Pijnlijke gemeenschap bij mannen

Pijnlijke gemeenschap bij mannen Pijn in de genitale zone tijdens het vrijen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Echter ook mannen kunnen pijn ondervinden tijdens het vrijen. Bij vrouwen vaak van een psychische aard, bij mannen ligt de oorzaak vaak lichamelijk. Pijnlijke klachten staan een bevredigende seksuele relatie met de partner in de weg. Een overzicht van lichamelijke oorzaken bij pijn tijdens de geslachtsgemeenschap, zaadlozing en penetratie bij mannen:

Pijn in de penis tijdens de zaadlozing

Tijdens maar ook na de zaadlozing kan de man een flinke pijn ervaren in de penis. Vaak gaat de pijn gepaard met een zeer ongemakkelijk en vervelend brandend gevoel.

Lichamelijke oorzaken pijn in de penis

 • Infectie aan de genitaliën
 • Infectie aan de prostaatklier
 • Infectie aan de urinebuis
 • Blaasontsteking

Wrijving op de penis verergert de pijn

Tijdens de gemeenschap kan door de wrijving en de gespannen druk op de penis de pijn van een infectie flink verergeren.

Andere oorzaken pijn in de penis tijdens het vrijen

Behalve aan een infectie moet ook gedacht worden aan:
 • Ontsteking aan de eikel
 • Chronische ontsteking van de prostaatklier (prostatitis)
 • Stijve penis heeft een abnormale vorm
 • Strakke voorhuid veroorzaakt de pijn tijdens het vrijen
 • Laag gehalte van het mannelijk hormoon testosteron in het bloed
Met deze klachten is het bijzonder raadzaam om een arts te waarschuwen!

Uitstellen van de zaadlozing

Door de vrijpartij zo lang mogelijk te laten duren, kan de man de zaadlozing tegenhouden en/of uitstellen. Door de te lange stijve staat van de penis kan dit een oorzaak zijn van pijn tijdens de geslachtsgemeenschap bij mannen.

Huidirritatie door condoomgebruik

Pijn tijdens de penetratie kan veroorzaakt worden door een allergische reactie van het gebruikte condoom of zelfs door het gebruikte zaaddodend middel. Probeer een ander merk condoom en/of zaaddodend middel uit.

Scherpe pijn bij de penetratie

Zeer zeldzaam maar het kan echt voorkomen: - dat de man tijdens de geslachtsgemeenschap de draadjes van het spiraaltje (een vrouwelijk voorbehoedsmiddel) uit de baarmoederhals van de vrouw voelt. In overleg met de partner zou overwogen kunnen worden dat de vrouw of een ander voorbehoedsmiddel gaat gebruiken, of dat ze het spiraaltje opnieuw laat inbrengen in de baarmoederhals.

Geslachtsziekte, seksueel overdraagbare aandoeningen

Iedereen die seksueel actief is moet de mogelijkheid in overweging nemen dat tijdens onveilig vrijen serieus rekening moet worden gehouden met het oplopen van seksuele infecties en geslachtsziekte tijdens de geslachtsgemeenschap. Geslachtsziekten en seksueel overdraagbare aandoeningen zijn zeer besmettelijk en gaan van partner op partner. Bekende seksueel overdraagbare aandoeningen, die ook pijn tijdens het vrijen kunnen veroorzaken, zijn o.a.:
 • Gonorroe
 • Chlamydia

Bij het vermoeden van het hebben van een geslachtsziekte onmiddellijk de huisarts waarschuwen!

Taboesfeer

Zeker voor een man is het absoluut niet vanzelfsprekend om over pijn tijdens de geslachtsgemeenschap te praten, niet met de partner en al helemaal niet met een huisarts. Om een bevredigende seksuele relatie met de partner niet in de weg te staan is het van groot belang dat de partner weet heeft van de pijnlijke klachten van de man tijdens het vrijen!

Praten over de pijnlijke gemeenschap met de partner

Voor iedereen die seksueel actief is, schijnt het bijzonder moeilijk te zijn om aan te geven wat de wensen, behoefte, verlangen en verwachtingen zijn van het hebben van een seksuele relatie. Laat staan als een van de partners pijn ervaart tijdens het vrijen. Toch is praten over de pijnlijke klachten de eerste stap naar een oplossing!

Psychische seksuele problemen bij de man

Behalve lichamelijke oorzaken, kan de man heel goed ook problemen ondervinden tijdens het vrijen van een psychische oorzaak.

Seksuoloog

Seksuele problemen binnen de relatie geeft spanningen en conflicten. De seksuele relatie zal vermoedelijk niet meer zijn wat het geweest is. Relatieproblemen staan een bevredigende seksuele relatie met de partner in de weg. Vooral vrouwen zijn erg gevoelig als er relatieproblemen zijn, ze zullen niet altijd zin hebben. Seksuele problemen en/of relatieproblemen, een seksuoloog is een uitstekende manier om de problemen op te lossen!

Lees verder

© 2009 - 2020 Roberta, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke gemeenschap bij vrouwenPijnlijke gemeenschap bij vrouwenPijnlijke klachten tijdens de geslachtsgemeenschap staat een bevredigende seksuele relatie met de partner in de weg. Als…
Chlamydia (seksueel overdraagbare aandoening)Chlamydia (seksueel overdraagbare aandoening)Chlamydia is een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). In Nederland komt deze SOA het meest voor, dit kan zijn met of…
Chlamydia (SOA)Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die bij vrouwen kan leiden tot onvruchtbaarheid en dus is het erg bel…
Eileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking symptomen en behandeling eileiderontsteking ten gevolge van chlamydia-infectie, een seksueel overdraa…

Aangeboren genitale afwijkingen bij de manBij de meeste mannen zijn geen genitale afwijkingen aanwezig. Bij sommige mannen is er echter sprake van een aangeboren…
Wat doe je tegen oorpijn bij het vliegenWat doe je tegen oorpijn bij het vliegenVeel mensen hebben er last van: oorpijn bij het opstijgen of landen, bij het reizen met een vliegtuig. Deze oorpijn is n…
Bronnen en referenties
 • Het medisch handboek - Orde van medisch specialisten - Kosmos
 • Natuurgeneeswijzen - Norman Shealy
 • De Kleine Dokter - Dr. A. Vogel

Reageer op het artikel "Pijnlijke gemeenschap bij mannen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Roberta
Laatste update: 25-02-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!