Chlamydia (SOA)

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die bij vrouwen kan leiden tot onvruchtbaarheid en dus is het erg belangrijk deze te laten behandelen. De klachten zijn dikwijls miniem (bij vrouwen) en het is dus noodzakelijk om bij enig vermoeden je degelijk te laten testen op SOA's.

Wat is chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (afgekort: SOA).In België en Nederland is het de meest voorkomende SOA en dan vooral bij jonge mensen. Hoewel het vaak voorkomend is bij mannen en vrouwen merken vrouwen vaak niet dat ze een infectie hebben omdat ze er meestal geen hinder van ondervinden.

Het kan dus zijn dat je als vrouw Chlamydia hebt en het zelf niet weet. Je kan het ongemerkt aan anderen doorgeven. Het is dus belangrijk om je, vooral bij wisselende contacten, regelmatig te laten checken op SOA’s omdat ze ernstige gevolgen kunnen hebben die op het eerste zicht niet merkbaar zijn. Zo kan je onvruchtbaar worden van Chlamydia.

Oorzaak

Chlamydia wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia Trachomatis, die erg besmettelijk is. Ze bevindt zich in het slijmvlies van de vagina, penis of anus van een besmet persoon en wordt door seksueel contact overgedragen. De kans op besmetting is vrij klein bij orale seks.

Testen

Pas twee weken na de besmetting kan men testen op chlamydia omdat dan pas de bacterie kan opgespoord worden.
Chlamydia kan worden opgespoord m.b.v. een urinetest of m.b.v., voor de vrouwen, een gynaecoloog die een uitstrijkje neemt(hierbij wordt wat afscheiding met een wattenstaafje van de vagina genomen). Ook bij de mannen kan er afscheiding van de urinebuis worden geschraapt met een wattenstaafje en kan men dit laten onderzoeken. Bij mannen zijn de klachten soms zo duidelijk afkomstig van een infectie dat men beter direct met de behandeling start nog voordat de uitslag van het labo-onderzoek bekend is.

Verschijnselen

Vrouwen

Zoals al eerder gezegd merken vrouw vaak niet dat ze een Chlamydia-infectie opgelopen hebben. Vaak lijken de klachten die ze dan toch hebben op de klachten van een blaasontsteking. Ze krijgen een brandend gevoel bij het plassen of buikpijn. Ook kunnen ze last hebben van meer vaginale afscheiding, die vaak een andere kleur of consistentie heeft. Pijn tijdens en bloedverlies na het vrijen komt ook voor. De menstruatiecyclus kan ook wat onregelmatig worden doordat vrouwen last kunnen hebben van tussentijdse bloedingen. Bij anale seks kan de anus ontstoken geraken wat een branderig en jeukend gevoel kan geven.

Mannen

In tegenstelling tot vrouwen merken mannen al heel snel dat ze een Chlamydia-infectie opgelopen hebben. Ze ondervinden pijn bij het plassen en hebben last van afscheiding uit de urinebuis die zelfs wat pus kan bevatten. Dit verschijnsel wordt ook wel druiper genoemd. Ook de balzak kan pijnlijk aanvoelen en tijdens het vrijen kan de man ook ongemak ondervinden. Net als bij vrouwen kan bij mannen de anus ontsteken na anale seks wat een branderig en jeukend gevoel met zich meebrengt.

Gevolgen

Zoals eerder gezegd kan een chlamydia infectie bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid omdat de infectie zich kan uitbreiden naar de eileiders en de onderbuik. Zo kunnen de eileiders dichtslibben wat kan leiden tot buitenbaarmoederlijke zwangerschappen of totale onvruchtbaarheid. Mannen hebben blijkbaar geen last van onvruchtbaarheid maar de klachten zijn er niet minder ongemakkelijk door. Het is dus erg belangrijk voor zowel mannen als vrouwen om zich te laten behandelen.

Behandeling

Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. U krijgt ‘azitromycine’ of een variant daarvan die u eenmalig moet innemen waardoor de infectie zal verdwijnen. Je moet wel oppassen met seksuele contacten want een week na de inname is de ziekte mogelijk nog overdraagbaar. Zorg er dus voor dat je in die periode veilig vrijt of seksueel contact vermijdt. Als de klachten toch blijven moet u contact opnemen met uw dokter omdat u mogelijk een andere soa-infectie heeft. Het is dan ook zeer belangrijk veilig te vrijen totdat u uitsluitsel heeft of u nog een soa heeft of niet.
© 2010 - 2024 Loen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betere test voor ChlamydiaBetere test voor ChlamydiaIn het VU medisch centrum in Amsterdam hebben wetenschappers een nieuwe test ontwikkeld die nauwkeuriger Chlamydia kan o…
Eileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking symptomen en behandeling eileiderontsteking ten gevolge van chlamydia-infectie, een seksueel overdraa…
Chlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sChlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sEen SOA, of Seksueel Overdraagbare Aandoening, is een aandoening die, zoals de naam al zegt, wordt overgedragen door sek…
SOA: chlamydia trachomatisVan alle SOA's komt chlamydia het meest voor. Geschat wordt dat elk jaar circa 60.000 mannen en vrouwen in Nederland een…

Voetschimmel (tinea pedis): symptomen, oorzaak & behandelingVoetschimmel (tinea pedis): symptomen, oorzaak & behandelingVoetschimmel symptomen zijn nattende schilferende plekken tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes. Ook treedt er bi…
Rosacea: verschijnselen, behandelingRosacea: verschijnselen, behandelingRosacea is een ontsierende huidafwijking van het gezicht. Het komt vooral voor bij vrouwen boven de 30, maar kan ook man…
Loen (29 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.