Wat doe je tegen oorpijn bij het vliegen

Wat doe je tegen oorpijn bij het vliegen Veel mensen hebben er last van: oorpijn bij het opstijgen of landen, bij het reizen met een vliegtuig. Deze oorpijn is niet altijd te voorkomen, maar je kunt wel een aantal maatregelen nemen ter verlichting van de klachten.

Vliegreis verpest door oorpijn?

Veel mensen hebben al eens met het vliegtuig gereisd. Voor vakantie, voor werk of voor familiebezoek. Het vertrek met het vliegtuig is meestal het startpunt van een plezierige tijd. Vaak komt het echter voor dat je bij het opstijgen of landen geplaagd word door oorpijn. Soms kan de oorpijn echt ondraaglijke vormen aannemen, zodat men geneigd is de volgende keer niet meer met het vliegtuig te reizen.

Hoe ontstaat oorpijn tijdens het vliegen?

Oorpijn tijdens het vliegen ontstaat door luchtdrukverschil. Door het opstijgen en landen van het vliegtuig verandert de luchtdruk in de vliegtuigcabine. Ook tijdens de vlucht kan er sprake zijn van hoogteverschillen en daardoor ook luchtdrukverschil. Dit zorgt ervoor dat er druk komt te staan op de trommelvliezen. Wanneer je verkouden bent of last hebt van allergieën kan het zijn dat er zich vocht bevindt in de buis van Eustatius en dat deze hierdoor is verstopt. Het gevolg hiervan is pijn in het oor. Vaak heeft men maar aan één oor last, maar soms ook aan beide oren. Daarnaast kan het zijn dat men een prop vuil in het oor heeft zitten, die door de luchtdruk tegen het trommelvlies aandrukt. Normaalgesproken merkt men bij hoogteverschil slechts dat de oren "ploppen". Bij mensen die last van hun oren hebben komt daar pijn bij, en soms ook duizeligheid.

Wat kun je doen tegen oorpijn tijdens het vliegen?

Er is een aantal maatregelen die men kan nemen om de kans op heftige oorpijn te verminderen:
  • Zorg dat je een neusspray met xylometazoline (zoals Otrivin of Nasivin) bij je hebt. Een uur vóór het opstijgen en een uur vóór de landing gebruik je de neusspray in beide neusgaten. De neusspray zorgt er voor dat in ieder geval de neusslijmvliezen slinken, waardoor er minder druk op de oren komt te staan.
  • Neem kauwgom mee en kauw hierop tijdens het stijgen en tijdens de landing. Kauw goed door, het kauwen zorgt ervoor dat de oren "ploppen" en de druk wordt opgeheven.
  • Wanneer je merkt dat je oren "dichtslaan" knijp dan voorzichtig je neus dicht. Doe alsof je blaast, maar dan met de neus en de mond dicht. Deze actie zorgt er ook voor dat de oren weer "openspringen".
  • Neem een uurtje voor het opstijgen en een uurtje voor de landing een pijnstiller, zoals paracetamol.

Wat doe ik wanneer de oorpijn aanhoudt na de vliegreis?

Wanneer de oorpijn tot meer dan een halve dag aanhoudt na aankomst op de plaats van bestemming, is het verstandig een arts te raadplegen. Deze zal kijken of er iets met de oren aan de hand is wat de aanhoudende pijn veroorzaakt. Soms is er sprake van een (beginnende) oorontsteking, belangrijk is dat deze direct behandeld wordt met antibiotica. Met een oorontsteking mag je namelijk niet vliegen, wanneer de oorontsteking blijft bestaan of verergert, dan heb je kans dat je niet terug mag vliegen naar huis wanneer je vakantie ten einde is. Onderneem dus meteen actie, wanneer de oorpijn aanhoudt na de landing.
Heb je er last van dat de oren dicht blijven zitten, dan kan het zijn dat er een prop oorsmeer tegen het trommelvlies is aangeschoven en daar tegenaan blijft drukken. Ook dan is het raadzaam een arts te raadplegen. Deze zal de oren uitspuiten, zodat de terugvlucht zonder problemen afgelegd kan worden.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het voorkomen van pijn in oren bij vliegenHet voorkomen van pijn in oren bij vliegenVliegen is voor veel mensen geen pretje. Dat komt, omdat veel mensen last hebben van pijn in hun oren wanneer het vliegt…
Vragen en antwoorden die je zou hebben tijdens het vliegenVragen en antwoorden die je zou hebben tijdens het vliegenAls het op vliegen aankomt hebben we allemaal onze vragen. Over de verlichting in een vliegtuig tot hoe langzaam een vli…
Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Oorpijn. Wat kan de oorzaak zijn?Pijn in één oor of beide oren kan erg pijnlijk zijn. Kinderen worden vaak getroffen door oorpijn. Meestal wordt de pijn…
Is vliegen veilig?Bij iedereen die het vliegtuig neemt spookt het wel door zijn hoofd. Wat als we neerstorten, of als de motoren uitvallen…

Pijnlijke gemeenschap bij mannenPijnlijke gemeenschap bij mannenPijn in de genitale zone tijdens het vrijen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Echter ook mannen kunnen pijn on…
Baan of uitkering? Toekomstperspectief voor mensen met ASSBaan of uitkering? Toekomstperspectief voor mensen met ASSLiteratuuronderzoek naar de toekomstperspectieven van mensen met het Autisme Spectrum Stoornis. De toekomst van kinderen…
Reactie

Chantal, 20-02-2012
Ik was blij het artikel te lezen, maar helaas voor mij biedt dit geen oplossing. Ik kan niet klaren waardoor de druk op mijn oren blijft. Recent ben ik bij de KNO-arts geweest in verband met vooral het vliegen, maar ook onder water zwemmen/water in mijn oren tijdens het douchen en in de achtbaan is een gigantisch probleem voor mij. Mijn oorpijn is in het vliegtuig zo heftig dat ik besloot nooit meer te vliegen, maar helaas een reisje naar Mexico in mei 2012 kan ik niet overslaan. Ik ga toch. Het ergste is een tussenlanding. Mijn pijn ontstaat alleen bij landen (zodra de landing wordt ingezet), maar bij het weer opstijgen (als gevolg van overstappen) stromen mijn oren leeg (doorzichtig vocht) de pijn wordt dan minder en ebt langzaam weg. Totdat de landing weer wordt ingezet. Ik zie zo ontzettend op tegen de reis en ik heb nu al nachtmerries, maar toch is mijn grootste wens om zoveel mogelijk van de wereld te zien. Het advies van de KNO arts: er gewoon mee leren leven, je hebt een "aangeboren afwijking aan de buis van eustaginus, ik kan je niet helpen". Reactie infoteur, 20-02-2012
Ikzelf heb afgelopen november de oordoppen speciaal voor vliegen (earplanes) gekocht (kun je kopen bij de drogist). Ik kan namelijk ook nooit klaren en had altijd verschrikkelijke oorpijnen. Misschien toch voor jou ook de moeite van het proberen waard. Ik heb de hele vliegreis pijnloos doorgemaakt. Zelfs bij het landen. Ik zag ook zo ontzettend op tegen de vliegreis, maar geen centje pijn dit keer. Ideaal! Hopelijk werkt het voor jou ook, want die oorpijn is echt verschrikkelijk!
Zorg wel dat je de oordoppen voldoende diep in het oor plaatst, volgens de gebruiksaanwijzing.

Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.