Keelamandelen: laten zitten of verwijderen?

Keelamandelen: laten zitten of verwijderen? We hebben er allemaal wel eens last van: keelpijn. Keelpijn kan chronisch worden als de keelamandelen ontstoken raken. Dit geldt ook voor de neusamandel. Wat voor nut hebben ze eigenlijk, die amandelen? En wanneer laten we ze verwijderen?

Wat is het nut van onze amandelen?

De keel- en neusamandelen vormen samen een systeem om ziektekiemen tegen te gaan en onschadelijk te maken. De amandelen bestaan uit verdikt lymfklierweefsel. Als het aanbod van ziektekiemen te groot wordt of te complex, raken de amandelen zelf ook overwerkt en dus ontstoken. Dit kan gepaard gaan met een pijnlijke keel, slikklachten en koorts als het gaat om ontstoken keelamandelen. Als de neusamandel overbelast is geraakt, ontstaan er klachten bij de ademhaling. Het slapen wordt lastiger doordat er minder goed door de neus geademd kan worden. Snurken is dan een veel voorkomende klacht. Rond het tiende levensjaar verdwijnt de neusamandel grotendeels.

Chronisch ontstoken amandelen

Soms kunnen de amandelen chronisch ontstoken raken doordat er na een behoorlijke ontsteking, niet alle ziektekiemen keurig zijn opgeruimd. Er ontstaat dan een steeds terugkerend patroon van dezelfde malaise waarbij de amandelen nu hun nut zijn verloren en juist de oorzaak zijn geworden van de ontstekingen. Dan kan er worden besloten de amandelen te verwijderen.

Klachten bij chronische ontsteking van de amandelen:
  • Opgezwollen amandelen
  • Steeds terugkerende verkoudheid
  • Steeds of blijvende oorontstekingen of slechthorendheid
  • Terugkerende keelontsteking
  • Door al deze klachten ontstaat een verminderde algehele conditie

Het verwijderen van de keelamandelen

Als er beslist wordt over te gaan tot verwijdering van de amandelen, gebeurt dit onder een korte narcose. Zodra de keelamandel is weggeknipt, moet het bloed, dat uit het wondje komt, direct worden uitgespuugd. De narcose dient dus op te houden direct nadat de laatste amandel is weggeknipt. Het herstel na de ingreep kan voor kinderen best als traumatisch worden ervaren. Dit komt mede door de korte narcose die ophoudt zodra alles is weggeknipt. Hierdoor voelt men direct pijn. Ook het spugen van bloed helpt niet mee. Dit maakt dat dit geen prettige ingreep is. Voor niemand, voor volwassenen niet, maar zeker niet voor kinderen. Omdat de duur van de narcose zo nauw komt kijken, vindt er voor de ingreep een afspraak met de anesthesioloog plaats. Hij of zij zal aan de hand van de medische voorgeschiedenis en lichamelijke gegevens een narcose-plan maken.

Het herstel na het verwijderen van de keelamandelen

Vaak mogen kinderen nog dezelfde dag naar huis. Volwassenen blijven vaak nog een dag langer ter controle. Vaak duurt het herstel ongeveer een week á twee weken. Je mag ook direct na de ingreep weer eten, maar vaak geniet vloeibaar en koel eten de voorkeur. Ook waterijsjes kunnen als prettig worden ervaren. Na de ingreep kan men nog bloeden uit de neus als de neusamandel is verwijderd. Ook kan oud bloed worden gespuugd. Op de wond waar de amandelen zaten, vormt zich een witte korst die na een week zal loslaten.
© 2013 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen en behandeling ontstoken amandelen bij kinderenSymptomen en behandeling ontstoken amandelen bij kinderenOntstoken amandelen bij uw kind. Wanneer uw kind veel moet hoesten, check dan ook eens of de keelamandelen opgezet zijn.…
Keelamandelen verwijderenKeelamandelen verwijderenHet verwijderen van de keelamandelen, ook wel amandelen knippen genoemd, is helaas geen pijnloze kwestie. Vroeger werden…
Ontstoken keelamandelen (tonsillitis) oorzaak en behandelingOntstoken keelamandelen (tonsillitis) oorzaak en behandelingBij de aandoening tonsillitis zijn de keelamandelen ontstoken. De keelamandelen zijn het infectie werende lymfeklierweef…

Last van hartkloppingen?Last van hartkloppingen?Wellicht klinkt de koptekst een beetje vreemd, want slechts als je leeft klopt je hart. Dit maakt het laten kloppen van…
Bloedend tandvlees kunt u vaak zelf goed behandelenBloedend tandvlees kunt u vaak zelf goed behandelenBloedend tandvlees is een vervelend probleem, maar niet alleen dat. Wie er niets aan doet kan na verloop van tijd zelfs…
Bronnen en referenties
  • Rijnland.nl
Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 16-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.