Oorklachten door verkoudheidOorklachten door verkoudheidAls je verkouden bent, heb je meestal een virus te pakken. Je kunt er niet altijd aan ontkomen, en meestal duurt het ong…
Keelamandelen: laten zitten of verwijderen?Keelamandelen: laten zitten of verwijderen?We hebben er allemaal wel eens last van: keelpijn. Keelpijn kan chronisch worden als de keelamandelen ontstoken raken. D…
Bronnen en referenties
 • H. Veldhuis - huisarts

Reageer op het artikel "Last van hartkloppingen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Lichamelijke gezondheid
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!